Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Misterul exploziei ucigașe din Beirut, care a omorât peste 100 de oameni, la câțiva kilometri de Iași?

Ziarul de Vrancea
4 aug 2020 1537 vizualizări

Un vas deținut de un rus și operat sub pavilion moldovenesc, suspectat că a transportat nitratul de amoniu care a distrus o parte din Beirut n vaporul fusese arestat în 2014 în Liban, iar de atunci patronul rus este dat dispărut n

Vasul Rhosus, deținut de cetățeanul rus Igor Greciușkin și care era operat sub pavilion moldovenesc, înregistrat la Chișinău, ar fi sursa exploziei care a distrus o parte din portul libanez Beirut și a făcut peste o sută de morți și 4.000 de răniți, potrivit presei moldovenești și daneze, care citează autoritățile din Liban. Vasul, care transporta 2.750 de tone de nitrat de amoniu - un îngrășământ care poate exploda dacă este depozitat în condiții improprii - a fost arestat de autoritățile libaneze în 2014 în portul Beirut, pentru că nu îndeplinea condițiile de siguranță cerute în cazul transportului unor astfel de produse, potrivit portalului specializat Maritime Bulletin. După ce vasul a fost arestat în portul Beirut, autoritățile nu au mai putut să îl contacteze pe cetățeanul rus domiciliat în Cipru care deținea vaporul, care a fost practic abandonat în Liban. Echipajul era format din cetățeni ruși și ucraineni, care avertizau la acel moment că nu sunt plătiți. Încărcătura era destinată statului Mozambic. Încărcătura periculoasă a fost transportată în 2014 de pe vapor într-un depozit specializat din portul Beirut, unde a și avut loc explozia de ieri.

Stare de urgență

Puternica explozie a fost provocată de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut. „Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de șase ani într-un depozit fără măsuri de precauție”, a declarat premierul libanez Hassan Diab, în fața Consiliului Suprem de Apărare, reunit ieri în ședință de urgență. Nitratul de amoniu este un îngrășământ chimic și, totodată, o componentă a explozibililor precum TNT, pentrit, hexogen etc. „Nu vom cunoaște liniștea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat, ca să dea socoteală”, a promis premierul. Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare „stare de urgență” timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o „putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate”, mai scrie mold-street.com.

În 2014, în timp ce transporta din Georgia în Mozambic circa 2.750 de tone de nitrat de amoniu, cargoul Rhosus aflat sub pavilionul Republicii Moldova a fost reținut în portul Beirut din cauza unor grave probleme tehnice. Ulterior i s-a interzis navigarea din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare, iar încărcătura a fost sechestrată și depozitată în portul Beirut.

De atunci cargoul stă abandonat în port, iar echipajul compus din ruși și ucraineni a fost repatriat, după ce fusese lăsat în voia sorții de angajator. Între timp, instanțele au emis la cererea creditorilor 3 decizii de sechestrare a navei. Atât portalurile specializate, precum fleetmon, dar și presa din Rusia (Zona Media) scriu că proprietarul este afaceristul rus Igor Grechushkin, rezident în Cipru.

S-a resimțit sute de kilometri

Deflagrația din Beirut a fost atât de puternică, încât s-a resimțit la 240 de kilometri, până în Cipru și a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5 grade, a calculat Observatorul Seismologic din Iordania. Totodată, Republica Moldova se află de mai mulți ani în lista neagră, categoria risc înalt, a statelor cu nave ce încalcă normele și convențiile internaționale, potrivit Secretariatului Paris MoU , scrie mold-street.com. Într-o situația mai proastă se află țări precum Tanzania, Togo, Palau, Comores, Cambodia și Congo. În anii 2015-2018 fost efectuate 409 de inspecții ale navelor ce plutesc cu pavilionul Republicii Moldova, iar în 69 de cazuri acestea au fost reținute. n

