Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Norvegia a reținut un profesor universitar acuzat că ar fi spion rus

Ziarul de Vrancea
25 oct 2022 679 vizualizări

Oficialii cred că suspectul, teoretic un brazilian, lucra în Norvegia ca parte a așa-numitului program rusesc “ilegali”, inițiat de pe vremea KGB

Serviciile de securitate norvegiene au anunțat că au reținut un profesor universitar acuzat că ar fi lucrat pentru Rusia ca spion. Agenția de securitate internă din Oslo, PST, a arestat bărbatul în timp ce se îndrepta spre locul de muncă, după ce l-a identificat ca fiind o “amenințare la adresa intereselor naționale fundamentale”.

Suspectul, despre care se spune că are în jur de 30 de ani, s-a dat drept un universitar brazilian, dar oficialii spun că este de fapt rus.  Ambasada Moscovei la Oslo a declarat presei locale că nu cunoaște identitatea bărbatului.

Oficialii norvegieni au declarat că bărbatul a lucrat ca cercetător la Universitatea din Tromso, în nordul țării, din 2021. Șefa adjunctă a PST, Hedvig Moe, a transmis reporterilor că anchetatorii au devenit îngrijorați de faptul că bărbatul “ar fi putut dobândi o rețea și informații despre politica Norvegiei” în nordul țării.  “Chiar dacă acest lucru ... nu reprezintă o amenințare la adresa securității regatului, suntem îngrijorați că ar putea fi folosit în mod abuziv de Rusia”, a adăugat ea.

Ea a refuzat să spună ce a determinat arestarea, limitându-se să spună “că a fost momentul potrivit pentru a opri activitatea în care era implicat”.

Un tribunal a ordonat ca bărbatul să fie reținut timp de patru săptămâni, iar un purtător de cuvânt al PST a declarat presei locale că acest caz este “uriaș“.

Oficialii cred că suspectul lucra în Norvegia ca parte a așa-numitului program rusesc “ilegali”. Operat pentru prima dată de KGB în timpul Războiului Rece și reluat în ultimii ani de președintele Vladimir Putin, programul presupune crearea de identități false, sau “legende”, pentru spioni înainte de a-i trimite în țări străine.

“În mod obișnuit, agenții ilegali sunt cercetași de talente care recrutează agenți pentru mai târziu și pregătesc terenul pentru ca alți spioni să facă munca tradițională de informații”, a declarat Moe.  “Este un proiect pe termen lung să ai un agent ilegal. Costă foarte mulți bani. Doar actorii statali majori îi folosesc și se știe că Rusia i-a folosit în trecut”, a adăugat ea.

Bărbatul nu a fost identificat în mod oficial, dar presa locală a relatat că pe conturile sale de pe rețelele de socializare se arată că a obținut un masterat de la Centrul pentru Studii Militare, de Securitate și Strategice al Universității din Calgary în 2018.  Suspectul a sosit în Norvegia în decembrie anul trecut pentru a lucra într-un grup de cercetare care a colaborat cu agențiile guvernamentale norvegiene cu privire la “amenințările hibride” legate de “Norvegia arctică”.  Șeful grupului a declarat că bărbatul lucra ca cercetător neplătit, ceea ce era neobișnuit, dar nu fără precedent.

În ultimele săptămâni, serviciile de securitate norvegiene au arestat mai mulți cetățeni ruși acuzați că lucrează pentru Rusia ca spioni. Opt persoane au fost arestate pentru că au zburat cu drone în apropierea unor infrastructuri critice sau pentru că au făcut fotografii ale acestora.

Țara - un membru cheie al NATO care a înlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de gaze al Europei - a fost îngrijorată de observarea dronelor în apropierea infrastructurii critice de petrol și gaze.

Scăderea tensiunii arteriale ar putea ajuta la prevenirea demenței

Un studiu realizat de oameni de știință de la George Institute for Global Health și Universitatea din New South Wales (UNSW) sugerează că scăderea tensiunii arteriale la vârsta înaintată ar putea contribui la reducerea riscului de demență.

Demența este un sindrom ce presupune o deteriorare a funcției cognitive ce depășește consecințele obișnuite ale îmbătrânirii biologice.

În prezent, peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu demență și în fiecare an sunt diagnosticate aproape 10 milioane de cazuri, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Studiul publicat miercuri se bazează pe o analiză a cinci studii randomizate, “dublu-orb” (în care nici participanții, nici cercetătorii nu știu care subiecți primesc tratamentul experimental și care sunt în grupul de control), care au utilizat diferite metode de reducere a tensiunii arteriale și au monitorizat pacienții până la dezvoltarea demenței. Aceste studii clinice au fost efectuate pe un total de 28.008 persoane din 20 de țări și regiuni, cu vârsta medie de 69 de ani și un istoric de hipertensiune arterială. Intervalul mediu de monitorizare a fost de puțin peste patru ani.

