Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Jurnalista rusă Marina Ovsianikova confirmă că a fugit din arest

Ziarul de Vrancea
4 oct 2022 774 vizualizări

Ea îl acuză pe Putin: “Puneți-i lui brățară, nu mie. El trebuie izolat și judecat pentru genocidul poporului ucrainean și pentru exterminarea în masă a populației masculine”

Jurnalista rusă Marina Ovsianikova confirmă că a fugit din arestul la domiciliu și îl acuză pe Putin de genocid, transmit Reuters și publicația rusă readovka.news: “Puneți-i lui brățară, nu mie. El trebuie izolat și judecat pentru genocidul poporului ucrainean și pentru exterminarea în masă a populației masculine”, a transmis jurnalista devenită celebră după ce a protestat în timpul unei transmisiuni în direct la Televiziunea 1 din Rusia.

Jurnalista a fost acuzată că a răspândit știri false și a transmis că se consideră nevinovată. „Mă consider complet nevinovată și, din moment ce statul nostru refuză să își respecte propriile legi, refuz să mă supun măsurii de arest care mi-a fost impusă începând cu 30 septembrie 2022 și mă eliberez de ea”, a scris ea pe Telegram.

Marina Ovsianikova, în vârstă de 44 de ani, a fost condamnată la două luni de arest la domiciliu, după ce, în luna iulie, a protestat pe digul unui râu vizavi de Kremlin și a afișat un poster pe care era scris că președintele Vladimir Putin este un criminal, iar soldații săi sunt fasciști, conform Reuters. Ea riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de acuzația că răspândește știri false despre forțele armate ale Rusiei, conform readovka.news. După ce a fugit, jurnalista a fost dată în urmărire de autoritățile de la Moscova.Ea colaborează acum cu cunoscutul ziar german Die Welt, după cum a relatat proprietarul ziarului Axel Springer.

Zelenski: Armata ucraineană desfășoară o înaintare puternică în sudul țării

Președintele din Ucraina, Volodimir Zelenski, afirmă, în ultimul mesaj video postat pe rețelele de socializare, că armata ucraineană “desfășoară o înaintare destul de rapidă și puternică în sudul țării”. “Armata ucraineană desfășoară o înaintare destul de rapidă și puternică în sudul țării noastre, ca parte a operațiunii de apărare actuale. Zeci de așezări au fost deja eliberate de referendumul rusesc de fațadă numai în această săptămână. În regiunea Herson, în regiunea Harkov, în regiunea Lugansk și în regiunea Donețk cu totul”, a transmis Zelenski. Acesta susține că armata Ucrainei nu se oprește: “Războinicii noștri nu se opresc. Și este doar o chestiune de timp până când îl vom alunga pe ocupant de pe tot teritoriul nostru”.

Premiul Nobel pentru Chimie, atribuit cercetătorilor americani Carolyn R. Bertozzi și K. Barry Sharpless și danezului Morten Meldal

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2022 a fost atribuit cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless „pentru dezvoltarea chimiei clicurilor și chimiei bioortogonale”, a anunțat, miercuri, Academia Suedeză.

K. Barry Sharpless (Scripps Research, La Jolla) și Morten Meldal (Universitatea din Copenhaga) au fost distinși cu Premiul Nobel pentru Chimie 2022 pentru că au adus chimia în era funcționalismului și au pus bazele chimiei clic. Ei împart premiul cu Carolyn Bertozzi (Unveristatea Standford), care a dus chimia clicului într-o nouă dimensiune și a început să o folosească pentru a mapa celulele. Reacțiile ei bioortogonale contribuie acum la tratamente mai țintite pentru cancer, printre multe alte aplicații.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătorilor Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice, o unealtă ingenioasă pentru construirea moleculelor.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Aceasta este împărțită, dacă există mai mulți laureați ai unui singur premiu.

Ciucă anunță un ajutor de lemne de foc pentru Republica Moldova

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, în ședința de Guvern, un ajutor de lemne de foc pentru Republica Moldova, în cantitate de 130.000 de metri cubi.

