Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Japonia a autorizat dezvoltarea organelor umane în corpul animalelor

Ziarul de Vrancea
31 iul 2019 2612 vizualizări

Acest proces naște probleme de etică : care e natura animalelor cu creier uman sau dotate cu celule reproducătoare umane

O echipă de cercetători japonezi intenționează să înceapă fabricarea de organe umane în corpul animalelor după ce a primit, în premieră în Japonia, autorizarea Guvernului pentru a efectua astfel de studii. Acest domeniu de cercetare controversat constă în implantarea celulelor stem umane numite iPS în embrioni de animale modificați. iPS au capacitatea de a produce orice fel de celule, în funcție de zona corpului în care sunt implantate și astfel pot servi drept bază pentru crearea unui anumit organ. Acesta este doar un prim pas pe o cale foarte lungă, ce ar putea duce la fabricarea în corpul animalelor a unor organe umane destinate transplantării. Cercetarea, condusă de Hiromitsu Nakauchi, genetician de la Universitatea Stanford din Statele Unite, este prima de acest gen care a obținut aprobarea Guvernului japonez după schimbarea regulilor privind implantarea celulelor umane.  Cercetătorul va dezvolta embrioni de animale (șoareci, șobolani sau porci) care nu au un anumit organ, cum ar fi, de exemplu, pancreasul. Celulele iPS umane care se vor multiplica pentru a forma pancreasul lipsă vor fi apoi implantate. Embrionii vor fi apoi introduși în uterul unui animal unde teoretic s-ar dezvolta până ce vor genera un pancreas uman funcțional. Cercetările preliminare au dat rezultate promițătoare, cum ar fi crearea pancreasului de șoarece în șobolani. Aceste organe reimplantate la șoareci au funcționat bine și au reglat nivelul de glucoză la șoarecii diabetici. Alte teste, însă, s-au dovedit mai complicate. “Studiul este abia la început. Nu vă așteptați să generăm organe umane într-un an sau doi”.

Fără “hibrizi om-animal”

Acest proces naște întrebări etice complexe, în special teama că nu este în totalitate posibil de știut cu certitudine ce organe vor produce celulele iPS umane în corpul animalelor. Regulile variază de la o țară la alta - Statele Unite nu dispun de o restricție federală asupra producerii de himere, în timp ce alte țări interzic ca acestea să fie lăsate să trăiască mai mult de două săptămâni. Eticii sunt îngrijorați de faptul că himerele cu creier uman sau dotate cu celule reproducătoare umane pot pune probleme serioase cu privire la adevărata natură a animalului testat. Însă, experții au subliniat că este greșită calificarea procesului drept o creare a “hibrizilor om-animal”. Există o mare diferență între “hibrizi și himere”, a explicat doctor M. William Lensch, consilier de strategie la Facultatea de Medicină a Universității Harvard. “Într-un hibrid om-animal, jumătate din ADN-ul fiecărei celule ar fi de natură umană, iar cealaltă jumătate de natură animală, spre deosebire de o himeră animal-om, care conține un amestec de celule animale în întregime animale și altele întregime umane”, a mai spus specialistul.

“Prințul moștenitor al jihadului” a fost ucis

n anterior, Washingtonul a oferit o recompensă de un milion de dolari în schimbul informațiilor care ar permite găsirea teroristului

Hamza ben Laden, unul dintre fiii lui Osama ben Laden, prezentat drept moștenitorul său la conducerea Al-Qaida, a murit, iar Statele Unite au contribuit la o operațiune vizând eliminarea acestuia, dezvăluie presa americană. New York Times scrie că Statele Unite au “avut un rol” în operațiune, în cursul căreia Hamza ben Laden, considerat un lider-cheie al Al-Qaida, a fost ucis. Cotidianul, care citează doi oficiali americani, scrie că nu a avut acces la alte precizări cu privire la operațiune. Postul NBC, care a dezvăluit primul această informație, a anunțat anterior că Washingtonul deține de informații de la servicii de informații care atestă moartea lui Hamza ben Laden, citând trei oficiali sub protecția anonimatului în acest sens. “Nu pot să fac comentarii despre asta”, a repetat în două rânduri președintele american Donald Trump, întrebat de jurnaliști despre dezvăluirile NBC. Cele două instituții de presă nu dețin detalii despre data, locul sau circumstanțele morții. Potrivit NYT, aceasta a avut loc la un moment dat în ultimii doi ani, în timpul administrației Trump, însă americanii nu s-au grăbit să o confirme.

