Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Macron propune o ”adevărată armată europeană”

Ziarul de Vrancea
6 nov 2018 1294 vizualizări

Pe lângă “dușmanii tradiționali”, Rusia și China, președintele francez enumeră și Statele Unite ale Americii printre potențialii inamici

Europa nu va putea să se apere fără ”o adevărată armată europeană”, dă asigurări Emmanuel Macron într-un interviu difuzat de postul de radi Europe1. ”Nu-i vom proteja pe europeni dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În fața Rusiei, care este la frontierele noastre și care a arătat că poate fi amenințătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere mai mult singură, fără să depindă doar de Statele Unite și în mod mai suveran”, a pledat șeful statului francez în acest interviu înregistrat luni seara. Macron citează, fără să le numească, ”puteri autoritare care reapar și se reînarmează la marginile Europei”. El îndeamnă ”să ne protejăm de China, Rusia și chiar de Statele Unite ale Americii”, evocând decizia americană de retragere din Tratatul INF de dezarmare nucleară datând din anii '80. ”Cine este principala victimă?”, întreabă el. ”Europa și securitatea sa”, răspunde șeful statului francez.

Uniunea Europeană (UE) încearcă să se adapteze noului context geopolitic legat de voința președintelui american Donald Trump de a reduce implicarea Statelor Unite în apărarea Europei. Fondul European al Apărării urmează să fie înființat în 2019, în vederea dezvoltării capacităților militare ale statelor membre și promovării independenței strategice a UE. Parisul a inițiat, în paralel, împreună cu opt state partenere, un grup european de intervenție menit să fie capabil să desfășoare rapid o operațiune militară, o evacuare într-o țară în război sau să ofere asistență în caz de catastrofă.

Capacitatea Apărării consolidate a Europei este unul dintre ”proiectele” promovate de Emmanuel Macron în interviul acordat, cu scopul de a răspunde ”fricilor” europenilor.

Jumătate dintre rușii care trăiesc la Londra sunt spioni

n circa jumătate din cei 150.000 de ruși din capitala Angliei oferă informații serviciilor de la Moscova, arată un studiu

Aproape jumătate dintre expații ruși care trăiesc la Londra sunt informatori, susține un think-tank britanic într-un nou raport publicat luni și al cărui conținut este confirmat de fostul șef al serviciului britanic de informații externe MI6. "Potrivit unor surse de informații bine plasate, Rusia are 200 de ofițeri în Marea Britanie care se ocupă de peste 500 de agenți", se arată în raportul lui Andrew Foxall pentru Societatea Henry Jackson. Studiul susține că până la jumătate din cei aproximativ 150.000 de expați ruși care locuiesc la Londra au fost sau sunt informatori pentru Moscova. Potrivit studiului, această rețea de informatori a Rusiei este de 52 de ori mai mare ca cea britanică.

Raportul intervine în urma otrăvirii aproape fatale a fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Anglia la începutul acestui an, despre care conducerea britanică susține că a fost un atac comis de agenți ruși. "Rusia este angajată în toate activitățile (...) inclusiv spionaj. Iar Marea Britanie pare a fi prost echipată pentru a se ocupa de acestea", potrivit raportului. Fostul șef al MI6 Richard Dearlove a declarat că "am face bine să luăm aminte de avertismentele raportului". "Occidentul trebuie să se trezească în fața amenințării pe care o reprezintă (președintele rus) Vladimir Putin și dictatura sa coruptă și brutală", a adăugat Dearlove. "De prea mult timp, politica de securitate a Marii Britanii se bazează pe presupunerea naivă că Rusia și-a abandonat atitudinea de Război Rece", a declarat la rândul său Foxall. "Acest raport arată că spionajul rusesc este la fel de insolent cum a fost întotdeauna", a adăugat el.

Peste 200 de gropi comune ale ISIS, găsite în Irak

Peste 200 de gropi comune au fost descoperite în Irak în zone controlate în trecut de ISIS, a anunțat ONU ieri, scrie Reuters. Gropile conțin rămășițele a mii de persoane, despre care se crede că sunt victimele grupării teroriste, care a controlat între iunie și decembrie 2014 zone importante din nordul Irakului. Printre morți se află femei, copii, bătrâni și persoane cu dizabilități, precum și membri ai forțelor armate ale Irakului. ONU a informat anterior că aproape 33.000 de civili au fost uciși de ISIS în Irak iar peste 55.000 au fost răniți. Gropile au fost descoperite în patru provincii – Ninewa, Kiruk, Salah al-Din și Anbar – în zonele de nord și vest ale țării, în apropierea graniței cu Siria. ISIS a controlat aceste zone până în decembrie 2017. Atunci, armata Irakului susținută de o coaliție condusă de SUA a învins forțele ISIS și a preluat controlul.

ONU estimează că în cele 202 gropi se află între 6.000 și 12.000 de cadavre, până acum fiind excavate doar 28 dintre ele cu 1.258 de cadavre exhumate. Decesele au avut loc din cauza unei campanii de violență sistematică, „în care ar fi avut loc crime de război, crime împotriva umanității și genocid”, se arată în raportul ONU. În timpul celor trei ani în care ISIS a controlat zonele, gruparea a terorizat localnicii prin execuții publice ale persoanelor care erau considerate din opoziție.

