Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Militari moldoveni, la parada lui Putin din Piața Roșie

Ziarul de Vrancea
22 iun 2020 1873 vizualizări

Defilarea s-a făcut fără măsuri de protecție, iar opoziția de la Chișinău cere testarea militarilor la întoarcerea în Moldova

Președintele rus Vladimir Putin a comemorat ieri „sacrificiul sovietic” și „datoria pe care lumea o are încă față de URSS”, la 75 de ani după victoria împotriva nazismului, dând startul unei parade militare impregnate de patriotism, informează AFP. Cu câteva zile înainte de referendumul constituțional ce ar urma să-i confere dreptul de a se menține la putere până în 2036, președintele rus a prezidat această paradă la care au participat 14.000 de oameni, în Piața Roșie, paradă ce ar fi trebuit să aibă loc pe 9 mai, dar care a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. „Este imposibil chiar să ne imaginăm cum ar fi putut fi lumea dacă Armata Roșie nu ar fi venit să o apere”, a declarat Putin. Soldații sovietici „au eliberat țările Europei de invadatori, au pus capăt tragediei Holocaustului și au salvat de nazism, această ideologie mortală, poporul Germaniei”, a subliniat președintele rus în fața trupelor în uniforme festive și fără mască, în pofida pandemiei.

În acest discurs patriotic, dar mai degrabă conciliant, președintele rus nu a revenit la acuzațiile sale împotriva Occidentului, despre care a spus că ar vrea să minimalizeze, în scopuri politice, rolul URSS în înfrângerea nazismului. Cu toate acestea, Putin a insistat asupra faptului că Uniunea Sovietică „a distrus 75% dintre avioanele, tancurile și piesele de artilerie ale inamicului”. Nu în ultimul rând, el a îndemnat comunitatea internațională la unitate, pentru a face față provocărilor de astăzi, în singura sa referință la lumea contemporană.„Înțelegem cât de important este să fie întărită prietenia, încrederea între popoare, precum și deschiderea către dialog și cooperare asupra problemelor actuale care sunt pe agenda internațională”, a spus președintele rus.

“Momente de specială mândrie pentru Moldova”

Parada militară, în timpul căreia au defilat trupe, tancuri de asalt, rachete, sisteme antiaeriene și aviație, este o ocazie de a celebra sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și de a ilustra revenirea puterii politice și militare ruse pe scena internațională, de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea până la războiul din Siria, notează AFP. Presa de peste Prut scrie că în Piața Roșie de la Moscova au defilat și cei 75 de militari din Republica Moldova, la eveniment fiind prezent și șeful statului, Igor Dodon. În situația în care Rusia continuă să fie extrem de afectată de virusul Covid – 19, înregistrând în ultimul timp peste 7 mii de infectați zilnic, opoziția de la Chișinău se teme că militarii moldoveni sunt în pericol și spune că la întoarcerea acestora acasă, va cere să fie testați la coronavirus, în centre atestate. Și site-ul Agora.md punctează iritarea mai multor politicieni de la Chișinău, care consideră că militarii ar fi expuși riscului de infectare cu noul coronavirus în condițiile în care Federația Rusă se clasează pe primele locuri printre statele cele mai afectate de pandemie. Reprezentanții Ministerului Apărării însă dau asigurări că sunt întreprinse toate măsurile de securitate, mai scriu jurnaliștii de la Agora. Potrivit Newsmaker.md, Dodon a catalogat drept “momente de specială mândrie pentru Moldova” participarea celor 75 de militari la parada de la Moscova. “75 de eroi din Garda de Onoare a Armatei Naționale a Republicii Moldova au mărșăluit prion Piața Roșie. Alături de militari din alte state, ei au reprezentat cu mândrie țara noastră. Foarte bine! Acestea sunt momente de specială mândrie pentru Moldova, pentru poporul nostru, pentru toții compatrioții, indiferent de origine”, a spus Dodon.