Fiul preferat

Hamza Ben Laden este considerat fiul preferat - dacă nu succesorul desemnat - al lui Osama ben Laden, fondatorul rețelei teroriste de la originea atentatelor de la 11 septembrie 2001. Tănărul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, figurează pe lista neagră americană cu persoane acuzate de “terorism”. Washingtonul a oferit în februarie o recompensă care ar putea ajunge la un milion de dolari în schimbul oricărei informații care ar permite găsirea lui Hamza ben Laden. Comitetul Sancțiunilor ONU impuse grupării Statul Islamic (SI) și Al-Qaida a introdus, de asemenea, numele lui “Hamza Osama Muhammad ben Laden” - născut la 9 mai 1989, la Djeddah, în Arabia Saudită - pe lista persoanelor vizate de o blocare la nivel internațional a activelor și o interdicție de a călători. “El a fost desemnat” în august 2015, de către actualul lider Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, “ca fiind în mod oficial membru Al-Qaida” și “este considerat succesorul său cel mai probabil”, adăuga ONU, tot în februarie 2019. Hamza Ben Laden este considerat adesea drept “prințul moștenitor al jihadului”. Documente, inclusiv scrisori dezvăluite de AFP în mai 2015, arată că Osaman ben Laden îl considera succesorul său la conducerea jihadului mondial antioccidental. Al 15-lea dintre cei 20 de copii ai lui Osama ben Laden, fiul celei de a treia soții a acestuia, Hamza a fost pregătit din copilărie să-i calce pe urme. Alături de el în Afganistan, înainte de atentatele de la 11 septembrie 2001, el a învățat să mânuiască arme, iar într-o înregistrare video postată online apărea denunțând, cu vocea sa subțire, americanii, evreii și “cruciații”. În arhive ale liderului jihadist - confiscate în cursul raidului american de la 2 mai 2011, în care Osama ben Laden a fost ucis la Abbotabad, în Pakistan, dezvăluite la sfârșitul lui 2017 de CIA - se află o înregistrare video a căsătoriei fiului său, Hamza, aparent în Iran. În aceste imagini Hamza apare pentru prima oară ca adult.

O planetă potențial locuibilă, descoperită la doar 31 de ani lumină de Sistemul nostru Solar

O planetă potențial locuibilă, cu o masă de aproximativ șase ori mai mare decât cea a Terrei, a fost descoperită la doar 31 de ani lumină de Sistemul nostru Solar, potrivit unui comunicat al NASA. Exoplaneta GJ 357d orbitează o mică stea, GJ 357, cu mult mai redusă în dimensiuni decât Soarele nostru, la fiecare 55,7 zile. Echipa de cercetători care a făcut descoperirea a anunțat că exoplaneta ar putea furniza “condiții similare Terrei”. “Cu o atmosferă densă, planeta GJ 357d ar putea conține apă în stare lichidă la suprafață, similar Terrei, și am putea detecta urme ale vieții cu ajutorul telescoapelor”, a spus Lisa Kaltenegger, director al Carl Sagan Institute de la Universitatea Cornell din New York. “Dacă GJ 357d ar conține forme de viață, s-ar plasa în fruntea listei pentru misiuni și am putea răspunde la o întrebare veche de când lumea, aceea dacă suntem singuri în Univers”, a mai spus aceasta.Fără o atmosferă, planeta ar avea o temperatură medie de minus 64 de grade Celsius, potrivit NASA, fapt care ar însemna că este mai degrabă plină de gheață decât locuibilă.

