Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Moscova crede în Big Brother: Putin pregătește unul dintre cele mai mari sisteme de supraveghere video

Ziarul de Vrancea
21 oct 2019 2946 vizualizări

Rețeaua public-privată pusă la punct în Moscova constă în nu mai puțin de 200.000 de camere care înregistrează 1,5 miliarde de ore pe an, înregistări care pot fi accesate de 16.000 de angajați, în special agenți ai serviciilor secrete

Una dintre cele 10 reguli de bază pentru spionii occidentali care voiau să se infiltreze în Moscova, în perioada Războiului Rece, “nu privi înapoi pentru că nu ești niciodată singur” este astăzi mai actuală ca oricând, singura diferență fiind aceea că nu e vorba doar despre străini, ci și despre 12,6 milioane de locuitori ai capitalei Rusiei. Capitala dispune de unul dintre cele mai mari sisteme de supraveghere video din lume, care va fi dotat acum cu un software performant de recunoaștere facială. Oficialii din capitala Rusiei au pus la punct în ultimii ani, metodic, una dintre cele mai ample operațiuni de supraveghere video din lume, astfel că rețeaua public-privată constă în nu mai puțin de 200.000 de camere care înregistrează 1,5 miliarde de ore pe an, înregistări care pot fi accesate de 16.000 de angajați guvernamentali, ofițeri ai serviciilor secrete și ai forțelor de ordine, potrivit Bloomberg. Acum, întregul sistem urmează să fie dotat cu ceea ce primăria a definit ca fiind cel mai avansat software de recunoaștere facială, după cel deținut de China. Rușii susțin că acesta va oferi o acuratețe superioară care va face mult mai ușoară căutarea eventualilor suspecți de crime, mai ușoară față de sistemul vechi londonez, considerat mai mare.

Modernizarea sistemului va ajuta la extinderea programului pilot care a dus la capturarea a nu mai puțin de 10 criminali pe lună, fie că este vorba despre evenimente publice majore sau despre cele 269 stații de metrou. Moscova decide astfel să utilizeze tot mai mult tehnologiile avansate în scopul supravegherii cetățenilor în timp ce în Occident tendița este inversă din cauza presiunilor publice. De altfel, și opozanții președintelui Vladimir Putin atacă inițiativa Moscovei în instanță invocând argumente atât juridice, cât și politice.

Monitorizarea video este doar unul dintre instrumentele utilizate de Rusia, un alt instrument fiind utilizarea interceptării telefoanelor mobile. Multe dintre aceste inițiative au la bază progresele în domeniul inteligenței artificiale, care este privită de Vladimir Putin ca fiind cheia pentru a obține dominația globală.

Putin și locotenenții conduși de primarul Moscovei Sergei Sobyanin susțin că localizarea geografică a fiecărei cartele sim din țară și crearea de “profile digitale” pentru fiecare adult, precum și colectarea datelor online ar fi necesare pentru a asigura ordinea publică și pentru a îmbunătăți serviciile. Mai mult, ei pariază pe faptul că electoratul va accepta o reducere și mai mare a drepturilor privind viața privată cum ar fi recunoașterea facială de dragul de a avea străzi sigure, dar și al nivelului de confort.

Erdogan: Ofensiva din Siria va fi reluată cu “și mai mare hotărâre”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat ieri că ofensiva din nordul Siriei va fi reluată cu “și mai mare hotărâre” dacă nu va exista o retragere a forțelor kurde până marți la ora 19:00 GMT.

“Procesul (de armistițiu) se încheie astăzi la ora 22:00 (19:00 GMT). Dacă promisiunile făcute de americani nu vor fi respectate, operațiunea va fi reluată cu și mai mare hotărâre”, a declarat Erdogan pe aeroportul din Ankara înainte de a pleca în Rusia pentru o întâlnire crucială cu omologul său rus Vladimir Putin.

Operațiunea turcă lansată la 9 octombrie în nord-estul Siriei împotriva milițiilor kurde Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) este suspendată până marți, la ora 19:00 GMT, în urma unui acord de armistițiu negociat între Washington și Ankara. Armistițiul a permis YPG să se retragă din pozițiile lor din “zona de securitate” pe care Turcia vrea să o instaleze de-a lungul frontierei sale pentru a o separa pe aceasta de teritorii controlate de forțele kurde. Erdogan a afirmat că 700-800 de combatanți kurzi s-au retras pentru moment, adăugând că alți 1.200-1.300 de luptători mai trebuie să părăsească zona. “Vom urmări îndeaproape acest lucru. Acest proces nu va fi încheiat fără o retragere completă”, a adăugat el.

