Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Musk împărtășește un zvon despre agresarea cu ciocanul a soțului lui Nancy Pelosi

Ziarul de Vrancea
30 oct 2022 680 vizualizări

Miliardarul a promovat o postare conspiraționistă la câteva zile după ce a preluat Twitter și a promis mai multă libertate de exprimare

Miliardarul Elon Musk a postat pe Twitter un zvon despre agresarea soțului președintei Camerei Reprezentanților americane Nancy Pelosi, Paul Pelosi, în contextul în care achiziția platformei alimentează temeri cu privire la o creștere a dezinformării pe această aplicație. “Există o mică posibilitate ca aparențele să fie înșelătoare”, a scris miliardarul referinduse la Paul Pelosi și a postat un link către site-ul conservator Santa Monica Observer, care răspândește informații neverificate despre atac, potrivit cărora Paul Pelosi era “beat din nou și se certa cu un prostituat vineri dimineața”.

Site-ul a publicat în trecut teorii ale complotului și informații false, potrivit cotidianului Los Angeles Times (LAT). Paul Pelosi a fost atacat vineri, la domiciliu, de către un bărbat, cu un ciocan, care o căuta de fapt pe Nancy Pelosi. El a suferit o fractură craniană și a fost spitalizat.

Elon Musk  a reacționat la un tweet al fostei candidate democrate în alegerile prezidențiale Hillary Clinton, care denunța teorii ale complotului vehiculate de către Partidul Republican. “Partidul republican și purtătorii săi de cuvânt răspândesc de-acum în mod regulat discursuri ale urii și teorii conspiraționiste complet nebune”, critică în acest mesaj postat pe Twitter fostul secretar de Stat american. “Este șocant, dar nu este surprinzător, iar rezultatul este violența”, denunță Hillary Clinton.

Tweetul lui Musk a declanșat numeroase comentarii. “Clinton: teoriile complotului sunt responsabile de moartea unor oameni, iar noi nu ar trebui să le acordăm vizibilitate. Proprietarul Twitter-ului: dar ați auzit despre această teorie complotistă?”, rezumă un profesor de științe politice de la Universitatea Denver, Seth Masket, care a semnalat rețelei de socializare tweetul lui Elon Musk ca fiind nepotrivit.

Bizarul patron al Tesla, SpaceX și Twitter, care se prezintă ca un bard al libertățăii de exprimare, a spus în multe rânduri că vrea să facă din Twitter un fel de agoră numerică, în care toate opiniile să se exprime liber. Elon Musk, într-o încercare de a-și liniști agenții de publicitate, a promis, după ce a cumpărat Twitter, că va dota platforma cu un “consiliu de moderare a conținuturilor”.

La câteva zile după achiziție, rețeaua de socializare este vizată în atacuri coordonate ale unor “troli”, care deversează conținuturi pline de ură, potrivit unui conducător al Twitter. “În ultimele 48 de ore, am văzut că un număr mic de conturi publică un potop de tweeturi care conțin injurii și alți termeni insultători”, a acuzat sâmbătă însărcinatul cu integritatea la Twitter, Yoel Roth. “Pentru ca să vă faceți o idee despre amploare: peste 50.000 de tweeturi care menționează o anumită insultă provin de la doar 300 de conturi”, a precizat el.

Yoel Roth a mai precizat că este vorba, în mare parte despre conturi false.

Americanii exonerați în cazul asasinării lui Malcolm X vor primi despăgubiri de peste 30 de milioane de dolari

Cei doi americani exonerați în 2021 în cazul asasinării în 1965 a lui Malcolm X vor primi despăgubiri de 36 de milioane de dolari din partea orașului New York și a statului New York. Orașul New York va plăti 26 de milioane de dolari, iar statul New York va plăti 10 milioane de dolari.

Muhammad A. Aziz, în vârstă de 84 de ani, a ieșit din închisoare în 1985, iar Khalil Islam, eliberat după ce și-a ispășit pedeapsa, în 1987, a murit în 2009. În cazul lui Islam, despăgubirile vor ajunge la familia sa. “Muhammad Aziz, Khalil Islam și familiile lor au suferit mai mult de 50 de ani din cauza acestor condamnări nedrepte. New York City a recunoscut nedreptățile grave comise și apreciez sinceritatea și rapiditatea cu care s-aau soluționat procesele”, a precizat avocatul David Shanies.

