MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Incendiu la turnul de răcire al centralei nucleare Zaporojie
Ucraina şi Rusia se învinuiesc reciproc n Moscova continuă evacurările din zonele de graniță
Un incendiu a izbucnit duminică în sistemul de răcire al centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, iar Kievul şi Moscova se învinovăţesc reciproc, relatează AFP şi Reuters.
Ambele părţi insistă însă că nu a fost detectată nicio creştere a radiaţiilor în apropierea centralei, care este controlată de forţele ruse încă din primele zile ale ofensivei lor din 2022. Şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are personal de monitorizare la faţa locului, a declarat duminică seara că "nu a identificat niciun impact asupra securităţii nucleare".
Centrala electrică Zaporizhia, cea mai mare din Europa, este ocupată de ruşi din martie 2022. Aceasta este situată în Enerhodar, de-a lungul Niprului, un fluviu care acţionează ca o linie de front naturală între beligeranţi. "Bombardarea oraşului Enerhodar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire", a anunţat guvernatorul pro-rus al regiunii, Evgheni Baliţki, pe Telegram.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la rândul său, într-un mesaj postat pe reţelele sociale, că "ocupanţii ruşi au provocat un incendiu" în centrală, dar că "în prezent, nivelurile de radiaţii sunt în norme". El a publicat şi o înregistrare video care ar fi fost filmată din oraşul Nikopol, aflat sub control ucrainean.
Guvernatorul Balitski, instalat de autorităţile ruse, a asigurat, de asemenea, că "mediul radiologic" din jurul centralei, ale cărei şase unităţi sunt oprite din motive de siguranţă, este normal.
Ministrul ucrainean de interne a declarat că "monitorizează îndeaproape" situaţia de la staţiile de monitorizare din apropierea centralei. "Nu există niciun risc de explozie de abur sau alte consecinţe", a adăugat el. O înregistrare video publicată de preşedintele Zelenski arată o coloană de fum negru care se ridică din unul dintre turnurile de răcire ale centralei.
Moscova a acuzat în repetate rânduri forţele ucrainene că au bombardat în mod deliberat centrala, ceea ce Kievul neagă. La rândul său, Ucraina acuză Rusia de militarizarea sitului prin instalarea de arme grele în perimetrul centralei. AIEA a făcut apel în repetate rânduri la reţinere, temându-se că o acţiune militară "prost gândită" ar putea declanşa un "accident nuclear major".
Evhen Evtuşenko, un oficial local ucrainean din Nikopol, a declarat că au existat informaţii "neoficiale" potrivit cărora forţele ruse au dat foc unui număr mare de anvelope de automobile în turnurile de răcire. "Atâta timp cât teroriştii ruşi păstrează controlul asupra centralei nucleare, situaţia nu este şi nu poate fi normală", a spus Zelenski.
Conducerea rusă a instalaţiei a declarat că lucrătorii de urgenţă au izolat incendiul şi că nu există niciun pericol ca acesta să se extindă în continuare.
Rusia evacuează o altă regiune de frontieră, Belgorod
Rusia a evacuat luni părţi ale unei alte regiuni de lângă Ucraina, Belgorod, după ce Kievul şi-a intensificat puternic activitatea militară în apropierea frontierei, la doar câteva zile după cea mai mare incursiune a sa pe teritoriul suveran rusesc de la începutul războiului din 2022.
Forţele ucrainene au forţat graniţa rusă marţi dimineaţă şi au cucerit unele părţi vestice ale regiunii Kursk din Rusia, un atac surpriză ce ar putea avea ca scop obţinerea unei pârghii în eventuale discuţii de încetare a focului după alegerile din SUA. Aparent luată prin surprindere, Rusia a stabilizat până duminică frontul din regiunea Kursk, deşi Ucraina a reuşit să păstreze o fărâmă de teritoriu rusesc unde luptele continuau luni, potrivit bloggerilor de război ruşi.
În regiunea vecină Belgorod, la sud, guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, a declarat că au început evacuările din districtul Krasnaia Iaruga din cauza "activităţii inamice de la graniţă", care reprezenta o "ameninţare". "Sunt sigur că militarii noştri vor face totul pentru a face faţă ameninţării care a apărut", a spus Gladkov. "Începem să mutăm oamenii care locuiesc în districtul Krasnaia Iaruga în locuri mai sigure", a anunţat guvernatorul.
Rusia a impus un regim de securitate de amploare în regiunile Kursk, Briansk şi Belgorod, în timp ce aliatul său Belarus a declarat că îşi consolidează efectivele de trupe la graniţa cu Ucraina, după ce Minskul a declarat că drone ucrainene i-au încălcat spaţiul aerian.
