Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Maduro cere armatei să se pregătească de o invazie americană

Ziarul de Vrancea
4 mai 2019 2604 vizualizări

Liderul opoziției le-a cerut simpatizanților să mărșăluiască spre unitățile militare pentru a obține susținerea armatei

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a făcut apel sâmbătă la forțele armate să fie "gata" în cazul în care SUA vor decide să lanseze o ofensivă militară pe teritoriul Venezuelei, în contextul în care opozantul Juan Guaido încearcă să atragă armata de partea sa.

Nicolas Maduro, a cărui legitimitate este respinsă de o parte a compatrioților săi și de liderul opoziției Juan Guaido, a făcut apel la militari "să fie gata să apere patria cu armele în mână dacă într-o zi imperiul nord-american îndrăznește să atingă acest teritoriu, acest pământ sacru". Administrația Trump încearcă să-l îndepărteze de la putere pe Nicolas Maduro, care ar urma să fie înlocuit de președintele interimar Juan Guaido. Miercuri, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că o "intervenție militară este posibilă (în Venezuela - n.r.). Dacă este necesar, asta vor face SUA". Nicolas Maduro, care a vorbit în fața soldaților în timpul unei inspecții la baza militară din statul Cojedes (nord-vest), l-a acuzat pe liderul opoziției și Washingtonul că incită la "lovitură de stat" împotriva sa. "Uniune, coeziune, disciplină, supunere, subordonare și loialitate maximă față de constituție, patrie, revoluție și comandantul șef legitim", le-a mai cerut președintele venezuelean trupelor.

Forțele armate, actor central al puterii care controlează imense resurse petroliere în Venezuela, afișează până acum o susținere fără fisuri pentru Nicolas Maduro, comentează AFP. Discursul său are loc cu puțin timp înainte de începutul unei noi inițiative a lui Juan Guaido, care le-a cerut venezuelenilor să mărșăluiască "în pace" spre unitățile militare pentru a încerca din nou să obțină susținerea armatei. Marți, Guaido a făcut apel la o revoltă militară, care în cele din urmă s-a dezumflat, odată cu trecerea orelor. Apelul său către armată a declanșat totuși imense manifestații anti-Maduro marți și miercuri, marcată de ciocniri violente.

Pompeo: "Momentul tranziției a venit"

"Momentul tranziției a venit", a afirmat sâmbătă secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-o înregistrare video adresată poporului venezuelan. "Statele Unite stau cu fermitate alături de voi în căutarea libertății și democrației", a adăugat șeful diplomației de la Washington în acest mesaj difuzat pe Twitter. "Puteți avea cele mai înalte exigențe față de instituțiile voastre, armata și liderii voștri și să cereți revenirea democrației", a continuat el, încheind în spaniolă: "Estamos con ustedes" (Suntem alături de voi). Mai devreme, șeful diplomației americane a denunțat, într-un alt mesaj pe Twitter, represiunea "fără limită" a regimului venezuelean, referindu-se la intervenția forțelor de securitate într-o biserică, și a afirmat că susține o "tranziție pașnică" a puterii în favoarea lui Juan Guaido.

SUA acuză China că a creat “lagăre de concentrare”pentru musulmani

Statele Unite au acuzat vineri China că a închis peste un milion de persoane aparținând minorității musulmane în "lagăre de concentrare", într-una din cele mai puternice condamnări de până acum a ceea ce numește reținerea în masă de către Beijing în principal a minorității uigure musulmane, dar și a altor grupuri de musulmani. Acuzațiile secretarului adjunct în Departamentul Apărării responsabil cu regiunea Asia-Pacific, Randall Schriver, riscă să sporească tensiunea din relația bilaterală americano-chineză, Beijingul fiind sensibil la criticile internaționale. Autoritățile chineze descriu aceste lagăre ca fiind centre de educare vocațională destinate stopării amenințării extremismului islamic. Foști deținuți au mărturisit Reuters cum au fost torturați în timpul interogatoriilor din lagăre, vorbind despre traiul din celulele aglomerate și despre cum au fost supuși unui regim brutal de îndoctrinare de către partid, care pe unii i-a condus la sinucidere. Unele din aceste spații sunt încercuite cu sârmă ghimpată și au turnuri de observație. "Partidul Comunist (Chinez) folosește forțele de securitate pentru încarcerarea în masă a musulmanilor chinezi în lagăre de concentrare", a spus Schriver într-un briefing organizat la Pentagon, în cadrul unei discuții mai ample despre armata Chinei. El a estimat la aproape 3 milioane numărul musulmanilor reținuți.