Proiectul de “zonă de securitate”, care urma într-o primă fază să se întindă pe 120 de kilometri, de la orașul Ras al-Ain la orașul Tell Abyad, urmează să se extindă la 444 de kilometri, de la Jarablus la frontiera irakiană, a mai spus Erdogan marți. După retragerea trupelor americane din nordul Siriei, forțele kurde au făcut apel la ajutor din partea regimului lui Bashar al-Assad, care a desfășurat trupe în unele orașe, complicând crearea “zonei de securitate” dorite de Ankara.

Înainte de a zbura spre Soci, unde urmează să aibă o întâlnire cu Putin, Erdogan a mai spus că această chestiune va fi în centrul discuțiilor. În același timp, Erdogan a respins o propunere făcută de președintele francez Emmanuel Macron pe lângă Rusia pentru o “prelungire a armistițiului” în Siria. “Nu am primit o astfel de propunere de la Macron. Macron se întâlnește cu teroriști și a ales această cale de a ne comunica propunerea unor teroriști”, a spus președintele turc, după ce Macron a subliniat într-o discuție telefonică avută luni cu omologul său rus Vladimir Putin “importanța prelungirii armistițiului” de cinci zile care expiră marți seară în nord-estul Siriei.

Erdogan și-a exprimat de asemenea dezamăgirea în legăturile cu criticile Iranului la adresa operațiunii militare a Turciei în Siria. “Există uneori voci discordante care se fac auzite în Iran. Ar fi fost mai bine ca liderii iranieni, începând cu (președintele Hassan) Rouhani, să le facă să tacă. Acest lucru ne incomodează”, a declarat el.

Canada: Liberalii lui Trudeau au câștigat alegerile federale

Partidul Liberal al premierului canadian Justin Trudeau va câștiga alegerile federale de luni și va forma viitorul guvern, conform estimărilor difuzate de mai multe canale de televiziune. Potrivit informațiilor preliminare, liberalii nu vor obține majoritatea absolută în parlamentul de la Ottawa și vor fi nevoiți să formeze un guvern minoritar. Posturile de televiziune CTV și CBC, precum și Radio-Canada au anunțat, de asemenea, o victorie a liberalilor. Candidații liberali conduceau sau au fost deja aleși în 146 din cele 304 de districte electorale care au comunicat rezultate în jurul orei locale 22:30 (2:30 GMT). Partidul Liberal din Canada a obținut victoria în scrutinul din 2015 și 177 de mandate. Conform legislației electorale, un partid trebuie să obțină cel puțin 170 de voturi din totalul de 338 pentru a-și asigura majoritatea în parlament. Aproximativ 27 de milioane de canadieni au fost chemați luni la urne pentru a alege un nou parlament. Cursa electorală a fost strânsă între liberali premierului Trudeau și conservatorii conduși de Andrew Scheer.

Vaticanul, în pragul falimentului?

Finanțele Vaticanului nu sunt expuse riscului, au declarat ieți doi importanți oficiali ai Vaticanului, respingând informațiile apărute într-o carte a unui jurnalist de investigație italian. “Nu există faliment sau intrare în incapacitate de plată. Nu este nevoie decât de o revizuire a cheltuielilor”, a declarat episcopul Nunzio Galantino, președintele Administrației Patrimoniului Sfântului Apostolic (APSA), pentru ziarul Avvenire. Jurnalistul Gianluigi Nuzzi a publicat cinci cărți bazate pe documente secrete ale Vaticanului care au ajuns în presă. Cea mai recentă carte a sa, “Giudizio Universale” (Ultima Judecată), a apărut luni în Italia. Potrivit acesteia, Papa Francisc ar fi primit un raport intern în mai 2018, care afirmă că “deficitul care afectează Sfântul Scaun a atins niveluri îngrijorătoare, cu riscul de a conduce la incapacitate de plată”. În carte se arată de asemenea că APSA deține conturi bancare secrete și a înregistrat un deficit pentru prima dată în istoria sa, în 2018”.