“Am descoperit că a existat un efect semnificativ al tratamentului pentru scăderea riscului de demență asociat cu o reducere susținută a tensiunii arteriale la această populație vârstnică”, a declarat doctor Ruth Peters, profesoară la UNSW Sydney. “Rezultatele noastre sugerează o relație în general liniară între reducerea tensiunii arteriale și riscul mai scăzut de demență, indiferent de tipul de tratament utilizat”, a spus ea.

Cercetătoarea a menționat că încă nu se cunoaște dacă o reducere suplimentară a tensiunii arteriale la persoanele care o țin deja sub control sau care încep tratamentul mai devreme în viață ar putea contribui la scăderea pe termen lung a riscului de demență.

Rușii se pregătesc pentru “cea mai grea bătălie” la Herson

o grupare rusească sabotează infrastructura folosită de armata rusă

Forțele ruse se pregătesc pentru “cea mai grea bătălie” la Herson și nu dau semne că ar fi dispuse să renunțe la cel mai mare oraș ucrainean ocupat, a afirmat Oleksi Arestovici, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. “La Herson totul este clar. Rușii se reaprovizionează, își întăresc gruparea de acolo”, a spus oficialul de la Kiev. “Înseamnă că nimeni nu se pregătește să se retragă. Dimpotrivă, cea mai grea bătălie va avea loc pentru Herson”, a apreciat el.

Contraofensiva ucraineană i-a respins în ultimele săptămâni pe ocupanții ruși, care riscă să fie blocați pe țărmul de vest al Niprului, unde se află Hersonul controlat de Rusia încă de la începutul invaziei. Acum, autoritățile locale numite de Moscova evacuează locuitorii pe malul de est al râului.

Reuters consideră că regiunea ucraineană Herson este cea mai importantă strategic dintre cele patru a căror anexare a fost proclamată în septembrie de președintele rus Vladimir Putin. Hersonul domină atât singura legătură terestră dintre teritoriile ocupate de ruși și peninsula Crimeea, anexată în 2014, cât și zona unde se varsă Niprul în Marea Neagră.

În regiunea Nikolaev (Mikolaiv), la nord și vest de orașul Herson, au avut loc marți dueluri de artilerie, relatează Rîbar, un canal pro-rus. Acesta precizează că forțele ucrainene au încercat să își consolideze pozițiile în districtul Ișcenka din nord, dar au fost respinse pe aliniamentele anterioare și că militarii ucraineni se pregătesc acum să avanseze pe tot frontul.

Un reporter Reuters dintr-un cătun izolat din apropiere de linia frontului de la Herson a relatat că localnicii speră ca forțele ruse să se retragă în curând.

Mulți locuitori au fugit din regiunea unde lipsesc gazul și curentul electric și se găsesc cu greu alimente și apă potabilă. Unii și-au abandonat vitele, care pasc acum printre resturile de muniție vizibile peste tot.

Principala legătură feroviară între Rusia și Belarus, sabotată de un grup rus

Grupul rus anti-război “Stop the Wagons” (STW) a revendicat sabotarea principalei legături feroviare între Rusia și sudul Belarusului, cu un dispozitiv exploziv, în apropiere de satul Novozîbkov, la aproximativ 15 kilometri de frontiera Rusiei cu Belarusul. “La 24 octombrie, guvernatorul regiunii ruse Belgorod a anunțat că un dispozitiv exploziv a avariat calea ferată în apropierea satului Novozâbkov, la aproximativ 15 kilometri de frontiera ruso-belarusă. Această linie este principala legătură feroviară între Rusia și sudul Belarusului”, subliniază ministerul britanic al Apărării. Rusia a trimis în ultimele săptămâni mii de militari în Belarus, după ce a anunțat înființatrea unui grup militar comun. “Grupul anti-război rus «Stop the Wagons» (STW) a revendicat incidentul”, anunță ministerul britanic.

“Acesta este cel puțin al șaselea incident de sabotare a infrastructurii feroviare ruse revendicată de STW începând din iunie”, precizează spionajul britanic.

Pe teren - după opt luni de conflict armat - confruntări aprige aveau loc la Bahmut - un oraș din regiunea separatistă Donețk, pe care armata rusă încearcă să-l cucerească de luni de zile.

SUA, Japonia și Coreea de Sud amenință cu un răspuns “fără precedent” în cazul unui test nuclear nord-coreean

Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au avertizat miercuri că un test nuclear al Coreei de Nord ar antrena un “răspuns de o forță fără precedent” și s-au angajat să dea dovadă de unitate în urma mai multor tiruri de rachetă balistică ale regimului comunist al Kim Jong Un de la Phenian.