Atacurile ucrainene îndrăzneţe asupra teritoriului suveran al Rusiei au scopul de a arăta susţinătorilor săi occidentali că Kievul încă mai poate organiza operaţiuni militare majore, încercând în acelaşi timp să obţină un instrument de negociere înaintea unor posibile negocieri de încetare a focului.
Premieră la Box Office după 34 de ani: Două filme cu actori soț și soție domină topul
Succesul literar "It Ends With Us" de Colleen Hoover este acum şi un succes la box office. Adaptarea cinematografică a romanului din 2016, cu Blake Lively şi Justin Baldoni (care este şi regizor), a strâns 50 de milioane de dolari din 3.611 săli de cinema nord-americane în weekendul de lansare. Dar pe primul loc în top a rămas "Deadpool & Wolverine" cu Ryan Reynolds şi Hugh Jackman.
"It Ends With Us" a încasat 30 de milioane de dolari la nivel internaţional, pentru un start global de 80 de milioane de dolari. Este o victorie uriaşă pentru film, pe care Sony Pictures şi Wayfarer Studios al lui Baldoni l-au cofinanţat cu 25 de milioane de dolari. "It Ends With Us" spune povestea lui Lily Bloom (Lively), proprietara unei mici afaceri care este prinsă într-un triunghi amoros între un neurochirurg fermecător, dar abuziv, Ryle (Baldoni), şi primul ei iubit, Atlas (Brandon Sklenar). Criticile au fost mixte, dar publicul a răspuns cu entuziasm la drama romantică PG-13, care a obţinut un "A-" la CinemaScore.
"It Ends With Us" a ratat cu puţin locul 1, "Deadpool & Wolverine", cu Ryan Reynolds, soţul lui Lively, adăugând 54,2 milioane de dolari din 4.330 de cinematografe, în al treilea weekend de la lansare. Aceasta este prima dată în luna august (o perioadă tradiţional lentă pentru multiplexuri) când două filme au încasat 50 de milioane de dolari în acelaşi weekend. De asemenea, este pentru prima dată în 34 de ani când filmele unui cuplu căsătorit ocupă primele locuri în box office-ul naţional - de când Bruce Willis în "Die Hard 2" şi Demi Moore în "Ghost" au ocupat locurile 1 şi, respectiv, 2, în 1990.
"Deadpool & Wolverine" a fost în fruntea box office-ului timp de trei weekenduri consecutive şi a generat până în prezent o sumă uriaşă de 494,3 milioane de dolari pe piaţa internă şi 1,029 miliarde de dolari la nivel global. În zilele următoare, aventura supereroilor Marvel va depăşi "Joker" din 2019 (1,07 miliarde de dolari) ca film cu rating R cu cele mai mari încasări din istorie.
Cealaltă nouă lansare din acest weekend, adaptarea jocului video "Borderlands" de la Lionsgate, cu Cate Blanchett, a eşuat cu 8,8 milioane de dolari din 3.125 de săli de cinema pentru început. A ajuns pe locul al patrulea, după "Twisters", care a adăugat 15,4 milioane de dolari din 3.664 de locaţii în al patrulea weekend. Producţia Universal a avut încasări de 222 de milioane de dolari pe plan intern şi 310 milioane de dolari pe plan mondial.
"Despicable Me 4", pe locul cinci în clasament, a adunat până acum încasări de 807 milioane de dolari la nivel mondial.
Ce ar fi putut provoca prăbuşirea avionului brazilian care a ucis 62 de persoane?
Un avion turbopropulsor ATR-72 operat de transportatorul regional Voepass s-a prăbuşit vineri într-o zonă rezidenţială de lângă Sao Paulo, Brazilia, toţi cei 62 de oameni aflaţi la bord pierzându-şi viaţa. Anchetatorii au recuperat aşa-numita cutie neagră a avionului care conţine înregistrări de voce şi date de zbor, un raport preliminar fiind aşteptat în termen de 30 de zile, a declarat duminică şeful centrului brazilian de investigare a accidentelor aviatice, Cenipa, relatează Reuters.
Avionul se îndrepta spre Sao Paulo după ce decolase din Cascavel, în statul Parana, şi s-a prăbuşit în jurul orei locale 13:30 (16.30 GMT) în Vinhedo, la aproximativ 80 km nord-vest de Sao Paulo. Avionul a zburat normal până la 1:21 p.m., când a încetat să mai răspundă la apeluri, iar contactul radar a fost pierdut la 1:22 p.m., au precizat forţele aeriene braziliene. Avionul nu a raportat nicio urgenţă.
