Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Medvedev: Arestarea lui Putin ar echivala cu o declarație de război

Ziarul de Vrancea
22 mar 2023 771 vizualizări

Vicepreședintele Consiliului Securității de la Moscova susține că niciodată în istorie Rusia nu a avut relații atât de proaste cu Occidentul

O eventuală arestare a președintelui Federației Ruse în străinătate în baza mandatului emis de Curtea Penală Internațională (CPI) ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, un casus belli, a avertizat ieri vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, Dmitri Medvedev, fost președinte rus (între 2008 și 2012).

“Este o situație care nu se va întâmpla niciodată, dar haideți să ne imaginăm pentru o clipă că așa ceva se poate întâmpla”, a declarat Medvedev într-un interviu acordat mai multor instituții media ruse. “Să zicem că șeful în exercițiu al unui stat dotat cu arme nucleare călătorește, bunăoară, în Germania și este arestat. Ce este asta? Este o declarație de război împotriva Federației Ruse!”, a exclamat Medvedev. În acest caz, “toate echipamentele de război rusești vor zbura în direcția Bundestagului, Cancelariei și a altor instituții germane”, a avertizat el.

Ministrul justiției german, liberalul Marco Buschmann, a salutat săptămâna trecută decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin ca presupus responsabil pentru deportarea copiilor ucraineni. Comentând această afirmație, Medvedev a spus: “Înțelege el că acesta este un casus belli, că aceasta este o declarație de război?”.

În general, Dmitri Medvedev consideră că decizia CPI “creează un potențial negativ enorm” pe fondul relațiilor deja proaste ale Moscovei cu Occidentul.

“Avem deja relații foarte proaste cu lumea occidentală, ei bine, probabil, mai rău de atât nu au fost niciodată în istorie. Chiar și în perioada în care (premierul britanic Winston) Churchill își susținea renumitul discurs de la Fulton (1946, în care invocase Cortina de Fier între cele două blocuri) erau mai bune. Și ei dintr-o dată iau o astfel de decizie față de șeful statului nostrum”, a explicat vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei.

Referitor la Ucraina, Dmitri Medvedev a declarat că “obiectiv vorbind, Ucraina face parte din Rusia, chiar dacă din motive geopolitice și istorice, națiunea rusă unită a fost divizată prin granițe artificiale”, notează TASS.

O nouă pilulă a vindecat de cancer o treime dintre pacienții în fază terminală

Pacienții bolnavi de leucemie în fază terminală care nu răspund la tratamente au acum o nouă șansă să se videce mulțumită unei pilule experimentale numite revumenib, informează Euronews. Acest medicament a eliminat complet cancerul în cazul unei treimi dintre pacienții care au participat la un studiu clinic mult așteptat în SUA. Cu toate că nu toți pacienții au prezentat o remisie completă a cancerului, oamenii de știință își păstrează speranța că rezultatele pe care le-au obținut indică faptul că pilula ar putea să devină leacul pentru leucemie în viitorul apropiat. „Suntem incredibil de optimiști în privința rezultatelor pacienților care au primit acest medicament. Aceasta era ultima lor șansă”, a spus coautorul studiului Dr. Ghayas Issa, un medic specializat în tratarea leucemiei de la Centrul pentru Cancer MD Anderson al Universității din Texas. „Au obținut progrese pe mai multe linii de terapie, iar la o parte dintre ei, în jur de jumătate, celulele canceroase au dispărut din măduva osoasoă”, a spus doctorul pentru Euronews.

Revumenib este o nouă clasă de terapie direcționată pentru leucemia acută care inhibă o proteină numită „menin”. Medicamentul reprogramează celulele canceroase înapoi în celule normale.

Proteina face parte din mașinăria complexă care este atacată de celulele canceroase și care declanșează transformarea celulelor sangvine normale în cele anormale. Prin folosirea pilulei revumenib, potrivit doctorului Issa, motorul este oprit și celulele canceroase devin celule normale din nou, ceea ce rezultă în remisia bolii. Formula aceasta a salvat deja viața a 18 pacienți care au luat parte la experiment și ale căror rezultate promițătoare au fost publicate luna aceasta în revista Nature. Rezultatele preliminare au arătat că 53% dintre pacienți au răspuns la tratament, iar în 30% dintre cazuri boala a intrat în remisie, cancerul nemaifiind detectat în sânge. „Aceasta este o cu siguranță o realizare uriașă și este rezultatul mai multor ani de cercetare. Multe grupuri au lucrat din greu în laborator pentru a înțelege ce provoacă aceste leucemii”, a explicat Issa. Doctorul a explicat, însă, că medicamentul nu funcționează pentru toți pacienții. Se estimează că mutațiile pe care le vindecă noua pilulă au loc în 30-40% dintre pacienții care suferă de LMA.