Anul trecut, un judecător din Manhattan a anulat condamnările lui Aziz și Islam, după ce procurorii au precizat că noi dovezi de intimidare a martorilor și suprimare a unor dovezi au afectat cazul împotriva celor doi.

Activistul afroamerican Malcom X a fost asasinat la 21 februarie 1965, la vârsta de 39 de ani, în timp ce se pregătea să susțină un discurs la Audubon Ballroom, în Harlem.

Rusia desfășoară mii de rezerviști „slab echipați” pe linia frontului

Moscova a desfășurat mii de „rezerviști recent mobilizați” pe linia frontului din Ucraina de la jumătatea lunii octombrie, în multe dintre cazuri aceștia fiind „slab echipați”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit ministerului britanic al Apărării, imagini din surse deschise sugerează că puștile care au fost livrate rezerviștilor mobilizați sunt de obicei AKM-uri, multe dintre ele în stare abia utilizabilă din cauza depozitării necorespunzătoare.

În plus, acest tip de armă folosește muniție de 7,62 mm, în timp ce unitățile regulate de luptă ale Rusiei sunt înarmate în principal cu puști AK-74M sau AK-12 de calibrul 5,45 mm. „Integrarea rezerviștilor cu soldații contractuali și veteranii de luptă din Ucraina va însemna că responsabilii cu logistica vor vor trebui să livreze două tipuri de muniție pentru arme de calibru mic către pozițiile din prima linie, în loc de unul singur. Acest lucru va complica probabil și mai mult sistemele logistice deja tensionate ale Rusiei”, arată ministerul britanic al Apărării.

Zeci de mii de manifestanți susțin Ucraina la Praga

“Zeci de mii” de persoane au manifestat în centrul istoric al Pragăi în semn de susținere a Ucrainei, potrivit poliției cehe. La manifestație au participat cehi și ucraineni, care au agitat steagurile Ucrainei, Cehiei, NATO și Uniunii Europene (UE), în celebra Piață Venceslas. “Această adunare este foarte importantă pentru că susține Ucraina. Acest lucru ne amintește că trebuie să o susținem”, a declarat o studentă ucraineancă, Irina Udod. Cehia furnizează Ucrainei un important ajutor militar și umanitar de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

Prima Doamnă ucraineancă, Olena Zelenska, soția președintelui Volodimir Zelenski, s-a adresat manifestanților printr-o legătură video. Ea le-a mulțumit manifestanților pentru susținerea Ucrainei. “Susținerea Ucrainei este absolut vitală, pentru că ea nu va supraviețui fără ajutor”, a declarat alt manifestant, Petr Stepanek. “Iar (președintele rus Vladimir) Putin trebuie să piardă”, a subliniat el.

Brazilia: Lula a fost reales în funcția de președinte

Luiz Inacio Lula da Silva, președintele de stânga al Braziliei în perioada 2003-2010, a fost reales la conducerea țării, el câștigând duminică al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care l-a înfruntat pe conservatorul Jair Bolsonaro.

Considerat de mai multe luni favoritul scrutinului, Lula a obținut 50,83 la sută din totalul voturilor. Bolsonaro, președintele în exercițiu, a obținut 49,17 la sută. Lula revine astfel la putere, după ce a condus țara în perioada 2003-2010.

“Brazilia revine!”, a spus Lula, în vârstă de 77 de ani, după ce a câștigat alegerile. “Începând de la 1 ianuarie, voi guverna pentru cei 215 milioaane de brazilieni și braziliene, nu doar pentru cei care au votat pentru mine. Nimeni nu vrea să trăiască într-o țară divizată, în stare de război continuu. Această țară are nevoie de pace și de unitate. Nu există două Brazilii, suntem un singur popor”, a precizat el.

Campania electorală a celor doi candidați s-a desfășurat într-o atmosferă brutală, ei insultându-se copios în timp ce rețelele de socializare, unica sursă de informare pentru majoritatea celor 170 de milioane de utilizatori brazilieni, propagau valuri de dezinformare. Bolsonaro l-a caracterizat pe Lula drept “hoț”, “fost deținut”, “alcoolic”, “rușine națională”. Acesta din urmă a reacționat: “pedofil”, “canibal”, “mic dictator”.

India: Bilanțul deceselor după prăbușirea unui pod a ajuns la 132

Bilanțul deceselor după prăbușirea unui pod suspendat în Gujarat, India, a crescut la 132, a anunțat un oficial guvernamental local, potrivit Reuters. “Bilanțul morților a ajuns la 132. Operațiunile de căutare și salvare continua”, a declarat NK Muchhar, precizând că bilanțul ar putea crește.