Schriver a apreciat ca fiind potrivită utilizarea unui termen asociat în mod normal cu Germania nazistă. Răspunzând întrebării adresate de un reporter, el a afirmat că se justifică utilizarea termenului lagăr de concentrare "având în vedere ceea ce se înțelege a fi amploarea reținerii a cel puțin 1 milion, dar probabil mai aproape de 3 milioane, de cetățeni din totalul unei populații de aproximativ 10 milioane".

Secretarul de stat Mike Pompeo a utilizat joi termenul "tabere de re-educare" pentru a descrie aceste incinte și a declarat că activitatea Chinei amintește de anii 1930. Guvernul Statelor Unite a evaluat ideea adoptării de sancțiuni împotriva unor înalți responsabili chinezi din Xinjian, o regiune întinsă din China care se învecinează cu Asia Centrală și în care trăiesc milioane de uiguri și alte minorități etnice musulmane. China a avertizat că va răspunde proporțional în cazul oricăror sancțiuni din partea SUA.

Guvernatorul provinciei Xinjiang a respins în martie orice comparații cu lagărele de concentrare, spunând că sunt "la fel ca școlile cu internat" .

Ultra-conservatorii îl acuză de erezie pe Papa Francisc

Papa Francisc este un eretic care trebuie obligat să renunțe la practicile sale și, în caz contrar, trebuie îndepărtat din fruntea Bisericii Catolice de proprii săi episcopi, conform unei scrisori deschise, publicate online, de catolici ultraconservatori. Zeci de teologi și membri ai clerului catolic - însă niciun cardinal - au semnat o scrisoare deschisă de 20 de pagini, datată 30 aprilie, în care solicită înlocuirea papei Francisc de la Vatican. O petiție privind schimbarea papei a fost postată pe site-ul Change.org și a fost semnată, până sâmbătă, de aproape 3.400 de persoane. Principalele obiective ale scrisorii sunt "în primul rând de a-l acuza pe papa Francisc de delictul canonic al ereziei și, în al doilea rând, se le solicite episcopilor să ia măsurile necesare pentru a îndrepta grava situație a unui papă eretic". "Cuvintele și faptele papei Francisc conduc la respingerea comprehensivă a învățăturilor catolice cu privire la căsătorie și la activitatea sexuală, cu privire la legea morală, la har și iertarea păcatelor", conform scrisorii.

De la alegerea sa în 2013, papa a provocat nemulțumirea catolicilor ultraconservatori prin stilul său neortodox, încălcarea protocolului și deschiderea pastorală arătată către homosexuali, persoane divorțate, atei și alte categorii excluse de tradițiile catolice. Francisc a trezit oprobiul catolicilor conservatori în special prin sugestia pe care a lansat-o, în 2016, în Exortația Apostolică Amoris Laetitia, că persoanele divorțate ar putea, în circumstanțe speciale, să primească Comuniunea. În scrisoarea deschisă, papa mai este acuzat că îi protejează pe homosexuali și pe prădătorii sexuali din cadrul clerului și este denunțată deschiderea suveranului pontif către China comunistă, protestanți, musulmani și apropierea sa de Emma Bonino, un politician italian care susține avortul și eutanasia. Papa Francisc s-a mai confruntat cu astfel de atacuri din partea ultraconservatorilor și a preferat să le ignore.

Trump spune că a avut o discuție telefonică „lungă și foarte bună” cu Putin

Președintele american Donald Trump a anunțat, vineri seară, în mai multe mesaje pe Twitter, că a avut o discuție telefonică „foarte productivă” cu președintele rus Vladimir Putin. Trump a precizat că a discutat cu omologul său rus subiecte precum Coreea de Nord, Ucraina și Venezuela, dar și despre comerț și arme nucleare. În aceleași mesaje, el a precizat că au discutat despre ancheta americană privind implicarea Rusiei în sistemul politic american, inclusiv în alegerile prezidențiale din 2016, despre „Farsa Rusă”.

„Am avut o lungă și foarte bună conversație cu președintele Putin al Rusiei”, a scris Trump. „Așa cum am spus întotdeauna, înainte ca vânătoarea de vrăjitoare să înceapă, să ne înțelegem bine cu Rusia, China și toată lumea este un lucru bun, nu rău”. El a continuat: „Am discutat despre comerț, Venezuela, Ucraina, Coreea de Nord, controlul armelor nucleare și chiar despre «Farsa Rusă». O discuție foarte productivă”.

