Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Israelul pregătește o intervenție terestră în Fâșia Gaza

Ziarul de Vrancea
13 mai 2021 662 vizualizări

Armata este angajată pe două fronturi, împotriva militanților islamiști ai Hamas și în combaterea revoltelor din orașele cu populație mixtă, iudeo-arabă

Forțe israeliene se comasau ieri în apropierea barierei de securitate cu Fâșia Gaza - unde pregăteau o intervenție la sol în urma unei noi nopți de violențe. Potrivit autorităților medicale palestiniene și israeliene, cel puțin 72 de oameni au fost uciși în enclava palestiniană de la reizbucnirea conflictului, iar alte șapte persoane au fost ucise în Israel.

Îndemnuri la reținere, lansate de către comunitatea internațională nu au, pentru moment, niciun efect asupra voinței beligeranților de a continua ostilitățile.

Tsahalul (armata israeliană) continuă să comaseze mii de militari în apropierea barierei de securitate care închide ermetic Fâșia Gaza în teritoriul palestinian, și prefigurează o intervenție terestră ca cele din 2004 și 2008-2009. “Șeful Statului Major verifică aceste pregătiri și dă instrucțiuni. Avem un cartier general de campanie și trei brigăzi în apropiere de Fâșia Gaza, care se pregătesc să facă față acestei situații și mai multor eventualități”, a anunțat un purtăo de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

Israelul este angajat pe două fronturi, intensificând raidurile aeriene împotriva militanților islamiști ai Hamas din Fâșia Gaza și combătând revoltele din orașele sale cu populație mixtă, iudeo-arabă.

La scurt timp după miezul nopții de miercuri spre joi, alarmele s-au activat în sudul țării, la Tel Aviv însă, pentru prima oară de la escaladarea violențelor luni, și în nordul Israelului. Între timp, forțele aeriene israeliene au lovit poziții ale Hamas din Fâșia Gaza vizând, printre altele, obiective care au legătură cu operațiunile de contraspionaj ale Hamas, precum și locuința unui comandat al mișcării, Iyad Tayeb. “Ca represalii pentru raidul asupra turnului Al-Shoruk și moartea unui grup de lideri”, Hamas a lansat miercuri seară peste o sută de rachete spre Israel, dintre care mai multe au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă Domul de fier.

În culise, Qatarul, Egiptul și ONU lucrează pentru a facilita o mediere. Ministrul egiptean de externe a luat legătura cu omologul său israelian pentru a încerca, fără succes pentru moment, să îl convingă să oprească raidurile asupra Fâșiei Gaza. Un emisar american este așteptat să sosească în regiune.

Șoc, după linșarea unui bărbat considerat arab

Israelul este șocat după difuzarea la televizor, în direct, la o oră de mare audiență, a linșării unui bărbat, un automobilist, grav rănit, considerat arab de către agresorii săi - activiști de extremă dreapta -, în apropiere de Tel Aviv. În aceste imagini apare un bărbat care este scos cu forța din mașina sa și care este bătut apoi de către o mulțime de câteva zeci de persoane până când își pierde cunoștința. Incidentul - de la care au fost difuzate în direct imagini de către postul public de televiziune Kan - a avut loc pe o promenadă, la malul mării, la Bat Yam, un oraș situat la sud de metropola Tel Aviv. Poliția și serviciile de salvare au sosit abia 15 minute mai târziu. În acest răstimp, victima a rămas lungită în stradă.

Persoane din mulțime au justificat această linșare prin faptul că bărbatul era un arab care a încercat să intre cu mașina într-o adunare a extremei drepte. Însă secvențele difuzate de postul Kan arată că automobilistul încerca să evite manifestația.

Victima “linșajului este grav rănită, însă se află într-o stare stabilă”, a anunțat într-un comunicat Spitalul Ichilov din Tel Aviv, fără să-i dezvăluie identitatea. Deputatul de extremă dreapta Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionismul Religios, a declarat că-i este “rușine” de acest linșaj, de o “cruzime atroce”. “Frați evrei, stop! Nu putem să ne lăsăm purtați de acte violente”, a îndemnat el.

Activiști de extremă dreapta au manifestat miercuri seara în întregul Israel, provocând confruntări cu forțe de ordine, iar uneori cu arabi israelieni.

