Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Locuitorii din Kansas, un stat conservator, au votat în favoarea garantării dreptului la avort

Ziarul de Vrancea
2 aug 2022 640 vizualizări

Bisericile au investit milioane de dolari pentru un rezultat contrar

Locuitorii statului american Kansas au votat, marți, în favoarea garantării dreptului la avort în constituția statului, înregistrând o victorie uriașă pentru drepturile la avort în Statele Unite. Kansas este primul stat care a votat dreptul la avort de când Curtea Supremă a anulat hotărârea din Roe v Wade, relatează The Guardian.

Scrutinul a fost convocat de o serie de grupuri americane precum NBC News, New York Times și Decision Desk HQ. Decizia va fi văzută ca o pierdere uriașă pentru mișcarea anti-avort și o victorie majoră pentru susținătorii drepturilor la avort din întreaga țară, care vor primi rezultatul ca un indice al opiniei populare.

Kansas – un stat tradiționat conservator – este primul stat din SUA care a supus la vot dreptul la avort, de când Curtea Supremă a SUA a decis să anuleze protecția constituțională pentru avort, la sfârșitul lunii iunie.

Kansas va rămâne un loc sigur pentru avort în vestul mijlociu, fiind unul dintre puținele state din regiune în care procedura rămâne legală. Multe alte state au luat măsuri astfel încât avortul să fie în mare parte ilegal din iunie.

“Acest vot arată clar ceea ce știm: majoritatea americanilor sunt de acord că femeile ar trebui să aibă acces la avort și ar trebui să aibă dreptul de a lua propriile decizii de îngrijire a sănătății”, a declarat președintele american, Joe Biden.

Campania “Nu” (“No”) – care protejează drepturile la avort – a obținut un avans detașat la referendum, cu 62% din voturi. Acest rezultat înseamnă milioane de dolari pierduți pentru Biserica Catolică, care a contribuit cu mai mult de 3 milioane de dolari în efortul de a îngrădi drepturile la avort în Kansas, potrivit datelor finanțării campaniei.

Prezența la vot a fost foarte mare, referendumul fiind susținut de către legislativul republican al statului, criticat pentru că ar promova știrile false, dezinformarea și tacticile de suprimare a alegătorilor.

Republicanii și-au schimbat tactica după ce au eșuat să obțină un referendum denumit mai direct, “Kansas No State Constitutional Right to Avorter” (“Kansas-Fără drept constituțional la avort”), la scrutinul din 2020, numind acest amendament “Value Them Both” (“Prețuiește-i pe amândoi”).

Referendumul era planificat pentru luna august, când prezența la urne este scăzută din punct de vedere istoric, în special în rândul independenților și democraților, iar formularea de pe buletinul de vot a fost criticată pentru că nu este clară.

Avorturile pot fi efectuate în Kansas până în săptămâna a 22-a de sarcină, în cazurile de complicații fizice care pun viața în pericol.

A fost o campanie tensionată. Bisericile au fost vandalizate și semnele din curțile oamenilor furate. Cu toate acestea, marți seara, locuitorii Kansasului au sărbătorit victoria referendumului.

“Am bătut la zeci de mii de uși și am primit sute de mii de apeluri telefonice... Am contracarat milioane de dolari în dezinformare. Nu vom tolera interdicții extreme ale avortului în statul nostru”, a declarat Rachel Sweet, managerul de campanie pentru “Kansans pentru Libertatea Constituțională” (“Kansas for Constitutional Freedom”).

Centrala nucleară Zaporojie, “scăpată de sub control”

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa aflată în Ucraina, “este complet scăpată de sub control” și a adresat un apel urgent Rusiei și Ucrainei pentru a permite experților să viziteze rapid centrala, cu scopul de a stabiliza situația și a evita un accident nuclear.

Rafael Grossi a declarat într-un interviu acordat marți pentru The Associated Press că situația devine din ce în ce mai periculoasă la centrala Zaporojie din orașul sud-estic Enerhodar, pe care trupele ruse l-au cucerit la începutul lunii martie. “Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat. Ce se află în joc este extrem de serios și extrem de grav și periculos”, a afirmat el.

