Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Merkel a făcut prima doză cu vaccinul AstraZeneca, iar rapelul cu Moderna

Ziarul de Vrancea
22 iun 2021 1193 vizualizări

Starea de sănătate a cancelarului german a stârnit îngrijorări în ultimii ani

Cancelarul german Angela Merkel a primit o a doua doză de vaccin anti-COVID de la Moderna după o primă doză de la AstraZeneca, a anunțat marți cancelaria.

Cancelarul în vârstă de 66 de ani a primit prima doză de vaccin anti-COVID AstraZeneca în luna aprilie, la peste două săptămâni după ce autoritățile germane au recomandat folosirea serului doar pentru persoane de peste 60 de ani.

„Da, confirmăm” că liderul german a fost injectat recent cu o a doua doză de vaccin ARN mesager de la compania americană Moderna, după ce a primit o primă injecție pe 16 aprilie cu vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al cancelariei.

“Sunt bucuroasă că am primit astăzi prima doză a vaccinului AstraZeneca”, a declarat Angela Merkel pe 16 aprilie, citată într-un mesaj publicat pe Twitter de Steffen Seibert, care a distribuit și o fotografie ce prezintă certificatul de vaccinare emis pe numele cancelarului Germaniei.

“Vaccinarea este cheia pentru a ieși din pandemie”, a adăugat atunci Angela Merkel.

“Mulțumesc tuturor acelora care participă la campania de vaccinare - și tuturor celor care se vaccinează”, a mai spus ea.

În 2019, ea a stârnit îngrijorări pentru sănătatea ei după ce a fost suprinsă tremurând în public, dar a părut a fi în stare bună de sănătate de atunci.

Israelul testează un laser aeropurtat, pentru a doborî drone și rachete balistice

Israelul a folosit un laser aeropurtat, într-o serie de teste, pentru a doborî drone, un “progres tehnologic” care urmează să-i permită o consolidare a sistemului apărării.

Acest nou sistem laser, instalat la bordul unui avion de mici dimensiuni - civil -, testat “în ultima săptămână”, permite vizarea oricărui obiect zburător, inclusiv “drone, obuze, rachete neghidate, rachete balistice”, a anunțat luni directorul însărcinat cu Cercetarea și Dezvoltarea la Ministerul israelian al Apărării, Yaniv Rotem.

Acest laser aeroportat a reușit să doboare mai multe drone, la o altitudine de 900 de metri, pe o rază de un kilometru, însă, după ce va fi perfecționat, ar putea intercepta ținte aflate pe o rază de 20 de kilometri, a anunțat într-o videoconferință Yaniv Rotem.

Această tehnologie, creată de către Ministerul Apărării și societatea israeliană Elbit Systems, folosește tehnici de detectare aeriană ale armatei și apoi propulsează un fascicul laser de 100 de kilowați către țintă, le-a declarat unor jurnaliști Yaniv Rotem. Un prototip operațional ar putea să fie creat “în trei-patru ani”, estimează el.

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a salutat la 21 iunie “un progres tehnologic”.

În ultimul război cu Hamasul, în mai, Guvernul israelian a anunțat că sistemul de apărare antiaeriană “Domul de fier” a interceptat 90% dintre cele aproximativ 4.300 de proiectile trase din enclava palestiniană Fâșia Gaza de către mișcarea islamistă. Fiecare rachetă trasă de Domul de fier pentru a doborî proiectile trase din Fâșia Gaza costă zeci de mii de dolari.

Femeie, condamnată la 30 de ani de închisoare după ce și-a torturat și ucis servitoarea

O singaporeză de 41 de ani a fost condamnată marți la 30 de ani de închisoare pentru participare la torturarea și uciderea servitoarei sale din Myanmar, în 2016. Acuzata, Gaiyathiri Murugayan, a pledat “vinovată” în februarie în 28 de capete de acuzare, printre care omor din culpă, în legătură cu moartea lui Piang Ngai Don, care a fost înfometată și cântărea doar 24 de kilograme atunci când a murit.

