Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Navalnîi, urmărit îndeaproape de FSB înainte de presupusa otrăvire

Ziarul de Vrancea
21 aug 2020 1549 vizualizări

“Amploarea supravegherii nu mă surprinde deloc, noi am fost deja conștienți de acest lucru”, a declarat purtătoarea de cuvânt al lui Navalnîi

Opozantul rus Alexei Navalnîi, care s-a îmbolnăvit grav joi după ce aliații săi cred că a fost otrăvit, a fost urmărit îndeaproape de serviciile secrete în zilele precedente, conform unui ziar tabloid rus. Înainte de a se prăbuși în avion în timpul unei călătorii în Siberia, Navalnîi a fost urmărit de ofițeri FSB (serviciul secret al Federației Ruse) îmbrăcați în civil, iar deplasările sale au fost monitorizate îndeaproape prin intermediul CCTV (televiziune cu circuit închis), conform relatării ziarului Moskovski Komsomoleț. Navalnîi, de mult timp oponent al președintelui Vladimir Putin și militant contra corupției, a fost transportat sâmbătă în Germania cu o ambulanță aeriană, pentru tratament. În vârstă de 44 de ani, Navalnîi era în comă indusă când a fost evacuat din orașul siberian Omsk. Citând surse neidentificate din cadrul serviciilor de securitate, care au recunoscut că l-au urmărit pe Navalnîi, Moskovski Komsomoleț a detaliat cronologia călătoriei politicianului înainte de a se îmbolnăvi, unde au stat el și echipa sa, cu cine a vorbit și chiar ce au mâncat în timpul călătoriei în Siberia. Sursele respective, citate de ziar în articol, au declarat că supravegherea activităților lui Navalnîi nu a dezvăluit contacte suspecte care ar putea fi legate de boala sa.Serviciile de securitate cred că, dacă Navalnîi a fost otrăvit, incidentul a avut loc fie în aeroport, fie în avion, a mai scris ziarul. Cu toate acestea, ele încă așteaptă rezultatele testelor de laborator ale probelor prelevate de poliție din toate locurile pe care Navalnîi și echipa sa le-au vizitat în călătoria lor, inclusiv mostre de aer. Rezultatele inițiale sunt așteptate luni, urmând ca altele să fie gata mai târziu în cursul săptămânii, dar nu s-a specificat dacă vor fi făcute publice. Medicii de la spitalul din Omsk unde a fost tratat Navalnîi înainte de transferul său în Germania au spus că nu cred că acesta a fost otrăvit. Ei l-au diagnosticat cu o boală metabolică posibil cauzată de scăderea glicemiei. “Amploarea supravegherii nu mă surprinde deloc, noi am fost deja conștienți de acest lucru”, a declarat purtătoarea de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Iarmîș duminică pe Twitter. “Dar este uimitor că nu au ezitat să le spună tuturor despre asta”, a adăugat ea, în reacție la articolul din Moskovski Komsomoleț.

Spitalizat “în stare stabilă” la Berlin

Opozantul rus este în comă, dar în stare stabilă, el fiind internat la spitalul Caritate din Berlin, unul dintre cele mai reputate din Europa. “Starea lui este stabilă”, a declarat pentru AFP conducătorul ONG-ul german, Jaka Bizilj, care a închiriat avionul ce l-a adus pe Navalnîi la Berlin. Conducerea acestui spital din Berlin a anunțat că medicii efectuează un “diagnostic medical global” care va dura “ceva timp”. Ei vor face declarații doar după aceste teste. Avionul medical închiriat de un ONG german a ajuns vineri dimineață la Omsk, iar după ore de tergiversări, medicii germani au putut să-l examineze pe Navalnîi, asigurând că acesta poate fi transportat la Berlin pentru îngrijiri.

