Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ministrul belarus de Externe a murit „subit”

Ziarul de Vrancea
25 nov 2022 728 vizualizări

Cauza decesului nu a fost făcută publică

Ministrul belarus de Externe Vladimir Makei, aflat în post din 2012 și care urma să se întâlnească luni cu omologul său rus Serghei Lavrov, a murit “subit”, la vârsta de 64 de ani, a anunțat sâmbătă agenția oficială belarusă de presă Belta.

“Ministrul Afacerilor Externe Vladimir Makei a murit subit”, a scris Belta. Cauza decesului era necunoscută imediat.

Vladimir Makei a participat la o Conferință a Tratatului Securității Colective (OTSC) - o alinață militară a mai multor state post-sovietice - la Erevan, la începutul săptămânii trecute, și urma să se întâlnească luni cu ministrul rus de Externe Serghei Labvrov.

Înaintea alegerilor prezidențiale și manifestațiilor antiguvernamentale masive care au avut loc în 2020, Vladimir Makei a fost unul dintre inițiatorii unor eforturi vizând o îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și a criticat Rusia.

Însă el și-a schimbat în mod brusc poziția după izbucnirea manifestațiilor și a acuzat că acestea erau inspirate de către agenți ai Occidentului. Directorul Observatorului Franco-Rus de la Moscova, Arnaud Dubien, afirmă că Kremlinul “vedea în el un opozant al alinierii (belaruse) față de Moscova”.

“Suntem șocați de informațiile despre decesul șefului Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus Vladimir Makei”, a postat, pe Telegram, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

În februarie, Vladimr Makei dădea asigurări că “nici măcar un” militar rus nu se afla în Belarus, în urma unor manevre comune cu Moscova, la frontiera cu Ucraina, cu doar câteva săptămâni înaintea invaziei Ucrainei de către Rusia.

Rapperul iranian Toomaj Salehi riscă pedeapsa cu moartea

Un rapper iranian, Toomaj Salehi, arestat la sfârșitul lui octombrie după ce și-a exprimat susținerea față de manifestații împotriva regimului, riscă să fie condamnat la moarte într-un proces deschis sâmbătă, “cu ușile închise”, trag un semnal de alarmă, pe Twitter, apropiați ai acestuia.

Iranul este teatrul unei contestări declanșate la 16 septembrie de moartea lui Mahsa Amini, o iraniancă kurdă, la vârsta de 22 de ani, după ce a fost arestată de Poliția Moravurilor la Teheran. Autoritățile denunță aceste proteste drept “revolte” încurajate de Occident.

Cel puțin 416 persoane au fost ucise în reprimarea acestor manifestații, potrivit unui ultim bilanț difuzat de ONG-ul Iran Human Rights (IHR).

Toomaj Salehi “se află în mare pericol în acest moment”, au scris sâmbătă rude ale rapperului pe contul acestuia de Twitter. “Procesul său se desfășoară cu ușile închise”, fără nicio reprezentare juridică, au subliniat ele.

Rapperul este acuzat, potrivit aceleiași surse, de faptul că este un “inamic al lui Allah” și de “complot pe pământ”, infracțiuni pasibile de pedeapsa capitală.

La 2 noiembrie, agenția oficială iraniană de presă Irna a difuzat o înregistrare video în care, afirmă ea, apare Toomaj Salehi, legat la ochi și spunând că a “comis o greșeală”. Aceste “mărturisiri forțate” au fost denunțate imediat de activiști ai drepturilor omului.

Cu puțin înainte să fie arestat, rapperul a acordat un interviu foarte critic față de regim postului candian CBC. “Aveți de-a face cu o mafie pregătită să omoare toată națiunea pentru a-și păstra puterea, banii și armele”, denunța el.

Justiția iraniană a pronunțat deja șase condamnări la moarte de la începutul manifestațiilor, la jumătatea lui septembrie, însă acest număr ar urma să crească, întrucât, potrivit Amnesty International, cel puțin 21 de persoane sunt judecate, în prezent, cu privire la infracțiuni pasibile de pedeapsa capitală.

Iranul este țara care execută cei mai mulți deținuți la nivel mondial, în afara Chinei, potrivit ONG-urilor de apărarea drepturilor omului.

Proteste fără precedent în China. Se cere demisia președintelui

Protestele izbucnesc în toată China, inclusiv la universități și în Shanghai, unde sute de oameni au scandat “Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!, într-o demonstrație fără precedent de sfidare față de politica strictă și din ce în ce mai costisitoare a țării zero-Covid, relatează CNN.

