Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Inventatorul Noviciok: Nu știu cum de nu a murit Navalnîi

Ziarul de Vrancea
4 sep 2020 1110 vizualizări

Vladimir Uglev are tot mai puține „îndoieli” că statul rus a comandat asasinatul, la fel ca și în cazul Skripal n „Este ca și cum i-ai cere unei persoane normale să înțeleagă un schizofrenic”, explică inventatorul rus reacțiile Moscovei la acuzațiile de otrăvire cu Noviciok

Inventatorul agentului neurotoxic Noviciok, Vladimir Uglev, a declarat că nu poate dormi și că simte remușcări de când guvernul german a anunțat că liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a fost otrăvit cu această armă chimică dezvoltată în perioada Uniunii Sovietice. „Am un păcat pe conștiință”, a comentat Uglev, într-o conversație telefonică pe care a purtat-o vineri din orașul Anapa (Marea Neagră) cu agenția de presă spaniolă.

Uglev, în vârstă de 73 de ani, a spus că și-a dedicat întreaga activitate științifică, 15 ani, dezvoltării a ceea ce el numește acum „o armă de distrugere în masă”, într-un laborator din regiunea Saratov (sud-estul părții europene a Rusiei). “Eu am fost primul care a reușit să creeze un tip de Noviciok. Era în decembrie 1975”, povestește el, și explică faptul că niciunul dintre cei care au participat la proiectul ultrasecret nu se gândea că puternica neurotoxină “va fi folosită ca armă teroristă”. „Am făcut-o în scopuri militare. O știam, așa cum a știut-o și Andrei Saharov când a dezvoltat bomba cu hidrogen. Însă în acele vremuri nu ți se cereau lucruri, ți se dădeau ordine”, insistă el.

Uglev spune că-l înțelege perfect pe Mihail Kalașnikov, inventatorul celei mai folosite puști din lume, AK-47, și care, înainte de a muri, le-a mărturisit patriarhului ortodox și familiei sale că se simte vinovat că a creat „o armă care ucide oameni în întreaga lume”.

“O zecime dintr-o picătură”

Vladimir Uglev nu-și poate scoate din cap faptul că Navalnîi, internat în comă într-un spital din Berlin, ar putea fi „o nouă victimă a Noviciok”. Are tot mai puține „îndoieli” asupra acestui aspect, deși în primele ore după anunțul guvernului german a considerat puțin probabil ca Navalnîi să fi fost otrăvit cu acest agent deoarece simptomele nu păreau să se potrivească. „Nu avea cum să intre în comă imediat. Însă circumstanțele s-au schimbat total. Nu aveam datele pe care le avem acum. Aleksei a intrat în comă nu în avion, ci la Omsk”, spune Uglev. Mai lipsește ca germanii să dea publicității „formula”, pe care el o știe chiar și acum pe de rost, fiindcă – își amintește Uglev – ei au fost primii care au dezvoltat organofosforice în scopuri militare. „Ceea ce încă nu știm deocamdată este ce tip de Noviciok a fost folosit”, comentează Uglev, în contextul în care sunt patru agenți din clasa Noviciok, trei sub formă de pudră și unul în formă lichidă.

Inventatorul Noviciok își amintește că, în cazul otrăvirii agentului dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în Regatul Unit, englezii au reușit să demonstreze că atacatorii chiar au recurs la această neurotoxină. “Englezii au reușit să deseneze tabloul complet. În acel caz, au fost afectate și alte persoane, nu doar Skripal”, subliniază el.

Uglev calculează că, „dacă este adevărat că (lui Navalnîi) i-au pus (Noviciok) în ceai, la aeroport”, atunci cel mai probabil au încercat să-l otrăvească cu „nu mai mult de două-trei miligrame”, altfel spus, „cu o zecime dintr-o picătură”. „Nu știu cum de n-a murit. Poate pentru că a intrat rapid în comă sau pentru că medicii i-au dat un antidot. Sau poate nu a băut tot ceaiul”, speculează el.

Cercetătorul rus crede că agentul Noviciok a putut fi produs doar „de un stat sau o entitate foarte bogată”.  Întrebat de ce crede că guvernul rus continuă să nege existența Noviciok-ului, Uglev susține că problema îl depășește. „Este ca și cum i-ai cere unei persoane normale să înțeleagă un schizofrenic”, răspunde el.

Uglev se definește drept „un dușman al poporului” – bunicul său a fost victima represiunilor din anii 1930 – de când a renunțat la activitatea științifică în 1990. El și-a atras furia serviciilor secrete în 1993 când, împreună cu Vil Mirzaianov, în prezent exilat în SUA, a denunțat faptul că Rusia continua să realizeze experimente cu arme chimice în ciuda angajamentului pe care și-l luase față de Occident de a le distruge.