Tragedia aviatică de la Karachi: Ultimele cuvinte ale piloților

cei doi vorbeau despre Covid-19

Piloții avionului pakistanez Airbus care s-a prăbușit la 22 mai la Karachi și a ucis 97 de oameni erau ocupați să discute despre noul coronavirus în loc să urmărească consemnele controlorilor de trafic aerian, ceea ce a provocat accidentul, se arată într-un raport preliminar al anchetei publicat ieri. Nicio defecțiune tehnică nu a fost descoprită, a anunțat ministrul pakistanez al Aviației Ghulam Sarwar Khan, care a prezentat raportul în Parlament, la Islamabad. “Avionul era perfect abilitat să zboare. Nu avea niciun defect tehnic. Căpitanul și copilotul erau experimentați și apți medical să piloteze avionul”, a subliniat Ghulam Sarwar Khan. “Din nefericire, discuția s-a concentrat asupra coronavirusului”, a deplâns el, evocând discuții între cei doi piloți înregistrate din cockpit. “Se gândeau la coronavirus. Familiile lor erau afectate, iar ei discutau despre acest lucru”, a precizat ministrul. Pilotul aeronavei Airbus de tip A320 aparținând Pakistan International Airlines (PIA), ale cărei cutii negre au fost analizate în Franța, nu a semnalat nicio problemă tehnică în timpul manevrei prin care s-a apropiat de aeroportul de la Karachi, se arată în raportul anchetei. Cu 16 kilometri înainte de pista de aterizare, aeronava zbura la o altitudine de 7.220 de picioare (2.200 de metri), deși ar fi trebuit să se afle la 2.500 de picioare (762 de metri) altitudine. Turnul de control a semnalat această problemă echipajului și l-a îndemnat să nu aterizeze, însă pilotul a ignorat această recomandare, se arată în raport. “Atunci când s-au aflat în poziția de a ateriza, au fost avertizați de către controlori (de trafic aerian), însă (pilotul) a spus «am să mă descurc» și au reînceput să discute despre coronavirus”, se arată în document. Avionul s-a prăbușit într-un cartier locuit din Karachi, la aproximativ un kilometru de pista aeroportului, la cea de a doua încercare de aterizare. Înregistratorul de date arată că trenul de aterizare a fost ridicat cu mai puțin de zece kilometri înainte de aterizare, un lucru “de neînțeles”, a mai declarat ministrul. “O, doamne! o, doamne!”, au fost ultimele cuvinte spuse de pilot.

Zeci de republicani îl vor susține pe democratul Joe Biden

Zeci de foști oficiali republicani în domeniul securității naționale îl vor susține pe democratul Joe Biden în alegerile prezidențiale americane, au declarat persoane apropiate situației, într-un nou semn că Donald Trump și-a îndepărtat pe unii membri din propriul său partid, relatează Reuters. Grupul îl va susține public pe Biden în următoarele săptămâni, iar membrii săi intenționează să facă campanie pentru fostul vicepreședinte care va fi contracandidatul lui Trump în alegerile din 3 noiembrie, au spus sursele. Acest grup include cel puțin două duzini de oficiali care au lucrat cu președinții republicani Ronald Reagan, George H.W. Bush și George W. Bush, existând discuții pentru alăturarea altor câteva zeci, au adăugat sursele. Participanții vor susține că alți patru ani de președinție Trump ar pune în pericol securitatea națională a Statelor Unite și că alegătorii republicani ar trebui să îl considere pe Biden ca fiind alegerea mai bună, în ciuda diferențelor de politică, au spus sursele. Inițiativa este condusă de John Bellinger III și Ken Wainstein, potrivit persoanelor implicate, care au vorbit în condiții de anonimat. Ambii au deținut funcții de conducere sub conducerea lui George W. Bush. Bellinger a fost consilier juridic în Consiliul de Securitate Națională și în Departamentul de Stat. Wainstein a ocupat funcția de consilier în domeniul securității interne al președintelui Bush și a fost șef de personal pentru fostul director al FBI Robert Mueller. Sursele au declarat că un alt membru al grupului este Robert Blackwill, care a fost consilier de politică externă pentru cei doi președinți Bush, cât și ambasador în India sub George W. Bush. Grupul include unii independenți și oficiali din afara sectorului de securitate națională. “Trump este prieten cu dictatorii. Este un adevărat pericol “, a spus o persoană implicată în grup, vorbind cu condiția de anonimat. Grupul și-ar putea face publică poziția înainte de Convenția Națională Democrată din august, când Biden va deveni oficial candidatul partidului său, dar nu a fost încă stabilită o dată de lansare, au spus sursele.

Trump: Gunoaie umane

Alte grupuri de republicani anti-Trump se opun, de asemenea, reelegerii sale, inclusiv Proiectul Lincoln, co-fondat de George Conway, soțul consilierului lui Trump Kellyanne Conway. Acest grup difuzează anunțuri anti-Trump în unele statele de importanță majoră în alegeri. Trump și-a exprimat disprețul față de personalitățile republicane și conservatoare care i se opun, afirmând pe Twitter, anul trecut, că astfel de “republicanii care nu îl susțin pe Trump” sunt “gunoaie umane”. TJ Ducklo, un purtător de cuvânt al campaniei Biden, a declarat că Trump a gestionat greșit politica externă a Statelor Unite și a deteriorat relațiile cu aliații străini.

Obama vrea să creadă într-un “mare salt”

Un “mare salt” în Statele Unite ar putea permite înfrângerea lui Donald Trump în noiembrie, consideră fostul președinte Barack Obama, care se angajează tot mai mult în favoarea fostului său vicepreședinte, la o colectare online de fonduri la care Joe Biden a strâns 11 milioane de dolari (9,7 milioane de euro), relatează AFP. Barack Obama, care a rămas mult timp discret, s-a exprimat în mai multe rânduri, după moartea lui George Floyd, la 25 mai, care a provocat o mișcare istorică de protest față de violențele poliției și rasism în Statele Unite. “Nu există nimeni în care să am mai multă încredere care să panseze rănile acestei țări și s-o repună pe șine decât marele meu prieten Joe Biden”, a declarat al 44-lea președinte al Statelor Unite. În președinția lui Trump, “oameni ca Putin și Kim Jong Un sau ca președintele chinez Xi își spun «nu suntem supuși evident niciunei presiuni, nu avem nevoie să facem nimic pentru disidenții pe care i-am încarcerat sau grupurile etnice pe care le discriminăm (...), pentru că nimeni nu ne va cere socoteală”, a denunțat el. Dar “ceea ce mă face optimist este faptul că există un mare salt în toată țara, mai ales în rândul celor mai tineri, care spun nu doar că s-au săturat de abordarea haorică, dezorganizată, meschină a Guvernului” Trump, “dar care vor să abordeze provocările ce apasă asupra țării de secole”, a continuat el.

