Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Muncitorii care săpau o fântână au găsit o comoară de 100 de milioane de dolari

Ziarul de Vrancea
27 iul 2021 1331 vizualizări

Este vorba despre un filon de safire care cântărește peste 450 de kilograme

Muncitorii care săpau un puț pentru o fântână în curtea unui negustor de pietre prețioase din Sri Lanka au făcut o descoperire spectaculoasă - un filon de safire ce cântărea peste 450 de kilograme în valoare de peste 100 de milioane de dolari, relatează Insider.

Descoperirea norocoasă a fost făcută în orașul Ratnapura din sudul țării, acesta fiind cunoscut în Sri Lanka drept „orașul pietrelor prețioase”.

Filonul, care a fost numit „Safirul întâmplării fericite”, are o lungime de aproape 100 de centimetri și o lățime de 71 de centimetri.

Gamage, negustorul de pietre prețioase în curtea căruia a fost făcută descoperirea, a refuzat să își dea numele complet dar a relatat pentru BBC că i-a luat peste un an să spele filonul, să analizeze puritatea acestuia și să îl certifice în mod oficial. „Persoana care săpa fântâna ne-a alertat cu privire la niște pietre rare”, a relatat acesta, adăugând că „mai târziu, am dat peste acest specimen uriaș“.

Gamage, care provine dintr-o familie ce face afaceri cu pietre prețioase de 3 generații, afirmă că și-a dat seama că descoperirea ar putea valora o sumă astronomică după ce bucăți de safire de înaltă calitate continuau să se desprindă din filon în timp ce curăța impuritățile acestuia. Filonul de safir a fost evaluat la 100 de milioane de dolari, potrivit BBC.

Sri Lanka este cunoscută pentru safirele sale

„Nu am văzut niciodată un specimen atât de mare. Cel mai probabil s-a format în urmă cu aproximativ 400 de milioane de ani”, a declarat Gamini Zoysa, un specialist în pietre prețioase.

Valoarea totală a comerțului cu pietre prețioase și bijuterii se ridică la în jur de 550 de milioane de dolari anual în Sri Lanka, ceea ce înseamnă că filonul descoperit în curtea lui Gamage valorează în jur de o cincime din această sumă. Țara din sud-estul Asiei este cunoscută pentru descoperirile de pietre prețioase, alte safire albastre mari fiind găsite aici.

Printre acestea se numără „Blue Belle of Asia”, un safir de 392 de carate care a fost vândut la o licitație pentru 17,5 milioane de dolari și „Steaua Indiei”, un safir de 563 de carate care în prezent este expus la Muzeul American de Istorie Naturală din New York.O organizație a bijutierilor din Sri Lanka a declarat pentru BBC în 2011 că safirul de 12 carate al inelului de logodnă al ducesei Kate Middleton provine probabil din minele din Sri Lanka.

O fetiță de 11 ani, cu părinți „antivacciniști”, a murit din cauza versiunii Delta a COVID

Ariele, o fetiță de 11 ani din Palermo (Italia) s-a luptat 16 zile în secția de terapie intensivă a spitalului pentru copii din capitala Siciliei, însă a decedat în urma infectării cu SARS CoV-2, anunță Il Messaggero.

A fost internată inițial în 11 aprilie, în stare gravă, deoarece suferea de o boală metabolică rară, iar virusul l-a luat, cel mai probabil, de la sora ei, care s-a întors în 7 iulie, dintr-o croazieră pe Marea Mediterană. Familia fetelor nu era vaccinată, susține ziarul italian. “Sunt antivacciniști”, a declarat președintele Regiunii Sicilia, Nello Musumeci, cu privire la părinții lui Ariele. Cu toate acestea, mama fetei a declarat că nu s-a vaccinat din cauza disputelor pro sau contra vaccin, acum, însă, le transmite tuturor părinților să se vaccineze. “Este adevărat, am așteptat, nu ne-am vaccinat. Mai întâi din cauza știrilor contradictorii despre riscurile vaccinului, apoi pentru că Ariele s-a îmbolnăvit. Dar plănuiam să o facem. Noi nu suntem antivacciniști, așa cum ne-a catalogat președintele regional Nello Musumeci”, a replicat mama fetiței. Acum este însă fermă: „Trebuie să le spunem oamenilor să se vaccineze și să-și salveze copiii”, a mai spus femeia.

