Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Navalnîi anunță că poate respira singur

Ziarul de Vrancea
15 sep 2020 1734 vizualizări

“Este o procedură uimitoare și subestimată de mulți. O recomand!”, a glumit opozantul rus pe Instagram

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a difuzat ieri pe Instagram un prim mesaj și o fotografie în care apare, de când a fost otrăvit, la sfârșitul lui august, iar purtătoarea sa de cuvânt a anunțat că se întoarce în Rusia după ce-și revine. “Eu nu știu încă să fac aproape nimic, dar ieri (luni) am putut să respir singur toată ziua”, a scris pe contul său de Instagram Aleksei Navalnîi, care apare în fotografia postată cu ochii deschiși și trăsăturile trase, așezat pe un pat de spital în compania soției sale, fiului său și fiicei sale. “Este o procedură uimitoare și subestimată de mulți. O recomand!”, a scris el în glumă. El le-a transmis celor 1,7 milioane de abonați “îmi lipsiți”, la o săptămână după ce a ieșit dintr-o comă indusă. Opozantul, victima unei otrăviri intenționate, la 20 august, la Tomsk, în Siberia, potrivit anturajului său, va putea în curând să renunțe la “ventilația artificială”, a anunțat cu o zi în urmă spitalul din Berlin în care este îngrijit.

Întoarcerea în Rusia

Întrebată de AFP despre o întoarcere a opozantului în Rusia, după însănătoșire, a purtătoare a sa de cuvânt a răspuns că “nu s-a pus niciodată problema altfel”. “Înțeleg de ce se pune întrebarea, însă consider că este cel puțin ciudat să se gândească” că Aleksei Navalnîi s-ar putea exila, a comentat ea pe Twitter.Mai mulți opozanți și adversari ai Kreminului au fost otrăviți cu bună știință, în ultimii ani, iar unii au fost asasinați cu alte mijloace. De fiecare dată, Rusia a respins acuzații care o vizau.Un laborator militar german a conchis la 3 septembrie că Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit cu o substanță de tip noviciok, concepută în scopuri militare, în epoca sovietică. Acest agent a fost folosit deja împotriva fostului dubli agent rus Seghei Skripal și afiicei sale Iulia, în 2018, în Anglia. Londra consideră serviciile militare ruse de informații GRU principalul suspect. Un laborator francez și unul suedez au confirmat concluziile germane, iar Parisul și Berlinul au insistat din nou luni asupra necesității unei anchete ruse.Moscova refuză să deschidă o anchetă penală cu privire la caz, deoarece medicii rușisusțin că nu au identificat vreo substanță toxică în organismul lui Navalnîi, atunci când a fost spitalizat în Siberia. Rusia pune la îndoială fiabilitatea analizelor germane, în care vede un pretext ca Uniunea Europeană (UE) să o amenințe cu noi sancțiuni. Ea susține că nu deține niciun stoc de noviciok.

Vaccinurile anti-COVID-19 din China ar putea fi gata în noiembrie

Vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate în China ar putea fi gata de utilizare pentru publicul larg din noiembrie, a declarat un oficial al Centrului chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

China are patru vaccinuri anti-COVID 19 în etapa finală a studiilor clinice. Cel puțin trei dintre acestea au fost deja oferite unor angajați din domenii prioritare în cadrul unui program de urgență lansat în luna iulie. Faza a treia a studiilor clinice se desfășoară fără probleme, iar vaccinurile ar putea fi gata pentru publicul larg în noiembrie sau decembrie, a declarat Guizhen Wu, șef al CDC, expert în biosecuritate, într-un interviu acordat televiziunii de stat chineze. Guizhen Wu, care a declarat că nu a experimentat simptome anormale în ultimele luni după ce i-a fost administrat un vaccin experimental în aprilie, nu a menționat la ce vaccinuri se referă. O unitate a gigantului farmaceutic China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) și Sinovac Biotech, listată în China, dezvoltă cele trei vaccinuri în cadrul unui program de stat de utilizare de urgență. Un al patrulea vaccin anti-COVID 19, dezvoltat de CanSino Biologics, a fost aprobat pentru utilizare de armata chineză în iunie. Sinopharm a afirmat în iulie că vaccinul său ar putea fi gata pentru publicul larg până la sfârșitul acestui an după încheierea fazei a treia a studiilor clinice.