Cea mai mică groapă comună, găsită la Mosul, conține opt cadavre în timp ce cea mai mare, ar conține în jur de 4.000 de corpuri. ONU a precizat că zonele gropilor comune trebuie protejate pentru a asigura că se va face dreptate și că cei responsabili vor fi trași la răspundere.

Ankara susține că izolarea Iranului este periculoasă

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a criticat, ieri, decizia SUA de a reinstaura sancțiunile pentru industriile petroliere și de transport din Iran, declarând că izolarea Iranului este periculoasă și că este nedrept ca poporul iranian să fie pedepsit. Comentariile lui Cavusoglu din Japonia vin la o zi după reimpunerea sancțiunilor de către Washington, ca urmare a retragerii Statelor Unite dintr-un acord nuclear cu Iranul din 2015. „Nu credem că se poate ajunge la un rezultat prin sancțiuni. Cred că un dialog serios și discuțiile sunt mai folositoare decât sancțiunile”, a afirmat Cavusoglu. El a adăugat că nu este ușor pentru țări ca Turcia și Japonia să își diversifice resursele pentru a implementa sancțiunile. „Nu numai țările vecine, dar multe țări din multe regiuni ale lumii au simțit efectele acestor sancțiuni unilaterale”, a precizat Cavusoglu.

Statele Unite au autorizat opt țări - între care China, India, Japonia, Coreea de Sud, Italia, Grecia, Taiwan și Turcia - să continue să cumpere temporar petrol iranian, în pofida reimpunerii sancțiunilor americane.

Germania: Un fost gardian nazist, de 94 de ani, judecat la Muenster

Procesul în care un fost gardian SS în vârstă de 94 de ani va fi judecat pentru complicitate la crime în masă în lagărul de concentrare nazist Stutthof, de lângă Gdansk, Polonia, a început ieri la Muenster, în vestul Germaniei, transmite dpa. Ședința tribunalului a început cu citirea rechizitoriului. Inculpatul, care locuiește la Borken, lângă frontiera cu Olanda, este acuzat că a fost gardian în lagărul de concentrare Stutthof, din iunie 1942 până în septembrie 1944.

În acest proces există 17 co-reclamanți, printre care cetățeni din Israel și din SUA, reprezentanți în instanță de avocați. Apărarea a declarat că inculpatul va face o declarație în timpul procesului, deși nu este clar când anume. Alte 13 audieri sunt programate până la mijlocul lui ianuarie, timp de cel mult două ore zilnic, din cauza stării fragile de sănătate a bărbatului. În total, 65.000 de deținuți, dintre care 27.000 de evrei, au murit în lagărul Stutthof, din cei 110.000 încarcerați acolo, potrivit Muzeului Stutthof. Victimele au fost gazate, împușcate în gât sau otrăvite. Altele au murit de frig sau de foame, slăbite de munca forțată. Procurorii îl acuză pe inculpat că a avut cunoștință de toate aceste fapte.

Comitetul Internațional Auschwitz a salutat luni deschiderea procesului de la Muenster. “Le mulțumim în mod special supraviețuitorilor lagărului și rudelor lor pentru curajul și determinarea de a depune mărturie la Muenster în calitate de co-reclamanți. Acestea vor fi zile dureroase pentru ei. La fel ca toți supraviețuitorii, ei au trebuit să aștepte un timp infinit de lung pentru ca sistemul judiciar german să funcționeze și pentru justiție”, a declarat Christoph Heubner, vicepreședinte al Comitetului.

În acest proces urma inițial să compară și un al doilea inculpat, în vârstă de 93 de ani, dar procedurile în cazul său se desfășoară separat, întrucât nu s-a stabilit dacă bărbatul poate face față unui proces.

Barnier: Regatul Unit ar putea face din nou cerere de aderare la UE

Negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat că, dacă Regatul Unit se răzgândește în legătură cu Brexit-ul după ce a ieșit din blocul comunitar, atunci poate face din nou cerere de aderare la UE “ca țară terță”. Într-un discurs rostit luni la o conferință catolică în Bruxelles, Barnier a fost întrebat cum va răspunde UE dacă Regatul Unit decide să rămână în blocul comunitar, posibil ca urmare a unui al doilea referendum. “Dacă Regatul Unit își modifică liniile roșii, atunci noi ne vom adapta imediat”, a declarat Barnier. Dar, a adăugat el, “după Brexit, el va fi o țară terță, și ca o țară terță poate cere să adere la UE”.

Publicația notează că remarcile lui Barnier par să sugereze că orice revenire asupra Brexit-ului va avea loc doar după ce Regatul Unit a părăsit UE. Comentariile lui Barnier survin după un sondaj neobișnuit de amplu, efectuat pe un eșantion de 20.000 de persoane din Regatul Unit de agenția Survation pentru canalul de televiziune Channel 4, care arată o reorientare a 6% din intențiile de vot din tabăra Leave către tabăra Remain de la referendumul din 2016 și o diferență de 8 puncte procentuale în cadrul celui de-al doilea vot.

În discursul său, ce a durat aproape două ore, Barnier a avertizat că un Brexit fără un acord ar putea însemna “un salt în întuneric” pentru trei milioane de cetățeni ai UE care trăiesc în Regatul Unit și 1,5 milioane de britanici în Uniunea Europeană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.