Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Institutul german: Pandemia ar putea dura doi ani

Ziarul de Vrancea
16 mar 2020 1449 vizualizări

70% din populația lumii va fi contaminată, arată cercetătorii de la Institutul Robert-Koch

Pandemia coronavirusului ar putea înceta, probabil, în doi ani, a estimat ieri președintele Institutului Robert-Koch - autoritatea federală în domeniul sănătății în Germania -, subliniind că durata acestei crize sanitare depinde în mare parte de rapiditatea elaborării unui vaccin.

Lothar Wieler estimează că, în final, 60-70% din populația mondială va fi contaminată, vindecată și imunizată împotriva bolii. În opinia sa, este însă imposibil să se spună cât timp va dura acest lucru.

“Ipoteza noastră de lucru este că va dura aproximativ doi ani”, a declarat el într-o conferință de presă. “Nu știm cum va arăta rata mortalității la sfârșit”, a avertizat el.

Fără măsurile menite să impună o distanță între persoane, anunțate luni de către cancelarul Angela Merkel, Germania ar putea să înregistreze milioane de cazuri de contaminare, a apreciat Lothar Wieler. “Noi vrem să evităm asta”, a subliniat el, adăugând că Institutul Robert-Koch a ridicat nivelul riscului în Germania la “ridicat”.

Lothar Wieler a mai estimat că spitalele ar fi necesar să-și dubleze capacitățile în privința terapiei intensive - întrucât unul din cinci cazuri este grav.

OMS recomandă persoanelor potențial bolnave să nu ia ibuprofen

Persoanele care au suspiciunea că au contractat noul coronavius nu ar trebui să ia popularul medicament ibuprofen fără consultarea medicului, a transmis ieri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), evidențiind existența unor cercetări în desfășurare privind posibile efecte negative. Într-o conferință de presă susținută la Geneva, purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a spus că nu există studii recente care să stabilească o legătură între acest medicament antiinflamator și creșterea ratei mortalității, dar a adăugat că experții analizează în prezent chestiunea. “Recomandăm paracetamol, nu ibuprofen în automedicație”, a declarat Lindmeier.

Mesajul transmis de OMS vine după ce oficiali francezi din domeniul sănătății au atras atenția să nu se folosească medicamente antiinflamatoare nesteroidiene împotriva bolii COVID-19 declanșate de coronavirus. Acest grup de medicamente include ibuprofenul, aspirina și altele.

Un articol recent din publicația medicală The Lancet a avansat ipoteza că unele medicamente, inclusiv ibuprofenul, ar putea reprezenta un risc pentru pacienții bolnavi de COVID-19 care suferă de asemenea de hipertensiune sau diabet.

Israelul impune monitorizarea cibernetică a cazurilor de COVID-19

printre altele, statul va urmări traseul celor bolnavi prin intermediul informațiilor stocate pe telefoanele mobile

Israelul a luat o măsură de urgență care autorizează serviciul de securitate internă Shin Bet să colecteze “imediat” date referitoare la cetățeni, pentru a lupta contra propagării coronavirusului.

Premierul demisionar Benjamin Netanyahu, care a propus măsura sâmbătă, a declarat luni seara că aprobă “reguli de urgență care vor permite utilizarea tehnologiilor digitale în războiul contra coronavirusului”, după ce o comisie parlamentară nu a dat undă verde, și a amânat votul pe această temă. Guvernul a “autorizat Shin Bet să folosească tehnologiile sale avansate în serviciul efortului național”, a informat ieri serviciul de securitate internă într-un comunicat. Această măsură este cu “efect imediat”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Shin Bet.

Conform detaliilor măsurii, care s-a scurs în presa israeliană, poliția va putea obține, fără autorizație din partea justiției, locul în care se află persoanelor confirmate cu coronavirus și a celor în carantină, prin intermediul operatorilor de telefonie. Shin Beth va putea identifica locul în care s-au aflat pacienții într-o perioadă de 14 zile anterioare diagnosticării, pentru a identifica traseele parcurse și persoanele cu care au intrat în contact, conform acestor detalii.

Serviciul de securitate a fost contactat de Ministerul Sănătății pentru a ajuta la localizarea purtătorilor virusului “după ce s-a constatat că alte autorități nu dispun de tehnologia necesară”, a declarat șeful Shin Bet, Nadav Argaman.

“Shin Bet știe că această misiune depășește activitățile sale obișnuite de combatere a terorismului, astfel că cererea a fost studiată cu procurorul general și aprobată de acesta”, a adăugat agenția în comunicatul de presă, adăugând că au fost puse în aplicare mecanisme de supraveghere.

