Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Manifestații în Rusia împotriva proiectului de creștere a vârstei de pensionare

Ziarul de Vrancea
8 sep 2018 1200 vizualizări

Biserica rusă acuză o “invazie brutală”în Ucraina

Biserica Ortodoxă Rusă l-a acuzat pe patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului că a trimis reprezentanți în Ucraina fără să fi informat în prealabil Patriarhia Moscovei, într-un moment în care cele două biserici sunt angajate în negocieri asupra viitorului religios al acestei țări. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoida, a apreciat, pe aplicația de mesagerie rusă Telegram, că este "nici mai mult decât o invazie brutală fără precedent a teritoriului canonic al Patriarhiei Moscovei". "Asemenea acțiuni nu pot rămâne fără răspuns", a avertizat purtătorul de cuvânt, subliniind că Patriarhia Ecumenică de Constantinopol nu a informat Moscova despre această inițiativă.

Avertismentul a fost făcut la o săptămână după întâlnirea, la sfârșitul lui august, la Istanbul, dintre patriarhul Bartolomeu I și patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii, consacrată situației ortodocșilor din Ucraina.

Patriarhia Kievului nu este recunoscută de nicio biserică ortodoxă din lume

Aceștia din urmă sunt divizați între o mare parte care ține de biserica subordonată Patriarhiei Moscovei și cealaltă parte fidelă autoproclamatei Patriarhii a Kievului. Patriarhia Kievului s-a proclamat astfel după independența țării în 1992 și nu este recunoscută în prezent de nicio Biserică Ortodoxă din lume. În primăvară, ea a făcut apel la Patriarhia Ecumenică de Constantinopol pentru a obține această recunoaștere căreia Moscova i se opune.

 Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii, care întreține strânse legături cu Kremlinul și este considerat un aliat al președintelui rus, Vladimir Putin, este hotărât să împiedice acordarea statului de biserică autocefală Patriarhiei Kievului. Biserica Ortodoxă Ucraineană fidelă Patriarhiei Moscovei s-a alăturat criticilor formulate de Vladimir Legoida. "Responsabilitatea consecințelor negative ale acestei inițiative aparține Patriarhiei de Constantinopol", a avertizat ea pe site-ul său. Anterior, Patriarhia de Constantinopol anunțase că a trimis doi episcopi "pentru a pregăti acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei".

Autoritățile ucrainene și-au exprimat satisfacția după întâlnirea dintre Bartolomeu I și Kiril, considerând-o un succes, diplomația de la Kiev apreciind-o ca "istorică". Bartolomeu I, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, este considerat ca "primul între egalii săi" (primus inter pares) în raport cu ceilalți patriarhi ai bisericilor ortodoxe, dar relațiile sale cu Biserica Ortodoxă Rusă sunt dificile, în special din cauza unor probleme de jurisdicție.

Igor Dodon, la spital după ce a fost implicat într-un accident rutier

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a fgost transportat la spital după ce mașina în care se afla s-a răsturnat, ieri, la Strășeni.

Șeful statului moldovean împreună cu șoferul său au fost internați la spital, conform surselor Deschide.md. În accident a fost implicată și o mașină a Servicului Protecție și Pază de Stat. Potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare, se vede că mașinile din coloana oficială au fost implicate într-un accident rutier cu un camion.

Mașinile din coloana oficială s-au răsturnat în afara carosabilului, anunță sursa citată.

Noi proteste anti-Kremlin în Rusia

Susținătorii liderului opoziției ruse Alexei Navalny au protestat ieri față de creșterea vârstei de pensionare. În aceeași zi au avut loc alegeri regionale, scrie Reuters. Din cauza acestor schimbări, popularitatea președintelui Vladimir Putin a scăzut cu 15% și sunt cele mai nepopulare măsuri ale guvernului din ultimul deceniu.

Navalny plănuia să conducă protestul din Moscova de ieri, dar a fost condamnat luna trecută la 30 de zile de închisoare pentru că a încălcat legile privind protestele. Navalny a precizat că decizia a avut ca scop oprirea protestelor.

OVD-Info, o grupare care apără drepturile omului, a informat că 50 de susținători ai lui Navalny au fost reținuți de poliție înainte să înceapă protestele iar alți 31 de activiști au fost reținuți ieri. Susținătorii săi plănuiau să organizeze mitinguri în peste 80 de orașe.

Primele mitinguri au avut loc în estul Rusiei ieri dimineața. Imaginile video ale unui miting în Ulan-Ude arată protestatarii mergând prin oraș însoțiți de poliție și ținând în mâini baloane roșii. “Putin și guvernul său au jefuit bugetul în ultimii 18 ani”, se arată într-un comunicat publicat de echipa lui Navalny înainte de proteste.

„În acest timp ne-au asigurat că nu va exista o creștere a vârstei de pensionare. Și acum cresc vârsta. Autoritățile nu ascultă populația și acest lucru înseamnă că este momentul să ieșim în stradă”, este precizat în comunicat.