„De atunci sunt sub controlul serviciilor de resort”, susține Uglev, făcând aluzie la Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Spre deosebire de alți oameni de știință, Uglev dă asigurări că nu va face niciodată publică formula necesară pentru a produce Noviciok.

Germania dă Rusiei un ultimatum de câteva zile

Germania, care deține în prezent președinția Consiliului UE, a sporit ieri presiunea asupra Rusiei, amenințând cu sancțiuni în lipsa unui răspuns în următoarele zile cu privire la probabila otrăvire a principalului critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi. “Stabilirea de ultimatumuri nu ajută pe nimeni, însă dacă în următoarele zile partea rusă nu contribuie la clarificarea celor întâmplate, atunci va trebui să discutăm despre un răspuns cu partenerii noștri”, a declarat ministrul de externe german Heiko Maas cotidianului Bild. Șeful diplomației germane a adăugat că, în cazul în care se va decide impunerea de sancțiuni, ele vor trebui să fie țintite și nu a exclus cu totul un impact asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi este în prezent internat într-un spital din Berlin, deoarece - potrivit guvernului cancelarului Angela Merkel - a fost “fără nicio îndoială” otrăvit în Rusia în timpul unui turneu electoral cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Berlinul și alte țări occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să facă lumină în acest caz, însă ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că acuzațiile de asasinat trebuie primite cu “o bună doză de scepticism” și a cerut Berlinului să vină cu dovezi. Omologul său german a dat vina pe statul rus pentru otrăvirea lui Navalnîi, o premieră pentru Berlin, comentează AFP. “Există mai multe indicii în acest sens, este motivul pentru care partea rusă trebuie acum să reacționeze. Substanța letală cu care Navalnîi a fost otrăvit s-a aflat în trecut în posesia autorităților ruse, doar un mic număr de persoane are acces la Noviciok și această otravă a mai fost folosită de serviciile ruse în atacul împotriva fostului agent (rus) Serghei Skripal” în Marea Britanie, a avertizat Maas. “În orice caz, sper ca rușii să nu se constrângă să ne schimbăm poziția în privința Nord Stream”, a mai spus ministrul german, făcând totodată apel la o bună evaluare a consecințelor unei eventuale anulări a acestui proiect.

Fost avocat al președintelui american: Trump îl idolatrizează pe Putin

n liderul de la Casa Albă ar mai fi afirmat că Nelson Mandela a distrus Africa de Sud și că țara ar fi trebuit să rămână sub “conducerea albilor”: “Mandela a distrus țara. Acum este un mare rahat. F... Mandela” Președintele american Donald Trump îl idolatrizează pe Vladimir Putin pentru că acesta poate conduce Rusia ca pe propria companie, scrie fostul avocat și om de încredere al liderului de la Casa Albă, Michael Cohen, în cartea “Disloyal: Amemoir”.Admirația lui Trump pentru Putin vine din “dragostea” sa pentru bani, menționează Cohen. El l-a identificat în mod greșit pe Putin ca fiind “cel mai bogat om din lume”, scrie Cohen, menționând că Trump îl admiră pe președintele rus pentru că are abilitatea “de a prelua o întreagă națiune și de a o conduce ca și cum ar fi compania sa personală, de fapt ca Trump Organization”. Donald Trump a visat să fie construit un Trump Tower de 120 de etaje la Moscova și plănuia să îi ofere gratuit apartamentul de la ultimul etaj lui Putin. Cohen a lucrat pentru un acord pentru Trump Tower chiar și după ce Trump și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. “Întreaga idee de patriotism și trădare a devenit irelevantă în mintea sa. Trump folosea campania pentru a face bani pentru el. Evident că făcea asta”, a notat Cohen.Michael Cohen mai scrie că Trump “știa prea bine” de banii plătiți vedetei de filme pentru adulți Stormy Daniels. Cohen prezintă și comentarii jignitoare făcute de Trump la adresa minorităților. El i-ar fi descris cândva pe oamenii de culoare ca “nu oamenii mei” și a spus despre hispanici că “la fel ca negrii, sunt prea proști ca să voteze cu Trump”.În plus, Donald Trump ar fi spus că Nelson Mandela a distrus Africa de Sud și că țara ar fi trebuit să rămână sub “conducerea albilor”. “Mandela a distrus țara. Acum este un mare rahat. F___ Mandela. El nu a fost un lider”. „Spune-mi o țară condusă de o persoană de culoare care să nu fie un mare rahat. Sunt toate niște toalete”, ar fi afirmat Trump o dată, când se plângea de fostul președinte Barack Obama.