Un incendiu mortal la un bloc de apartamente din regiunea de vest a țării, Xinjiang, care s-a soldat cu moartea a 10 persoane și rănirea altor nouă joi, pare să fi alimentat furia, deoarece a apărut un videoclip care părea să sugereze că măsurile de izolare au întârziat pompierii să ajungă la victime.

Protestele au izbucnit în orașe și la universități din toată China sâmbătă și duminică devreme dimineața, potrivit videoclipurilor din rețelele sociale și relatărilor martorilor. Videoclipuri difuzate pe scară largă pe rețelele sociale chineze arată sute de oameni din centrul orașului Shanghai aprinzând sâmbătă lumânări pentru a deplânge morții din incendiul din Xinjiang.

Mulțimea a ridicat ulterior foi albe de hârtie – în ceea ce este în mod tradițional un protest simbolic împotriva cenzurii – și a scandat: „Am nevoie de drepturile omului, avem nevoie de libertate”.

În mai multe videoclipuri văzute de CNN, oamenii au putut fi auziți cereri ca liderul Chinei Xi Jinping și Partidul Comunist să „demisioneze”. Mulțimea a mai scandat „Nu vreau test Covid, vreau libertate!” și „nu vreau dictatură, vreau democrație!”

Unele videoclipuri arată oameni cântând imnul național al Chinei și Internaționala, un standard al mișcării socialiste, în timp ce țin pancarte care protestează față de măsurile excepțional de stricte ale Beijingului împotriva pandemiei.

Opt morți în Italia, într-o alunecare de teren

Opt persoane au murit sâmbătă într-o alunecare de teren, în urma unor ploi puternice, pe Insula italiană Ischia, în largul Napoli, a anunțat ministrul italian al Infrastructurii Matteo Salvini. “Sunt opt în alunecarea de teren de la Ischia. Salvatorii acționează în condiții dificile”, a anunțat el la un eveniment la Milano.

Alunecarea de teren a avut loc în orașul Casamicciola Terme, în nordul insulei, a “înghițit o casă” și a dus mai multe mașini în mare, au anunșat pompierii. Cel puțin

Casamicciola Terme, o stațiune termală cu aproximativ 8.000 de locuitori iarna, a fost afectată în 2017 de un cutremur, soldat cu doi morți. Orașul a fost distrus complet de un cutremur puternic la sfrșitul secolului al XIX-lea.

Un “fost general” din Corpul Pușcașilor Marini american ar face parte din Wagner

Șeful grupării paramilitare ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, anunță că “un fost general” din cadrul Corpului Pușcașilor Marini americani face parte din această armată privată ai cărei recruți luptă în Războiul rus din Ucraina.

Omul de afaceri rus a declarat vineri ziarului finlandez Helsingin Sanomat că “nu există mulți cetățeni finlandezi în Wagner PMC, (ci) vreo 20 de persoane. Din motive evidente, nu pot să furnizez informații exacte despre ei”.

“Am o părere bună despre finlandezi, pe câmpul de luptă. Ei luptă în cadrul batalionului britanic (al Wagner), care este comandat de către un cetățean american, un fost general din Corpul Pușcașilor Marini”, a declarat Evgheni Prigojin, citat de serviciul de presă al societății Concord.

Evgheni Prigojin, supranumit “bucăratul lui Putin” din cauza contractelor grupului său de restaurație cu Kremlinul, are reputația că a devenit miliardar prin contracte publice. El este vizat de sancțiuni impuse Rusiei de către Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite.

În septembrie, el a dezvăluit pentru prima oară că înființat Wagner în 2014, cu scopul de a lupta în Ucraina, și a recunoscut prezența organizației de mercenari în Africa, Orientul Mijloociu și America Latină.

Wagner este suspectat de ani de zile că joacă un rol în realizarea ambițiilor Kremlinului, inclusiv în Ucraina, unde combatanți din gruparea paramilitară s-au aflat în prima linie a invaziei ruse, la 24 februarie. La începutul lui noiembrie, Wagner și-a deschis primul cartier general, la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraș rusesc.

Capsula spațială Orion a NASA s-a mutat pe partea îndepărtată a Lunii

Capsula spațială Orion a NASA s-a mutat pe orbită lunară îndepărtată, vineri, în a zecea zi a misiunii Artemis 1, a anunțat Agenția Spațială a SUA. “În timpul acestei orbite lunare, controlorii de zbor vor monitoriza sistemele critice (Orion) și vor efectua verificări legate de mediul spațiului adânc”, a precizat agenția într-o postare pe blog.

