Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Intrată în lockdown, Franța așteaptă „dezastrul” peste zece zile

Ziarul de Vrancea
1 apr 2021 1542 vizualizări

Și experții germani cer ca țara lor să intre din nou într-o carantină totală, dar se așteaptă la un vârf de cazuri grave peste patru săptămâni

Franța ar putea atinge vârful celui de-al treilea val al pandemiei COVID-19 în șapte până la 10 zile cu noile măsuri restrictive anunțate miercuri de președintele francez Emmanuel Macron, a precizat ieri ministrul Sănătății, Olivier Veran. Macron a anunțat cel de-al treilea lockdown la nivel național în Franța și a afirmat că școlile se vor închide timp de trei săptămâni, în încercarea de a opri al treilea val al pandemiei de COVID-19 care amenință să copleșească spitalele. “Am putea atinge un vârf al pandemiei în șapte până la 10 zile dacă totul merge conform planului”, a declarat Veran.

“Va fi nevoie de două săptămâni în plus pentru a atinge un vârf în unitățile de terapie intensivă (UTI) care ar putea apărea la sfârșitul lunii aprilie”, a mai spus ministrul francez al Sănătății.

Noile infectări zilnice cu COVID-19 în Franța s-au dublat din februarie, până la o medie de aproape 40.000 de cazuri. Numărul de pacienți aflați la terapie intensivă a ajuns la 5.000 în această săptămână, depășind vârful înregistrat în timpul celui de-al doilea lockdown de șase săptămâni instituit la sfârșitul anului trecut.

Se „închide” și Germania?

Germania are nevoie “urgent” de un lockdown de două săptămâni, însoțit de accelerarea vaccinării și testarea obligatorie în școli, pentru a opri al treilea val al pandemiei cu noul coronavirus, a anunțat ieri asociația DIVI pentru terapie intensivă și de urgență.

Christian Karagiannidis, liderul științific al DIVI, a afirmat că un număr suplimentar de 1000 de pacienți au ajuns la terapie intensivă de la jumătatea lui martie. Potrivit datelor DIVI, miercuri 3680 de persoane erau internate (cu test pozitiv de COVID-19) la terapie intensivă în Germania, dintre care 2026 erau pe ventilație invazivă. În total, în registrul DIVI figurau miercuri 20.690 de locuri ocupate la terapie intensivă în țară și 3301 libere.

“Dacă această rată continuă, vom atinge limita capacității noastre obișnuite în mai puțin de patru săptămâni”, a declarat responsabilul DIVI pentru Rheinische Post. “Nu exagerăm, avertismentele noastre sunt susținute de cifre”, a insistat acesta. În opinia lui Karagiannidis, în Germania este nevoie de un lockdown dur de două săptămâni, testare obligatorie de două ori pe săptămână în școli și accelerarea vaccinării anti-COVID-19 în centrele de vaccinare și în cabinetele medicilor.

Cancelarul Angela Merkel este tot mai criticată pentru că nu a reușit să prezinte un plan pentru a opri creșterea infectărilor și acuză lipsa de cooperare a premierilor din landuri pentru gestionarea din ce în ce mai haotică a crizei.

Miercuri, și premierii din două landuri din sudul țării, unde numărul contaminărilor este ridicat, i-au îndemnat pe responsabilii din restul țării să reintroducă măsuri mai stricte pentru a ține sub control evoluția virusului.

La rândul său, ministrul sănătății din Bavaria (sud-est) a afirmat pentru postul TV ARD că are în vedere testarea obligatorie a profesorilor și elevilor, în condițiile în care testarea voluntară nu avansează așa de bine cum se aștepta.

Joi, numărul raportat de contaminare cu coronavirus a crescut cu 24.300 - cel mai mare număr din 14 ianuarie -, iar bilanțul deceselor cu 201, numărul total de cazuri de contaminare de la debutul pandemiei ajungând la 2.833.000, cu 76.543 decese, menționează Reuters. Numărul de cazuri la 100.000 pe ultimele șapte zile, indicator avut în vedere de guvern pentru a decide noi măsuri, a crescut la 134, de la 132 miercuri și 113 acum o săptămână.

Institutul de boli infecțioase Robert Koch (RKI) a comunicat totodată miercuri seara că aproape 90% (88%) din cazurile de infectare din săptămâna 22-28 martie au fost cu varianta britanică, a consemnat dpa.