Bulgaria și România au cel mai ridicat procent de mame adolescente din UE

În Uniunea Europeană, majoritatea femeilor (92%) deveneau pentru prima dată mame între 20 și 39 de ani în 2017, însă în Bulgaria și România unul din opt copii era născut de mame sub vârsta de 20 de ani, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). La nivelul UE, doar 4% din femei devin pentru prima dată mame sub vârsta de 20 de ani, în timp ce alte 4% au primul copil peste vârsta de 40 de ani. În 2017, cel mai ridicat procent din UE de mame tinere care fac primul copil sub vârsta de 20 de ani se înregistra în Bulgaria (12,5% din totalul femeilor care deveneau pentru prima dată mame), România (12,1%), Ungaria (8,5%) și Slovacia (8,1%). În contrast, mamele tinere reprezintă sub 2% din totalul femeilor care deveneau pentru prima dată mame în Danemarca (1%), Italia și Slovenia (ambele cu 1,1%), Olanda (1,2%), Luxemburg și Suedia (ambele cu 1,4%). De asemenea, cel mai ridicat procent de femei care au primul copil peste vârsta de 40 de ani era în Spania (8,8% din totalul femeilor care deveneau pentru prima dată mame), Italia (8,6%), Grecia (6,6%), Luxemburg și Irlanda (ambele cu 5,9%), iar cel mai scăzut în Lituania (1,3%), Polonia (1,4%), Slovacia (1,5%) și Letonia (1,8%).

Zidul dintre Statele Unite și Mexic, transformat în loc de joacă

Cuplul de arhitecți americani Ronald Rael și Virginia San Fratello a instalat balansoare între grilajul care separă Sunland Park și Ciudad Juarez de la granița SUA cu Mexic pentru ca cei mici să se poată juca împreună. Zidul lui Donald Trump de la granița cu Mexicul nu-i va împiedica pe copii să se joace împreună. Trei balansoare roz au fost instalate între grilajul care separă Sunland Park (New Mexico) și Ciudad Juarez. Virginia San Fratello este profesoară de design la Universitatea San José, și Ronald Rael, profesor de arhitectură la Universitatea California. Rael a salutat “bucuria, entuziasmul și ideea de a fi împreună la frontieră”, într-un mesaj publicat pe Instagram. Într-un videoclip și în mai multe fotografii publicate pe Instagram apar adulți și copii care se amuză pe balansoare. “Zidul a devenit o problemă majoră pentru relațiile dintre Statele Unite și Mexic”, a adăugat arhitectul, precizând că “acțiunile care au avut într-un loc au dus inevitabil la consecințe în celălalt”. Inițiativa cuplului a luat naștere în 2009, sub numele de Teetertrotter Wall și a inspirat cartea “Borderwall as architecture” (Zidul-frontieră ca arhitectură”). “Este una dintre cele mai incredibile experiențe din cariera noastră, să dai viață acestor schițe”, a precizat Rael.

Incendiile din Siberia: Trump îi propune ajutor lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin a primit o propunere de ajutor din partea omologului său american Donald Trump în lupta împotriva uriașului incendiu de pădure din Siberia, a anunțat Kremlinul într-un comunicat publicat în noaptea de miercuri spre joi. Cei doi lideri au discutat la telefon miercuri seara, “la inițiativa americană”, precizează Kremlinul în comunicat. În această convorbire, “președintele american și-a propus asistența Rusiei în lupta împotriva incendiilor de pădure din Siberia”, se arată în comunicat. La rândul său, Vladimir Putin și-a “exprimat recunoștința sinceră față de această atitudine și această propunere de ajutor și susținere”, dă asigurări Kremlinul. Președintele rus “a răspuns că partea rusă va profita de această propunere, dacă va fi necesar”, se arată în text. Putin a apreciat totodată, se arată în comunicat, că această inițiativă a președintelui american dobvedește că “cele două țări vor reuși să-și restabilească integral relațiile”, care traversează în prezent cea mai gravă criză de la sfârșitul Războiului Rece. Cei doi lideri “s-au pus de acord să continue contactele la telefon și în întâlniri în persoană”, subliniază Kremlinul. Vladimir Putin a ordonat miercuri armatei să ia parte lupta împotriva acestor incendii de pădure care devastează de săptămâni Siberia, distrugând milioane de hectare și acoperind orașe întregi în fum. În total, potrivit datelor oficiale, aproape trei milioane de hectare - o suprafață cât teritoriul Belgiei - era cuprinsă de flăcări miercuri, în principal în imensele regiuni Iakutia (Republica Saha), Krasnoiarsk și Irkuțk.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.