Grossi a citat multe încălcări ale siguranței centralei, adăugând că aceasta se află “într-un loc în care războiul activ este în desfășurare”, lângă teritoriul controlat de Rusia. Integritatea fizică a centralei nu a fost respectată, a spus el, invocând bombardamentele de la începutul războiului, când centrala a fost cucerită, și acuzațiile reciproce ale Ucrainei și Rusiei referitoare la organizarea de atacuri la Zaporojie. Există “o situație paradoxală” în care centrala este controlată de Rusia, dar personalul său ucrainean continuă să-și conducă operațiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricțiuni și presupuse violențe, a subliniat Grossi.

Deși AIEA are unele contacte cu personalul, acestea sunt “defectuoase” și “inconsecvente”, a mai spus el. Grossi a adăugat că lanțul de aprovizionare cu echipamente și piese de schimb a fost întrerupt, “deci nu suntem siguri că uzina primește tot ce are nevoie”.

De asemenea, AIEA trebuie să efectueze inspecții pentru a se asigura că materialul nuclear este protejat, “și există o mulțime de material nuclear care trebuie inspectat”, a menționat el. “Când punem totul cap la cap, avem o multitudine de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată în nicio instalație nucleară. Iar acesta este motivul pentru care am insistat încă din prima zi că trebuie să putem merge acolo pentru a efectua această evaluare a siguranței și securității, pentru a face reparații și pentru a asista așa cum am făcut deja la Cernobîl”, a evocat Grossi.

AIEA trebuie să meargă la Zaporojie, “pentru a preveni producerea unui accident nuclear”, potrivit directorului agenției nucleare a ONU.

Grossi a spus că el și echipa sa au nevoie de protecție pentru a ajunge la centrală și de cooperarea urgentă a Rusiei și Ucrainei.

Imagini spectaculoase cu galaxia Cartwheel

Agenția spațială americană NASA a dat publicității marți o rară și uluitoare imagine a unei galaxii care se află la o distanță de 500 de milioane de ani lumină, galaxia Cartwheel (“Roata de car”), ale cărei inele se disting cu o claritate fără precedent datorită noului telescop spațial James Webb.

Ca și Calea Lactee, astronomii cred că galaxia Cartwheel a fost cândva o galaxie în formă de spirală. Însă forma actuală s-ar datora unui eveniment spectaculos: ciocnirea cu o altă galaxie mai mică (nu este vizibilă în imagine).

Ulterior, din centrul coliziunii s-au format două inele, similare ondulațiilor în cercuri concentrice provocate de o piatră aruncată în apă. De aici numele său evocator - Roata de car.

Primul inel, situat mai aproape de centru, este foarte luminos, iar al doilea, aflat la exterior, se extinde de 440 de milioane de ani. În timpul expansiunii sale, acest inel lovește gazul din jur, declanșând formarea stelelor.

Această galaxie a fost observată anterior de telescopul spațial Hubble, însă acum, datorită capacităților în infraroșu ale telescopului James Webb, au fost dezvăluite detalii noi, ascunse până în prezent, ce pot fi văzute dincolo de o cantitate mare de praf.

Imaginea compozită, rezultată din observațiile realizate cu două instrumente științifice ale telescopului, include de asemenea alte două galaxii mai mici, precum și multe altele în fundal.

Galaxia Cartwheel se află încă într-o stare “de tranziție”, a indicat NASA într-un comunicat. Telescopul James Webb “ne oferă o perspectivă asupra stării actuale (a galaxiei), dar ne oferă totodată o idee și despre ce s-a întâmplat cu ea în trecut și despre cum va evolua în viitor”. Telescopul James Webb, o bijuterie a ingineriei care a costat 10 miliarde de dolari, a fost lansat în spațiu în urmă cu aproximativ șapte luni și se află la o distanță de circa 1,5 milioane de kilometri de Pământ.