Organizația Meteorologică Mondială riscă să rămână fără prenume pentru uragane din cauza numărului mare al acestora

Numărul furtunilor tropicale formate în Oceanul Atlantic a fost atât de mare în acest an încât Organizația Meteorologică Mondială (OMM), agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, care le denumește, este pe punctul de a rămâne fără prenume, pentru a doua oară în istorie, relatează marți AFP.Începând din 1953, furtunile tropicale din Atlantic au fost denumite conform unor liste întocmite de Centrul pentru Uragane din Statele Unite și apoi de un comitet internațional al OMM. Inițial, listele includeau doar prenume feminine. În 1979, au fost introduse prenume masculine, iar în prezent acestea alternează cu prenume feminine. Șase liste de 21 de nume sunt utilizate prin rotație. „Ar fi derutant să existe mai mult de un ciclon tropical în același an cu litera T”, de exemplu, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al OMM.Anul acesta, sezonul furtunilor tropicale formate în Oceanul Atlantic, care se încheie la data de 30 noiembrie, a fost atât de activ încât agenția ONU va rămâne în curând fără prenume și va trebui să recurgă la literele alfabetului grecesc – Alpha, Beta, Gamma, Delta și așa mai departe.După cum a explicat OMM, Centrul pentru Uragane din Statele Unite a avertizat luni asupra a nu mai puțin de cinci cicloane existente deasupra bazinului atlantic, un record după anul 1971: Paulette, René, Sally, Teddy și Vicky, acesta din urmă fiind penultimul nume de pe listă.Potrivit OMM, o zonă cu presiune scăzută s-a format în apropiere de Capul Verde și are șanse de 50% să formeze un ciclon în următoarele 48 de ore.Cicloanele au început să fie numite în urmă cu mai mulți ani pentru a ușura identificarea lor în mesajele de avertizare. Experții au considerat că numele erau mult mai ușor de reținut în comparație cu vechile moduri complicate de identificare după latitudine și longitudine. Inițial, furtunile erau numite în mod arbitrar. Numele lor respectă în prezent o serie întreagă de reguli – în mod special, acestea trebuie să fie ușor de recunoscut și să reflecte un echilibru între numele franceze, spaniole, olandeze și britanice, datorită acoperirii geografice a furtunilor din Oceanul Atlantic și regiunea Caraibe.În cazul în care un ciclon este deosebit de mortal sau de devastator, numele său este eliminat de pe liste și înlocuit cu altul. Acesta a fost cazul, spre exemplu, al furtunilor distrugătoare Mangkhut (Filipine, 2018), Irma și Maria (Caraibe, 2017), Katrina (Statele Unite, 2005) și Mitch (Honduras, 1998).

Bill Gates: Bogații scapă de pandemie la începutul lui 2021

Fondatorul Microsoft Bill Gates, foarte implicat în lupta împotriva pandemiei covid-19 prin intermediul Fundației Bill și Melinda Gates, are încredere în apariția “la începutul anului viitor” a unui vaccin împotriva noului coronavirus, însă se teme că țările în curs de dezvoltare nu vor putea beneficia foarte rapid de el. El a avertizat marți, la postul francez RTL, cu privire la riscuri colaterale ale pandemiei covid-19 în țările cele mai sărace, având în vedere o “cădere liberă” a ratei vaccinării împotriva altor maladii, precum rujeola sau diareea. “Este o tragedie, este cu adevărat regretabil că nu ne-am putut pregăti de această pandemie”, apreciază Bill Gates, adăugând că “toată lumea se grăbește acum să pună în circulație vaccinuri, dar am fi putut să fim mai bine pregătiți”. Fondatorul Microsoft speră însă ca “tratamente să apară foarte rapid”, mai ales un vaccin “la începutul anului viitor”. “În 2021 vom putea depăși boala cel puțin în țările bogate”, apreciază el. “Există un anumit număr de vaccinuri în curs de realizare, iar unele dintre ele se vor dovedi eficiente. Arareori cinci laboratoare farmaceutice lucrează în același timp la același vaccin”, afirmă el. Însă Bill Gates dorește ca “vaccinul să fie al tuturor, nu doar al țărilor bogate”. “Emmanuel Macron a spus că Franța va da dovadă de generozitate în fața crizei mondiale. Trebuie ca acest lucru să se întâmple la scara planetei”, îndeamnă el. Bill Gates a prezentat, în linii mari, “goalkeeper”-ii Fundației sale, bilanțul în date alactivității acesteia în domeniul sănătății în țările aflate în curs de dezvoltare. “De ani de zile, rata mortalității infantile și malnutriția scad” în țările sărace, a explicat el. Însă, anul acesta, “perturbarea economiei, a sistemului sănătății și educației” din aceste țări a provocat “pagube cu mult mai rele decât epidemia însăși”, a adăugat el, dând ca exemplu continentul african. “În Africa sunt mai puțini oameni care se vaccinează împotriva pneumoniei, diareei sau rujeolei, iar aceste boli câștigă teren anul acesta”, a subliniat el.Potrivit datelor ale, nivelul vaccinării în Africa a scăzut de la 81 la 74% anul acesta, iar “toate progresele din ultimii 25 de ani au fost șterse”.

Fake news

Întrebat despre numeroasele “fake news” care înfloresc pe rețele de socializare și care-l desemnează drept creatorul covid-19, Bill Gates a explicat că “provoacă teamă ca un asemenea zvon să ajungă până pe rețele de socializare și să deformeze adevărul”. “Noi muncim să salvăm vieți”, a subliniat el, adăugând că “n-ar trebui ca un asemenea zvon să împiedice oamenii să poarte mască sau să se vaccineze”. Bill Gates a evocat de asemenea profitul-record al giganților tehnologiei în timpul pandemiei covid-19 și a apreciat că politicile fiscale ale Statelor Unite sunt prea slabe și că Washingtonul ar putea “corecta anumite inegalități” care se consolidează. “Inegalități imense au fost exacerbate de covid-19”, a conchis el. “Copii nu mai vor să se ducă la școală, iar angajați la muncă, atunci când alții muncesc de la distanță”.