Comportamentul straniului „Oumuamua” pare să-și fi găsit o explicație

Trecerea unui obiect ceresc misterios prin sistemul nostru solar, în 2017, i-a nedumerit pe astrofizicieni, unul dintre ei mergând până într-acolo încât a emis ideea că este vorba despre o navă extraterestră. Un studiu publicat miercuri oferă însă o altă explicație pentru această vizită exotică.

Observat de un telescop din Hawaii, „Oumuamua” (care înseamnă „cercetaș“ în limba locală) a trecut cu o viteză atât de mare, încât nu putea veni decât dintr-un alt sistem stelar, ceea ce a constituia o premieră. Descoperirea a provocat o adevărată frenezie în rândul comunității astronomice, care căuta de mult timp obiecte asemănătoare cometelor ce intrau în sistemul nostru solar din imensitatea spațiului.

Numai că Oumuamua nu semăna deloc cu cometele obișnuite: nu avea coama caracteristică formată de haloul lor imens de gaz și praf atunci când se apropie de Soare. Semăna mai degrabă cu un trabuc, lung și subțire. Vizitatorul interstelar, care avea o lățime de aproximativ 100 de metri, s-a remarcat, de asemenea, prin luminozitatea și variația mare a strălucirii sale, dând impresia unui obiect metalic ce se învârte în jurul său.

Dar și mai ciudat este că după ce a orbitat în jurul Soarelui, Oumuamua a accelerat și a deviat de la traiectoria planificată, propulsat de o forță misterioasă care l-a ejectat din sistemul solar. Oamenii de știință au rămas înmărmuriți și s-au grăbit să studieze datele incomplete și aparent contradictorii culese timp de patru luni. Au apărut o serie întreagă de teorii. Unele dintre ele erau „dincolo de orice imaginați”, a declarat Jennifer Bergner, astrochimist la Universitatea Berkeley din California, coautoare a studiului publicat miercuri în revista „Nature”.

Conform explicației sale, oricare ar fi originea lui Oumuamua, acesta este un obiect bogat în apă, asemănător unei comete. În timpul călătoriei sale prin spațiul interstelar, a fost supus razelor cosmice care „au bombardat” apa, eliberând hidrogenul, iar acesta a rămas captiv în corpul obiectului. Pe măsură ce bolidul s-a apropiat de Soare, căldura a eliberat, la rândul său, hidrogenul blocat, acționând ca un „propulsor” care l-a trimis pe o traiectorie neașteptată. „Hidrogenul prins în capcană este pur și simplu cea mai generică explicație”, a declarat Darryl Seligman, de la Universitatea Cornell și coautor al studiului.

Această lucrare „oferă probabil prima explicație simplă și realistă a particularităților acestui obiect”, a comentat și Marco Micheli, astronom la Agenția Spațială Europeană (ESA).

Însă nu toată lumea este de acord cu aceste concluzii, începând cu Avi Loeb, fostul șef al departamentului de astronomie de la Universitatea Harvard. Eminentul om de știință susținuse că cel mai credibil scenariu este că Oumuamua este o navă extraterestră, o teză controversată, pe care a susținut-o în 2021 într-o carte intitulată „The First Sign of Intelligent Extraterrestrial Life”. Întrebat de AFP despre studiul din Nature, astrofizicianul a declarat că a spune că o cometă nu are coadă „este ca și cum ai spune că un elefant este o zebră fără dungi”. El subliniază că o altă cometă. 2I/Borisov, al doilea vizitator din afara sistemului solar, reperat în 2019, avea o coadă lungă de praf.

Germania, la un pas legalizarea canabisului

Germania ar putea fi la câteva săptămâni distanță de introducerea în Parlament a unui proiect de lege pentru legalizarea canabisului, în cadrul unor reforme ample care ar da undă verde consumului și vânzării drogului în cea mai mare economie a Europei.

