Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Nehotărârea Occidentului îi ucide pe ucraineni, acuză Kievul

Ziarul de Vrancea
22 ian 2023 800 vizualizări

Germania se confruntă cu reacții negative din cauza reticenței sale de a trimite tancuri Leopard

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a comentat sâmbătă, după reuniunea de la Ramstein, că “nehotărârea” Occidentului în ceea ce privește trimiterea de arme suplimentare în țara sa ucide și mai mulți ucraineni, o aluzie la refuzul Germaniei de a autoriza trimiterea de tancuri Leopard, o ezitare din ce în ce mai criticată și de aliați. “Un comentariu după indecizia internațională.... Veți ajuta oricum Ucraina cu armele necesare și veți realiza că nu există altă soluție pentru a pune capăt războiului decât înfrângerea Rusiei. Dar nehotărârea din prezent ne omoară și mai mulți oameni. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea ucrainenilor. Gândiți-vă mai repede!”, a îndemnat Mihailo Podoliak într-un mesaj postat pe Twitter.

Comentariile sale vin după ce ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că a avut o “discuție sinceră” cu omologul său german despre tancurile germane Leopard 2, pe care Kievul le solicită de urgență pentru a face față blindatelor rusești. “Va continua”, a declarat Oleksii Reznikov după întâlnirea de vineri cu aliații occidentali.

Întâlnirea de la baza aeriană Ramstein din Germania a adus un acord pentru furnizarea mai multor vehicule blindate, sisteme de apărare aeriană și muniție pentru Ucraina, dar nu și tancuri de luptă.

De ce tancuri Leopard

Tancurile de fabricație germană Leopard 2 ar putea schimba cursul războiului pentru Ucraina, consideră unii experți, deoarece sunt ușor de întreținut și sunt proiectate special pentru a concura cu tancurile rusești T-90, care sunt folosite în actuala invazie.

Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că părerile rămân împărțite în ceea ce privește furnizarea tancurilor Leopard, dar a negat că Berlinul ar bloca o astfel de acțiune. În conformitate cu legile germane privind exporturile, alte țări care doresc să furnizeze tancuri Leopard Ucrainei - precum Polonia și Finlanda - nu pot face acest lucru până când Berlinul nu dă undă verde.

Tancurile actuale ale Ucrainei sunt în mare parte modele sovietice vechi, adesea depășite numeric și ca armament de puterea de foc a Rusiei. Mai mult de 2.000 de tancuri Leopard stau, pe de altă parte, în depozite din întreaga Europă, iar președintele Zelenski crede că aproximativ 300 dintre ele ar putea ajuta la înfrângerea Rusiei.

De ce șovăie Berlinul

Berlinul insistă că nu blochează livrarea tancurilor Leopard fabricate în Germania pe care alte țări doresc să le trimită. Boris Pistorius a declarat că Berlinul este pregătit să acționeze rapid, dacă există un consens între aliați, dar nu a putut spune când ar putea fi luată o decizie privind tancurile.

Germania este în impas din cauza mai multor factori, inclusiv a diplomației internaționale și a moștenirii celui de-al Doilea Război Mondial, scrie BBC. Înainte de războiul din Ucraina, Berlinul respecta strict politica sa de a nu trimite arme în zonele de conflict. Acest principiu a fost însă anulat după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. La sfârșitul anului trecut, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Germania se numără acum “printre aliații care oferă cel mai mult ajutor militar, financiar și umanitar Ucrainei”, furnizând artilerie, sisteme de apărare aeriană și vehicule de luptă pentru infanterie Marder.