Videoclipurile evenimentului arată că cerul era aparent senin când avionul a început să se rotească în spirală într-o mişcare neobişnuită, în cerc.
Ce vor căuta experții
Anthony Brickhouse, expert în siguranţa aviaţiei din SUA, a declarat că anchetatorii se vor uita la aspecte precum condiţiile meteorologice şi vor examina în ce măsură motoarele şi comenzile funcţionau corespunzător, pentru a ajuta la identificarea cauzelor pierderii controlului.
Videoclipurile cu accidentul analizate de experţii în aviaţie i-au determinat pe unii să speculeze că pe avion se acumulase gheaţă. Vineri, Voepass a declarat că gheaţa era previzibilă la altitudinile la care zbura avionul, dar că aceasta ar fi trebuit să se încadreze într-un nivel acceptabil.
Inginerul aeronautic brazilian şi investigatorul accidentului, Celso Faria de Souza, a declarat că este aproape sigur că gheaţa a provocat accidentul, judecând după înregistrarea video.
Avioanele ATR-72 s-au confruntat cu probleme legate de formarea gheţii, un accident produs în 1994 în statul american Indiana provocând moartea a 68 de persoane, după ce avionul nu a putut să se încline din cauza acumulării de gheaţă. După acel incident, producătorul ATR şi-a îmbunătăţit sistemul de degivrare.
În 2016, în Norvegia, un avion ATR-72 a avut probleme după ce s-a acumulat gheaţă pe el, dar pilotul a reuşit să recâştige controlul.
Ar fi putut ceda motorul?
John Hansman, profesor în cadrul departamentului de aeronautică şi astronautică de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a analizat o parte din imaginile cu accidentul din Brazilia distribuite pe reţelele sociale şi, fără să fi analizat datele de zbor, a declarat că accidentul nu pare să fi fost cauzat de vreme. Este posibil să fi fost o defecţiune a motorului pe o parte, gestionată greşit de echipaj, ceea ce ar fi dus la rotirea în jos, a declarat Hansman.
Potrivit experţilor, prăbuşirile aeriene ar putea fi cauzate de mai mulţi factori. Printre aceştia ar putea fi gheaţa, defectarea motorului sau eroarea umană. În multe cazuri există mai mult de o cauză, a declarat Robert A. Clifford, un avocat care a reprezentat unele dintre familiile victimelor accidentului din 1994.
Incendiile fac ravagii în apropiere de Atena
localităţi şi spitale din jurul capitalei sunt evacuate n flăcările înalte de până la 25 de metri s-au răspândit "ca fulgerul" din cauza vântului puternic
Un incendiu de vegetaţie care înaintează rapid, alimentat de vântul puternic, făcea ravagii luni în apropiere de Atena, mistuind copaci, case şi maşini şi forţând evacuarea unor spitale şi a cel puţin 11 localităţi, au declarat autorităţile elene, relatează Reuters.
Sute de incendii de vegetaţie au izbucnit în Grecia începând cu luna mai. În timp ce incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, vremea extraordinar de caldă şi uscată legată de schimbările climatice a făcut ca acestea să fie mai frecvente şi mai intense, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Peste 560 de pompieri - inclusiv din România - sprijiniţi de voluntari, 17 bombardiere cu apă şi 15 elicoptere se luptă cu cel mai recent incendiu de vegetaţie din Grecia, care a izbucnit duminică la ora locală 15.00 lângă Varnavas, la 35 km nord de capitală. Luni dimineaţă, incendiul se extinsese spre sud şi ardea pe mai multe fronturi, inclusiv în satul Grammatiko, în oraşul antic Marathon, municipalitatea Nea Makri de la malul mării şi Muntele Penteli, chiar la nord de Atena.
Vântul puternic schimbă constant direcţia flăcărilor. "În ciuda unei lupte grele şi a eforturilor supraomeneşti de peste noapte, incendiul s-a extins foarte repede şi a ajuns la Muntele Penteli", a declarat un oficial al pompierilor.
Avioanele de stingere a incendiilor şi-au întrerupt operaţiunile peste noapte şi au reluat eforturile luni dimineaţă. Poliţia a ajutat la evacuări, iar unii locuitori şi-au petrecut noaptea în adăposturi.
Cel puţin trei spitale au fost evacuate în Penteli. Incendiul, cu flăcări înalte de până la 25 de metri, s-a răspândit "ca fulgerul" din cauza vântului puternic, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakogiannis.
