Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O aplicație folosită de infractori din întreaga lume era, de fapt, controlată de FBI

Ziarul de Vrancea
7 iun 2021 438 vizualizări

Softul era instalat pe telefoane mobile fără altă funcționalitate care se tranzacționau pe piața neagră și care puteau comunica doar cu alte telefoane cu aceeași aplicație n convinși că nu pot fi detectați, infractori din întreaga lume au comandat crime și alte delicte „sub ochii” anchetatorilor

Sute de persoane au fost arestate în întreaga lume în cursul unei uriașe operațiuni internaționale de poliție împotriva criminalității organizate, posibilă prin decriptarea comunicațiilor codificate între infractori, a anunțat ieri poliția federală australiană.

Această operațiune a fost declanșată de poliția din mai multe țări din Europa, din Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă, care a reușit să decodifice, în timp real și timp de trei ani, mii de comunicații criptate în cadrul grupărilor criminale de tot felul, a indicat poliția australiană într-un comunicat. La rândul său, poliția neozeelandeză a descris operațiunea drept „cea mai sofisticată din lume efectuată până în prezent de forțele de ordine împotriva crimei organizate”.

Interceptarea masivă a mesajelor a fost posibilă cu ajutorul unei aplicații numite ANoM, de care se serveau infractori din întreaga lume pentru a comunica în mod criptat, dar care era de fapt controlată de FBI, poliția federală americană. Mesajele se refereau în special la proiecte de asasinat și trafic de droguri și de arme, a precizat poliția australiană care a arestat 224 de persoane din toate regiunile țării. „Sute de persoane au fost arestate” în afara Australiei, a adăugat aceeași sursă.

Aplicația ANoM era instalată pe telefoane mobile care, lipsite de orice altă funcționalitate, se tranzacționau pe piața neagră. Un telefon de acest tip putea comunica numai cu un alt telefon care conținea aplicația. „Un criminal trebuia să cunoască un alt criminal pentru a obține acest material”, a explicat poliția australiană într-un comunicat. „Aparatele au circulat și popularitatea lor a crescut în rândul infractorilor, care aveau încredere în legitimitatea aplicației, deoarece marile figuri ale crimei organizate erau garanți ai integrității acesteia”, a adăugat sursa. „Practic, ei și-au pus cătușele de la unul la altul adoptând și având încredere în ANoM și comunicând deschis, neștiind că îi ascultăm tot timpul”, a subliniat șeful poliției australiene, Reece Kershaw. Operațiunea a primit numele de cod „Ironside” în Australia și „Trojan Shield” la nivel mondial.

Scandal în Germania: Ministrul Sănătății, acuzat că voia să dea măști neconforme

Cancelarul german Angela Merkel îl susține pe ministrul Sănătății Jens Spahn, acuzat de Partidul Social Democrat (SPD, la putere), de faptul că ar fi vrut să distribuie măști medicale chinezești necertificate unor persoane fără adăpost și unor persoane cu deficiențe, lucru pe care ministrul îl dezminte.

Social-democrații “vor să dea o imagine proastă în pofida luptei împotriva pandemiei” COVID-19, a apreciat Merkel luni la o reuniune a liderilor partidului său, Uniunea Creștin Democrată (CDU, conservatori). Acest scandal “nu este suținut de fapte, putem spune, cel puțin”, a subliniat ea.

Ministrul german al Sănătății Jens Spahn, o personalitate bine văzută în cadrul CDU, se află în centrul unei adevărate furtuni politice, după ce revista Der Speiegel a dezvăluit că a propus, în primăvara lui 2020, să se distribuie măști fabricate în China - necertificate potrivit directivelor Uniunii Europene (UE) - unor aziluri pentru persoane cu handicap sau unor persoane fără domiciliu. La acea vreme, pandemia COVID-19 tocmai apărea în Germania, la fel ca în alte țări, iar țara se confrunta cu o penurie de măști de protecție. Ministerul Muncii, condus de către Hubertus Heil (SPD), a refuzat această inițiativă, potrivit revistei. Cu trei luni înaintea alegerilor legislative din toamnă, aceste dezvăluiri l-au obligat pe ministrul Sănătății să se aprere cu vigoare. El a dat asigurări că aceste măști asigurau o anumită protecție împotriva riscului unei infectări cu SARS-CoV-2.

Canada: Patru musulmani, uciși “premeditat” cu o camionetă

Patru membri ai unei familii musulmane au fost uciși în Canada, într-un atac “premeditat”, de către un bărbat care a intrat cu o camionetă în ei - un “act oribil de islamofobie” denunță Ottawa. Această dramă, care provoacă o emoție puternică, constituie cel mai sângeros atac antimusulman comis în Canada după atacul armat la Moscheea din Québec, soldat cu șase morți, în 2017. Un băiat în vârstă de nouă ani al acestei familii a fost spitalizat într-o stare gravă, în urma atacului, care a avut loc duminică seara, în orașul London, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Toronto.