Însă Germania este reticentă în a trimite tancuri Leopard și vrea ca ele să facă parte dintr-un pachet NATO mai larg care să includă, de preferință, și puternicele tancuri americane M1 Abrams. Statele Unite resping ideea, spunând că tancurile Abrams nu sunt practice pentru forțele ucrainene, deoarece sunt dificil și costisitor de întreținut. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a negat că Berlinul așteaptă ca SUA să facă prima mișcare. “Această noțiune de deblocare - în opinia mea, nu este o problemă”, a declarat el după întâlnirea de vineri a 54 de țări la baza aeriană Ramstein. Lloyd Austin a mai spus că există încă “o fereastră de oportunitate până în primăvară” pentru a livra tancuri occidentale.

Germania rămâne, de asemenea, bântuită de epoca nazistă și suferința pe care a provocat-o în cel de-al Doilea Război Mondial, iar cancelarul Olaf Scholz a fost precaut, pentru că se teme de o escaladare a conflictului în Ucraina.

Un important politician creștin-democrat (CDU) din opoziția germană, Johann Wadephul, a condamnat “politica de refuz” a guvernului în privința tancurilor Leopard, afirmând că aceasta va afecta reputația internațională a Germaniei.

Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a criticat, de asemenea, reticența Germaniei. “Sângele ucrainean este vărsat la propriu. Acesta este prețul ezitării în privința livrărilor de tancuri Leopard. Avem nevoie de acțiune, acum”, a scris el pe Twitter. De asemenea, într-o declarație comună - și o critică publică rară la adresa celei mai mari puteri europene - miniștrii de externe din cele trei state baltice Letonia, Estonia și Lituania au declarat că “solicită Germaniei să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei”.

Situația pe front

Aceste apeluri vin în timp ce armata rusă a declarat sâmbătă că trupele sale au lansat o ofensivă în regiunea ucraineană Zapororjie, unde luptele s-au intensificat săptămâna aceasta după mai multe luni în care frontul a fost aproape înghețat. În raportul său zilnic de sâmbătă, forțele Moscovei au declarat că au desfășurat “operațiuni ofensive” în regiune și au afirmat că au “ocupat linii și poziții mai avantajoase”.

Linia de contact între armatele ucraineană și rusă în regiunea Zaporojie a rămas în mare parte neschimbată de mai multe luni și acolo nu au avut loc lupte majore, spre deosebire de regiunile Herson, din sud, până în noiembrie, și Donețk, din est, actualul epicentru al confruntărilor.

În jurul orașului Bahmut, luptele au rămas intense, vineri, între armatele ucraineană și rusă, care este susținută de grupul paramilitar Wagner, desemnat vineri de SUA drept organizație criminală internațională.

Un oficial american de rang înalt a declarat că Ucraina ar trebui să se concentreze pe o contraofensivă majoră în primăvară, nu pe apărarea orașului Bahmnut, care este acum în mare parte devastat și aproape golit de populație.

Nouă manifestație uriașă anti-guvern la Tel Aviv

Zeci de mii de israelieni, printre care și fostul premier Yair Lapid, au manifestat sâmbătă seara la Tel Aviv împotriva politicilor coaliției de guvernare, temându-se că vor duce la o derivă antidemocratică. Aproximativ 100.000 de protestatari s-au adunat în centrul Tel Avivului, potrivit estimărilor presei israeliene, umplând străzile cu steaguri alb-albastre.

Mitingul de amploare de sâmbătă vine după proteste ale studenților în întreaga țară și după o demonstrație a sute de avocați în fața unui tribunal din Tel Aviv.

Benjamin Netanyahu a revenit luna trecută în funcția de prim-ministru, în fruntea unui guvern care combină partide de dreapta, de extremă dreapta și partide evreiești ultraortodoxe, fiind cel mai de dreapta executiv din istoria țării.

“Oamenii care iubesc statul au venit pentru a-i apăra democrația, tribunalele, ideea unei vieți comune și a unui bine comun”, a scris fostul premier Yair Lapid pe Twitter. „Nu vom renunța până când nu vom învinge”, a promis el.

Nemulțumirea manifestanților e stârnită în primul rând de planurile de reformă judiciară ale noului guvern al premierului Benjamin Netanyahu, despre care protestatarii spun că vor amenința echilibrele democratice și separația puterilor.