Președintele SUA recunoaște că se înțelege mai bine cu conducători “duri și răi”

Președintele american Donald Trump recunoaște, într-o înregistrare făcută publică, faptul că se înțelege bine cu lideri străini “duri și răi”. Aceste confidențe, înregistrate de jurnalistul de investigație Bob Woodward, au fost difuzate de postul NBC cu o zi înainte de apariția cărții “Rage” - o cronică a președinției sale pe baza a 18 interviuri în cei doi. În acest fragment, Donald Trump revine asupra relațiilor sale cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a pus căluș presei și a încarcerat zeci de mii de opozanți, în urma unei lovituri de stat eșuate, în 2016. “Mă înțeleg foarte bine cu Erdogan, chiar dacă nu sunt obligat, pentru că toată lumea spune «ce tip oribil»“, mărturisește el în această înregistrare care datează de la 22 ianuarie, după care își lărgește afirmația la toți omologii săi străini.

“Vreau să vă spun că, cu cât sunt mai duri și mai răi, cu atât ne înțelegem mai bine”, spune el. “Îmi veți explica asta într-o zi, ok?”, îi întreabă interlocutorul său. “Cel mai ușor este, poate, cu cei care îmi plac cel mai puțin sau mai degrabă cu cei cu care mă înțeleg cel mai puțin bine”.

Trump a legat o relație deosebită cu președinții chinez Xi Jinping, rus Vladimir Putin sau prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman - acuzați toți de încălcări grave ale drepturilor omului.

Președintele american s-a întâlnit, de asemenea, în trei rânduri, cu liderul nord-coreean Kim Jong Un și laudă cu regularitate buna lor înțelegere, mergând până la a spune că s-au “îndrăgostit”.

Invers, relațiile sale sunt mai degrabă abia călduțe cu liderii țărilor aliate, mai ales cu cancelarul german Anegla Merkel.

În interviurile sale cu Bob Woodward, cunoscut după ce a dezvăluit scandalul Watergate, care a antrenat demisia președintelui Richard Nixon în 1974, Donald Trump a făcut și alte mărturisiri stânjenitoare.

Într-o primă înregistrare, difuzată săptămâna trecută, el recunoaște că a ascuns în mod voit gravitatea pandemiei covid-19.

 

Xxxxxxxxxxxxxxx

 

Trump a minimalizat rolul schimbărilor climatice în incendiile din California

 

Președintele Donald Trump a minimalizat rolul schimbărilor climatice în declanșarea incendiilor din statul California, unde s-a aflat într-o scurtă vizită luni, afirmând că nu crede că “știința știe”. Într-un briefing, guvernatorul statului California, Gavin Newsom, l-a îndemnat pe președinte să recunoască faptul că schimbările climatice și nu doar gestionarea pădurilor constitue un factor cheie în provocarea incendiilor. Oficialul a subliniat necesitatea de a “colabora cu această știință”. Răspunsul președintelui Trump a fost: “Va începe să se răcească, așteaptă și vei vedea”. Oficialul californian i-a replicat: “Aș vrea ca știința să fie de acord cu tine”, la care Trump a răspuns: “Nu cred că știința știe, de fapt”.

Trump a minimalizat rolul schimbărilor climatice provocate de om și, în general, a pus la îndoială veridicitatea fenomenului. De asemenea, el i-a luat în derâdere pe activiștii de mediu, calificându-i ca alarmiști.

Președintele republican a dat vina pe o gestionare deficitară a pădurilor și i-a acuzat pe aleșii locali că au neglijat să curețe terenurile în mod corespunzător.

Newsom i-a mulțumit președintelui pentru asistența federală în combaterea incendiilor și a recunoscut că mai este mult de lucru în ceea ce privește gestionarea pădurilor. Guvernatorul a menționat însă că guvernul federal deține aproape 58% din terenurile împădurite din California, în timp ce statul deține doar 3%.

Conform AFP, în cursul vizitei, președintele Donald Trump a adus în discuție și explozia spontană a arborilor.”Atunci când cad copaci, după puțin timp, 18 luni, se usucă foarte mult. Chiar devin ca un chibrit”, a explicat Trump. “Nu mai curge niciun fir de apă și devin foarte, foarte ... explodează. Pot exploda”, a precizat el.  Aceste remarci au fost primite cu scepticism și ironie pe rețelele de socializare, chiar dacă explozii localizate ale unor arbori, în special eucaliptul, au fost deja raportate în timpul incendiilor din Australia, iar copacii înghețați pot emite sunete asemănătoare unor împușcături.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.