Pe de altă parte, conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Erlangen, rata mortalității în rândul pacienților cu COVID-19 din spitale universitare germane a scăzut semnificativ de-a lungul lui 2020 - de la 20,7% între ianuarie și aprilie la 12,7% între mai și septembrie - , ca urmare a îmbunătățirii tratamentelor și creșterii experienței echipelor medicale.

OMS critică ritmul lent “inacceptabil” cu care se vaccinează în Europa

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat ieri ritmul lent “inacceptabil” cu care se desfășoară vaccinarea împotriva COVID-19 în Europa, care se confruntă cu “cea mai îngrijorătoare situație epidemică după mai multe luni”. “Ritmul lent de vaccinare prelungește pandemia”, a deplâns filiala europeană a OMS, subliniind că numărul de noi cazuri din Europa a crescut puternic în ultimele cinci săptămâni. “Vaccinurile sunt cel mai bun mijloc al nostru de a ieși din pandemie. Ele nu doar că funcționează, ci sunt și foarte eficiente pentru a limita îmbolnăvirile. Cu toate acestea, utilizarea acestor vaccinuri este de o lentoare inacceptabilă”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge. “Ca să fiu înțeles: trebuie să accelerăm procesul (de vaccinare), întărind producția, reducând obstacolele în administrarea de vaccinuri și utilizând chiar și ultima doză pe care o avem în stoc”, a afirmat el. “În prezent, situația regională este cea mai îngrijorătoare din ce am putut observa după mai multe luni”, a mai atenționat responsabilul OMS.

În zona Europa a OMS, care include în jur de 50 de țări, printre care Rusia și mai multe țări din Asia Centrală, numărul de noi decese cauzate de COVID-19 a depășit 24.000 săptămâna trecută și se apropie “rapid” de pragul de un milion de decese, potrivit organizației. De asemenea, numărul de noi cazuri săptămânale a atins în regiune 1,6 milioane, în condițiile în care în urmă cu doar cinci săptămâni scăzuse sub un milion, subliniază OMS.

Vaccinul Pfizer asigură cel puțin șase luni o protecție, după rapel

Vaccinul alianței americano-germane Pfizer/BioNTech asigură protecție împotriva COVID-19 timp de cel puțin șase luni de la rapel, arată un studiu clinic în faza 3, au anunțat ieri cele două companii. Este vorba despre primele teste cu privire la durata protecției vaccinului împotriva COVID-19, iar în pofida acestei perioade modeste de șase luni, este vorba despre o perioadă mult mai mare decât cele 90 de zile de protecție estimate până acum. Vaccinul rămâne eficient în proporție de 91% împotriva bolii simptomatice în aceste șase luni, anunță Pfizer și BioNtech.

El pare să fie “deplin eficient” împotriva variantei sud-africane (B.1.351) împoriva căreia, se temeau unii cercetători, vaccinurile antiCOVID nu ar fi eficiente, subliniază cele două firme. “Vaccinul a fost 100% eficient împotriva formelor grave ale bolii așa cum sunt definite de către Centrele americane de Control și Prevenție a Bolilor (CDC) și a avut o ficiență de 95,3% împoriva formelor grave de COVID-19 așa cum sunt ele definite de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA)”, precizează Pfizer și BioNTech într-un comunicat.

Cele două companii au anunțat miercuri că un studiu redus pe copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani are o eficiență de 100% împotriva COVID-19.

Vaccinul a fost testat pe un număr de peste 46.000 de voluntari, iar 927 s-au înbolnăvit de COVID-19. “Dintre cele 927 de cazuri simptomatice confirmate de COVID-19 în teste clinice, 850 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în grupul căruia i s-a administrat un placebo, iar 77 în grupul BNT162b2, ceea ce corespunde unei eficiențe a vaccinării de 91,3%”, precizează laboratorul. “Treizeci și două de cazuri grave de COVID-19, așa cum sunt definite de CDC, s-au înregistrat în grupul placebo, în timp ce în grupul vaccinat BNT162b2 nu s-a înregistrat niciunul, ceea ce arată că vaccinul a fost eficient 100% împotriva unor forme grave de boală”, precizează grupul.