Judecătorul Kee See Ohn a descris marți acest caz drept “unul dintre cele mai grave” pe care le-a avut vreodată un tribunalul singaporez.

Înainte de aceasta, audierile au dezvăluit că Piang a fost aproape zilnic torturată fizic în timpul celor 14 luni cât a lucrat pentru Murugayan, că i se dădea să mănânce în mare doar pâine și apă, că a fost bătută și arsă, iar în ultimele 12 zile ale vieții sale ea a fost legată de grilajul de fier al unei ferestre în timpul nopții, fiind obligată să doarmă pe jos.

Procurorii au cerut anterior închisoare pe viață pentru Murugayan, după ce Procurorul General a recomandat ca acuzata să fie acuzată de omor.

Apărarea a cerut o pedeapsă de maxim 9 ani de închisoare, susținând că Murugayan s-a aflat la prima sa infracțiune, fiind stresată de boala copiilor ei, de care o acuza pe Piang Ngai Don. Mama lui Murugayan și soțul ei, polițist, sunt la rândul lor acuzați în acest dosar.

În jur de 250.000 de migranți din țări vecine mai puțin prospere lucrează ca menajere sau servitoare în Singapore, unde, la o populație de 5,7 milioane de oameni, 1,6 milioane sunt migranți sau lucrători născuți în alte țări.

Duterte îi amenință cu închisoarea pe cei care refuză să se vaccineze anti-COVID19

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a amenințat că îi va încarcera pe filipinezii care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19, în momentul în care guvernul de la Manila încearcă să intensifice campania de vaccinare pentru a preveni răspândirea variantei Delta, mai contagioasă, a coronavirusului. Într-un discurs difuzat luni seara la televiziune, Duterte a declarat că “proștii” care nu vor să se vaccineze ar trebui pur și simplu să plece din țară astfel încât să nu ajungă să infecteze mai mulți filipinezi.

“Există o criză cu care se confruntă țara”, a spus el. “Este o urgență națională. Dacă nu doriți să vă vaccinați, vă voi aresta”, a declarat liderul filipinez. Duterte a spus că va cere autorităților să țină o listă cu persoanele care refuză să se fie vaccineze. “Trebuie să alegeți, fie vă vaccinați, fie vă voi trimite la închisoare”, a adăugat el.

Ministrul justiției, Menardo Guevarra, a precizat marți că nu există nicio lege care să incrimineze refuzul vaccinării. “Cred că președintele a folosit doar cuvinte puternice pentru a atrage atenția asupra necesității ca noi să ne vaccinăm și să ajungem la imunitate colectivă cât mai curând posibil”, le-a spus Guevarra jurnaliștilor. “Ca avocat, știe că este legal să alegi să te vaccinezi”, a adăugat el.

Peste 2,1 milioane de filipinezi au fost complet vaccinați după lansarea campaniei de imunizare în martie. Numărul total de cazuri de coronavirus din Filipine a crescut la 1.364.239, cu 5.249 de cazuri raportate luni, a anunțat Ministerul Sănătății, adăugând că numărul total al deceselor asociate COVID-19 a ajuns la 23.749.

Vaticanul se opune unui proiect de lege italian împotriva homofobiei

Vaticanul s-a opus în mod oficial unui proiect de lege dedicat luptei împotriva homofobiei în Italia, o intervenție diplomatică neobișnuită în problemele interne italiene, a informat marți cotidianul Corriere della Sera.

Proiectul de lege aflat în dezbatere în Senat își propune să pedepsească actele de discriminare și incitare la violență împotriva homosexualilor, lesbienelor, persoanelor transgender și persoanelor cu dizabilități.

Potrivit ziarului, o “notă verbală” diplomatică a fost înmânată pe 17 iunie de către arhiepiscopul Paul Gallagher - însărcinat cu relațiile Vaticanului cu alte state - ambasadei italiene pe lângă Sfântul Scaun.

