Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Misterioasa extenuare a coronavirusului

Ziarul de Vrancea
19 mai 2020 1639 vizualizări

Oamenii de știință nu au până în prezent o explicație pentru scăderea contagiunii în majoritatea zonelor de pe glob

Noile cazuri COVID-19 au scăzut în numere absolute în aproape toate țările în ultimele zile. Acestea nu mai depășesc, în medie, 1,2% din bilanțul total al infectărilor în majoritatea statelor. Serviciile de urgență și secțiile de terapie intensivă nu mai sunt copleșite de numărul de pacienți iar, dacă nu va exista un recul al infecțiilor, pandemia ar putea stagna complet în decurs de o lună, relatează Les Echos, preluat de hotnews.ro. De ce pare să încetinească pandemia acum? Epidemiologii nu au, pentru moment, răspunsuri clare. Este posibil ca măsurile de carantină să fi perturbat dinamica COVID-19 în momentul în care au fost introduse în majoritatea țărilor la jumătatea lunii martie, perioadă în care numărul de noi infecții raportate zilnic se situa în jur de 20%. Dar lucrurile nu sunt certe: numărul de noi cazuri înregistrate în țări care au luat măsuri de carantină limitate a scăzut la rândul său, la fel ca și în cazul acelora care s-au concentrat pe testarea populației și adoptarea unor măsuri de distanțare socială. În Statele Unite cele cinci state americane care au refuzat implementarea carantinei (Arkansas, Iowa, Nebraska, Dakota de Nord și Dakota de Sud) sunt într-o situație comparabilă cu restul țării atât ca număr de cazuri și evoluție a lor (n.r. însă statele respective au printre cele mai mici densități ale populației din SUA). Niciun tratament-minune nu poate explica declinul în care pare să fi intrat pandemia întrucât țările au adoptat strategii extrem de diverse pentru combaterea COVID-19 iar cel mai faimos și controversat medicament, clorochina, se speculează că ar avea cel mult un efect paliativ, nicidecum de prevenție. Este posibil ca noul coronavirus care cauzează COVID-19 să aibă o sezonalitate cu evoluție ciclică, la fel ca gripa, și să se epuizeze la sfârșitul primăverii? Nu există un consens printre oamenii de știință dar, dacă acesta ar fi cazul, pandemia ar trebui să înregistreze un nou vârf în prezent în emisfera sudică, cu o lună înainte de începerea iernii (21 iunie - 22 decembrie) dar Noua Zeelandă a înregistrat un singur nou caz în ultimele zece zile.

Trump, despre faptul că SUA domină topul infectărilor cu Covid-19: „O medalie de onoare”

Președintele Donald Trump este de părere că plasarea Statelor Unite pe primul loc în lume ca număr de cazuri de Covid-19 este „o medalie de onoare”, pentru că înseamnă că SUA au efectuat cele mai multe teste. Trump a declarat reporterilor la o întâlnire a cabinetului: „Când se spune conducem ca număr de cazuri, asta pentru că facem mai multe teste decât oricine”. El a spus că vede numărul „dintr-o anumită perspectivă, ca fiind un lucru bun”. „Văd asta ca o medalie de onoare. Serios, este o medalie de onoare. Este un omagiu adus testărilor și muncii pe care mulți profesioniști o fac”. Trump a declarat că în SUA (țară cu peste 320 de milioane de locuitori) au fost făcute 14 milioane de teste și a comparat numărul cu cel al Germaniei (țară cu 83 de milioane de locuitori), de 2 milioane de teste. Rata de testare în SUA este ridicată, dar nu cea mai ridicată din lume. Totalul testelor făcute la 1.000 de oameni se află pe locul al patrulea, după Danemarca, Italia și Noua Zeelandă. În prezent, în Statele Unite au fost înregistrate peste 1,52 milioane de cazuri. Țara este urmată de Rusia, cu aproximativ 300.000 de contaminări. Statele Unite au înregistrat și cel mai mare număr de decese la nivel mondial, 91.921. Din acest punct de vedere, sunt urmate de Marea Britanie, cu 35.422 de decese, și de Italia, cu 32.169, potrivit datelor Johns Hopkins University.