Studiu: Peste un sfert dintre adulții din UE vor refuza să se vaccineze

 cei mai mulți sceptici sunt în Bulgaria

Peste un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 dacă li s-ar oferi ocazia, relevă un studiu făcut public ieri.

Rezultatele studiului realizat de Eurofound sugerează de asemenea o legătură puternică între nivelul de ezitare față de vaccinare și folosirea social-media, mai ales în situația în care social-media reprezintă principala sursă de informații. “Din păcate, aceste constatări reflectă eșecul de a face o comunicare convingătoare și clară cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinurilor”, a spus Daphne Ahrendt, director pentru cercetare al Eurofound.

Bulgarii sunt cei mai rezervați față de vaccinare, potrivit acestui studiu, în care 67% dintre adulții bulgari chestionați au afirmat că este improbabil sau foarte improbabil să se vaccineze. Comparativ, în Irlanda doar 10% dintre adulți au declarat că nu se vor vaccina.

Studiu a relevat existența unei divizări est-vest în Europa în această problemă. Cu excepția Franței și Austriei, intenția de vaccinare a reieșit a fi de peste 60% în toate țările UE din vest, cele mai mari rate înregistrându-se în țările nordice, mediteraneene, Danemarca și Irlanda.

În statele UE din est, proporția celor care spun că intenționează să se vaccineze este mult mai mică, de la 59% în România la 33% în Bulgaria.

Cea mai mare influență asupra rezervei față de vaccinare o exercită timpul petrecut în social media și platforma folosită, a mai indicat studiul. Proporția crește la 40% în rândul celor care folosesc social media ca principala sursă de știri.

Între utilizatorii media tradiționale, inclusiv presa, radioul și televiziunea, doar 18% dintre respondenți s-au arătat sceptici față de vaccin.

Nepalul, neajutorat, după India, în fața unui aflux de bolnavi de COVID-19

Cinci bolnavi de COVID-19 au murit asfixiați, săptămâna aceasta, într-un spital, din cauza unei penurii de oxigen, în sudul Nepalului, o țară devastată de o intensificare puternică a pandemiei și al cărei sistem de sănătate este mai depășit moral decât al Indiei, relatează AFP.

Bilanțul zilnic al contaminărilor a crescut de 60 de ori, la aproape 9.000, de la 1 aprilie, iar aproximativ 1.000 de persoane au murit din cauza COVID-19 în ultimele zece zile. Nepalul înregistrează, de la începutul pandemiei, 422.349 de contaminări și 4.252 de morți din cauza COVID-19, însă, la fel ca în India, acest bilanț este probabil subestimat. Aproape jumătate dintre persoanele testate sunt pozitive COVID-19, iar cazuri grave sosesc neîntrerupt la spitale, unde buteliile oxigen se golesc mai repede decât pot fi umplute. La Kathmandu, capitala nepaleză, spitale au anunțat că nu mai pot primi bolnavi, ale căror familii disperate caută un pat de spital.

Cinci bolnavi internați la terapie intensivă la un spital în Rupendehi (sud) au murit asfixiați, săptămâna aceasta.

Șeful centrului de operațiuni de urgență de la Ministerul Sănătății, Samir Kumar Adhikari, anunță că Nepalul se află într-o “situație de criză”.

“Dacă 20% dintre miile de persoane izolate la domiciliu ar avea nevoie de paturi la spital și de îngrijiri, nu am mai putea să facem față”, a apreciat el.

Motivele acestui val al epidemiei în Nepal sunt asemănătoare celor din India vecină. În urma unei creșteri acute a cazurilor de COVID-19 la începutul lui aprilie, la două luni după India, Guvernul a continuat să autorizeze și chiar să organizeze procesiuni religioase și adunări politice.

Numeroși nepalezi s-au dus la procesiunea indiană Kumbh Mela, la care participau milioane de credincioși hinduși, iar numeroși călători indieni au trecut în Nepal până când zborurile din India au fost suspendate.

Nepalul depinde de India în majoritatea importurilor sale, însă gigantul asiatic a fost nevoit să-și înghețe exportul de vaccinuri, în martie, pentru a-și acoperi propriile nevoi, și a livrat doar jumătate dintre comenzile Nepalului.