Suspectul - Nathaniel Veltman, în vârstă de 20 de ani - a fugit după fapte, însă a fost arestat rapid la șapte kilometri de locul dramei și a fost inculpat luni cu privire la patru omoruri cu premeditare și o tentativă de omor. Poliția nu exclude să formuleze “eventuale acuzații de terorism” împotriva acestuia. “Probe arată că este vorba despre un atac premeditat și planificat, motivat de ură. Credem că victimele au fost țintite pentru că erau musulmane”, a declarat Paul Waight, un anchetator din cadrul Poliției din London. “Nu există nicio legătură anterioară cunoscută între suspect și victime”, a precizat el.

Tânărul nu are cazier judiciar și nicio afiliere cunoscută la vreo grupare anume, potrivit poliției. El purta o vestă care semăna cu o vestă antiglonț atunci când a fost arestat. Premierul canadian Justin Trudeau s-a declarat “îngrozit”.

Potrivit poliției, cei cinci membri ai familiei așteptau, duminică seara, către ora locală 20.40 (luni, 3,40, ora României), să traverseze o intersecție, când o camionetă neagră “a urcat pe trotuar și i-a lovit”. Numele victimelor nu au fost divulgate, însă este vorba despre o femeie în vârstă de 74 de ani, un bărbat în vârstă de 48 de ani, o femeie în vârstă de 44 de ani și o adolescentă în vârstă de 15 ani - trei generații ale aceleiași familii.  Ei ar fi originari din Pakistan, potrivit presei locale.

Un concert gigant, prevăzut în august la New York

Autoritățile de la New York au în vedere organizarea unui concert gigant în Central Park, pentru a celebra “renașterea” orașului după pandemie, a anunțat luni primarul orașului, Bill de Blasio. “Putem vedea deja reluarea, dar vrem să o amplificăm”, a indicat el într-un videoclip, anunțând o săptămână de evenimente pentru “a aduna newyorkezii”, a celebra și a susține orașul nostru”. “Un concert gigant în Central Park” este principalul eveniment al acestei săptămâni, a adăugat el. Primarul nu a precizat data acestui concert, dar se are în vedere 21 august, potrivit The New York Times.

Dacă lista artiștilor care vor participa la eveniment nu a fost încă stabilită, primarul l-a desemnat pe producătorul Clive Davis, care a lucrat cu vedete precum Janis Joplin, Bruce Springsteen sau Whitney Houston, să organizeze show-ul.  Acest veteran speră să poată reuni opt “staruri” pentru un concert de trei ore în fața a aproximativ 60.000 de persoane și difuzarea televizată în lumea întreagă. Mare parte din bilete vor fi gratuite.

Acest anunț vine după ce prima metropolă americană, epicentrul pandemiei în primăvara lui 2020, caută să relanseze turismul, după ce toți indicatorii sanitari au arătat o ameliorare odată cu campania de vaccinare.

Rata medie de pozitivitate pe șapte zile continuă să scadă și s-a apropiat luni de 0,7%, cu 59 de persoane spitalizate. Mai mult de 63% din populația adultă a orașului a primit cel puțin o doză de vaccin.

Kamala Harris, în Guatemala: “Nu veniți în SUA!”

Vicepreședinta americană Kamala Harris apreciază că a purtat marți discuții “robuste” cu premierul guatemalez Alejandro Giammattei pe tema luptei împotriva corupției, în vederea descurajării imigrației din America Centrală, și îi îndeamnă pe imigranții clandestini, în mod direct, să nu se ducă în Statele Unite. Numărul imigranților arestați lunar la frontiera Statelor Unite cu Mexicul a atins un vârf în ultimii 20 de ani, după ce Harris și Joe Biden s-au instalat la Casa Albă, în ianuarie. “Nu veniți! Nu veniți!”, îi îndeamnă Harris pe imigranții clandestini. Ea avertizează de asemenea că Statele Unite urmează “să continue să aplice legislația și să securizeze frontiera”.

“Dacă veniți la frontiera noastră, veți fi trimiși înapoi”, a subliniat ea, într-o conferință de presă comună cu Alejandro Giammattei.

Vicepreședinta americană, care efectuează prima sa vizită oficială în străinătate, a anunțat că un Grup de lucru dedicat luptei împotriva corupției urmează să coopereze cu procurori guatemalezi în vederea pedepsirii unor actori corupți din regiune.

Administrația Biden consideră corupția drept cauza subdiacentă a sărăciei și violenței care determină numeroși locuitri ai Americii centrale să încerce să pătrundă ilegal în Stateel Unite.

Macron, pălmuit în public

Președintlee francez Emmanuel Macron a fost pălmuit ieri de către un bărbat, într-o mulțime venită să-l salute, în departametul Drôme (sud-vest), în cadrul unui turneu în Franța. O înregistrare video scurtă, difuzată pe rețele de socializare, surprinde un bărbat care-l pălmuiește pe președintele Republicii, care se îndreaptă către un grup mic de persoane.