Părinții acuză și autoritățile din Spania care au anunțat că au făcut teste COVID la plecarea copiilor spre Italia, însă a anunțat că toate testele sunt negative. „Dacă ar fi făcut testul, așa cum ne-au asigurat, ar fi dat rezultate pozitive și fata noastră nu s-ar fi întors acasă, ar fi rămas în carantină”, spune mama celor două fete. În schimb, tânăra de 16 ani și-a infectat sora, în timp ce tatăl și mama au avut permanent rezultate negative în urma testelor.

Salvatore Requirez, directorul medical al spitalului pentru copii din Palermo, unde a murit fata, spune că infectarea cu SARS CoV-2 a determinat decesul. „Fetița a rămas două săptămâni în terapie intensivă cu intubație, însă starea de sănătate s-a agravat în câteva zile. Infecția cu SARS-CoV-2, în varianta Delta, a destabilizat definitiv echilibrul organic precar al pacientei, care, de ani de zile, suferise de o patologie rară și congenitală”, a explicat doctorul.

OMS critică țările bogate și le îndeamnă să nu mai vaccineze copii și adolescenți

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cerea în urmă cu o săptămână țărilor bogate să nu-și vaccineze antiCOVID cei mai tineri locuitori și să doneze dozele în plus țărilor sărace. O solicitare care pare să aibă puțin ecou în Franța, unde ministrul Educației Jean-Michel Blanquer a anunțat ieri că elevii de la colegii și licee nevaccinați nu vor mai putea să participe la activități sau să fie prezenți în clasă, relatează Le Figaro.

Directorul OMS Tedros Ghebreyesus a denunțat, la Geneva, drept un “scandal moral” faptul că 75% dintre vaccinurile împotriva COVID-19 administrate în lume până în prezent au fost administrate doar în zece țări, potrivit cotidianului elvețian 20 Minutes. El consideră că, dacă aceste vaccinuri ar fi fost mai bine repartizate, ar fi protejat toți bătrânii și personalul medical din întreaga lume.

Tedros Ghebreyesus regretă faptul că Elveția și alte țări, inclusiv Franța, au cumpărat atât de multe doze, fără să țină cont de persoanele care nu vor să se vaccineze și nici de faptul că vaccinarea copiilor și adolescenților sănătoși nu este deloc utilă - așa cum arată studii recente.

Țările cele mai afectate de pandemia COVID-19 sunt cele mai sărace țări - inclusiv Haiti, cu mai puțin de 0,1 doze de vaccin administrate la 100 de locuitori, dar și multe țări din Africa, Asia de Sud, Asia centrală și de Est și Orientul Mijlociu.

SUA: Autorul atacurilor la saloanele de cosmetică, condamnat la închisoare pe viață

Un bărbat din statul american Georgia acuzat că a ucis opt oameni în trei saloane de cosmetică din apropiere de Atlanta, în martie, a pledat “vinovat” marți la patru acuzații de omucidere și a fost condamnat la închisoare pe viață. Robert Aaron Long, care are 22 de ani, a ajuns la un acord cu procurorii comitatului Cherokee din Georgia pentru a evita pedeapsa capitală în legătură cu patru dintre crimele din 16 martie, pentru care a primit “doar” patru pedepse consecutive de închisoare pe viață, fără posibilitatea eliberării, plus încă 35 de ani.

Tânărul ar putea fi însă condamnat la moarte în legătură cu celelalte crime.

Procuroarea districtuală Shannon Wallace a notat că Long a fost motivat de o “dependență de sex” - termen nerecunoscut oficial ca afecțiune medicală - și nu de ură față de comunitatea asiatică, șase dintre victimele sale fiind femei de origine asiatică. “Nu a fost niciun fel de crimă motivată de ură”, a conchis Wallace, amintind că la 16 martie bărbatul a intrat în salonul de masaj asiatic Young din Woodstock și a deschis focul asupra “tuturor și oricăror persoane pe care le-a văzut”.

Long urmează să compară luna viitoare la tribunalul din comitatul Fulton, unde este acuzat că a ucis alte patru femei în două saloane, iar procuroarea districtuală Fani Willis a afirmat că va cere pedeapsa capitală pentru ceea ce consideră a fi crime motivate de ură. Potrivit lui Willis, Long, care este alb, și-a ales victimele în funcție de “rasa reală sau percepută, origine națională, sex și gen”.

