Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Italia, prima zi de relaxare: “O zi frumoasă, palpitantă”

Ziarul de Vrancea
17 mai 2020 1708 vizualizări

În Italia, magazine, frizerii și restaurante și-au redeschis în sfârșit ușile ieri, în timp ce țara își accelerează eforturile de revenire de pe urma crizei provocate de coronavirus și cele zece săptămâni de restricții, notează Reuters.

Clienții au putut din nou să-și soarbă cappucino de dimineață la bar, chiar dacă distanțați unii de alții. În biserici se pot desfășura din nou slujbe cu public, după ce episcopii au pus presiune pe guvern să autorizeze serviciul religios. “Nu am mai lucrat de două luni și jumătate. E o zi frumoasă, palpitantă”, spune Valentino Casanova, barman la Caffe Canova din Piazza del Popolo din centrul Romei.

Aproape 32.000 de italieni au murit din cauza noului coronavirus, al treilea cel mai grav bilanț din lume, după cele din SUA și Marea Britanie. Italia a fost prima țară europeană care a impus restricții la nivel național, la începutul lui martie. Primele măsuri de relaxare au venit abia pe 4 mai, când fabricile și parcurile s-au putut redeschide.

Ziua de luni a marcat un mare pas înainte pe drumul revenirii la normalitate, de acum fiind permise călătoriile nelimitate în interiorul fiecărei regiuni, prietenii se pot întâlni din nou, iar restaurantele pot servi la mese dacă acestea sunt amplasate de o distanță de cel puțin 2 metri. În frizerii, telefoanele au sunat fără încetare, clienții neîngrijiți grăbindu-se să se facă mai prezentabili. “Am deja 150 de programări, toate foarte urgente, toți insistând că trebuie să fie primii pe listă. Am agenda plină pentru trei săptămâni”, spune Stefania Ziggiotto, care lucrează într-un salon din stațiunea alpină Courmayeur din regiunea Valle d”Aosta.

Totuși, mulți proprietari de afaceri sunt îngrijorați că redeschiderea nu le va șterge ca prin minune problemele, atât timp cât frica de coronavirus continuă să-i țină pe mulți italieni acasă, iar turiștii străini, vitali pentru economie, lipsesc cu desăvârșire.

Unii oameni ezită să-și reia vechile obiceiuri

Guvernul a anunțat că va redeschide granițele cu Europa și va permite deplasările libere între regiuni începând din 3 iunie, dar nimeni nu se așteaptă la un aflux brusc din afară. Monica Robaldo, care deține restaurantul Pierre Alexis 1877 din Courmayeur, afirmă că nu va redeschide înainte de sfârșitul lunii. “Avem o clientelă loială, în majoritate turiști, așadar, atât timp cât deplasările între regiuni și din străinătate nu sunt permise, nu prea are rost să redeschidem”, spunea ea.

Ministerul Finanțelor prognozează că economia se va contracta cu cel puțin 8% din PIB în 2020, ceea ce ar însemna cea mai profundă recesiune din epoca postbelică, iar premierul Giuseppe Conte a spus la sfârșitul săptămânii trecute că își asumă un “risc calculat” prin relaxarea restricțiilor dure.

Chiar dacă traficul a fost vizibil mai intens în marile orașe luni dimineață, unii oamenii au părut să ezite să-și reia vechile obiceiuri.

La Bologna, Angelo Lombardo, proprietarul Cocco Caffe, are voie să aibă cel mult patru clienți în același timp, dar spune că deocamdată nu are de ce să-și facă griji din cauza regulilor de distanțare socială.

“Mulți oameni doar trec prin față și se uită din afară, întrebându-se dacă pot să intre sau nu”, explică el, criticând guvernul că nu a explicat suficient cum s-au schimbat regulile. “Să le mai lăsăm timp. E de-abia prima zi”, adaugă el.

Spitalele din cel mai mare oraș brazilian, aproape de colaps

 Brazila a devenit al patrulea cel mai afectat stat

Primarul celui mai mare oraș brazilian, Sao Paulo, a anunțat că sistemul sanitar ar putea colapsa din cauza nevoii tot mai mari de locuri pentru pacienții infectați cu noul coronavirus și cere impunerea unei carantine stricte în stat, relatează BBC. Bruno Covas a spus că unitățile sanitare din oraș funcționează acum la 90% din capacitate și că, în aproximativ două săptămâni, ar putea fi neîncăpătoare. Sao Paulo este una dintre cele mai afectate regiuni din țară. Doar aici au fost înregistrate aproximativ 3.000 de decese din cauza Covid-19.

Covas a adăugat că poartă discuții cu guvernatorul statului pentru a fi înăsprite măsurile de carantină, în încercarea de a încetini răspândirea coronavirusului înainte ca spitalele să fie copleșite.

Guvernatorul statului São Paulo controlează poliția, iar sprijinul lui va fi esențial în cazul impunerii unor astfel de măsuri. São Paulo are o populație de aproximativ 12 milioane de locuitori, iar majoritatea au încălcat regulile de distanțare socială.

Carantina în statul São Paulo a fost impusă în urmă cu două luni - magazinele, școlile și spațiile publice au fost închise, iar oamenilor le-a fost cerut să rămână în case. Însă nu sunt date amenzi în cazul celor care încalcă regulile, astfel că mulți continuă să meargă la plajă și să călătorească prin stat.

Sâmbătă, Brazilia a depășit Spania și Italia ca număr de infecții, ocupând locul al patrulea la nivel mondial, după Statele Unite, Rusia și Marea Britanie. În ultimele 24 de ore, ministerul Sănătății a raportat 7.938 de noi cazuri, totalul depășind 241.000. Bilanțul deceselor a ajuns la 16.118, cu 485 înregistrate în ultimele 24 de ore.