Adjuncții miniștrilor de Externe ai celor trei țări au anunțat o consolidare a disuasiunii în regiune, în urma unei reuniuni, la Tokyo. “Am convenit să să consolidăm și mai mult cooperarea, pentru ca Coreea de Nord să pună imediat capăt activităților sale ilegale și să reia negocieri în vederea dezarmării nucleare”, anunță adjunctul ministrului sud-coreean de Externe Cho Hyun-dong. “Cele trei țări s-au pus de acord asupra necesității unui răspuns de o forță fără precedent, în cazul în care Coreea de Nord procedează la al șaptelea test nuclear”, a declarat el presei.

Seulul și Washingtonul au avertizat în mai multe rânduri cu privire la faptul că Phenianul se află pe punctul de a realiza un test nuclear, pentru prima oară din 2017, după o serie de tiruri de rachetă balistică, în ultimele săptămâni.

O rachetă a survolat Japonia luna trecută, iar Coreea de Nord a anunțat separat că a efectuat exerciții nucleare tactice. “Toate aceste comportamente sunt periculoase și profund destabilizatoare”, a denunțat secertarul de Stat adjunct Wendy Sherman. Ea a îndemnat Coreea de Nord “să se abțină de la noi provocări”.

Concursul Miss Universe a fost cumpărat de o transsexuală thailandeză

O celebră proprietară de instituții media, promotoare a drepturilor transsexualilor, a cumpărat Organizația Miss Universe pentru 20 de milioane de dolari, marcând astfel prima dată când organizatorul concursului de frumusețe va fi deținut de o femeie, a anunțat miercuri compania sa.

Transsexuala Jakapong „Anne” Jakrajutatip, CEO și cel mai mare acționar al JKN Global Group Pcl (JKN), este o celebritate în Thailanda, apărând în versiunile locale ale reality show-urilor Project Runway și Shark Tank.

Ea a vorbit deschis despre experiența sa ca femeie transsexuală și a înființat, de asemenea, Fundația Life Inspired For Thailand pentru a milita pentru dreptul la demnitate și oportunități pentru persoanele transsexuale.

Achiziția este „o completare solidă și strategică a portofoliului nostru”, a declarat Jakapong, adăugând că Miss Universe, cu oportunitățile sale de conținut, licențiere și comercializare, intenționează să se extindă în Asia.

Acțiunile companiei au urcat cu aproape 10% în primele tranzacții de miercuri.

Concursul anual de frumusețe organizat de Organizația Miss Universe, care a fost co-deținută de Donald Trump între 1996 și 2002, este difuzat în 165 de țări și se desfășoară de 71 de ani.

Înainte de această ultimă achiziție, Organizația Miss Universe era deținută de compania americană WME/IMG.

Guvernul german deschide calea pentru legalizarea canabisului

Guvernul german a deschis miercuri calea pentru legalizarea canabisului, deși este încă neclar dacă proiectul va fi acceptat la nivel european.

Conform planului aprobat de cabinetul cancelarului Olaf Scholz, canabisul și substanța activă tetrahidrocanabinol (THC) nu vor mai fi clasificate din punct de vedere legal ca fiind narcotice.

Achiziționarea și deținerea a până la 30 de grame de canabis nu vor mai fi considerate infracțiuni, cultivarea privată ar fi permisă într-o anumită măsură, iar vânzarea către adulți în “magazine specializate autorizate” și chiar în farmacii ar fi posibilă, conform planului guvernului german.

Dacă acest lucru chiar se va întâmpla, rămâne de văzut, în condițiile în care normele europene privind canabisul ar putea sta în calea legalizării sale în Germania. Cadrul juridic internațional oferă “opțiuni limitate pentru implementarea proiectului coaliției”, conform documentației aprobate de către cabinet.

În acordul lor de coaliție, Partidul Social Democrat (SPD) al premierului Scholz, Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP) au fost de acord cu introducerea “distribuirii controlate de canabis în magazine autorizate adulților în vederea consumului”.

Albinele “numără” de la stânga la dreapta, la fel ca oamenii

Albinele vizualizează cantitățile de la stânga la dreapta, de la cea mai mică la cea mai mare, potrivit unui experiment care întărește ipoteza despre existența unui mecanism teoretizat și încă dezbătut la oameni - linia numerică mentală.

Înainte să învețe să numere, omul are capacitatea de a ordona mental mărimi crescătoare mergând de obicei de la stânga la dreapta. Dar în culturile care folosesc scrierea de la dreapta la stânga, cum este grafia arabă, această ordine este inversată.