Această notă, nesemnată, susține că anumite părți ale proiectului de lege italian încalcă tratatul bilateral în vigoare între Italia și Sfântul Scaun, punând sub semnul întrebării libertatea garantată a Bisericii Catolice în materie de organizare și exercitare a cultului, precum și libertatea de expresie acordată credincioșilor și asociațiilor catolice.

Prin urmare, proiectul de lege nu va scuti școlile italiene catolice de obligația de a participa la activități pentru ziua națională împotriva homofobiei. În nota diplomatică este exprimată îngrijorarea Sfântului Scaun în legătură cu faptul că legea ar putea conduce la urmăriri penale.

“Este un act fără precedent în istoria relațiilor dintre cele două state. Nu există precedente, cel puțin publice”, a scris Corriere della Sera.

Sfântul Scaun și Ministerul italian al Afacerilor Externe nu au dorit să ofere o reacție imediată la dezvăluirile făcute de ziar.

Proiectul de lege privind “măsurile de prevenire și combatere a discriminării și violenței pe motive de sex, gen, orientare sexuală, identitate de gen și dizabilități”, prezentat de deputatul Alessandro Zan, de la Partidului Democrat (centru-stânga), a fost aprobat în Camera Deputaților în noiembrie. În prezent, el este dezbătut în Senat.

Australia: Deținuți evacuați din cauza unei invazii de șoareci

O invazie devastatoare de șoareci a forțat marți autoritățile australiene să înceapă mutarea a sute de deținuți dintr-o închisoare din statul New South Wales pentru a repara daunele provocate de micile rozătoare.

Șoarecii au atacat în special tavanele și au ros cablurile de la centrul de corecție din Wellington, situat într-o zonă rurală. “Sănătatea, siguranța și bunăstarea personalului și a deținuților sunt prioritatea noastră principală, deci este important să acționăm cât mai repede posibil pentru a efectua lucrările de reabilitare”, a declarat într-un comunicat Peter Severin, comisarul responsabil cu serviciile corecționale în New South Wales.

Până la 420 deținuți și 200 de angajați vor fi transferați la alte instituții până la sfârșitul lunii iunie.

De câteva luni estul Australiei este victima unei invazii de șoareci care atacă casele și devorează recoltele. Această invazie este ultimul dezastru care i-a lovit pe fermierii australieni, după ani de secetă, luni de incendii forestiere devastatoare la sfârșitul anului 2019 și inundațiile care le-au urmat.

Rozătoarele au apărut în octombrie, în urma unei recolte excepționale, după cea mai gravă secetă înregistrată vreodată.

Femeie „îngrozită” după ce s-a dus la bancomat și a aflat că are în cont un miliard de dolari

O femeie din Florida aproape că a suferit un șoc weekend-ul acesta, când s-a dus la bancomat ca să scoată 20 de dolari și a descoperit că este miliardară. Julia Yonkowski din Largo, Florida, s-a oprit la un bancomat sâmbătă, 19 iunie, ca să retragă suma de 20 de dolari. De regulă nu-și verifică soldul, dar de această dată ceva a impins-o să o facă și a văzut că avea 999.985.855,94 de dolari, adică aproape un miliard, relatează presa din Florida.

Femeia a devenit un star în numai câteva ore și într-un interviu acordat pentru un post tv local a spus: „Am fost îngrozită când am văzut. Știu că majoritatea oamenilor ar crede că au câștigat la loterie, dar eu am fost pur și simplu îngrozită. Am văzut în presă cazuri cu oameni aflați în aceași situație care au scos banii și apoi au fost obligați să-i înapoieze. Nu aș face asta pentru că nu sunt banii mei. Mă cam sperie toată povestea asta, pentru că știți ce probleme sunt cu amenințările cibernetice.”

În vârstă de 60 de ani, Julia s-a alarmat teribil și practic tot weekend-ul nu a făcut nimic altceva decât să încerce să înapoieze banii la bancă. A sunat, însă robotul telefonic nu a reușit să identifice care este problema ei și nu a direcționat-o către un operator uman. Deocamdată nu se știe ce eroare s-a produs, dar Julia este dornică ca banii să fie luați din contul ei cât mai curând, ca să poată dormi liniștită.