Experții în sănătate din Brazilia au avertizat că numărul real al infecțiilor în cea mai populată țară din America Latină (peste 210 milioane de locuitori) poate fi mult mai mare decât cel anunțat oficial, din cauza testărilor reduse. Președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro este criticat, atât în țară, cât și la nivel internațional, pentru modul în care a gestionat criza. El a sfidat în mai multe rânduri sfaturile venite din străinătate privind impunerea distanțării fizice. Cel mai recent, duminică, Bolsonaro a făcut fotografii cu susținătorii și cu mai mulți copii în capitala Brasilia.

Americile au devenit centrul pandemiei

Președintele este popular în São Paulo, iar el a susținut în mod repetat că distanțarea nu va face decât să distrugă economia.

„În Brazilia sunt testați doar cei care ajung la spital”, a declarat săptămâna trecută Domingo Alves de la Facultatea de Medicină a Universității din São Paulo. „Bazat pe datele disponibile, este greu de știut ce se întâmplă de fapt. Nu avem o politică reală pentru a gestiona epidemia”. Alves este unul dintre autorii studiului care estimează că numărul infecțiilor în Brazilia este de 15 ori mai mare decât numărul oficial. În America Latină și Caraibe au fost înregistrate oficial peste 500.000 de contaminări cu noul coronavirus, iar Brazilia are aproximativ 50% din total. Recent, în Mexic a fost înregistrată o creștere importantă a numărului infecților, în timp ce sistemul sanitar din Ecuador a colapsat în luna aprilie. Aceste cifre a determinat Organizația Mondială a Sănătății să spună că Americile sunt acum centrul pandemiei.

Dodon, filmat când primește o sacoșă “cu bani” de la Plahotniuc

Deputatul moldovean de opoziție Iurie Reniță, fost ambasador în România, a publicat ieri o înregistrare video în care oligarhul fugar Vlad Plahotniuc apare oferindu-i o sacoșă neagră președintelui Igor Dodon. Reniță susține că în sacoșă s-ar afla sume mari de bani.

În cadru mai apare o a treia persoană, iar Igor Dodon îi spune la un moment dat lui Plahotniuc: “Dați (sacoșa – n.red.) lui Costea și mâine îi va da lui Cornel, pentru că eu la cinci zbor și el trebuie să dea salariile”. Imaginile ar fi fost înregistrate în 2019.

Deputatul Iurie Reniță a anunțat că va depune o plângere către procurorul general privind situația prezentată în imaginile video și le-a cerut parlamentarilor să susțină inițierea procedurii de destituire din funcție a președintelui Igor Dodon.

Restaurantele, redeschise în Danemarca

Cafenelele și restaurantele, precum și alte școli au fost redeschise ieri în Danemarca, pe fondul continuării relaxării măsurilor de izolare impuse pentru a opri răspândirea noului coronavirus, relatează dpa.

Distanțarea socială este încă necesară, au declarat autoritățile.

Ministerul Industriei și Afacerilor a emis o serie de reguli pentru cafenele și restaurante. Acestea includ faptul că fiecare grup de clienți va fi limitat la cel mult 10 persoane, în conformitate cu restricțiile actuale privind adunările publice. Alte reglementări includ faptul că trebuie să existe cel puțin 1 metru între grupurile de clienți. O distanță similară este de asemenea necesară pentru scaunele în aer liber. “Mă bucur că acum va fi posibil să ieșim și să ne bucurăm de o cină bună sau o ceașcă de cafea sau o bere cu un prieten”, a declarat Simon Kollerup, ministrul pentru industrie și afaceri, într-un comunicat. Orele de închidere au fost stabilite pentru miezul nopții în localurile care servesc băuturi sau alimente. Clasele de la a 6-a până la a 10-a urmează de asemenea să se redeschidă luni împreună cu bibliotecile. Grădinițele și școlile până la clasa a 5-a au fost redeschise într-o primă fază la jumătatea lunii aprilie.

Bisericile și alte lăcașuri de cult au fost de asemenea redeschise. În urmă cu o săptămână, s-au deschis magazinele și supermarketurile. Măsurile de izolare au fost introduse în Danemarca în martie. Guvernul a declarat că până la începutul lunii iunie va anunța când intenționează să redeschidă granițele.

Dublă “crimă de onoare” în Pakistan

Două adolescente au căzut victimele unei așa-numite “crime de onoare” în nord-vestul Pakistanului, în urma unui filmuleț care a circulat pe internet. Se crede că tinerele au fost împușcate mortal de membrii familiei la începutul săptămânii trecute într-un sat aflat în apropierea districtelor tribale Waziristanul de Nord și de Sud.

Cele două fete, în vârstă de 16 și, respectiv, 18 ani, au fost ucise după ce pe rețelele de socializare a circulat un filmuleț în care acestea apar în compania unui tânăr și a unei alte tinere, a declarat poliția. Doi bărbați au fost arestați duminică în legătură cu această dublă-crimă. Suspecții sunt tatăl uneia dintre victime și fratele celeilalte, au declarat oficiali din cadrul poliției pentru BBC Urdu.

Dubla crimă a avut loc joi după-amiază la Shaam Plain Garyom, un sat situat în apropiere de Waziristanul de Nord și de Sud, în provincia Khyber Pakhtunkhwa, potrivit poliției. Se pare că filmulețul a fost realizat în urmă cu aproape un an și a devenit viral pe rețelele de socializare abia în urmă cu câteva săptămâni, a declarat un polițist pentru ziarul Dawn. Potrivit Human Rights Watch, violența împotriva femeilor și a fetelor rămâne o problemă serioasă în Pakistan. Activiștii organizației susțin că aproximativ 1.000 de “crime de onoare” au loc pe teritoriul acestei țări în fiecare an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.