Trump: Un atac cu bombă

Președintele american Donald Trump a prezentat exploziile uriașe de la Beirut drept un posibil atac, în pofida declarațiilor liderilor libanezi, potrivit cărora este vorba despre un accident provocat de depozitarea unui material extrem de exploziv, relatează Reuters. „Statele Unite sunt pregătire să ajute Libanul”, a declarat Trump într-o conferință de presă la Casa Albă, referindu-se exploziile soldate cu peste 100 de morți și mii de răniți. „Asta seamănă cu un atac teribil”, a apreciat șeful statului american. Trump, întrebat ulterior despre explozii, a răspuns că a discutat cu generali americani, care apreciază că explozia nu a fost accidentală. Potrivit acestor generali - pe a căror identitate nu a dezvăluit-o - este vorba despre „un atac”, a declarat locatarul Casei Albe. „A fost un fel de bombă”, a subliniat el. Doi oficiali americani au declarat sub protecția anonimatului că nu știu cum anume a primit Donald Trump această informație, și că primele elemente nu par să arate că este vorba despre un atac. Potrivit acestor surse, elemente de până în prezent confirmă informații comunicate în mod public de către autoritățile de la Beirut. Cele două surse aprecizează însă că această poziție se poate schimba.

OMS - Creștere ponderea tinerilor în rândul infectaților cu Covid-19

numărul tinerilor bolnavi în totalul cazurilor s-a triplat în ultimele cinci luni n cauzele par a ține mai mult de distracție, și mai puțin de muncă n

Tinerii care merg în cluburi de noapte și pe plaje determină o creștere a numărului cazurilor noi de coronavirus la nivel mondial, ponderea persoanelor infectate cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani crescând de trei ori în aproximativ cinci luni, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite Reuters. O analiză efectuată de OMS la nivelul celo 6 milioane de cazuri de infecții cu noul coronavirus produse în perioada 24 februarie - 12 iulie a constatat că ponderea persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani a urcat de la 4,5% șa 15%. În afară de Statele Unite, care se află pe primul loc, cu un total de 4,8 milioane de cazuri, state europene ca Spania, Germania și Franța, și state asiatice precum Japonia, au anunțat că mulți dintre cei infectați sunt tineri. „Persoanele mai tinere tind să fie mai puțin vigilente să poarte mască și să respecte distanțarea socială”, a declarat Neysa Ernst, director în cadrul diviziei pentru siguranță biologică la Johns Hopkins Hospital, în Baltimore, Maryland. „Călătoriile măresc probabilitatea de contractare și răspândire a Covid-19”, a spus aceasta, adăugând că tinerii circulă mai mult pentru a merge la serviciu, la plajă sau la pub, sau pentru a cumpăra alimente. Creșterea numărului de cazuri noi de coronavirus, așa-numitul al doilea val de infecții, a determinat unele țări să impună noi restricții asupra călătoriilor, în timp ce companiile farmaceutice încearcă să găsească un vaccin pentru virusul care a provocat peste 680.000 de decese la nivel mondial și a dus la declanarea unei crize economice. Între copiii cu vârste de 5-14 ani, ponderea infectărilor a fost de 4,6%, în creștere de la 0,8%, în perioada 24 februarie - 12 iulie, când testările au crescut, iar experții în domeniul sănătății sunt îngrijorați că redeschiderea școlilor ar purtea duce la o creștere a numărului de cazuri.

Anthony Fauci, cel mai important expert în boli infecțioase din Statele Unite, a cerut tinerilor, luna trecută, să mențină distanțarea socială, să poarte măști și să evite locurile aglomerate, avertizând că și persoanele asimptomatice pot răspândi virusul. Și experții în domeniul sănătății din alte țări au cerut măsuri similare, ei spunând că tinerii infectați au simptome puține.

Ultimele statistici: America Latină depășește Europa

regiunea devine cea mai îndoliată regiune din lume de pandemia covid-19 n cum stă America de Nord și SUA? n

America Latină a depășit Europa și a devenit cea mai îndoliată regiune a lumii de pandemia covid-19, relevă un bilanț care are la bază date oficiale întocmit de Reuters. Bilanțul total al morților din cauza covid-19 în America latină a depășit 206.000 - reprezentând o treime din morțile cauzate de pandemie în lume.