În această țară cu 30 de milioane de locuitori s-au administrat doar 2,4 milioane de vaccinuri provenind din India și China, iar abia 1% din populație a fost vaccinată cu două doze.

Guvernul nepalez a lansat luni apel la ajutor, în contextul în care are nevoie cu prioritate de oxigen, echipament de îngrijire la terapie intensivă și vaccinuri.

“Dacă ajutorul pe care-l cerem nu sosește, ne îndreptăm către o situație teribilă, foarte dificil de gestionat”, a subliniat un oficial de la Ministerul Sănătății, Adhikari.

Voyager 1 a descoperit un „murmur” persistent în spațiul interstelar

O sondă spațială a NASA a descoperit un „murmur” persistent și straniu în spațiul interstelar, dincolo de marginea Sistemului Solar, la peste 14 miliarde de kilometri de Pământ. Vibrațiile slabe, dar constante, au fost detectate de Voyager 1, care, după mai mult de patru decenii de călătorie prin cosmos, este cel mai îndepărtat obiect creat de om aflat în spațiu.

Oamenii de știință spun că descoperirea, publicată în Nature Astronomy, oferă o imagine unică asupra mediului interstelar. „Voyager 1se află într-o zonă interesantă a spațiului care se află dincolo de așa-numita heliosferă, care este bula protectoare ce cuprinde toate planetele din Sistemul Solar”, a spus Stella Ocker, doctorand la Cornell University din Ithaca (New York) și unul dintre autorii studiului. „Este singura noastră unealtă în sondarea directă a naturii spațiului interstelar”.

Cercetătorii nu știu încă ce provoacă „murmurul”, dar acesta a fost măsurat prin unde de plasmă în ceea ce e cunoscut ca mediu interstelar, amestec de gaz, radiații și particule care formează spațiul dintre stele. Deși nu este un semnal audio propriu-zis, el a fost captat ca vibrații cu frecvență redusă.

Noua descoperire sugerează că prin urmărirea acestor vibrații persistente în mediul interstelar ar putea fi posibilă determinarea unor proprietăți specifice ale acestui mediu, precum densitatea lui. Asta ar putea ajuta astronomii să înțeleagă mai bine mediul misterios de dincolo de Sistemul Solar.

Merav Opher, profesor de astronomie la Boston University, care nu a fost implicat în cercetarea aceasta, a descris descoperirea ca „fenomenală”, pentru că poate dezvălui mai multe despre cum bula magnetică de forma unui cocon din jurul Sistemului Solar interacționează cu ce se află dincolo de ea. „Sunt aproximativ zece ani de când Voyager 1 se află în spațiul interstelar și vedem că influența Soarelui este încă destul de puternică”, a mai spus Opher.

Popularitatea președintelui brazilian Jair Bolsonaro s-a prăbușit

Doar 24% din brazilieni cred că administrația președintelui Jair Bolsonaro se descurcă „bine” sau „foarte bine”, popularitatea acestuia scăzând la cel mai redus nivel după o prăbușire de 30% față de luna martie, relatează Reuters. Bolsonaro a fost amplu criticat pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 de către guvernul său federal, președintele brazilian opunându-se măsurilor de lockdown, minimalizând severitatea COVID-19 și întârziind achiziționarea de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Brazilia a înregistrat peste 428.000 de decese cauzate de COVID-19, al doilea cel mai mare bilanț la nivel mondial după cel al Statelor Unite și cu mult peste cel de aproximativ 254.000 de decese raportate de India, în pofida faptului că țara asiatică trece printr-un al doilea val devastator al pandemiei.

Sondajul realizat de Datafolha arată că 54% din respondenți afirmă că nu ar vota niciodată pentru Bolsonaro. Rezultatele sondajului publicat miercuri arată de asemenea că fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva l-ar învinge detașat pe Bolsonaro în turul doi al alegerilor, cu 55% față de 32% din voturi dacă alegerile programate pentru anul viitor ar avea loc astăzi. Este așteptat ca Lula, care și-a recuperat drepturile politice după ce un judecător a anulat în luna martie o condamnare pentru corupție pronunțată împotriva sa, să candideze împotriva lui Bolsonaro la viitoarele alegeri prezidențiale deși nu a făcut deocamdată un anunț oficial în acest sens.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.