“Ținând cont de situația în care se găsește Republica Moldova în ceea ce privește asigurarea resurselor energetice și în deplină solidaritate cu cetățenii din Republica Moldova, astăzi aprobăm un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi”, a spus premierul Ciucă.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a arătat că, pe piața lemnelor de foc se resimte o creștere a prețurilor, la fel ca la energie și gaze naturale, astfel că este nevoie de o măsură de protecție pentru cetățeni. “În urma discuțiilor care au avut loc cu ocazia vizitei doamnei președinte a Republicii Moldova, s-a discutat această nevoie a Republicii Moldova de a fi, susținută, sprijinită în asigurarea lemului de foc și în țara vecină. Putem, prin Romsilva, să acordăm acest sprijin”, a arătat Tanczos Barna.

Staruri franceze și-au taiat părul în semn de solidaritate cu femeile din Iran

„Pentru libertate”, a spus Juliette Binoche, înainte de a-și tăia o suviță din păr în fața camerei, într-un videoclip difuzat, miercuri, pe rețelele de socializare.

La fel ca ea, actrițele și cântărețele s-au mobilizat în semn de susținere cu lupta iraniencelor. Manifestațiile lor, declanșate de moartea la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, arestată de poliția moravurilor, au fost reprimate violent.

Marion Cotillard, Angèle, Isabelle Carré, Rebecca Marder, Pomme, Eye Haïdara, Isabelle Huppert, Juliette Armanet, Muriel Robin, Laure Calamy, Jane Birkin și Charlotte Gainsbourg, Berenice Bejo sau Mélanie Laurent și Julie Gayet și-au tăiat părul în acest videoclip pe melodia „Bella Ciao” în persană, interpretată de cântăreața Gandom. Acest manifest a fost semnat de 50 de artiste. „De la moartea lui Mahsa, iranienii, în frunte cu femeile, protestează cu riscul vieții”, se poate citi în mesaj.

Marți, aproape o mie de personalități ale celei de-a șaptea arte franceze, printre care vedete precum Léa Seydoux, Isabelle Huppert și Dany Boon, regizori renumiți sau delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Frémaux, au cerut „sprijinirea revoltei femeilor din Iran”, într-un apel trimis AFP.

Apelul a fost semnat și de laureații Palme d'Or, precum Julia Ducournau și Jacques Audiard, cei ai Leului de Aur ca Audrey Diwan, și de actori precum Marion Cotillard, Camille Cottin, Louis Garrel sau Alex Lutz.

În această scrisoare deschisă, intitulată „Femme Vie Liberté”, cuvântul de ordine al manifestațiilor din Iran, profesioniștii doresc „să-și exprime în mod colectiv sprijinul pentru femeile iraniene care astăzi luptă pentru libertatea lor, cu riscul vieții, și pentru poporul iranian care își susține cu curaj revolta”.

Până acum, comunitatea artistică franceză a fost puțin auzită în legătură cu mișcarea de protest declanșată de moartea lui Mahsa Amini la Teheran.

Un mort, o rănită și două femei date dispărute în Bulgaria, într-o explozie la o fabrică militară de armament

O explozie a avut loc într-o fabrică bulgară de armament și produse pirotehnice, în care un angajat a murit, iar două femei au fost date dispărute, a anunțat într-un prim bilanț parchetul. Incidentul - cauzat aparent de o “nerespectare a regulilor de securitate”, potrivit anchetatorilor - a avut loc marți, la departamentul pirotehnic al unei fabrici din cadrul grupului Arsenal, la Kazanlak, în centrul Bulgariei. Suflul exploziei a ucis pe loc un muncitor în vârstă de 55 de ani, iar două colege ale sale, în vârstă de 53 și 43 de ani, care se aflau în post pe acelați lanț de producție la momentul exploziei erau căutate. “Speranța ca ele să fi supraviețuit pare mică”, a declarat procurorul Todor Deianov, care a avertizat că există riscul unor noi explozii, din cauza explozibililor din instalație. Altă femeie a fost grav rănită în această explozie.

Presa bulgară scrie că explozia s-a soldat cu trei morți și trei răniți.

În 2020, o explozie a avut loc la unități ale acestei întreprinderi, însă în alt loc de producție. Parchetul a evocat atunci o legătură între acest incident și sejurul în Bulgaria a șase cetățeni ruși care ar fi încercat să oprească livrări de armament din Bulgaria către Ucraina și Georgia.