Datele, șterse la finalul stării de urgență

Cabinetul lui Netanyahu a refuzat să specifice ce tehnici de supraveghere vor fi utilizate. Datele vor fi transmise Ministerului Sănătății și nu vor fi salvate de Shin Beth, a spus Argaman.

Autoritățile israeliene au declarat că datele cibernetice colectate de serviciul de securitate internă vor fi strânse până se va pune capăt propagării coronavirusului și vor fi șterse la sfârșitul situației de urgență.

Dar Asociația pentru Dreptul Civil din Israel a calificat măsura drept “un precedent periculos și o pantă alunecoasă”. Ministrul Justiției, Amir Ohana, a respins criticile. “Îngrijorările celor deranjați de monitorizarea cibernetică sunt contrabalansate de amenințarea cu care ne confruntăm”, a declarat el la Israel Radio, conform Reuters.

Israelul a luat măsuri stricte pentru a încetini răspândirea bolii: închiderea școlilor, mall-urilor, restaurantelor și a majorității locurilor de agrement, precum și limitarea adunărilor la 10 persoane.

Conform celui mai recent raport al Ministerului Sănătății din Israel, 304 persoane au fost infectate și alte zeci de mii sunt izolate. Netanyahu, aflat de un an în fruntea unui guvern de tranziție, a propus măsura cu câteva zile înainte ca rivalul său Benny Gantz să fie însărcinat cu formarea unei noi echipe guvernamentale.

Americanii își fac provizii de armament

Așa cum de pe rafturile magazinelor din SUA au dispărut hârtia igienică și produsele de primă necesitate, frica față de posibilele efecte sociale ale pandemiei de coronavirus au golit magazinele de arme și muniții, unde zeci de clienți au stat la cozi ore bune în orașe precum Los Angeles. La sfârșitul săptămânii trecute, s-au format cozi lungi în fața magazinului de arme Martin B. Retting, în Culver City, din comitatul Los Angeles, ceea ce a determinat centrul să posteze un mesaj pe contul său de Facebook prin care își cerea scuze clienților că nu le mai poate permite să încerce anumite arme și că angajații nu-i pot servi pe toți. “Dacă sună telefonul și nu răspundem, acest lucru se întâmplă pentru că suntem ușor depășiți de situație pentru moment... vă mulțumim pentru înțelegere” - așa sună acum unul dintre mesajele postate pe contul Facebook al magazinului. Și toate acestea după ce nu mai departe decât vinerea trecută magazinul postase pe Facebook un anunț în care spunea că are suficiente stocuri de arme și o cantitate decentă de muniții.

“O expresie a panicii”

Șeriful comitatului Los Angeles, Alex Villanueva, maximă autoritate în domeniul securității din regiune, a deplâns faptul că mii de locuitori din această zonă au decis să cumpere arme în aceste momente.

“Aceste cumpărături frenetice de armament sunt o expresie a panicii, însă noi suntem disponibili și vizibili în toate comunitățile. Nu avem nevoie de ajutorul nimănui. Suntem pregătiți să apărăm populația, nu avem nevoie de ajutor”, a insistat Villanueva într-o conferință de presă, apreciind că “nu este o idee bună” să se achiziționeze arme în situația actuală. “Toți trebuie să dăm dovadă de responsabilitate pentru ca (armele) să nu ajungă pe mâinile oamenilor care nu ar trebui să le dețină”, a adăugat el.

Asociația Națională a Armelor de Foc (NRA) și-a anulat convenția care urma să aibă loc în perioada 16-19 aprilie în Nashville (statul Tennessee), din cauza preocupărilor privind extinderea pandemiei și după ce președintele Donald Trump a declarat stare de urgență.

“Ne pare sincer rău că a trebuit să luăm această măsură, îndeosebi pentru numeroșii noștri membri loiali care ni se alătură pentru această sărbătoare anuală a NRA și pentru libertățile noastre constituționale”, a transmis NRA într-un comunicat. Convențiile NRA obișnuiesc să atragă circa 70.000 de persoane, potrivit organizației.

Cotidianul Los Angeles Times a relatat că vânzările de arme au crescut și în state precum Oklahoma, unde cumpărătorii au avertizat că există temerea ca starea de urgență să provoace probleme de ordin social.

La cel mai mare magazin de arme din lume, din zona metropolitană a statului american Atlanta, s-au format cozi în care oamenii stăteau pe câte șase sau opt rânduri, iar cel puțin un magazin din statul Idaho a restricționat vânzările, după ce rafturile aproape că s-au golit, a relatat marți agenția Associated Press.