Cairo pregătește marea “defilare” a mumiilor regale

Care ce vor transporta 22 de mumii de regi și regine din Egiptul antic vor forma un inedit cortegiu, sâmbătă, într-o “defilare a faraonilor” între Muzeul din Cairo, unde se află de mai mult de un secol, și Muzeul Național al Civilizației Egiptene (NMEC). Mumiile vor fi expuse la NMEC, un edificiu uriaș modern, construit în ultimii ani în sudul orașului Cairo, care trebuie să-și deschidă porțile la mijlocul lui aprilie.

Începând cu ora 18.00, sâmbătă, 22 de mumii regale, între care 18 regi și patru regine, vor fi transportate în ordine cronologică, fiecare într-un car decorat în stil faraonic și purtând numele suveranului. Traseul, care va dura în jur de 40 de minute, va fi sub strictă supraveghere a Poliției.

Faraonul Seqenenre Taa (secolul XVI înainte de Hristos) din a 17-a dinastie va deschide marșul, care va fi închis de Ramses IX (secolul XII înainte de Hristos) din dinastia a 20-a. Cunoscuți marelui public, Ramses II și Hatshepsout vor face parte de asemenea din “defilarea de aur a faraonilor”. Evenimentul va fi însoțit de performanțe muzicale retransmise în direct de televiziunea egipteană.   

Descoperite în apropiere de Luxor (sud) începând din 1881, mare parte din cele 22 de mumii au părăsit muzeul egiptean, situat în Piața Tahrir din centrul orașului, de la începutul secolului XX. După anii '50, au fost expuse într-o sală mică, fără explicații muzeografice clare. Pentru transportul de sâmbătă, ele vor fi așezate în condiții similare cu cele din cutiile lor din expoziție. Iar carele vor fi echipate cu mecanisme care să atenueze șocurile.  

La NMEC, ele vor apărea în cutii mai moderne “pentru un control al temperaturii și umidității mai bun decât în fostul muzeu”, a explicat pentru AFP Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea americană din Cairo, specialist în mumificare. Ele vor fi prezentate individual alături de sarcofagele lor, într-un decor care va aminti de mormintele subterane ale regilor și vor fi însoțite de o biografie. “Mumiile vor fi prezentate pentru prima dată într-un mod plăcut, în scop educativ. Nu senzațional”, a explicat Zahi Hawass, egiptolog.

Sub hashtagul în arabă #blestemulfaraonilor, numeroși internauți au asociat recentele catastrofe din Egipt cu un “blestem” care ar fi provocat de mutarea faraonilor. Într-o săptămână, Egiptul a cunoscut blocarea Canalului de Suez de o navă portcontainer, un accident de tren care a provocat moartea a 18 persoane în Sohag și decesul a cel puțin 25 de oameni în urma prăbușirii unui imobil în Cairo. “Blestemul faraonilor” a fost evocat în presă în anii 1920 după descoperirea mormântului lui Tutankhamon, căci membri ai echipei de arheologi au murit în circumstanțe misterioase.  

Româncă de 19 ani, condamnată la închisoare pe viață pentru crimă

Adrian Murphy, septuplu campion al Irlandei la dans sportiv, a fost găsit decedat în urma unei doze fatale de “Respirația Diavolului”, strecurată în băutura sa. Românca Diana Cristea (19 ani) și partenerul său Joel Orsei (25 de ani) au fost găsiți vinovați pentru uciderea britanicului și condamnați la închisoare pe viață.

Crima s-a petrecut în vara anului 2019, când Adrian Murphy era profesor de dans și coregraf la “Royal Academy of Dance” din Londra. Diana Cristea, o româncă stabilită în Anglia, și iubitul ei Joel Orsei au folosit un drog pe bază de scopolamină, substanță folosită des în “violurile de la prima întâlnire”, numită și “Respirația Diavolului”, pentru a-l lăsa inconștient pe Murphy și a-l jefui. Doza folosită de cei doi a fost mult prea mare, iar ceea ce trebuia să fie un jaf, s-a transformat în crimă. La scurt timp după eveniment, Diana Cristea a postat lucrurile furate din apartamentul lui Adrian Murphy pe un site de vânzări on-line și a folosit un card al victimei pentru a cumpăra alte gadget-uri în valoare de 2.500 de euro. Mai mult, Cristea și Orsei au creat un cont în numele lui Adrian Murphy, dar cu adresa lor, și au încercat să achiziționeze bijuterii în valoare de peste 80.000 de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.