Loretta Lynn, legenda muzicii country, a murit

Loretta Lynn, fata de miner din Kentucky ale cărei cântece feministe au influențat muzica country, a murit marți la vârsta de 90 de ani. Familia sa a precizat, într-un comunicat, că artista a murit la 4 octombrie la domiciliul ei din Tennessee. „Iubita noastră mamă, Loretta Lynn, s-a stins în pace în această dimineață de 4 octombrie, în somn, acasă, la iubita ei fermă din Hurricane Mills”, a declarat familia. Născută în 1932, într-o cabană cu o singură cameră din Kentucky, Loretta Webb a fost cea mai mare dintre cei opt frați și fiică de mine, așa cum povestește în celebra sa melodie „Coal Miner's Daughter” din 1970.

O adevărată pionieră, artista a abordat într-un mod foarte deschis în textele sale sexualitatea femeilor, a soților infideli, a divorțului sau chiar a controlului nașterii, ceea ce i-a pus uneori probleme cu programatorii de radio.

Printre celebrele sale melodii figurează „The Pill”, elogiu adus libertății permise de pilula contraceptivă, „Rated X”, „You're Looking at Country”, „Don't Come Home a Drinkin' (With Lovin' on Your Mind)” și „You Ain't Woman Enough (To Take My Man)”, piesă lansată în 1966 datorită căreia Loretta Lynn a ajuns în fruntea topului celor mai bune cântece din Statele Unite.

Datorită sincerității și pozițiilor sale unice în muzica country, Loretta Lynn este prima femeie care a fost desemnată Artista Anului la ambele ceremonii majore de premiere ale genului, mai întâi de către Asociația de Muzică Country în 1972, apoi de către Academia de Muzică Country, trei ani mai tarziu. De asemenea, a fost nominalizată la 18 premii Grammy și a câștigat trei.

Angelina Jolie îl acuză pe Brad Pitt de abuz asupra copiilor lor

Actrița Angelina Jolie îl acuză pe fostul său soț Brad Pitt că “l-a sufocat pe unul dintre copii și l-a lovit pe altul”, în timpul unei dispute care a avut loc într-un avion privat în 2016. Potrivit unor documente judiciare care au fost dezvăluite marți, Angelina Jolie îl acuză pe fostul ei soț, Brad Pitt, că i-a molestat pe doi dintre copiii lor în timpul unei discuții pe care cuplul a avut-o la bordul unui avion privat în 2016. Cele două vedete de la Hollywood s-au despărțit în acel an, iar de atunci procedurile de divorț s-au împotmolit în lungi bătălii juridice, inclusiv în ceea ce privește custodia copiilor lor și vânzarea unui domeniu viticol din sudul Franței.

În documentele depuse marți, Jolie detaliază o altercație violentă cu fostul ei soț în timpul unui zbor din California spre Franța, în septembrie 2016.  Brad Pitt “l-a sugrumat pe unul dintre copii și l-a lovit pe altul” și, de asemenea, “a apucat-o pe Jolie de cap și a scuturat-o” înainte de a o “împinge de peretele toaletei”, unde începuse cearta, potrivit documentelor. În timpul confruntării, actorul, care i-a reproșat soției sale că este “prea obedientă” cu odraslele lor, a “turnat bere” pe fosta sa soție și “bere și vin roșu pe copii”.  În timpul disputei, “unul dintre copii i-a luat apărarea verbală” mamei sale. Brad Pitt “s-a năpustit apoi asupra propriului copil”, potrivit documentelor, iar actrița “l-a apucat din spate pentru a-l opri”. “Copiii au stat în cale”, se arată în document. Apoi, actorul “l-a strangulat pe unul dintre copii și l-a lovit pe altul în față”. Unii “i-au cerut să se oprească”, alții “au plâns”.

După bătaie, ancheta autorităților federale nu a dus la nicio urmărire penală. Jolie a cerut divorțul la câteva zile după călătoria cu avionul. Potrivit noilor documente depuse în instanță, altercația a influențat apoi vânzarea vinăriei, unde cei doi s-au căsătorit și pentru care acum se luptă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.