În consecință, “subiectul rămâne dezbătut între cei care cred că linia numerică mentală are un caracter înnăscut și cei care spun că ea este culturală”, a declarat Martin Giurfa, profesor la Centrul de cercetări despre cunoașterea animală din cadrul Universității Toulouse III - Paul Sabatier.

Totuși, așa cum reamintește studiul publicat în octombrie în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite, cercetările recente efectuate pe nou-născuți și pe alte vertebrate, mai ales pe primate, au arătat un simț înnăscut al acestui mecanism, care se manifestă de la stânga la dreapta.

Experimentul coordonat de echipa profesorului Giurfa vine să consolideze aceste descoperiri prin demonstrarea existenței unui mecanism identic la o specie emblematică pentru nevertebrate: albina. “Am arătat deja că albinele sunt capabile să numere, cel puțin până la cinci” și că ele tratează informația diferit în cele două emisfere cerebrale ale lor, a reamintit profesorul Giurfa. Acea diferențiere de tratare a informației este prezentă și la om, unde reprezintă “unul dintre motivele invocate pentru existența liniei mentale numerice”.

Noul experiment a arătat că albinele antrenate să primească o recompensă vizualizând o etichetă conținând trei figuri vor vedea de această dată două etichete identice pe care apare o singură figură. Rezultatul: “în general, ele fac alegerea cea bună în 80% din cazuri”, îndreptându-se spre figura din stânga, a explicat profesorul Giurfa, întrucât unu este mai mic decât trei.

Google Chrome va elimina suportul pentru Windows 7 și 8.1 anul viitor

Cel mai popular browser nu va mai suporta Windows 7 și 8.1, două dintre versiunile vechi ale sistemului de operare, dar încă folosite de un număr mare de utilizatori. Undeva la începutul anului viitor, Google va opri suportul pentru Windows 7 și 8.1 în cazul browser-ului Chrome. Versiunea cu numărul 110, ce urmează a fi lansată pe 7 februarie 2023, va fi ultima care include suport pentru cele două versiuni de Windows.

Eliminarea suportului înseamnă că versiunile de Chrome pentru Windows 7 și 8.1 nu vor mai primi update-uri pe viitor. Acesta va continua, însă, să funcționeze pe cele două sisteme de operare.

Chiar dacă sunt destul de vechi, Windows 7 și 8.1 și sunt încă folosite de un număr mare de utilizatori, care nu vor fi fericiți în urma deciziei luate de Google. Windows 7 a fost lansat în 2009 și avea, conform estimărilor de anul trecut, cel puțin 100 de milioane de utilizatori.

Oricum, decizia gigantului american nu este o surpriză. Inițial, Google anunțase că elimină suportul pentru Windows 7 în 2021. Apoi a revenit și a anunțat că va continua să ofere suport până în 2022, pentru ca acum să anunțe că suportul se încheie în 2023.

Premieră în Nouă Zeelandă: Mai multe femei decât bărbați în parlament

Parlamentul Noii Zeelande este format, pentru prima dată în istorie, din mai multe femei decât bărbați. Soraya Peke-Mason, din partea Partidului Laburist Liberal, a depus, marți, jurământul în Parlament, înlocuindu-l pe fostul președinte Trevor Mallard, care a plecat pentru a deveni ambasador în Irlanda.  Odată cu demisia unui alt legislator de sex masculin, aceasta a înclinat balanța în Parlament la 60 de femei și 59 de bărbați.

“În timp ce este o zi specială pentru mine, cred că este o zi istorică pentru Noua Zeelandă”, a declarat Peke-Mason reporterilor.  Această bornă plasează Noua Zeelandă printre națiunile din lume care anul acesta pot pretinde o reprezentare feminină de cel puțin 50% în parlamentele lor.

Printre națiuni se numără Cuba, Mexic, Nicaragua, Rwanda și Emiratele Arabe Unite.  La nivel mondial, aproximativ 26% dintre legislatori sunt femei, potrivit Uniunii.

Noua Zeelandă are o istorie de reprezentare feminină puternică. În 1893, a devenit prima națiune care a permis femeilor să voteze. Actualul prim-ministru Jacinda Ardern este al treilea lider feminin al națiunii, iar în prezent, femeile dețin, de asemenea, o serie de alte funcții de conducere, inclusiv cea de președinte al Curții Supreme a Noii Zeelande și de guvernator general.

Atingerea parității de gen s-ar putea dovedi doar tranzitorie. Sondajele de opinie indică faptul că partidele conservatoare din Noua Zeelandă, care au în prezent o proporție mai mică de femei decât rivalii lor liberali, sunt pregătite să obțină câștiguri în timpul alegerilor generale de anul viitor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.