Suedia, cel mai mare procent de decese, în ultimele șapte zile

Suedia, care a optat pentru o strategie mai puțin restrictivă pentru combaterea noului coronavirusului comparativ cu alte state europene, a înregistrat în ultimele șapte zile cel mai ridicat număr de decese pe cap de locuitor din Europa din cauza COVID-19. Autoritățile suedeze au menținut deschise majoritatea școlilor, restaurantelor și afacerilor, în timpul pandemiei. Deși numărul deceselor este în scădere, Suedia a consemnat 6,25 de decese la un milion de locuitori pe zi, potrivit mediei aferente unei perioade de 7 zile, între 12-19 mai. Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa și peste cel din Marea Britanie, de 5,75 decese la un milion de locuitori. Pe parsurul pandemiei, Suedia a înregistrat însă mai puține decese pe cap de locuitor comparativ cu Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia și Franța, țări care au optat pentru impunerea unor măsuri stricte de distanțare socială, dar mult mai multe față de statele vecine Danemarca, Norvegia și Finlanda. Strategia Suediei, bazată în mare parte pe măsuri voluntare de distanțare socială și igienă de bază, a fost criticată de unii ca fiind un experiment periculos pentru viețile oamenilor, dar a fost și promovată ca un viitor model de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Strategia deschisă a Suediei pare să fi atenuat impactul economic al pandemiei, creșterea încetinind mult mai puțin în primul trimestru, comparativ cu Danemarca și Norvegia.

Epidemiologi: Imunitatea pentru coronavirus ar putea să nu dureze prea mult

Există indicii potrivit cărora copiii nu ar răspândi noul coronavirus la fel de mult ca adulții, au declarat marți doi epidemiologi reputați, care au avertizat în schimb că vestea rea este că imunitatea dobândită s-ar putea să nu dureze prea mult. Dr Rosalind Eggo, specializată în modelarea evoluției bolilor infecțioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a spus că are unele indicii rezultate din cercetări potrivit cărora copiii s-ar putea să nu răspândească noul coronavirus în aceeași măsură ca adulții. Ea a făcut afirmația în comisia pentru știință a Camerei Lorzilor. John Edmunds, membru în Grupul de Consultanță Științifică pentru Urgențe, a declarat în aceeași comisie că este uimitor că copiii nu par să joace un rol prea mare în răspândirea noului coronavirus. El a adăugat că există și posibile vești rele – că imunitarea oamenilor la noul coronavirus s-ar putea să nu dureze prea mult. “Reacția anticorpilor scade în timp la supraviețuitorii SARS, așa că peste câțova ani anticorpii lor au scăzut semnificativ”, a spus Edmunds, referindu-se la Sindromul Respirator Sever Acut, care este la rândul lui provocat de un tip de coronavirus. “Putem vedea și la alte coronavirusuri, cele care provoacă tuse și răceli, că oamenii nu au o imunitate de lungă durată la multe dintre aceste virusuri, ceea ce face să se infecteze din nou”, a explicat Edmunds.

Anchetă în Italia: Mafioți bogați primeau ajutoare sociale de la stat

Peste 100 de membri ai ‘Ndrangheta, temuta mafie calabreză, au solicitat de la autorități și au obținut “venitul de cetățenie”, un ajutor social destinat celor mai săraci dintre italieni, și pe care vor trebui să-l restituie, a anunțat ieri poliția. Printre acești 101 mafioți figurează personaje foarte bogate, apropiate de șeful ‘Ndrangheta sau care au un “rol ierarhic” în organizația criminală, arată poliția din Calabria (sud) într-un comunicat. Poliția îl nominalizează printre beneficiarii acestor ajutoare pe Alessandro Pannunzi, fiului așa-numitului “Pablo Escobar italian”, Roberto Pannunzi. Roberto Pannunzi “este unanim considerat de anchetatorii italieni și americani drept unul din cei mai importanți brokeri mondiali de cocaină și care se lăuda că nu își numără banii, ci îi cântărește”, adaugă poliția. Fiul acestuia, Alessandro Pannunzi, este și soțul “fiicei unuia din principalii producători columbieni de cocaină”, mai precizează comunicatul. Ancheta a vizat peste 500 de persoane, însă în final doar 100 dintre ele vor fi obligate să restituie sumele primite necuvenit, al căror total se ridică la 516.000 de euro. Ajutorul acordat prin “venitul de cetățenie” este de 780 de euro pentru o persoană singură.