Ce spun sondajele

În pofida unei campanii paralizate brusc, în martie, de pandemia covid-19 și de măsurile impuse în vederea opririi răspândirii virusului, pe care le respectă și care îl împiedică să organizeze evenimente pe teren, fostul vicepreședinte democrat s-a detașat, în ultimele săptămâni, în sondaje în fața miliardarului republican. Ultimele studii arată un avans de 14 procente în favoarea lui Biden.

Mexic: Șase oameni au murit în urma cutremurului de 7,5 pe Richter

Șase oameni au murit în urma cutremurului de 7,5 pe scara Richter care a avut loc marți în sudul Mexicului și a fost activată alerta de tsunami, așteptându-se „variații anormale ale nivelului mării de până la 113 centimetri”, potrivit TVE. Decesele au fost înregistrate în statul Oaxaca, epicentrul seismului. Potrivit autorităților, patru persoane au fost rănite aici și alte două, în Ciudad de México. Un spital din regiune, unde sunt tratați pacienți diagnosticați cu Covid-19 a suferit pagube „structurale” și a fost nevoie să fie evacuat. Până în prezent, în Mexic au fost înregistrate 185.000 de cazuri și 22.500 de decese provocate de noul coronavirus. Seismul de marți a avut loc la ora locală 10:29, la 12 kilometri de Crucecita (Oaxaca) și s-a simțit în mai multe state mexicane. Alerta de cutremur, activată cu aproximativ 1 minut înainte de șoc a dat timp oamenilor să evacueze mare parte din clădiri. Potrivit Serviciului Național de Seismologie, până la ora 14:30 au fost înregistrate 447 de replici, cea mai mare fiind de 4,6. Mexic se situează pe cinci plăci tectonice, cu mare parte din țară, pe placa Nordamericană. În 2017, 471 de persoane au murit în urma a trei cutremure care au avut loc pe 7, 19 și 23 septembrie - cea mai mare tragedie naturală din Mexic din 1985, când mii de oameni au murit în capitală. Magnitudinea cutremurului din 7 septembrie a fost de 8,2, a celui din 19 septembrie, de 7,1 și a celui din 23 septembrie, de 6,1 pe Richter.

Tot mai multe complicații în rândul persoanelor tinere cu Covid-19

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite, a declarat că medicii și experții în boli infecțioase asistă la „din ce în ce mai multe” complicații COVID-19 în rândul persoanelor tinere. În perioada incipientă a pandemiei cercetătorii afirmau că virusul pare să îi afecteze într-un grad mai redus pe tineri fiind în schimb deosebit de periculos în rândul populației vârstnice și a pacienților cu comorbidități. Însă dr. Anthony Fauci, unul din experții însărcinați de președintele american Donald Trump cu combaterea epidemiei pe teritoriul Statelor Unite, a afirmat în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților SUA că aceasta nu pare să fie situația reală. „Să credem că persoanele tinere nu se vor confrunta cu consecințe dăunătoare ca urmare a infecției cu COVID-19 este greșit”, a declarat acesta. Epidemiologul a afirmat că nu a văzut până acum un virus care să prezinte o gamă atât de largă de simptome. Unele persoane sunt asimptomatice în timp ce altele „dezvoltă simptome ușoare iar altele prezintă simptome care le țin acasă pentru câteva zile. Unele rămân în pat săptămâni întregi și au simptome și după ce își revin, altele merg la spital, unele au nevoie de oxigen, altele de terapie intensivă, unele trebuie ventilate mecanic iar unele mor”, a precizat dr. Fauci.Acesta a adăugat că tinerii care sunt asimptomatici pot transmite virusul altora, atrăgând atenția că aceștia ar trebui să fie îngrijorați nu doar pentru propria sănătate ci și de dinamica pandemiei. „Dacă ești infectat și răspândești infecția, chiar dacă nu te simți bolnav, faci parte din procesul dinamic al pandemiei prin ceea ce poți transmite”, a afirmat acesta, adăugând că „neintenționat poți infecta pe cineva care apoi la rândul său infectează pe cineva care poate fi vulnerabil. Acea persoană poate fi bunica ta, bunicul tău, unchiul bolnav care apoi moare”, a avertizat Anthony Fauci. El le-a declarat membrilor comisiei că în unele părți ale Statelor Unite are loc o „creștere tulburătoare” a numărului de noi infecții.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.