Ministrul Sănătății al Germaniei, Karl Lauterbach, a declarat săptămâna trecută că planurile au primit “un feedback foarte bun” din partea Comisiei Europene, brațul executiv al UE, adăugând că proiectul de lege ar putea fi anunțat până la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie. “Vom prezenta în curând o propunere care funcționează, adică care este conformă cu legislația europeană”, a spus Lauterbach.

Guvernul a publicat proiecte de propuneri pentru legalizarea canabisului consumat de adulți în octombrie, despre care a spus că vizează îmbunătățirea sănătății publice. Lauterbach a insistat că propunerile vor trece la Bundestag – parlamentul federal al Germaniei – doar dacă inițiativele sunt compatibile cu legislația UE.

Conform planurilor, canabisul nu ar mai fi clasificat drept narcotic, iar cetățenilor peste 18 ani li se va permite să aibă asupra lor până la 30 de grame de drog pentru uz personal. Consumatorii ar fi, de asemenea, liberi să crească până la trei plante acasă, iar magazinele și farmaciile autorizate ar putea vinde produse de canabis.

Dacă va fi aprobat de Parlament, proiectul de lege ar putea fi implementat în etape, până la jumătatea anului 2024. Aceasta ar face din Germania cea mai mare piață națională reglementată de canabis din lume și prima țară din UE care să-i permită vânzarea comercială – cu implicații potențial majore pentru UE.

În Țările de Jos, o țară larg asociată cu fumatul legal de iarbă, creșterea și vânzarea drogurilor către cafenele sunt incriminate din punct de vedere tehnic, deși tolerate. În alte țări, cum ar fi Malta, legalizarea este limitată.

Legalizarea canabisului este una dintr-o serie de politici social progresiste propuse de guvernul de coaliție tripartit al cancelarului Olaf Scholz, care a intrat la putere în 2021, după 16 ani de guvernare conservatoare.

Aproximativ 4 milioane de oameni din Germania au consumat canabis în 2021, iar un sfert din toți tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani din țară au încercat, potrivit lui Lauterbach, care a spus că scopul modificărilor este de a crește supravegherea publică și de a reduce infracțiunile legate de droguri.

Un tablou necunoscut până acum al artistului Jackson Pollock, descoperit în Bulgaria

Un tablou necunoscut până acum al artistului american Jackson Pollock a fost descoperit în Bulgaria de către poliția care investighează contrabandiștii internaționali de artă, au declarat oficialii. Lucrarea ar putea valora până la 50 de milioane de euro (44 de milioane de lire sterline), a raportat Radioul Național Bulgar, citând experți.

Mai multe persoane, inclusiv cetățeni bulgari, au fost arestate în cadrul operațiunii. Raportul nu a oferit o descriere a picturii sau orice alte detalii ale lucrării.

Pollock, o figură majoră a mișcării expresioniste abstracte din anii 1940 și 50, era cunoscut pentru tehnica sa de a picura vopsea pe pânze mari. A murit în 1956.

“Aceasta este o operațiune internațională cu participarea Europol, a Greciei și a altor țări”, a declarat Petar Todorov, secretarul șef al Ministerului Afacerilor Interne al Bulgariei. “Spre marea noastră bucurie, am reușit să înființăm și să păstrăm această pictură și în acest moment expertiza arată că este un original”.

Posibila inculpare penală a lui Trump, amânată de justiția newyorkeză

Justiția de la New York a amânat, posibil până săptămâna viitoare, o eventuală inculpare penală a fostului președinte al Statelor Unite Donald Trump cu privire la plata sumei de 130.000 de dolari, în 2016, unei actrițe porno cu care ar fi întreținut relații, în schimbul tăcerii acesteia.

Miliardarul republican, în vârstă de 76 de ani, care visează “să recâștige” Casa Albă în noiembrie 2024, urmează să dea socoteală în fața justiției din New York cu privire la plata sumei de 130.000 de dolari, chiar înainte să fie ales președinte în noiembrie 2016, actriței porno Stormy Daniels, cu care ar fi avut o legătură.

După ani de anchetă a Parchetului din Manhattan, procurorul Alvin Bragg, un ales democrat, părea pregătit săptămâna trecută să anunțe o inculpare penală - istorică - a celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, Donald Trump.