Zelenski se declară pregătit de negocieri directe cu Putin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a reafirmat ieri disponibilitatea de a negocia direct cu omologul său rus Vladimir Putin soluționarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), dar fără a renunța la formatul de negocieri “Normandia” (Germania, Franța, Ucraina și Rusia). “Chiar dacă societatea apreciază în mod diferit posibilitatea unor negocieri directe între președintele Zelenski și președintele Putin, sunt sigur că trebuie să o facem”, a declarat șeful statului ucrainean în cadrul unei conferințe de presă, organizată cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea mandatului în funcția supremă în stat. El a subliniat că aceasta nu înseamnă renunțarea la formatul de negocieri “Normandia” (cu privire la aplicarea acordurilor de la Minsk) care poate fi dezvoltat în paralel. “Există unele lucruri care pot fi înțelese numai atunci când ești față în față cu cineva și există răspunsuri pe care dorești și poți să le auzi doar între patru ochi, pentru a trage concluzii definitive și a opta pentru un alt plan”, a declarat Zelenski. Chiar dacă s-a pronunțat ferm pentru continuarea formatului de negocieri cu privire la acordurile de la Minsk, el s-a arătat deschis altor opțiuni “care să apropie sfârșitul războiului și recuperarea teritoriilor” de către Kiev. Conflictul din regiunile estice proruse ucrainene Donețk și Lugansk, unde rebelii separatiști proruși au proclamat două republici populare, trenează din 2014, soldându-se cu aproximativ 13.000 de morți, combatanți și civili, potrivit ONU.

Arabii vor o colonie pe Marte până în 2117

Emiratele Arabe Unite, care au trimis un astronaut în spațiu în 2019, vor lansa pe 15 iulie prima sondă spațială arabă spre planeta Marte, de la o bază din Japonia, a anunțat marți agenția de presă WAM. Această misiune - Emirates Mars Mission - se înscrie în proiectul demarat de Emiratele Arabe Unite, o țară bogată din Golful Persic, pentru a deveni o putere științifică și spațială și, totodată, prima țară arabă care ar putea să plaseze o sondă fără pilot, denumită Hope, pe o orbită în jurul “Planetei Roșii”. “Omenirea va asista la lansarea sondei Hope în spațiu miercuri, 15 iulie 2020, la ora 00:51 (20:51 GMT), de la centrul spațial japonez Tanegashima”, a precizat agenția WAM. “Numărătoarea inversă pentru această lansare a început după transferul reușit al sondei din Emirate în Japonia, la finalul unei călătorii care a durat peste 83 de ore pe uscat, pe mare și în aer”, a precizat aceeași agenție de presă. Ministrul pentru Științe avansate, Sarah bint Yousif Al-Amiri, coordonatoare-adjunctă a misiunii, a insistat asupra angajamentului autorităților locale de a continua acest proiect în pofida “contextului pandemiei mondiale” declanșate de noul coronavirus. “Suntem nerăbdători să sărbătorim împreună sosirea sondei pe Marte în februarie 2021”, a declarat ea, precizând că acea dată va coincide cu cea de-a 50-a aniversare a înființării Emiratelor Arabe Unite ca federație cu șapte membri, din care fac parte Abu Dhabi și Dubai. În septembrie 2019, Hazza al-Mansouri a intrat în istorie, devenind primul cetățean din Emiratele Arabe Unite care a călătorit în spațiu. În vârstă de 35 de ani, acest pilot pe avioane de vânătoare este și primul astronaut dintr-o țară arabă care a efectuat o misiune la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Pe termen lung, Emiratele Arabe Unite doresc să construiască un “Oraș al științelor” în care vor fi reproduse condițiile de viață de pe Marte, în vederea amenajării unei viitoare colonii umane pe “Planeta Roșie” până în anul 2117.

Myanmar: Un pastor care favoriza răspândirea coronavirusului a fost arestat

Un pastor canadian care își asigura discipolii că nu vor fi afectați de pandemie și care este acuzat că, în pofida interdicției, a organizat adunări religioase în Myanmar la care participau zeci de credincioși ai căror apropiați au fost contaminați cu COVID-19 a fost arestat miercuri, relatează AFP. David Lah, de 43 de ani, născut în Myanmar și care locuia în Toronto, efectua un turneu în țara sa natală pentru a predica Evanghelia. El este acuzat că a organizat slujbe publice, ignorând interdicția de participare la adunări impusă de guvern pentru a limita propagarea COVID-19. La puțin timp după aceea, pastorul a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus, la fel ca mai multe zeci dintre discipolii săi și apropiați ai lor. În înregistrări publicate pe rețelele de socializare el poate fi văzut asigurându-i pe credincioși că nu se vor îmbolnăvi de COVID-19. “Dacă oamenii țin Biblia și pe Iisus în inimile lor, maladia nu va intra”, a proclamat el în fața unei săli pline. Ieșit din carantină, pastorul a fost reținut miercuri și riscă trei ani de închisoare în Myanmar. Creștinismul este religia a puțin peste 6% din populația fostei Birmanii, în majoritate budistă. Myanmar a înregistrat oficial 193 de cazuri de COVID-19 și șase decese.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.