Potrivit sursei citate, reprezentanții magazinelor de arme afirmă că isteria cumpărăturilor este alimentată de consumatori care se tem că oamenii vor ajunge atât de disperați și de imprevizibili din cauza crizei încât simt nevoia să se asigure că au cum să se protejeze într-o astfel de eventualitate.

SUA urmează exemplul european în lupta împotriva pandemiei

Statele Unite se aliniază la măsuri drastice adoptate de unele țări europene în lupta împotriva noului coronavirus - prin limitarea adunărilor la zece persoane, prima interdicție de circulație pe timpul nopții în statul New Jersey și încetinirea fără precedent a unor metropole ca New Yorkul, Chicago și Los Angeles, relatează AFP.

Martor al accelerării măsurilor, președintele Donald Trump a recomandat luni, de la Casa Albă, limitarea adunărilor la zece persoane, de la 50 duminică, închiderea școlilor - deja oprite în metropole ca New Yorkul, Washingtonul, Chicago sau Los Angeles -, să nu se mai iasă în baruri și restaurante și să se evite călătoriile neesențiale, pe fondul noii deprecieri la Wall Street, care alimentează temeri de recesiune.

Aceste măsuri au fost anunțate în urma unei teleconferințe cu guvernatorii statelor americane. Guvernatorul democrat al statului New York, unul dintre cele mai afectate de epidemie, i-a reproșat cu puțin înainte președintelui republican faptul că “nu face recomandări” clare. “Există o mulțime de măsuri care s-au luat în toată țara - este haos”, a deplâns guvernatorul democrat Andrew Cuomo, un adversar politic al președintelui.

Prima interdicție de circulație pe timp de noapte

În contextul în care cazurile confirmate în Statele Unite se apropiau de 4.300 - și peste 74 de decese -, New Jersey, statul vecin al New Yorkului, a fost primul stat american care a anunțat luni o interdicție de circulație pe timpul nopții - după teritoriul Rorto Rico. “Începând de astă seară, toate magazinele și activitățile din timpul liber și de divertisment neesențiale închid la ora (locală) 20.00”, a anunțat pe Twitter guvernatorul Phil Murphy. “Toate deplasările neesențiale (...) sunt ferm descurajate între orele 20.00 și 5.00 dimineața”, a adăugat el.

Numeroase locuri simbolice ale vieții sociale și-au închis porțile.

În afară de restaurante și cafenele închise sau pe cale să fie închise, majoritatea destinațiilor turistice sunt de-acum inaccesibile, dar și bibliotecile, cluburile de gimnastică, cluburile de noapte și altele.

Prevăzută la începutul lui mai, gala Metropolitan Museum, evenimentul monden al anului la New York, a fost amânată sine die, a anunțat organizatoarea acesteia Anna Wintour.

În Las Vegas, societatea cazinourilor MGM, proprietara unor cazinouri emblematice precum Bellagio et Wynn, a anunțat închiderea acestora pânăla noi ordne. Peste tot oamenii sunt îndemnați să muncească de acasă, însă în cazul multor angajați ai magazinelor mici este imposibil.

Lukașenko: “Tractorul îi va vindeca pe toți!”

Nu intrați în panică, ci munciți pământul și conduceți tractoare: acestea sunt sfaturile președintelui belarus Aleksandr Lukașenko către concetățenii săi pentru combaterea pandemiei de coronavirus, care afectează și această țară din Europa de Est. “Nu trebuie să intrați în panică, trebuie doar să lucrați. Mai ales, la ora actuală, în sate. Este plăcut să privești la televizor cum oamenii muncesc pe tractoare, nimeni nu vorbește despre virus”, a declarat Lukașenko în timpul unei reuniuni a guvernului, potrivit imaginilor transmise de televiziunea belarusă. “Tractorul îi va vindeca pe toți! Pământul vindecă pe toată lumea!”, a explicat el.

Aleksandr Lukașenko a evocat principalele probleme cu care se confruntă Belarus, care în opinia lui constau în încetinirea economică provocată de noul coronavirus și în măsurile pe care el de consideră excesive, cum sunt închiderea de către aliatul său rus a frontierei comune. Potrivit celui mai recent bilanț al Ministerului belarus al Sănătății, 36 de persoane sunt infectate cu noul tip de coronavirus în Belarus.

Țară puternic agricolă situată între Polonia și Rusia, Republica Belarus este foarte mândră de producția sa de tractoare, pe care compania publică MTZ le exportă în număr mare în toate țările din fosta Uniune Sovietică.