Miliardarul declanșa sâmbătă, de la reședința sa de la Mar-a-Lago, în Florida, o furtună de presă și politică, scriind cu majuscule pe rețeaua sa de socializare Truth Social că va fi inculpat și “arestat” marți, la 21 martie.

Însă procurorul Bragg a rămas mut și nu s-a întâmplat nimic din ceea ce a anunța fostul șef de stat. Miercuri, presa americană, care a asediat sediul Palatului de Justiție din Manhattan, specula despre ipoteza ca un mare juriu - un panel de cetățeni cu puteri largi de anchetă care cooperează cu procurorul Bragg - să adopte prin vot o inculpare.

Însă, potrivit The New York Times (NYT) și publicației online Insider, care citează două surse judiciare, reuniunea marelui juriu de miercuri a fost anulată. Insider avansează că acest panel nu se va exprima prin vot până la sfârșitul săptămânii, chiar dacă ar urma să se reunească joi. Marele juriu se întrunește în zilele de luni, miercuri și joi.

Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a procuraturii a refuzat “să confirme sau să comenteze probleme legate de marele juriu”. Chiar dacă ar fi inculpat, Donald Trump nu ar fi “arestat” imediat. Este necesar să treacă mai multe zile pentru ca să compară în Manhattan.

În acest caz, după ce se va “preda” de bunăvoie justiției, i se vor prezenta acuzațiile și va fi plasat - eventual, în mod simbolic - câteva minute în stare de arest. Fostul președinte, care a bulversat echilibrul puterilor Statelor Unite începând din 2016, ar fi apoi fotografiat, i s-ar lua amprentele și ar putea fi încătușat pentru scurt timp.

O nouă specie de orhidee ale cărei petale seamănă cu sticla a fost descoperită în Japonia

O nouă specie de orhidee, ale cărei flori delicate roz și albe arată ca sticla, a fost descoperită de oamenii de știință japonezi.

În ciuda prezenței sale în parcuri și grădini din Japonia, cercetătorii de la Universitatea Kobe au avut nevoie de 10 ani pentru a confirma că această plantă - „Spiranthes hachijoensis”, numită uneori „împletituri pentru doamne” datorită asemănării sale cu șuvițele de păr, era o specie necunoscută până în prezent.

„A fost o surpriză să descopăr o nouă specie de plantă spiralată, care este atât de comună încât poate fi văzută în parcuri, grădini și printre plantele în ghivece”, a declarat joi cercetătorul principal Kenji Suetsugu. Unele dintre eșantioane proveneau din „plante de ghiveci și din grădini”, inclusiv cele păstrate la un liceu din centrul Gifu, Japonia, a spus profesorul.

„Cu aspectul său curios și florile delicate care arată ca obiecte de sticlă, această floare este de mult timp apreciată”, a spus Universitatea Kobe.

Planta, cu florile sale spiralate, a fost menționată chiar și în cea mai veche antologie de poezii din Japonia, „Manyoshu”, datând din secolul al VIII-lea

Browser-ul Opera integrează ChatGPT

Opera calcă pe urmele browser-ului Edge și integrează funcții de AI generativ cu ajutorul ChatGPT, adăugând și un instrument pentru generarea imaginilor.

La puțin timp timp după ce Microsoft a integrat un chatbot în browser-ul Edge, același lucru se întâmplă acum cu browser-ul Opera și alternativa acestuia pentru gaming, Opera GX. Utilizatorii vor putea interacționa cu ChatGPT atât prin întrebări și comenzi scrise, cât și prin intermediul textului selectat în paginile web, pentru care pot cere mai multe explicații AI-ului.

Același chatbot poate realiza rezumate ale articolelor din paginile web și compune mesaje pentru rețelele sociale sau e-mail-uri. La fel ca Edge, funcțiile de AI sunt disponibile într-o bară laterală, însă, cel puțin la început, acestea nu sunt active în mod implicit, ci trebuie activate manual din pagina de configurare a browser-ului.

În afară de ChatGPT, care generează deocamdată doar text, Opera a integrat și ChatSonic, un model text-to-image, care poate crea imagini pe baza unor scurte descrieri. Opera, care este în prezent deținut de un consorțiu chinez, spune că va adăuga și alte funcții de AI, care vor fi operate de un model lingvistic propriu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.