Michael Cohen, condamnat în decembrie 2018 la trei ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de faptul că a cumpărat tăcerea a două foste presupuse amante ale lui Donald Trump, a fost plasat în detenție în mai 2019. El a fost găsit vinovat, de asemenea, de delicte financiare și de sperjur în Congres. Cohen a fost eliberat la 21 mai, după ce un judecător federal a recunoscut că antecedentele sale medicale îl expun unui risc de complicații în cazul unei eventuale contaminări cu noul coronavirus. El urma să efectueze restul pedepsei la domiciliu, în Manhattan, până în noiembrie 2021.

Șef Sanofi: Vaccinul anti-COVID-19 va costa mai puțin de 10 euro

Costul viitorului vaccin anti-Covid-19 dezvoltat de laboratoarele Sanofi și Gsk „nu este încă pe deplin stabilit”, dar va fi „sub 10 euro”, a declarat Olivier Bogillot, președintele Sanofi Franța.  Referitor la prețul de 2,50 euro anunțat de concurentul AstraZeneca, Bogillot a spus că diferența constă în faptul că Sanofi își folosește toate resursele „interne”, în timp ce AstraZeneca „a externalizat foarte mult producția”. „Francezii și europenii vor avea vaccinul Sanofi în același timp cu pacienții americani”, a spus el.„Am semnat peste vară cu americanii, în aceeași săptămână cu europenii și britanicii”, a adăugat Olivier Bogillot, adăugând că Statele Unite vor avea aproximativ 100 de milioane de doze, europenii 300 de milioane și Marea Britanie 60 de milioane.

Facebook a blocat transmisiunea francezului care își filmează moartea

Facebook a blocat, sâmbătă, transmisiunes video a unui francez care a decis să își transmită în direct moartea. Alain Cocq, în vârstă de 57 de ani, suferă de o maladie degenerativă și a solicitat să fie eutanasiat, însă fără succes. “Deși respectăm decizia sa de a dori să atragă atenția asupra acestei probleme complexe, în baza sfaturilor experților am luat măsuri pentru a împiedica transmisiunea video în direct de pe contul lui Alain, deoarece regulile noastre nu permit prezentarea tentativelor de sinucidere”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook. Vineri, Alain Cocq, din Dijon, a anunțat pe Facebook că a încetat orice tratament, că nu se va mai hrăni și nu se va mai hidrata, el dorind astfel că moară în direct, pentru a denunța actualele legi cu privire la finalizarea vieții. “Mi-am terminat ultima masă.... Beau ultima dată pentru sănătatea voastră. Calea de eliberare începe și, credeți-mă, sunt fericit. M-am hotărât și sunt liniștit”.  Câteva ore mai târziu, el a anunțat: “Facebook îmi blochează postarea video până la 8 septembrie”.Cocq suferă de o maladie degenerativă de 34 de ani. El i-a scris președintelui Emmanuel Macron cerându-i să permită să i se administreze un sedativ care să îl ajute să moară, însă președintele i-a răspuns explicându-i că legislația franceză nu permite acest lucru. Alain Cocq a făcut un apel pentru schimbarea legislației, astfel încât cei care sunt în situații ca a sa să poată beneficia de moarte asistată. Potrivit presei, Cocq suferă de o malafie care îi afectează grav vasele de sânge și arterele, provocând ischemie și cauzând dureri insuportabile. Francezul are convulsii și este hrănit printr-o sondă gastrică.

Lider musulman: Charlie Hebdo trebuie să continue să recurgă la arta sa

Rectorul Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz, și-a exprimat dorința, într-un editorial apărut sâmbătă, ca Charlie Hebdo “să continue să recurgă la arta sa”. “Trebuie ca Charlie Hebdo să continue să scrie, să deseneze, să recurgă la arta sa și mai ales să trăiască”, scrie Hafiz într-un editorial publicat pe site-ul Figaro.fr. “Trebuie ca drama care a lovit această publicație, polițiști și compatrioți evrei să servească drept lecție comunității naționale, dar și celor care pretind că sunt susținători ai islamului, celor care își spun prieteni ai musulmanilor și celor care nu condamnă clar aceste crime teroriste: în ce fel moartea caricaturiștilor a promovat cauza musulmanilor? Și în ce fel distrugerea și barbaria pot servi imaginii islamului?”, se întreabă Hafiz. În 2006, pe atunci în calitate de avocat al Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz l-a dat în judecată pe Philippe Val, directorul publicației Charlie Hebdo. “Mulți ne-au reproșat acest lucru. Voi explica astăzi, pentru că Marea Moschee din Paris care a apărat întotdeauna principiile republicane nu a fost în niciun moment mânată de dorința de a interzice ireverența, de a condamna blasfemia sau de a-i cenzura pe caricaturiști”, scrie Chems-Eddine Hafiz, care este totodată vicepreședinte al Consiliului francez al cultului musulman. El a explicat că a decis să dea în judecată Charlie Hebdo din cauza “contextului național și internațional” deosebit, a manifestațiilor violente împotriva publicației în țările musulmane și a unei “tensiuni comunitare” în Franța. “Acțiunea noastră a vizat, mai înainte de orice, să taie craca de sub picioarele mediilor extremiste și să canalizeze dezbaterea către tribunale pentru ca aceasta să nu se desfășoare în stradă”, afirmă responsabilul musulman. Chems-Eddine Hafiz dorește totodată “ca toți musulmanii - precum și cei care încearcă să-i infantilizeze - să înțeleagă tradițiile culturale ale satirei și spațiul democratic care permite orice fel de exprimări, chiar și pe acelea care par excesive. În țara noastră, doar legea stabilește limitele”. Procesul privind atacurile jihadiste din ianuarie 2015 împotriva publicației Charlie Hebdo, a unor polițiști și a unui magazin evreiesc, soldate cu 17 morți în trei zile, s-a deschis miercuri la Paris. Publicația satirică, țintă a teroriștilor pentru că publicase caricaturi cu profetul Mahomed în 2006, a republicat desenele în ediția tipărită miercuri.