Guvernul susține că aceste presupuse reforme sunt necesare pentru a limita excesele judecătorilor militanți, dar au atras o opoziție acerbă din partea unor grupuri, inclusiv a avocaților, stârnind îngrijorări inclusiv în rândul liderilor din mediul de afaceri și adâncind diviziunile politice din societatea israeliană.

“Vor să ne transforme într-o dictatură, vor să distrugă democrația”, a declarat șeful Asociației Baroului israelian, Avi Chimi. “Vor să distrugă autoritatea judiciară, nu există nicio țară democratică fără o autoritate judiciară”, spune el.

Premierul Netanyahu, care a avut de-a face personal cu justiția, pentru acuzații de corupție, a respins acuzele și spune că protestele, aflate acum deja în a treia săptămână, sunt un refuz al oponenților de stânga de a accepta rezultatele alegerilor din noiembrie anul trecut. Protestatarii spun însă că viitorul democrației israeliene este în joc dacă guvernul reușește să impună aceste planuri, care ar întări controlul politic asupra numirilor judiciare și ar limita puterile Curții Supreme de a anula deciziile guvernului sau legile Knessetului. Pe lângă faptul că amenință independența judecătorilor și slăbește controlul guvernului și al parlamentului, ei spun că planurile vor submina drepturile minorităților și vor înlesni corupția.

Navigator salvat după ce a supraviețuit 24 de zile pe mare cu ketchup și cuburi Maggi

Marina colombiană a salvat un bărbat din Republica Dominicană care spune că a supraviețuit 24 de zile în derivă în Caraibe pe o barcă cu pânze, mâncând ketchup, pudră de usturoi și cuburi de condimente, conform The Guardian. Elvis François, în vârstă de 47 de ani, scrisese cuvântul „ajutor” în limba engleză pe carena ambarcațiunii, ceea ce, conform oficialilor, a ajutat la salvarea sa.

Barca cu pânze a fost văzută din aer la 120 de mile marine nord-vest de peninsula Guajira, iar François a fost dus în orașul-port Cartagena de o navă care trecea, a transmis Marina columbiană într-un comunicat.

Potrivit relatărilor lui François, calvarul său a început în decembrie, când curenții au atras barca cu pânze în larg, în timp ce el făcea reparații în zona insulei St Martin din Antilele Olandeze, unde locuiește. „Mi-am sunat prietenii, au încercat să mă contacteze, dar am pierdut semnalul. Nu aveam altceva de făcut decât să stau și să aștept”, și-a amintit François. El a spus că a supraviețuit cu o sticlă de ketchup, pudră de usturoi și cuburi Maggi. Sănătatea sa este bună, însă a pierdut în greutate. Barca cu pânze a fost abandonată pe mare când François a fost preluat de nava comercială.

Grupul Wagner trimite Kievului camioane cu trupurile soldaților ucraineni uciși în Soledar

Grupul rus de mercenari Wagner intenționează să trimită trupurile soldaților ucraineni uciși în luptele din orașul Soledar, recent capturat, a relatat sâmbătă un site web apropiat de fondatorul companiei militare private, oligarhul Evgheni Prigojin. Grupul Wagner a declarat la 11 ianuarie că a capturat Soledar, iar autoritățile instalate de Rusia în regiunea Donețk, din estul Ucrainei, au susținut la începutul acestei săptămâni că dețin controlul asupra orășelului unde se află o mină de sare și unde au avut loc lupte intense.