Săptămâna trecută, președintele unei alte foste republici sovietice, Turkmenistan, le-a recomandat concetățenilor săi se protejeze de virus inhalând fum de peganum hamala (iarbă tătărască), o plantă vivace care ar avea proprietăți medicinale și care este foarte consumată în această țară deșertică.

Alegerile primare în Ohio, suspendate în ultimul moment

Guvernatorul statului Ohio a anunțat cu doar câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de votare amânarea alegerilor primare, evocând “urganța sanitară” cauzată de noul coronavirus, o premieră în lunga cursă a învestirii democrate, dominată de Joe Biden, împotriva lui Bernie Sanders, relatează AFP. Mitinguri online, dezbateri fără public, iar acum un scrutin amânat în ultimul moment - pandemia afectează profund campania celor doi candidați la învestitura democrată în vederea înfruntării republicanului Donald Trump în noiembrie.

Guvernatorul republican al statului Ohio Mike DeWine a anunțat, luni seara târziu (ora locală), pe Twiter, că votul în plină criză de covid-19 “ar obliga angajații secțiilor de votare și alegătorii să se pună într-o situație inacceptabilă de pricol”. Astfel, conducătoarea serviciilor de sănătate “dispune închiderea secțiilor de votare din cauza urgenței sanitare”, a precizat el, luând această decizie în pofida hotărârii unui judecător.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus în Statele Unite a despășit luni pragul de 4.200 de cazuri, dintre care peste 70 mortale.

Scrutinele prevăzute marți în alte trei state - Arizona, Florida și Illinois - erau menținute, cu măsuri de precauție consolidate.

Donald Trump aprecia luni “inutilă” amânarea alegerilor primare.

Louisiana, Georgia și Kentucky, care urmează să voteze mai târziu, și-au amânat deja scrutinele în mai și în iunie. Alte state ar putea să le urmeze rapid exemplul.

Pelicula “Cats”, șase premii Zmeura de Aur pentru “cel mai prost film”

Filmul muzical “Cats” a primit, luni seară, la gala premiilor Zmeura de Aur (Razzie Awards), care desemnează cele mai slabe producții din industrie, șase trofee, inclusiv pentru categoriile “cel mai prost film”, “cel mai prost scenariu” și “cel mai prost regizor”, scrie Reuters.

Rezultatele au premiat o performanță neplăcută pentru adaptarea pe marele ecran a spectacolului de succes “Cats”, de Andrew Lloyd Webber. Filmul, care include o distribuție formată din staruri precum Judi Dench, Taylor Swift și Idris Elba, care au fost costumate în animale cu ajutorul efectelor speciale, a fost ridiculizat de critică și s-a dovedit un dezastru la box office, încasând doar 70 de milioane de dolari.

Razzies Awards sau Golden Raspberries au fost create în 1980 ca antidot la sezonul premiilor de la Hollywood. Nominalizările au fost anunțate în februarie, cu o zi înainte de gala premiilor Oscar, cele mai importante distincții din industria filmului. Cele șase trofee acordate filmului “Cats” includ și categoriile “cel mai prost actor în rol secundar” pentru James Corden și Rebel Wilson. Tom Hooper a fost ales “cel mai prost regizor”.

Rusia interzice accesul în țară al străinilor

Rusia a interzis luni accesul în țară al străinilor, a închis școlile și a limitat evenimentele publice din Moscova, în încercarea de a limita extinderea coronavirusului, transmite Reuters. Interdicția referitoare la intrarea în Rusia a cetățenilor străini va fi aplicată în perioada 18 martie-1 mai, diplomații, personalul navigant al avioanelor și alte categorii urmând să fie exceptați, potrivit guvernului. Primarul din Moscova, Serghei Sobianin, a interzis toate evenimentele în aer liber și a limitat evenimentele din spații închise la o participare de 50 de persoane, până pe 10 aprilie, a anunțat acesta pe site-ul personal. El a explicat că este nevoie de întărirea măsurilor de carantină.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus din Rusia a crescut luni la 93, de la 63 în ziua precedentă, dar nu au fost raportate decese.

Rusia a mai anunțat că începând de luni a anulat toate evenimentele sportive, în timp ce ministrul Sportului, Oleg Matytsin, a ordonat tuturor instituțiilor educaționale și științifice aflate sub jurisdicția departamentului, să întărească măsurile sanitare și preventive împotriva răspândirii coronavirusului. La Moscova, Sobianin a spus că toate școlile de stat, școlile sportive și alte instituții educaționale din oraș vor fi închise între 21 martie și 12 aprilie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.