Înjunghieri la Birmingham: Un mort și șapte răniți

Poliția din West Midlands a anunțat că a deschis o anchetă pentru crimă, după un “incident major” la Birmingham, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Un bărbat a murit. Alt bărbat, precum și o femeie au fost răniți grav. Au mai fost rănite cinci persoane, acestea având răni care nu le pun viața în pericol. Înjunghierile au avut loc între orele locale 00.30 și 02.20 și poliția crede că au legătură între ele. “Facem tot ce putem pentru a găsi persoana responsabilă”, se arată în comunicatul poliției.

India, a treia țară care depășește pragul de 4 milioane de infectări

India a devenit a treia țară din lume care a depășit pragul de 4 milioane de cazuri de COVID-19, cu un nou număr record sâmbătă de infectări cu coronavirus. Cu 86.432 de noi cazuri înregistrate sâmbătă, India numără în prezent 4.023.179 de cazuri de infectări cu COVID-19, imediat după Statele Unite (peste 6,3 milioane) și Brazilia (4,1 milioane). În timp ce guvernul a redus restricțiile, India este în prezent țara unde numărul de cazuri crește cel mai rapid, cu peste 80.000 de noi cazuri pe zi, și cel mai mare număr de decese zilnic, peste o mie. În doar treisprezece zile, a doua cea mai populată țară din lume a trecut de la 3 la 4 milioane de cazuri, mai rapid decât Statele Unite și Brazilia.Pandemia se răspândește în prezent în zonele rurale, cu un sistem sanitar inadecvat și, în același timp, reapare în orașe mari, precum New Delhi și Mumbai. Aproape un sfert dintre noile cazuri zilnice sunt înregistrate în statul Maharashtra, din care face parte Mumbai.

Mai multe ambarcațiuni s-au scufundat în timpul unei parade pro-Trump

Mai multe ambarcațiuni s-au scufundat în timpul unei parade de susținere a președintelui american Donald Trump la alegerile din noiembrie, desfășurată pe un lac din Texas, relatează BBC. Potrivit autorităților, probabil apa a devenit foarte agitată din cauza numărului mare de ambarcațiuni participante la parada de pe lacul Travis, în apropiere de Austin. Presa notează că mai mulți oameni au fost salvați din apă și nu a semnalat vreo persoană rănită.Evenimentul, numit Lake Travis Trump Boat Parade, a fost organizat pe Facebook și peste 2.600 de persoane și-au marcat participarea.

Beirut: Nu mai sunt speranțe de găsire a unui supraviețuitor sub dărâmături

Echipele de salvatori care se află în Liban au anunțat, sâmbătă seară, că nu au găsit “niciun semn de viață” în ruinele unui imobil dintr-un cartier din Beirut distrus de explozie, unde în urmă cu câteva zile erau speranțe că s-ar putea găsi un supraviețuitor. Miercuri seară, o echipă de salvatori chilieni a detectat bătăi de inimă sub dărâmăturile unei clădiri, datorită unui câine și unor scannere termice. După trei zile în care s-a dat la o parte o cantitate mare de dărâmături, Francesco Lermanda, unul dintre salvatori, a declarat că nu a mai fost detectat niciun semn de viață. “Din nefericire, astăzi puutem spune că nu avem niciun semn de viață în clădire”, a afirmat el. Doi salvatori au intrat sâmbătă într-un tunel care ducea la ultima zonă de sub dărâmături cu aer în care s-ar fi putut afla o victimă, însă nu au găsit pe nimeni. Dubla explozie din 4 august s-a soldat cu cel puțin 191 de morți și peste 6.500 de răniți. Șapte persoane sunt încă dispărute.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.