Trump “nu are principii, este crud și mincinos”, afirmă sora sa

Președintele american Donald Trump este o ființă “crudă”, “mincinoasă” și lipsită de principii, potrivit sorei sale, ale cărei afirmații, înregistrate în secret de nepoata Mary L. Trump, au fost reproduse sâmbătă de The Washington Post. Maryanne Trump Barry, 83 de ani, a atacat în special politica de migrație implementată de președinte, care a condus la separarea copiilor de părinții lor la frontieră și la trimiterea lor în centre de detenție.  “Tot ceea ce vrea este să placă bazei sale electorale”, potrivit înregistrărilor, pe care le-a obținut cotidianul american. “El nu are niciun principiu. Niciunul”. “Tweet-urile și minciunile lui, oh, Dumnezeule!”, a adăugat ea.  Înregistrările au fost făcute de nepoata președintelui, Mary Trump, care de altfel a publicat recent o carte în care denunță “familia toxică” din care face parte. Robert Trump, fratele mai mic al președintelui care a murit săptămâna trecută, a încercat în zadar să împiedice publicarea cărții. Aproape 950.000 de exemplare au fost vândute din prima zi. Casa Albă a considerat-o “mincinoasă”.  Maryanne Trump Barry afirmă în înregistrare că miliardarul a trișat la admiterea la universitate, o acuzație prezentă în cartea lui Mary Trump. “El a intrat la Universitatea din Pennsylvania pentru că altcineva a trecut examenele în locul lui”, a spus ea, precizând că își amintește numele persoanei în cauză. Nici președintele, nici Casa Albă nu au comentat informațiile.

Cercetători: 70.000 de vieți ar fi salvate în următoarele luni dacă mai mulți americani ar purta măști

Aproximativ 134.000 de persoane ar putea muri în Statele Unite ale Americii până în decembrie, din cauza Covid-19, dacă nu se vor impune mai multe măsuri de siguranță. Numărul ar crește dacă măsurile se relaxează, afirmă cercetătorii americani, potrivit cnn.com. Estimările Institutului de Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME), din cadrul Universității din Washington, includ însă și un aspect pozitiv: aproximativ 70.000 de vieți din cele 134.000 ar putea fi salvate dacă mai mulți americani ar purta măști. “Depinde de ce fac conducătorii noștri și de ce fac guvernele”, a declarat la CNN Chris Murray, care conduce IHME. De la începutul pandemiei, au murit în SUA cel puțin 175.416 persoane din cauza Covid-19. Institutul din Washington estimează că dacă nimic nu se va schimba în privința abordării de către americani a prevenirii propagării coronavirusului, în septembrie rata deceselor va scădea, dar apoi va crește, iar la 1 decembrie totalul deceselor va ajunge cu aproximație la 310.000. Însă estimările pot fi afectate de schimbările de comportament. Astfel, dacă actualele restricții cu privire la distanțarea socială și la purtarea măștii se vor relaxa, rata deceselor zilnice ar putea ajunge la 6.000 în decembrie, mai mare decât cea estimată acum. Pe de altă parte, dacă un număr semnificativ de americani în plus față de acum ar purta măști, totalul deceselor estimate până la 1 decembrie arr scădea cu aproape 70.000. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple ar trebui ca aproape 95 la sută din populația SUA să poarte măști. În ultimele săptămâni, în unele zone ale SUA rata cazurilor de infectare cu coronavirus a scăzut, dar rata deceselor a fost relativ mare. Vineri, media pe o săptămână a deceselor zilnice era 987. În SUA s-au înregistrat până acum 5,8 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus și aproape 180.000 de decese. Cea mai tânără victimă este o fetiță de 6 ani din Florida.

Neparticiparea la cursuri, un risc mai mare pentru copii decât COVID-19

Copiii trebuie să se întoarcă la școală după vacanța de vară, au transmis consilieri principali din cadrul serviciilor medicale din Regatul Unit, care au avertizat totodată asupra riscurilor mult mai mari ale absenței de la cursuri în comparație cu cele asociate COVID-19, relatează duminică Reuters. Această rară declarație comună a celor mai importanți consilieri în domeniul sănătății în guvernele Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord susține declarația premierului britanic Boris Johnson care a spus recent că revenirea copiilor la școală reprezintă o prioritate națională. “Foarte puțini copii sau adolescenți, dacă nu chiar niciunul, vor avea de suferit pe termen lung din cauza COVID-19 exclusiv ca urmare a mersului la școală”, au notat semnatarii declarației. “Aceasta trebuie comparată cu certitudinea prejudiciului pe termen lung pentru mulți copii și tineri care nu frecventează școala”, au precizat reprezentanții Chief Medical Officers (CMO) în declarația comună publicată sâmbătă seară. Dovezile au demonstrat că imposibilitatea participării la cursuri a condus la creșterea inegalităților și reducerea oportunităților și poate exacerba problemele de sănătate fizică și psihică, se precizează în declarație. Pe de altă parte, există dovezi clare ale unei rate foarte reduse a cazurilor de îmbolnăvire gravă la copii, chiar dacă aceștia contractează COVID-19, și totodată un risc excepțional de mic de deces. “Procentul cazurilor simptomatice care necesită spitalizarea este estimat la 0,1% pentru copiii cu vârste între 0 și 9 ani și la 0,3% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani, în comparație cu o rată de spitalizare de peste 4% în Marea Britanie pentru populația generală”, se notează în document. Premierul britanic Boris Johnson a declarat că redeschiderea școlilor este un imperativ social, economic și moral, insistând că unitățile de învățământ vor putea funcționa în siguranță, în pofida pandemiei de COVID-19. Sunday Times a relatat luna aceasta că Boris Johnson a dispus o campanie de relații publice pentru a asigura deschiderea școlilor la timp. În mod separat, consilierul medical șef al Angliei a fost citat spunând că ar fi o “prostie” ca lumea să se bazeze pe un vaccin contra coronavirusului, gata de utilizat anul acesta. “Cred că, dacă așteptăm cu nerăbdare un an, șansele sunt mult mai mari decât dacă așteptăm cu nerăbdare șase luni și trebuie să ținem cont de un astfel de interval de timp”, a declarat Chris Whitty pentru Sky News. “Așadar, în ceea ce privește planificarea pentru iarna următoare, ar fi o prostie să ne bazăm planurile pe faptul că vom avea un vaccin”, a adăugat el.

Lima: Cel puțin 13 morți după o busculadă într-o discotecă

O busculadă într-o discotecă din Lima s-a soldat, sâmbătă seară, cu cel puțin 13 morți. Cei care se aflau în discotecă pentru o seară aniversară au încercat să fugă atunci când a venit poliția pentru a le cere socoteală pentru nerespectarea izolării în pandemie, relatează AFP. În incinta din cartierul Los Olivos se aflau aproximativ 120 de persoane, în ciuda interdicției cu privire la adunări în weekend. “După ce a venit poliția, care nu a folosit niciun fel de armă și nici gaze lacrimogene, participanții la petrecere au încercat să fugă pe singura cale de acces și au rămas blocați între ușă și scară, potrivit Ministerului de Interne din Peru. Șeful poliției, generalul Orlando Velasco, a declarat că au murit cel puțin 13 persoane. Alți trei oameni au fost răniți. Au fost răniți și trei polițiști care încercau să îi ajute pe cei blocați în discotecă. Au fost reținute aproximativ 20 de persoane. Victimele aveau vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Unii martori neagă varianta prezentată de autorități, ei spunând că polițiștii au folosit gaze lacrimogene pentru a evacua discoteca și că victimele au murit asfixiate. Peru este pe locul trei în topul țărilor din America Latină cel mai afectate de coronavirus, după Brazilia și Mexic. În Peru au murit până acum 27.453 de oameni din cauza Covid-19. Pentru a stopa propagarea virusului, guvernul a limitat adunările de oameni și a decis ca oamenii să nu iasă din case de sâmbătă seara până luni dimineața.

Un asteroid se apropie de Pământ chiar înainte de alegerile din SUA

Un asteroid, care se apropie de Pământ chiar înainte de ziua alegerilor din Statele Unite, are șanse de 0,42 % să lovească planeta, potrivit NASA, scrie independent.co.uk. Corpul ceresc, cunoscut ca 2018VP1 ar urma să treacă pe lângă Pământ pe 2 noiembre, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, potrivit Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al NASA.  Agenția spațială a spus că există trei ciocniri potențiale dar, “bazându-ne pe 21 de observații de-a lungul a 12.968 de zile”, nu crede că este posibil un impact direct. 2018VP1, care a fost inițial identificat la Observatorul Palomar din California, în 2018, nu este considerat “un obiect potențial periculos” din cauza mărimii sale mici - cu un diametru de 0,002 kilometri, potrivit NASA. Obiectele posibil periculoase - de obicei asteroizi sau comete - sunt cele care au o orbită care le apropie de Pământ și sunt suficient de mari ca să provoace pagube semnificative dacă lovesc planeta.  Săptămâna trecută, un asteroid cu o lungime de trei până la șase metri a trecut la o distanță de 2.950 de kilometri de Pământ, pe deasupra Oceanului Indian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.