Telescopul Hubble a descoperit apă în atmosfera satelitului jovian Ganymede

Oamenii de știință care au analizat datele obținute de Telescopul Spațial Hubble au descoperit apă în atmosfera satelitului jovian Ganymede, cel mai mare satelit din Sistemul Solar.

Pornind de la datele obținute de Hubble, oamenii de știință au ajuns la concluzia că gheața este transformată direct în vapori de apă și se degajă de la suprafața înghețată a satelitului lui Jupiter.

Mai mare decât Mercur și doar cu puțin mai mică decât Marte, această lună a lui Jupiter are diametrul de 5.268 kilometri și se află pe locul 9 în topul celor mai mari obiecte din Sistemul Solar. Ganymede ar putea conține mai multă apă decât toate mările și oceanele terestre sub forma unui ocean subteran, aflat la o adâncime de aproximativ 160 de kilometri sub crusta sa înghețată. Astrobiologii sunt de părere că într-un astfel de mediu ar putea exista forme de viață unicelulare similare organismelor extremofile descoperite la mari adâncimi în gropile abisale ale oceanelor terestre.

Datele analizate despre Ganymede sunt mai vechi, provenind de la niște observații în spectrul ultraviolet al luminii derulate de Hubble în 1998. Cercetătorii au aflat și că pe acest satelit al lui Jupiter se produc efecte de auroră similare aurorelor terestre, ceea ce indică prezența oxigenului și a unui câmp magnetic permanent. Astfel, Ganymede este singurul satelit natural al unei planete din Sistemul Solar care dispune de un câmp magnetic.

Un fost ambasador în România, nominalizat ambasador al SUA la UE

Președintele american Joe Biden l-a nominalizat pe Mark Gitenstein, un vechi colaborator, în postul de ambasador al Statelor Unite la Uniunea Europeană (UE), în contextul în care administrația sa încearcă să-și consolideze relațiile cu Cei 27. În timpul președinției lui Barack Obama, Mark Gitenstein a fost ambasador într-un stat membru UE - România, de unde provin unii dintre strămoșii săi. Mark Gitenstein a încercat să lupte împotriva abuzurilor puterii române de atunci și în favoarea privatizării economiei tinerei democrații române, amintește AFP.

Joe Biden s-a angajat să consolideze relațiile cu aliații Statelor Unite și a fost mereu un susținător entuziast al UE, spre deosebire de predecesorul său democrat Donald Trump, sceptic față de instituțiile internaționale și care a aplaudat Brexitul.

Mark Gitenstein, avocat ca formare, a fost timp de 17 ani consilierul democrat al Comisiei Judiciare a Senatului, unde a devenit un apropiat al lui Joe Biden, care a fost președintele acestei comisii. El a lucrat cu viitorul președinte într-un moment-cheie al carierei sale, și anume respingerea de către Senat a lui Robert Bork, un candidat ultraconservator la Curtea Supremă, despre care a scris ulterior o carte.

Nominalizarea este necesar să fie confirmată în Senat, în care democrații dețin controlul, dar în care republicanul Ted Cruz a întârziat confirmări ale unor nominalizări din cauza unor obiecții cu privire la poziția lui Joe Biden față de gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania.

Donald Trump l-a ales ca ambasador la UE pe Gordon Sondland, un bogat proprietar de hoteluri, și l-a dat afară din post după ce acesta a depus mărturie în Congres în scandalul ucrainean, care a condus la prima inculpare (“impeachment”) a miliardarului republican.

Demonstrație de forță a Bisericii Ortodoxe proruse la Kiev

Peste 55.000 de ortodocși ucraineni care se revendică de la Biserica Ortodoxă Rusă au defilat pe străzile capitalei ucrainene, relatează Euronews. Ortodocșii din Ucraina sunt împărțiți, iar de la schisma din 2018 o parte a autorităților religioase ucrainene și-au declarat independența față de Patriarhia de la Moscova și au aderat la Patriarhia de la Constantinopol.

Peste 55.000 de ordodocși ucraineni care se revendică de la Biserica Ortodoxă Rusă au defilat marți în capitala Ucrainei, până la Lavra Peșterilor din Kiev, o mănăstire din secolul al XI-lea. Această coloană impresionantă a vrut să marcheze spiritele, în contextul în care patriarhul Bartolomeu, disident la Moscova, urmează să efectueze în august o vizită în Ucraina.

Marșul s-a desfășurat fără incidente. Câțiva participanți la marș au primit însă îngrijiri din cauza unor insolații.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.