Site-ul RIA FAN - parte a holdingurilor media deținute de Prigojin - l-a citat pe un comandant Wagner care a declarat că va trimite cadavrele de la Soledar pe teritoriul controlat de Ucraina, în patru sau cinci convoaie, totalizând aproximativ 20 de camioane. Site-ul nu precizează câte cadavre vor fi trimise autorităților ucrainene, dar menționează că forțele ucrainene au suferit pierderi grele în Soledar. De asemenea, RIA FAN relatează că Evgheni Prigojin - care anterior lăudase armata ucraineană - a spus clar că trupurile soldaților ar trebui să fie returnate Ucrainei într-un mod “demn”, dar nu a oferit alte detalii despre operațiunea planificată. O înregistrare video pare însă să-l arate pe Prigojin supervizând personal acțiunea.

Autoritățile ucrainene au declarat în timpul luptei pentru Soledar că forțele rusești au suferit, la rândul lor, pierderi grele.

Peru: Machu Picchu a fost închis pe termen nelimitat

Peru a închis celebrul său sit turistic Machu Picchu pe termen nelimitat din cauza manifestațiilor împotriva noului președinte al țării, reatează BBC. Guvernul a declarat că a închis situl și drumul care duce la acesta, pentru a proteja turiștii și cetățenii. Sute de oameni care au fost blocați ore întregi la poalele cetății incașe din secolul al XV-lea au fost acum salvați.

Protestele violente, care s-au soldat cu zeci de morți, au început când fostul lider din Peru a fost înlăturat.

418 de persoane blocate la fața locului - 148 de străini și 270 de peruani - au fost evacuate, sâmbătă, în trenuri și autobuze. Nu sunt primii vizitatori care au rămas blocați la Machu Picchu din cauza tulburărilor civile - luna trecută, sute de turiști au fost evacuați pe cale aeriană, după ce au rămas blocați acolo câteva zile.

Aflat în Anzi, Machu Picchu este considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii. Este foarte popular în rândul turiștilor, aproximativ un milion de oameni vizitându-l în fiecare an.

Într-o declarație, Ministerul Culturii din Peru a spus că cei care au cumpărat deja bilete pentru sit ar putea să le folosească timp de o lună după încheierea demonstrațiilor sau să fie rambursați.

Jeremy Renner spune că și-a rupt 30 de oase în accidentul de la începutul anului

Starul din “Avengers”, Jeremy Renner, a dezvăluit sâmbătă că și-a rupt peste 30 de oase în accidentul cu plugul de zăpadă din ziua de Anul Nou, în urma căruia a avut nevoie de peste două săptămâni de spitalizare. Renner, care joacă rolul arcașului supererou Hawkeye în universul Marvel, a postat sâmbătă dimineață o fotografie pe Instagram în care apare stând culcat în pat și făcând exerciții cu un kinetoterapeut.

Postarea este însoțită de următorul mesaj: “Antrenamentele de dimineață, toate obiectivele s-au schimbat în acest nou an.... Au venit din tragedie, pentru întreaga mea familie, și s-au îndreptat rapid către iubirea evidentă, care ne unește. Vreau să mulțumesc tuturor pentru mesajele și grijile pe care vi le-ați făcut pentru familia mea și pentru mine .... Vă transmit multă dragoste și prețuire, vouă, tuturor. Aceste peste 30 de oase rupte se vor vindeca, vor deveni mai puternice, la fel cum se adâncește dragostea și legătura cu familia și cu prietenii. Dragoste și binecuvântări pentru voi toți”.

El a fost rănit de un plug de zăpadă în timp ce curăța o alee în apropierea casei sale din Nevada și s-a ales cu un “traumatism toracic și multiple leziuni ortopedice”. A suferit două intervenții chirurgicale și a fost la terapie intensivă.

Potrivit TMZ, Renner a sărit din plugul de zăpadă pentru a ajuta un membru al familiei a cărui mașină rămăsese blocată în zăpada abundentă de lângă casa lui Jeremy. Plugul de 7 tone, cu șenile, a început apoi să se rostogolească, Renner a încercat să se întoarcă pe scaunul șoferului pentru a prelua controlul asupra mașinăriei, dar a fost strivit sub acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.