Un urs este considerat „un delincvent în serie” după ce a pătruns prin efracție în mai multe automobile

Un urs negru de mari dimensiuni, filmat de camere de securitate în timp ce încerca să urce într-o camionetă, este autorul unei serii de pătrunderi prin efracție în mai multe automobile din statul american New Hampshire, a anunțat poliția locală. Poliția din orașul american Thornton a difuzat o înregistrare video care a surprins animalul în timp ce dădea târcoale unui vehicul parcat, înainte de se a ridica pe membrele inferioare și de a-și folosi ghearele pentru a deschide portiera, instalându-se apoi cu nonșalanță pe scaunul șoferului. Polițiștii locali bănuiesc că ursul din acele imagini este “un delincvent în serie”. “În ultimele săptămâni, am primit mai multe relatări despre un urs care a pătruns în vehicule pentru a fura alimente sau ambalaje lăsate în interior și care a provocat pagube considerabile”, a declarat poliția locală într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook.

“Am avut deja cazuri de urși care au pătruns în mașini, dar nu ca acesta”, a declarat șeful poliției locale, Kenneth Miller, pentru Boston Globe. “Este un caz unic”, a adăugat el.

Kenneth Miller a dezvăluit pentru televiziunea locală WMUR9 că ursul a distrus bara de protecție a unui vehicul și scaunul din față al altui vehicul.

Chiar și fără acele imagini compromițătoare, anumite indicii duceau spre “delincventul cu blană”: o amprentă de urs a fost descoperită în zona în care fusese comisă o astfel de pătrundere prin efracție, precizează cotidianul Boston Globe. Ursul este încă în libertate, iar presa locală afirmă că animalul nu a cauzat alte probleme în afara celor provocate de înclinația lui de a scotoci în interiorul automobilelor.

Poliția din Thornton a contactat autoritatea pentru vânătoare și pescuit din New Hampshire și a cerut populației locale să nu lase în automobile alimente sau deșeuri care ar putea să îl tenteze pe “hoțul cu blană”.

Actorul care l-a interpretat pe Gunther în „Friends” suferă de cancer în stadiu avansat

Actorul James Michael Tyler, cunoscut pentru rolul Gunther din serialul „Friends”, a dezvăluit că suferă de cancer la prostată, ajuns în stadiul patru.

Într-un interviu acordat „Today” de la NBC, actorul în vârstă de 59 de ani a dezvăluit că a primit diagnosticul în septembrie 2018, după un examen de rutină. De atunci, cancerul i-a afectat oasele și nu mai poate merge acum. În prezent, face chimioterapie. „În cele din urmă, știi, probabil că mă va lua”, i-a spus el gazdei emisiunii, Craig Melvin. Tyler a explicat că, din cauza pandemiei, a ratat o examinare și cancerul s-a răspândit la oase. „Cancer în stadiu avansat”, a confirmat el.

Actorul a îndemnat bărbații să meargă la controale. „Există alte opțiuni disponibile pentru bărbați, dacă îl descoperă mai devreme decât am făcut-o eu”. Una dintre cele mai populare figuri din serialul „Friends”, Tyler a apărut, prin Zoom, și în programul special de reunire a starurilor show-ului.

„Au fost zece ani memorabili din viața mea, sincer”, a spus el despre serial. „Nu îmi pot imagina o experiență mai bună. Toți au fost fantastici și a fost o plăcere să lucrez cu ei”.

El a adăugat că actorul David Schwimmer și unii membri din echipa producției de televiziune au știut despre afecțiunea lui, însă nu a dorit să facă acest lucru public în timpul programului special.

Întrebat dacă își dorește să fi făcut ceva diferit, el a răspuns: „Aș fi ascultat-o pe soția mea minunată, care a fost puterea mea absolută prin toate astea. Aș fi mers mai devreme la medic și l-aș fi descoperit mai devreme”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.