Pentru operațiunile de salvare au fost mobilizate și echipe din alte districte decât cel în care a avut loc tragedia, a precizat Muchhar.

Peste 400 de oameni se aflau pe podul suspendat în momentul în care acesta s-a prăbușit în zona localității Morbi. Podul a atras mulți oameni care sărbătoreau Diwali și Chhaath Puja. Podul a fost construit în secolul al XIX-lea și a fost redeschis săptămâna trecută, după șase luni de renovări.

Somalia: Cel puțin 100 de morți în dublul atentat de sâmbătă de la Mogadiscio

Cel puțin 100 de persoane, printre care copii, au fost ucise într-un dublu atentat cu mașină-capcană produs sâmbătă pe o stradă foarte circulată din capitala Somaliei, Mogadiscio, a anunțat duminică președintele țării, Hassan Sheikh Mohamud, transmit AFP și Reuters. O sută de persoană au murit și 300 au fost rănite, dar ambele bilanțuri continuă să crească, a declarat președintele după ce s-a deplasat la locul atentatului.

Precedentul bilanț era de 10 morți.

Două mașini cu explozibili au fost detonate la interval de câteva minute în cursul după-amiezii în apropierea unei intersecții animate, fiind urmate de focuri de armă într-un atac care a vizat Ministerul Educației.

“Oamenii noștri care au fost masacrați erau mame cu copii în brațe, tați cu probleme de sănătate, studenți care erau trimiși să învețe, comercianți care munceau din greu pentru familiile lor”, a spus președintele. Atacul a avut loc în aceeași intersecție în care un camion a explodat la 14 octombrie 2017, omorând 512 oameni și rănind mai mult de 200.

“S-a întâmplat în același loc și tot împotriva unor nevinovați. Nu este drept. Dacă Dumnezeu va voi, nu vor mai avea capacitatea să comită un nou atentat”, a mai spus Mohamud, referindu-se la jihadiștii din gruparea shebab. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar autoritățile somaleze atribuie în general acest tip de atac militanților jihadiști shebab, care comit cu regularitate atacuri în capitală și alte orașe mari din Somalia.

Ei au revendicat atacul de săptămâna trecută împotriva unui hotel din orașul portuar Kismayo, atac soldat cu nouă morți și 47 de răniți.

După un asalt spectaculos de 30 de ore al islamiștilor împotriva unui hotel din Mogadiscio la sfârșitul lunii august, președinte Mohamud a promis un “război total” pentru eliminarea militanților shebab și a cerut populației să “stea deoparte” de zonele controlate de islamiști care urmau să fie vizați de viitoare ofensive.

Forțele de securitate și miliții ale clanurilor locale au lansat operațiuni militare în centrul țării, care au permis autorităților să recâștige teren în dauna islamiștilor.

Pe lângă insurecția shebab, Somalia este amenințată și de o foamete iminentă, provocată de cea mai gravă secetă din ultimii mai bine de 40 de ani.

Instagram a trecut de 2 miliarde de utilizatori

Peste 2 miliarde de oameni folosesc Instagram cel puțin o dată pe lună, arată datele oficiale date publicității de Meta.

Instagram a trecut de pragul de 2 miliarde de utilizatori activi lunar și este al treilea produs Meta, după Facebook și WhatsApp, care atinge acest nivel. Chiar dacă este unul dintre cele mai de succes produse Meta, atât ca popularitate, cât și financiar, Instagram a încetinit creșterea în ultima vreme, având nevoie de aproximativ patru ani pentru a adăuga al doilea miliard de utilizatori, după ce atinsese pragul de 1 miliard de utilizatori în 2018. În total, cele trei produse Meta însumează acum 3,71 de miliarde de utilizatori unici din toată lumea.

Instagram este în plin proces de schimbare, trecând, la fel ca Facebook, la un feed care afișează utilizatorilor mai multe postări de la persoane pe care nu le urmăresc, dar oferind în același timp feed-uri speciale pentru prieteni sau creatorii preferați de conținut. Toate aceste modificări, inclusiv accentul foarte mare pus pe video vertical, vin ca urmare a creșterii masive în popularitate a TikTok, care a devenit în ultimii ani cea mai mare amenințare pentru platformele sociale ale Meta.

Între timp, WhatsApp a trecut de 2 miliarde de utilizatori zilnici (nu lunari) - care trimit și primesc mesaje prin intermediul serviciului criptat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.