După ce a fost modificată de Putin, reforma va ridica vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani la bărbați și de la 55 la 60 de ani la femei. Speranța de viață în Rusia este de 66 de ani pentru bărbați și 77 pentru femei.

Actorul Jim Carrey îl compară pe Trump cu naziștii

Actorul Jim Carrey l-a comparat pe președintele american, Donald Trump, cu naziștii, pentru ca apoi să critice dur administrația prezidențială. Carrey a declarat că republicanii ar trebui „să stea acasă” la alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie. Într-un interviu acordat The Daily Telegraph, Carrey a afirmat că SUA sunt la un pas de fascism. „Dacă va mai exista încă un mandat, atunci vom vedea un fascism pe față”, a afirmat comediantul. Carrey a criticat și politica administrației Trump de a separa copiii de părinții lor imigranți la granița cu Mexicul. „Toată lumea se alarmează atunci când se face paralela cu nazismul, dar știți ce? Dacă le permitem să fure copiii oamenilor la graniță și să nu îi înapoieze părinților, acești copii sunt distruși psihologic”, a afirmat Carrey. El a adăugat că această practică este similară cu răpirile și l-a criticat pe Trump pentru relațiile sale apropiate cu dictatorii. „Îndepărtăm pe toată lumea de pe această planetă care ne-a ajutat în ultimii 100 de ani și devenim prieteni cu toți dictatorii fragili”, a declarat el.

Coreea de Nord a organizat o paradă militară fără rachete balistice

Coreea de Nord nu a prezentat nicio rachetă balistică intercontinentală (ICBM) la o paradă militară care a marcat aniversarea de 70 de ani de la nașterea națiunii, scrie BBC. De asemenea, nu se știe dacă Kim Jong-un a ținut un discurs în timpul evenimentului. Parada este analizată pentru a se găsi indicii privind arsenalul nuclear al Nordului. Unii analiști au apreciat că Kim va fi mai discret după summit-ul cu Trump. Expunerea de ICBM ar fi fost considerată o provocare. Nu există filmări de la paradă, dar AFP, care a avut un reporter la fața locului și NK News, care a obținut fotografii de la televiziunea de stat nord-coreeană, au informat că nu au fost depistate ICBM.

În iunie, Trump și Kim au semnat un acord prin care liderul nord-coreean s-a angajat să lucreze către dezarmarea nucleară a peninsulei coreene, însă în acord nu sunt specificate detalii precum o perioadă limită sau felul în care ar putea fi verificat acest proces.

Venezuela: Americanii s-au întâlnit în secret cu lideri care plănuiau o lovitură de stat

Oficiali americani s-au întâlnit în secret cu lideri militari din Venezuela care plănuiau o lovitură de stat împotriva președintelui Nicolas Maduro, conform informațiilor obținute de CNN de la un fost oficial și unul actual. Oficialii americani s-au întâlnit cu ofițerii din Venezuela de mai multe ori în ultimul an după ce ofițerii i-au contactat. În final, Washingtonul a decis să nu susțină lovitura de stat, conform celor două surse.

SUA nu au oferit niciun fel de susținere pentru ofițeri iar planurile lor pentru lovitura de stat au eșuat, au afirmat sursele.

Discuțiile administrației lui Trump cu ofițerii militari au fost raportate prima oară sâmbătă de New York Times. Ulterior, alți doi oficiali au confirmat pentru CNN informațiile. Casa Albă a refuzat să comenteze privind întâlnirile, dar a afirmat într-un comunicat că SUA continuă să susțină „o întoarcere pașnică la democrație în Venezuela.”

Ministrul de Externe din Venezuela, Jorge Arreaza, a răspuns la știre prin contul său de Twitter, susținând că guvernul lui Maduro denunță eforturile de a interveni în Venezuela. „Denunțăm în fața lumii planurile de intervenție și susținerea conspirațiilor militare de către guvernul SUA împotriva Venezuelei”, a afirmat el.

New York Times oferă detalii obținute de la 11 foști și actuali oficiali americani și un fost comandant militar din Venezuela, sancționat de guvernul SUA. El ar fi fost implicat în întâlnirile secrete.

O nouă tehnică de analiză ADN pentru identificarea victimelor de la 11 septembrie 2001

Cercetătorii din New York folosesc o nouă tehnică de analiză a ADN-ului pentru a identifica mai multe victime ale atacurilor care au avut loc pe 11 septembrie 2001 la World Trade Center. Bilanțul victimelor provocate de două avioane deturnate care au intrat în turnurile gemene este de 2.753, dar rămășițele a peste 1.000 dintre acestia au rămas neidentificate, spre durerea familiilor.

Biroul medicului legist șef al orașului New York a anunțat că, utilizând o nouă tehnologie, a reușit recent să identifice un lucrător financiar, Scott Michael Johnson, în vârstă de 26 de ani, care lucra la etajul 89 al Turnului Sudic. În fiecare din ultimii cinci ani a mai fost identificată câte o victimă, datorită progreselor care au avut loc după 2001.