Zelenski deschide calea legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis calea legalizării parteneriatului civil între persoanele de același sex în Ucraina, ca răspuns la o petiție prin care se cere ca mariajul între persoanele de același sex să fie legalizat. Zelenski a explicat că, în timp ce țara este în stare în război, ar fi imposibil să se legalizeze căsătoriile între persoane de același sex, deoarece ar încălca Constituția. “Codul familiei al Ucrainei definește familia ca fiind unitatea primară și principală a societății. O familie este formată din persoane care locuiesc împreună, sunt legate prin viața comună, au drepturi și obligații reciproce. Potrivit Constituției Ucrainei, căsătoria se bazează pe consimțământul liber al unei femei și al unui bărbat (articolul 51)”, a spus Zelenski, potrivit site-ului președinției ucrainene. “Constituția Ucrainei nu poate fi schimbată în timpul unei legi marțiale sau al stării de urgență (articolul 157 din Constituția Ucrainei)”, a mai argumentat el.

În pofida obstacolelor, liderul ucrainean a spus că va lucra cu miniștrii săi pentru a “asigura drepturile și libertățile” tuturor ucrainenilor. “În același timp, Guvernul a elaborat soluții privind legalizarea parteneriatului civil înregistrat în Ucraina, în vederea stabilirii și asigurării drepturilor și libertăților omului”, a subliniat el.

Zelenski a adăugat că în lumea modernă, “nivelul societății democratice se măsoară, printre altele, prin politica de stat care vizează asigurarea drepturilor egale pentru toți cetățenii”, iar fiecare cetățean, fiind “o parte inseparabilă a societății civile, este îndreptățit să beneficieze de toate drepturile și libertățile consacrate în Constituția Ucrainei”. De asemenea, Zelenski a mulțumit celor peste 28.000 de semnatari ai petiției, pentru “poziția lor civică activă”.

Poliția de Frontieră: 10.349 de cetățeni ucraineni au intrat marți în România

Poliția de Frontieră anunță că 119.214 persoane au intrat în România marți, dintre care 10.349 de cetățeni ucraineni. Numărul celor din urmă este în scădere față de ziua precedentă. “În data de 02.08.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 248.800 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 63.550 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 119.214 de persoane, dintre care 10.349 de cetățeni ucraineni (în scădere cu 14,2% față de ziua precedentă)”, a transmis miercuri Poliția de Frontieră. Începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 02.08.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.788.872 cetățeni ucraineni.

Pelosi: Nu vom abandona angajamentele noastre față de Taiwan

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a declarat că Statele Unite nu își vor abandona angajamentele față de Taiwan, cu care a construit “un parteneriat înfloritor”. Ea a lăudat conducerea țării, spunând că Tsai Ing-wen este “o femeie președinte într-una dintre cele mai libere societăți din lume”. Pe de altă parte, armata acestui stat a ridicat gradul de alertă în contextul exercițiilor militare anunțate de China în jurul insulei.

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, s-a întâlnit cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen. “Astăzi, delegația noastră, de care sunt foarte mândră, a venit în Taiwan să arate fără echivoc că nu vom abandona angajamentele noastre față de Taiwan și suntem mândri de prietenia noastră solidă”, s-a adresat Pelosi celor prezenți la palatul prezidențial. “Acum, mai mult ca oricând, solidaritatea Americii cu Taiwanul este crucială. Acesta este mesajul pe care îl aducem astăzi”, a adăugat ea.

Președinta Tsai Ing-wen a subliniat, în discursul său, că insula își sporește capacitățile defensive și va “menține linia apărării” pentru democrațiile din regiune. SUA a fost un partener de bază în ceea ce privește securitatea pentru multe țări liberale din regiunea Asia-Pacific, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În răspunsul său, Pelosi a afirmat că SUA și Taiwan au construit “un parteneriat înfloritor” bazat pe “valori comune”. Ea a spus că democrații și republicanii sunt uniți în sprijinul pentru Taiwan.

Președinta Tsai i-a oferit lui Pelosi distincția civilă Order of Propitious Clouds (Ordinul Norilor Favorabili - n.r.) și i-a mulțumit pentru atenția și “sprijinul neclintit” acordate Taiwanului. Pelosi a spus că este onorată să accepte distincția înnumele Guvernului SUA.

Cu puțin timp înainte de întâlnirea dintre Pelosi și președinta Tsai, Cabinetul din Taiwan a anunțat că armata insulei a ridicat nivelul de alertă.

Autoritățile vor urma planuri pentru “ a asigura siguranța și stabilitatea în jurul insulei” - un răspuns la anunțul Chinei că va desfășura, timp de trei zile, exerciții militare în jurul insulei, începând de joi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.