Netanyahu a comandat “lovituri masive”în Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut ieri armatei să continue ''loviturile masive'' împotriva unor obiective aparținând grupărilor Hamas și Jihadul Islamic din Fâșia Gaza, în răspuns la tirurile de rachetă lansate de pe teritoriul palestinian, informează AFP.

"Am dat instrucțiuni armatei să continue loviturile masive împotriva elementelor teroriste din Fâșia Gaza și am ordonat întărirea dispozitivelor de tancuri, artilerie și trupe desfășurate în jurul Fâșiei Gaza", a declarat Netanyahu în consiliul de miniștri.  Potrivit armatei israeliene, militanți palestinieni au lansat începând de sâmbătă circa 430 de rachete către ținte israeliene, iar tirurile continuau duminică dimineața. În răspuns, Israelul a desfășurat raiduri aeriene împotriva unor obiective din Gaza. Circa 200 de astfel de ținte, inclusiv cartierul general al Hamas, au fost atinse începând de sâmbătă. Această escaladare a tensiunilor a survenit după ce patru palestinieni au fost uciși și 51 răniți în ciocniri cu forțele israeliene la frontiera teritoriului palestinian, vineri, în contextul protestelor antiisraeliene săptămânale din estul Fâșiei Gaza. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a respins pe de altă parte orice responsabilitate a trupelor israeliene pentru decesul unei femei însărcinate din Gaza și al bebelușului ei de 14 luni, atribuit de Ministerul palestinian al sănătății unui raid israelian împotriva unei facilități militare israeliene aflate în apropiere de locuința femeii. "Suntem 100% siguri că nu au fost armele armatei israeliene", a declarat purtătorul de cuvânt Jonathan Conricus, citând "informații din diferite surse" conform cărora cei doi au fost uciși de o rachetă lansată de Hamas care și-a greșit ținta.

Studiu: O persoană seropozitivă care urmează un tratament eficient nu transmite HIV

O persoană seropozitivă tratată eficient nu transmite HIV, virusul care declanșează SIDA. Un studiu a confirmat vineri această afirmație, promovată de mai mulți ani de organizațiile care militează împotriva HIV, arătând importanța pe care un acces mai bun la tratament poate să o aibă în limitarea epidemiei de SIDA, informează AFP.

Această cercetare de mare amploare, realizată în 14 țări europene, a monitorizat timp de opt ani aproximativ o mie de cupluri de bărbați care au întreținut raporturi sexuale neprotejate și în cadrul cărora unul dintre parteneri era seropozitiv dar cu o sarcină virală nedetectabilă, grație medicamentelor antiretrovirale. Rezultatul: niciun caz de transmitere a HIV nu a fost observat în cadrul acestor cupluri, au concluzionat autorii studiului, publicat în revista medicală britanică The Lancet. Concluziile acestei cercetări le întăresc pe cele la care autorii au ajuns după prima fază a studiului, publicate în 2016. Nicio infectare nu a fost constatată atunci, după o monitorizare de 1,3 ani ce a vizat 900 de cupluri heterosexuale și homosexuale, însă cercetătorii au preferat să rămână prudenți în această chestiune.

Ei considerau că nu putea fi exclus în totalitate riscul de transmitere a bolii, în special în cazul raporturilor anale, pentru care perioada de monitorizare ar fi trebuit să fie mai îndelungată. De această dată, "rezultatele noastre aduc o dovadă concludentă pentru bărbații gay și anume că riscul de transmitere a HIV în prezența unei terapii antiretrovirale care suprimă sarcina virală este zero", a declarat Alison Rodger, profesoară la University College London și coordinatoare a studiului.

Femeile controlează cele mai mari bugete ale Apărării din Europa

Șase dintre cele mai mari bugete ale apărării din Europa sunt controlate de femei, după numirea, la 1 mai, a lui Penny Mordaunt în funcția de secretar al apărării în Marea Britanie, care gestionează anual 47 de miliarde de dolari. Franța are cel mai mare buget al apărării, de 59 de miliarde de dolari în 2018, controlat de Florence Parly, iar topul este completat de Germania (46,2 mld. dolari), Italia (26,1 mld. dolari), Spania (17 mld. dolari) și Olanda (10,5 mld. dolari), toate statele având miniștri ai apărării femei. În top 10 al cheltuielilor militare se mai află Norvegia, Suedia, Grecia și, pe ultimul loc, Elveția (4,7 mld. dolari) unde ministru al apărării este tot o femeie.

SUA, care are un buget de apărare de aproximativ 600 miliarde dolari, și China, cu cheltuielile anuale de 250 miliarde de dolari, nu au numit niciodată o femeie care să conducă departamentul apărării.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.