Această nouă capsulă, care ar trebui să ducă astronauții pe Lună în următorii ani - prima care a pus piciorul pe suprafața sa de la ultima misiune Apollo din 1972 - călătorește în prezent la mai mult de 64.000 de kilometri de Lună. La această distanță, va dura nu mai puțin de șase zile pentru a acoperi o jumătate de orbită lunară, înainte de a începe călătoria de întoarcere pe Terra.

Acest prim zbor de testare al navei spațiale Orion, fără un echipaj la bord, trebuie utilizat pentru a se asigura că vehiculul este în siguranță. Revenirea în Oceanul Pacific este programată pentru 11 decembrie, după puțin peste 25 de zile de zbor.

De succesul acestei misiuni depinde viitorul Artemis 2, care va duce astronauți în jurul Lunii fără a ateriza, apoi Artemis 3, care va marca în sfârșit întoarcerea oamenilor pe suprafața lunară. Aceste misiuni sunt programate oficial să aibă loc în 2024, respectiv 2025.

Kim Jong Un a afirmat că scopul țării sale este acela de a deține cea mai puternică forță nucleară din lume

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că obiecivul țării sale este de a deține cea mai puternică forță nucleară din lume, în timp ce a promovat zeci de ofițeri militari implicați în recenta lansare a celei mai mari rachete balistice din Coreea de Nord, anunță presa de stat, citată de Reuters. Anunțul vine după ce Kim a inspectat, vineri, un test al noii rachete balistice intercontinentale Hwasong-17 (ICBM) a țării și s-a angajat să contracareze amenințările nucleare ale SUA cu ajutorul armelor nucleare.

Construirea forței nucleare este pentru a proteja în mod fiabil demnitatea și suveranitatea statului și a poporului, iar „scopul său final este de a deține cea mai puternică forță strategică din lume, forța absolută fără precedent în secol”, a spus Kim în ordinul de promovare a ofițerilor. El a numit Hwasong-17 “cea mai puternică armă strategică din lume” și a spus că aceasta demonstrează hotărârea și capacitatea Coreei de Nord de a construi în cele din urmă cea mai puternică armată din lume. Oamenii de știință nord-coreeni au făcut un “salt minunat înainte în dezvoltarea tehnologiei de montare a focoaselor nucleare pe rachete balistice” a mai spus Kim.

Trump, criticat puternic, după o cină cu un adept al supremației albilor

Fostul președinte american Donald Trump este criticat puternic de Casa Albă și de către o parte a Partidului său Republican pentru că a luat cina, săptămâna aceasta, la Mar-a-Lago, cu rapperul Kanye West și cu un adept al supremației albilor, Nick Fuentes. Kanye West, care își spune Ye, se află în centrul unei serii de controverse, între altele din cauză că a publicat pe rețele de socializare declarații denunțate drept antisemite.

Donald Trump, care candidează la fotoliul de la Casa Albă în 2024, a confirmat că a luat cina cu starul lumii rap, la Mar-a-Lago, reședința sa din Florida, și a fost criticat imediat de clasa politică americană.

“Intoleranța, ura și antisemitismul nu au ce căuta în America, inclusiv la Mar-a-Lago”, a denunțat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates. În centrul polemicii se află participarea la această cină a lui Nick Fuentes, în vârstă de 24 de ani, cunoscut pentru răspândirea ideilor supremației albilor prin podcasturile sale.

Potrivit organizației americane de luptă împotriva antisemitismului Anti Defamation League (ADL), tânărul ar fi pus în discuție existența Holocaustului.

Întrebat despre acest lucru, Joe Biden a respins, sâmbătă, întrebarea. “Nu vreți să știți ce gândesc”, a declarat șeful statului american.

Denunțări au apărut inclusiv în tabăra lui Trump. “Orice întrevedere, chiar și de curtoazie, cu un antisemit ca Kanye West și o scursură ca Nick Fuentes este inacceptabilă”, și-a exprimat regretul fostul ambasador al lui Trump în Israel, David Friedman. “Vreau să-i spun prietenului meu Donald Trump că el valorează mai mult de-atât”, a declarat el.

Fostul locatar al Casei Albe s-a apărat pe rețeaua sa de socializare, dând asigurări că masa a fost “rapidă” și “fără povești”. Donald Trump spune că s-a “înțeles foarte bine” cu Kanye West și că acesta nu a făcut “nicio declarație antisemită”.

Magnatul în domeniul imobilizar a precizat că rapperul “a apărut cu trei prieteni de-ai săi despre care nu știam nimic”. “Eu nu-l cunoșteam pe Nick Fuentes”, a insistat el în alt mesaj.

Intervievat de AFP în 2017, după ce a participat la o adunare a extremei drepte la Charlottesville, Nick Fuentes și-a prezentat lupta împotriva “imigrației masive” și “multiculturalismului”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.