Brazilia este a doua cea mai afectată țară din lume de noul coronavirus, după Statele Unite, iar pandemia a accelerat în Columbia, Peru, Argentina și Bolivia. America Latină a depășit săptămâna trecută un prag de cinci milioane de contaminări cu SARS-CoV-2. O creștere extrem de puternică a infectărilor cu noul coronavirus a fost înregistrată de autorități, care au relaxat măsurile sanitare cu scopul de a relansa creșterea economică.

În America de Nord, SUA anunță că epidemia covid-19 „este sub control”. Locatarul Casei Albe apără modul cum administrația sa a gestionat epidemia în țară în acest interviu acordat site-ului Axios.

„Oamenii mor, este adevărat”, a declarat Trump. „Asta este. Dar asta nu înseamnă că nu facem tot ceea ce putem. Este sub control pe cât se poate. Este un flagel teribil”, a spus el. Bilanțul contaminării cu noul coronavirus continuă să crească în țară, iar zeci de state americane au fost nevoite să-și oprească sau încetinească planurile de ieșire din izolare. Trump subliniază în acest interviu că această creștere a bilanțului pandemiei este cauzată de numărul testelor - o apreciere denunțată de experți în domeniul sănătății. Statele Unite înregistrează peste 4,7 milioane de contaminări cu noul coronavirus și peste 156.000 de morți din cauza covid-19, potrivit Universității Johns Hopkins.

Mii de persoane evacuate pe Coasta de Azur

Aproximativ 2.700 de persoane au fost evacuate, la Martigues (Veneția provensală), la nord-vest de Marsilia, în Bouches-du-Rhône, pe Coasta de Azur, unde un incendiu de vegetație a devastat peste 1.000 de hectare de teren, relatează AFP. „Incendiul evoluează favorabil, dar nu a fost controlat”, au declarat pompieripentru AFP, în contextul în care rafale de vânt s-au calmat miercuri. „Nu există răniți grav, iar pagubele materiale rămâne de evaluat”, au precizat pompierii. Două avioane bombardiere cu apă de tip Canadair și-au reluat intervenția, imposibilăpe timpul nopții, pentru a ajuta echipaje la sol să controleze incendiul, potrivit publicației regionale La Provence.

Aproximativ 1.400 de pompieri luptau împotriva flăcărilor, au precizat într-un comunicat pompierii din Bouches-du-Rhône.

Aproximativ 2.700 de persoane au fost evacuate, inclusiv 468 pe mare. „Polițiști au salvat sute de persoane care se aflau într-o situațiie periculoasă pe plaja Tamaris, inclsuiv copii mici, amenințați de flăcări”, a anunțat Arnaud Louis de la Direcția Centrală a Securității Publice (DDSP). Trei ambarcațiuni erau disponibile miercuri, în cazul unornoi evacuări, a anunțat la postul France Bleu Provence un purtător de cuvânt al Prefecturii Maritime, Christine Ribes.

Relansarea turismului: Germania relaxează regulile de călătorie în Turcia

Germania, care deține președinția semestrială a Uniunii Europene (UE), a retras avertismentul de călătorie adresat germanilor care se duc în patru provincii balneare din Turcia, unde nivelul contaminării cu noul coronavirus rămâne slab, relatează Reuters. Berlinul a luat această decizie în urma încheierii unui acord cu Ankara în vederea unei relansări a turismului, a anunțat marți Ministerul german de Externe. Provinciile vizate sunt Antalya, Izmir, Aydin și Mugla, situate la malul Mării Mediterane - unde se înregistrează cinci contaminări cu covid-19 la 100.000 de locuitori pe săptămână. Turcia a fost anul trecut a doua destinație preferată a turiștilor germani, după Spania, potrivit asociației germane agenților de voiaj DRV.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.