Apare pe piață “Sfântul Graal” al merelor

Atunci când auzi că o nouă varietate de măr este lansată cu o campanie de marketing de mai multe milioane de dolari, este posibil să te întrebi dacă ai auzit bine sau dacă, de fapt, nu este vorba despre un nou iPhone de la Apple, compania ce are ca siglă acest fruct. Dar nu. Este vorba chiar despre un măr care va ajunge în rafturile supermarketurilor americane la începutul lui 2020, relatează BBC Mundo. Cosmic Crisp a fost produs în SUA, iar susținătorii săi sunt convinși că va deveni un nou succes mondial. “Stelele s-au aliniat în cazul acestui măr”, a declarat Kathryn Grandy, directorul de marketing al companiei americane de fructe Proprietary Variety Management (PVM), responsabilă cu lansarea de 10 milioane de dolari a noului soi de mere. Crisp este o încrucișare între două soiuri de mere care deja există pe piață, Honeycrisp și Enterprise, și unii îl descriu drept “Sfântul Graal” al merelor. Se spune că este dulce, crocant și zemos. Dar, mai important decât asta este faptul că poate fi conservat proaspăt peste un an, în condiții de frig. Se poate gândi că totul sună exagerat, dar sute de producători de mere din statul unde a fost creat Crisp au pariat 40 de milioane de dolari pe ceea ce va deveni un succes.

Avortul și căsătoria între persoane de același sex, legalizate în Irlanda de Nord

Avortul a fost liberalizat, iar căsătoria între persoane de același sex legalizată în Irlanda de Nord, în baza hotărârii Parlamentului britanic de la Westminster, de unde sunt expediate afacerile curente în provincia britanică, din cauza paraliziei Executivului local. Spre deosebire de restul Regatului Unit, în care este autorizat din 1967, avortul era ilegal până în prezent în Irlanda de Nord - mai puțin în cazul în care sarcina amenința viața mamei. Căsătoria între persoane de același sex, autorizată în toată țara, rămânea de asemnea interzisă. Rămasă fără Executiv din ianuarie 2017, în urma unui scandal politico-financiar, provincia britanică Irlanda de Nord are în prezent instituțiile politice blocate.

Profitând de această paralizie politică locală, deputații de la Westminster au adoptat amendamente, în iulie, în vederea extinderii dreptului la avort și de căsătorie între persoane de același sex în Irlanda de Nord, în cazul în care niciun Guvern nu intra în funcție prea curând. Aceste modificări au intrat în vigoare la Belfast la miezul nopții de luni spre marți (2.00, ora României). Primele căsătorii între persoane de același sex urmează să aibă loc “cel mai târziu” “în săptămâna Sf. Valentin în 2020”, potrivit secretarului de stat britanic însărcinat cu Irlanda de Nord Julian Smith.

Împăratul Naruhito și-a proclamat înscăunarea pe tronul Japoniei

Împăratul Naruhito și-a proclamat în mod oficial înscăunarea pe tronul Japoniei, într-o ceremonie complicată. Naruhito, în vârstă de 59 de ani, și-a început domnia în luna mai, după abdicarea tatălui său, fostul împărat Akihito. Dar urcarea sa pe tron este abia acum oficializată, printr-o serie de ritualuri tradiționale. În acest timp, Japonia se reface după efectele taifunului Hagibis, care a provocat moartea a aproape 80 de oameni. O paradă a fost anulată, în semn de respect față de victime și familiile lor.

În timpul ceremoniei de înscăunare, numită, Sokui no Rei, împăratul Naruhito s-a așezat pe tronul înalt de 6,5 metri. Acesta a citit o proclamație oficială, fiind îmbrăcat cu o robă în tonuri de galben-portocaliu, pe care împărații o poartă doar în ocazii speciale. Soția sa, împărătesa Masako, a stat pe un tron alăturat.

Premierul Shinzo Abe a ținut un discurs de felicitare, urmat de strigăte de “Banzai”, care se traduc cu “trăiască împăratul”. Ceremonia, care a avut loc mare parte în liniște, a avut loc în prezența unei săbii și a unei bijuterii antice, comori sacre care simbolizează puterea imperială. Sute de demnitari străini, între care prințul Charles al Marii Britanii, dar și președinte României, Klaus Iohanis, participă la ceremonii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.