Cercetătorii din cel mai mare laborator criminalistic din lume au făcut progrese prin retestarea fragmentelor osoase pe care le mai examinaseră în trecut de multe ori, fără succes. ”Toate acestea sunt mostre care au mai fost testate în trecut”, a spus Mark Desire, șeful laboratorului criminalistic de medicină legală.

Ministrul de Interne al Italiei se alătură grupării anti-sistem a lui Bannon

Matteo Salvini, ministrul de Interne al Italiei, s-a întâlnit cu fostul strateg șef al administrației lui Donald Trump, Steve Bannon și a căzut de acord să se alăture grupării sale anti-sistem, denumită „Mișcarea”. Conform presei din Italia, Bannon a sugerat că viitoarele alegeri europarlamentare din 2019 ar putea fi rampa de lansare a unor noi mișcări populiste care s-ar putea lupta cu cancelarul german, Angela Merkel și cu președintele francez, Emmanuel Macron.

Întâlnirea de la Roma vine după ce Salvini a discutat recent cu premierul populist și anti-imigrație al Ungariei, Viktor Orban.

După întâlnirea de pe 28 august, Orban și Salvini au declarat că „se află pe același drum”, ei discutând despre formarea unui front comun anti-imigrație care să se opună politicilor lui Macron.

Bannon este un apropiat al lui Nigel Farage, fostul lider al partidului britanic anti-imigrație UKIP, care l-a lăudat pe american pentru că ar fi ajutat campania pro-Brexit. Miercuri, Bannon s-a întâlnit cu un alt lider de extremă-dreapta din Italia, Giorgia Meloni, fondatoarea partidului Frații Italiei și o apropiată a lui Salvini și a fostului premier, Silvio Berlusconi.

Egiptul a condamnat la moarte 75 de persoane pentru participarea la o demonstrație

Egiptul a dat verdictele pentru peste 700 de persoane care erau puse sub acuzare pentru că au participat la o demonstrație pentru susținerea Frăției Musulmane din 2013, scrie BBC. Astfel, 75 de persoane au fost condamnate la moarte iar alte 47 au primit închisoare pe viață. Amnesty International a numit procesul ca fiind „incorect” și o încălcare a Constituției din Egipt. Protestul din 2013 a devenit violent, iar sute de persoane au fost ucise de forțele de securitate. Mai devreme în acest an, parlamentul din Egipt a oferit imunitate ofițerilor din armată pentru acțiunile din 2013 și pentru orice infracțiune comisă între iulie 2013 și ianuarie 2016.

Cei care au fost condamnați în procesul în masă au fost acuzați că au incitat la violență, crimă și că au organizat proteste ilegale. Printre cei condamnați la închisoare pe viață se află și membri importanți și politicieni din Frăția Musulmană, inclusiv liderul Mohammed Badie.

De asemenea, a fost condamnat la cinci ani de închisoare și fotoreporterul Mahmoud Abu Zeid. Totuși, este așteptat ca el să fie eliberat deoarece a petrecut deja cinci ani în închisoare așteptând finalizarea procesului.

Au supraviețuit după ce au căzut pe șinele de la metrou

O mamă și copilul ei au supraviețuit după ce au căzut pe șinele stației de metrou Baker Street din Londra și s-au ascuns în spațiul dintre șine în timp ce trenul a trecut pe deasupra lor, scrie The Guardian.

Soțul femeii a scăpat și el nevătămat după ce a sărit de pe peron pentru a-și ajuta familia. Femeia se plimba cu căruciorul de-a lungul peronului vineri seara și, fiind atentă la reclame, nu a observat cât de îngust este, astfel că roțile căruciorului au alunecat pe margine, iar femeia și copilul au căzut. Un purtător de cuvânt al serviciului de transport al Londrei – TFL – a comunicat că pasagerii de pe peron l-au alertat pe conductorul metroului și acesta a plecat ulterior din stație pentru a permite echipajelor de salvare să intervină.

Bombardamente intense ale Rusiei în Siria

Rusia a efectuat sâmbătă cele mai intense bombardamente din ultimele 30 de zile contra provinciei siriene Idlib, ultimul bastion al rebelilor din Siria, a anunțat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO, organizație neguvernamentală cu sediul la Londra).

Aceste bombardamente din Idlib, provincie pe care președintele sirian Bashar al-Assad și Rusia amenință să o atace, au dus deja la uciderea a patru civili, printre care doi copii, conform OSDO. Aproape 60 de lovituri aeriene au fost desfășurate de forțele ruse sâmbătă, timp de trei ore, asupra mai multor localități din sudul și sud-estul provinciei Idlib. La rândul său, aviația siriană a lansat încărcături explozive asupra acestui sector.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, a indicat că armata siriană își continuă bombardamentele de artilerie contra mai multor poziții ale rebelilor și ale jihadiștilor.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.