Macron a urcat într-o mașină, după ce a vizitat Liceul Hotelier din Tain-l'Hermitage (Drôme), pentru a se duce în centrul Valence, să ia masa pe terasa unui restaurant. El a oprit coloana oficială, la scurt timp după aceea, pentru a saluta persoane care-l aclamau. Una dintre persoanele prezente l-a pălmuit pe șeful statului. Autenticitatea înregistrării video, în care se aude în mod clar “Jos Macron!”, publicată pe rețele de scializare, a fost confirmată de anturajul șefului statului. Reuters scrie că două persoane au fost arestate în urma acestei agresiuni.

Viktor Orban promite să blocheze în continuarea politica externă a UE

Premierul Ungariei, ultranaționalistul Viktor Orban, a dat asigurări că va continua să blocheze actuala politică externă a Uniunii Europene pe care a calificat-o drept ridicolă, iar pe cei 27 de membri ai blocului comunitar a spus că-i percepe ca pe niște “tigri de hârtie penibili”.

“Politica externă comună, motivată în ultimii ani de interese de politică internă, a devenit ridicolă”, a apreciat Orban, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de externe german, social-democratul Heiko Maas, și publicată luni seară pe pagina oficială a șefului executivului ungar.

Scrisoarea se dorește a fi o reacție a liderului ungar la declarații făcute de Maas, care a făcut apel luni la Uniunea Europeană să elimine posibilitatea de veto de care dispune fiecare stat membru, pentru ca UE “să nu fie luată ostatică” în capacitățile sale de acțiune și să revină la un principiu al majorității.

Șeful diplomației germane a criticat concret Ungaria pentru că a blocat mai multe comunicate comune ale UE, în principal în ceea ce privește relațiile cu China, dar și cu Orientul Mijlociu.

“Dacă până acum au ignorat opt comunicate - este exact ceea ce s-a întâmplat în cazul Beijingului -, se vor amuza și de cel de-al nouălea”, a scris Orban. “Părem tigri de hârtie penibili și după comunicatele noastre care nu au nicio urmare toată lumea râde de noi”, motiv pentru care trebuie să punem capăt “acestei practici a Bruxellesului, care se limitează la redactarea de comunicate”, a insistat șeful guvernului de la Budapesta, care a adăugat că, așa stând lucrurile, el va continua să blocheze comunicatele de acest gen.

În plus, premierul ungar consideră că deciziile în chestiunile diplomatice ar trebui să fie luate nu de miniștrii de externe, ci de șefii de stat și de guvern ai țărilor membre ale UE.

Filipine: Cei care infectează pe alții cu COVID ar putea fi acuzați de omucidere

Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a declarat, în timpul unui discurs televizat, că nu exclude posibilitatea ca persoanele care știu că sunt infectate cu noul tip de coronavirus, dar care nu respectă regulile și îi contaminează pe alții, provocând decese, să fie acuzate de omucidere.

Principalul consilier pe probleme juridice al președintelui, Salvador Panelo, care a fost prezent la întâlnirea cu Duterte, a propus ca aceste persoane să fie acuzate de omucidere. “Dacă omul știe că are coronavirus, însă el a ieșit totuși (din casă) și a infectat un alt om, ceea ce a dus la decesul acestuia din urmă, atunci este vorba de omor calificat”, a citat marți publicația Inquirer afirmațiile lui Panelo.

Drept răspuns, Duterte a declarat: “Dacă el știe că este infectat cu noul tip de coronavirus și se comportă cu nepăsare, după cum a spus Panelo, acest lucru ar putea deveni omucidere”, a adăugat liderul filipinez.

Duterte a declarat înainte de aceasta că vrea să găsească o lege potrivită pentru a-i trimite la închisoare pe cei care nu respectă carantina. El i-a amenințat de asemenea cu pedepse cu închisoarea pe cei care participă la acțiuni în masă.

Explozie de noi infectări în Rusia

Rusia a înregistrat 9.997 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cea mai mare cifră zilnică în aproape trei luni, au informat ieri autoritățile sanitare ale țării. În același interval de timp s-au produs 379 de decese.

Peste o treime dintre noile contagieri, 3.817, au fost raportate la Moscova, principalul focar infecțios al țării, unde de la începutul pandemiei s-au înregistrat puțin peste 1,2 milioane de cazuri și 20.590 de decese de COVID-19.

Deși Rusia dispune de patru vaccinuri anti-COVID-19 de producție proprie - bidozele Sputnik V, EpiVacCorona și CoviVac, și monodoza Sputnik Light- campania de vaccinare în țară, care a început în ianuarie anul acesta, avansează lent ca urmare, în principal, a reticenței populației în fața vaccinării. Un sondaj realizat luna trecută în mai de Centrul Levada a dezvăluit că sub 62% dintre ruși sunt dispuși să se vaccineze cu Sputnik V, principalul ser folosit în campania de vaccinare și care, potrivit producătorilor săi, are o eficacitate de 97 la sută. Potrivit autorităților ruse, aproximativ 15 milioane de persoane, puțin mai mult de 10 la sută din populație, au fost deja vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă și alte 3 milioane au primit prima doză.

Rusia, a șasea țară din lume ca număr de contagieri după SUA, India, Brazilia, Franța și Turcia, a înregistrat în total 5.145.843 cazuri de COVID-19 și 124.496 de decese asociate bolii provocate de noul coronavirus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.