Nori groşi de fum au întunecat cerul deasupra Atenei duminică seara. Câteva ore mai târziu, flăcările ardeau în apropierea suburbiei rezidenţiale Dionysos, la aproximativ 23 km nord-est de centrul oraşului, şi în zonele din apropiere.
Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis s-a întors de urgenţă la Atena dintr-o vacanţă de weekend pe insula Creta pentru a supraveghea răspunsul la incendiu, a declarat un oficial guvernamental. Grecii au încă în minte imaginile dureroase ale unui incendiu din 2018 care a ucis 104 persoane în oraşul litoral Mati, în apropierea capitalei.
După cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată şi perioade lungi cu precipitaţii puţine sau deloc, se preconizează că Grecia va înregistra cea mai caldă vară din istorie. Autorităţile sunt în alertă maximă de incendiu până joi, în timp ce experţii meteorologi au avertizat că vine o "săptămână foarte dificilă". "Jumătate din Grecia va fi pe roşu", a declarat sâmbătă ministrul pentru criză climatică şi protecţie civilă, Vassilis Kikilias, menţionând temperaturi de 40 de grade Celsius, pe fondul vântului puternic.
Un elicopter s-a prăbuşit pe acoperişul unui hotel în Australia
Un elicopter s-a prăbuşit, luni, pe acoperişul unui hotel Hilton din oraşul Cairns, în nord-estul Australiei. Pilotul a murit. În urma prăbuşirii aparatului de zbor, a izbucnit un incendiu care a dus la o evacuare generală, a anunţat poliţia, potrivit presei internaţionale. "Pilotul, singurul ocupant al aparatului de zbor, a fost localizat şi declarat decedat, iar examinarea medico-legală este în curs de desfăşurare pentru identificarea sa oficială", a precizat poliţia într-un comunicat.
Una dintre palele elicopterului a căzut în piscina hotelului, potrivit serviciilor de urgenţă, care au raportat că două persoane au fost rănite şi transferate la spital în stare stabilă. O elice a căzut pe esplanada din faţa clădirii, a declarat Caitlin Denning, responsabil local al serviciilor de salvare. Potrivit poliţiei, niciuna dintre persoanele aflate la sol nu a fost rănită.
Sute de clienţi au fost evacuaţi din hotelul DoubleTree by Hilton din Cairns după accident, care a avut loc în toiul nopţii, în jurul orei locale 1.50. La faţa locului au fost trimişi investigatori de la Biroul australian pentru siguranţa transporturilor.
Pe reţelele de socializare, clipurile video arată flăcări care se ridică de pe acoperişul hotelului, în timp ce sirenele sună. Oraşul Cairns, situat în nordul tropical al statului Queensland, este o destinaţie turistică populară şi poarta de acces către Marea Barieră de Corali.
Ucraina - Ministrul adjunct al energiei, reţinut pentru o mită de jumătate de milion de dolari
Un adjunct al ministrului ucrainean al energiei a fost reţinut la Kiev pentru că ar fi luat mită o jumătate de milion de dolari, au anunţat luni serviciile de securitate ucrainene (SBU) într-un comunicat în care spun că au descoperit o schemă de corupţie la scară largă, relatează Ukrainskaia Pravda.
Oleksandr Heilo ar fi cerut mită de la managerii unor companii miniere din vestul Ucrainei care doreau să obţină transferul gratis de echipamente utilizate în minele din Doneţk, regiune din est, aflată aproape de linia frontului. Echipamentul în cauză este un echipament unic şi rar al unei companii de cărbune de stat situată în cea mai fierbinte zonă a liniei de front estice - Pokrovske, a declarat SBU. Oficialul, care era responsabil de siguranţa echipamentelor miniere, a cerut bani pentru evacuarea acestora. Heilo, precum şi trei presupuşi complici ai săi au fost prinşi în flagrant delict şi riscă până la 12 ani de închisoare şi confiscarea averii, potrivit comunicatului SBU.
La scurt timp după acest anunţ, guvernul ucrainean a anunţat că l-a demis pe Oleksandr Heilo, fără a comenta însă acuzaţiile care i se aduc.
De la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, în Ucraina au izbucnit mai multe scandaluri de corupţie, în special în cadrul Ministerului Apărării, care au condus la demiterea şi arestarea unor înalţi funcţionari. La începutul lunii mai, ministrul ucrainean al agriculturii, Mîkola Solskî, a demisionat şi a fost încarcerat după ce a fost acuzat de însuşirea unor terenuri aflate în proprietatea statului.
Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut din lupta împotriva corupţiei, care este endemică în Ucraina de zeci de ani, o prioritate, aceasta fiind una dintre condiţiile majore impuse de Bruxelles pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană.