Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Hillary Clinton intră în campanie pentru Joe Biden

Ziarul de Vrancea
27 apr 2020 1762 vizualizări

 “Doar gândiți-vă la diferența care ar fi existat în acest moment dacă am fi avut un președinte care nu doar ar asculta știința, dar care ar pune faptele înaintea ficțiunii și care ne-ar uni”, a subliniat fostul candidat democrat

Hillary Clinton și-a anunțat susținerea față de candidatul democrat Joe Biden în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie și l-a atacat pe fostul său rival, președintele republican Donald Trump. “Vreau să-mi adaug vocea tuturor celor care vă susțin pentru a deveni președintele nostru”, i-a spus marți lui Joe Biden fostul secretar de Stat, înfrânt de miliardarul newyorkez în 2016. Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, i-a mulțumit pentru susținere “femeii care ar fi trebuit să fie președinta Statelor Unite”. Izolați acasă, cei doi democrați au moderat prin videoconferință o masă rotundă pe tema impactului pandemiei covid-19 asupra femeilor, după ce Statele Unite au depășit marți pragul de un milion de cazuri diagnosticate și peste 58.000 de morți din cauza noului coronavirus. “Doar gândiți-vă la diferența care ar fi existat în acest moment dacă am fi avut un președinte care nu doar ar asculta știința, dar care ar pune faptele înaintea ficțiunii și care ne-ar uni”, a declarat Hillary Clinton. “Gândiți-vă ce-ar fi fost dacă am fi avut un adevărat președinte și nu doar pe cineva care se joacă în prime-time la televizor”, a subliniat ea, referindu-se la Donald Trump, o fostă vedetă de reality-show.

Ea l-a atacat pe președintele republican și a îndemnat la alegerea lui Joe Biden, “prietenul” său, la 3 noiembrie, pentru “a pune capăt disprețului, nu doar față de valorile americane, ci și față de instituțiile americane și multe alte lucruri care sunt în joc din cauza ocupantului actual” al Casei Albe. “Mi-ar plăcea să fiți președinte în acest moment”, i-a spus ea lui Joe Biden, care a fost vicepreședintele lui Barack Obama (2009-2017) pe când ea conducea diplomația americană (2009-2013), iar apoi în timpul campaniei prezidențiale.

“Cred că din tragedia pandemiei, a pierderii de vieți, de venituri și din toate suferințele pe care le îndurăm se va naște un moment de conștientizare”, a apreciat Hillary Clinton. “Și asta va fi pe buletinul de vot, în aceste alegeri: pentru ce fel de Americă votează oamenii?”.

Echipa de campanie a lui Donald Trump a primit cu sarcasm anunțul acestei susțineri, evocând-o, pe Twitter, pe Tara Reade. Această femeie îl acuză pe Joe Biden că a agresat-o sexual în 1993, pe când era senator, iar ea lucra pentru echipa sa la Washington.

Candidatul democrat a dezmințit, prin purtătoarea sa de cuvânt, aceste acuzații, difuzate prima oară prin intermediul unui podcast, la sfârșitul lui martie.

Trump: SUA au raportat peste 1 milion de contaminări pentru că testează mai bine

Statele Unite au raportat peste 1 milion de contaminări cu noul coronavirus doar pentru faptul că testează, a remarcat ieri președintele american Donald Trump, subliniind că demersurile de testare a populației din SUA se desfășoară “mult mai bine decât în orice altă țară din lume”. Comentariile președintelui, transmise pe Twitter, vin în contextul avertismentelor unor responsabili cu sănătatea publică din statele americane în sensul că lipsa de lucrători instruiți și de materiale limitează capacitatea de testare, notează Reuters. “Singurul motiv pentru care SUA au raportat un milion de cazuri de coronavirus este că testarea noastră este muuult mai bună decât în orice altă țară din lume”, a punctat Trump pe Twitter. “Alte țări sunt cu mult în urma noastră la testare și de aceea raportează mult mai puține cazuri”, a explicat șeful statului.

Directorul Institutului național american pentru alergii și boli infecțioase, Anthony Fauci, a afirmat marți într-un interviu pe CNN că toți americanii care au nevoie de un test pentru noul virus ar urma să poată fi testați până la finele lui mai - începutul lui iunie.

Pandemia a afectat economia Statelor Unite într-o măsură fără precedent de la Marea Recesiune, fiind previzibilă o contracție în primul trimestru, pe fondul măsurilor stricte adoptate cu menirea de a încetini propagarea virusului și care au dus la “închiderea” aproape totală a țării, punând totodată capăt celei mai îndelungate expansiuni din istoria SUA. Numărul americanilor care au solicitat ajutor de șomaj în ultimele cinci săptămâni s-a ridicat la 26,5 milioane, sau aproape unul din șase lucrători americani, iar pentru aprilie rata prevăzută a șomajului va depăși 16%.

Germania sporește achizițiile de vaccinuri antigripale pentru sezonul în care gripa și coronavirusul ar putea coexista

Pandemia cu noul coronavirus este departe de a se încheia, a declarat ieri ministrul german al sănătății Jens Spahn, în timp ce a făcut un anunț despre noi măsuri sanitare, inclusiv intensificarea achiziției de vaccinuri antigripale pentru a ajuta sistemul medical în viitorul sezon de iarnă, când ne-am putea confrunta în același timp cu COVID-19 și cu gripa sezonieră. “Pentru sistemul medical ar fi o mare provocare să se confrunte în același timp cu un val de gripă și cu un val de coronavirus - acestea prezintă simptome similare și necesită capacități similare de ventilare mecanică”, a avertizat Jens Spahn, potrivit agenției Reuters. În acest context, el a prezentat un plan pentru sporirea cu circa 30% a cantității de vaccinuri antigripale disponibile. Ministrul german a mai precizat, potrivit AFP, că în prezent Germania are capacitatea de a efectua săptămânal circa 900.000 de teste pentru COVID-19, cu condiția să poată fi procurate și materialele necesare, numărul testelor realizate efectiv la ora actuală fiind de circa 470.000 pe săptămână. Această capacitate suplimentară ar putea ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului în rândul personalului medical și în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice, a subliniat Jens Spahn. Germania are până în prezent confirmate 160.059 de cazuri de COVID-19, dintre care 6.314 decese, și a efectuat peste două milioane de teste.

Canada: 9 din cele 22 de victime ale ucigașului, ucise de flăcări, nu de gloanțe

Nouă din cele 22 de victime ale lui Gabriel Wortman din provincia canadiană Nova Scotia au murit din cauza incendiilor, după ce ucigașul a dat foc locuințelor, și nu împușcate, a anunțat poliția. Conform informațiilor oficiale preluate de Reuters de a Royal Canadian Mounted Police (RMCP, poliția federală canadiană), au căzut victime atacurilor din 18-19 aprilie inclusiv animale de companie. Anchetatorii au găsit peste 400 de martori ai crimelor comise de atacatorul în vârstă de 51 de ani într-un raid care a durat 13 ore. Jumătate din martori au fost deja intervievați, dar încă nu s-a putut stabili motivația ucigașului. Prima agresată a fost chiar prietena acestuia, care a reușit să scape și este acum unul din martorii-cheie.

După ce poliția a răspuns la primul apel de urgență, în localitatea rurală Portapique, Wortman a reușit să scape și s-a ascuns peste noapte într-o zonă industrială. El și-a continuat atacurile a doua zi dimineața, până când a murit în urma unui schimb de focuri cu forțele de ordine. Ancheta se concentrează în prezent asupra modului în care Wortman și-a procurat armele folosite și încearcă să stabilească dacă au existat complici. “Chiar dacă atacatorul înarmat nu va fi judecat niciodată, avem datoria de a finaliza ancheta conform acelorași standarde”, a arătat Darren Campbel, șeful RCMP din Nova Scotia.

Franța: Evenimentele la care participă mai mult de 5.000 de persoane, interzise până în luna septembrie

Guvernul francez a decis ca festivalurile și evenimentele sportive la care participă mai mult de 5.000 de persoane să fie interzise până în luna septembrie, a anunțat marți seara prim-ministrul Edouard Philippe. Inițial, președintele Emmanuel Macron a anunțat că festivalurile și evenimentele vor fi interzise până la jumătatea lunii iulie. Acum, Festivalul de Film de la Cannes de anul acesta, care trebuia să aibă loc în mai și fusese amânat pentru iunie - iulie, și Turul Franței, reprogramat pentru 29 august - 20 septembrie, se numără între manifestările puse sub semnul întrebării.  Numeroase festivaluri franceze au fost deja anulate, ele urmând să fie reluate în 2021. Măsurile de izolare au intrat în vigoare în Franța pe 17 martie. Ridicarea lor, făcută treptat, va începe pe 11 mai. Muzeele, teatrele și localurile este posibil să fie redeschise pe 2 iunie, potrivit Guvernului.

De la începutul epidemiei în Franța, au fost înregistrate peste 165.000 de cazuri și 23.660 de decese.

Incendiu în Coreea de Sud: Cel puțin 25 de morți într-o clădire

Cel puțin 25 de persoane au murit, iar alte șapte au fost rănite ieri, într-un incendiu într-un depozit, în Coreea de Sud. Sinistrul, care a izbucnit într-un imobil cu patru etaje, aflat în construcție la Icheon, la est de Seul, s-a extins “foarte repede” și împiedica evacuarea persoanelor dinăuntru, a declarat pentru Yonhap un reprezentant al pompierilor. Incendiul ar fi fost provocat de o explozie, în urma utilizării de uretan - un izolant termic inflamabil - în lucrări la subsol.

Premierul sud-coreean Chung Sye-kyun a dispus o mobilizare a “întregului personal și resurselor necesare” în vederea salvării persoanelor blocate în clădirea în flăcări.

Noi imagini surprind iahturi de lux în apropierea vilei lui Kim Jong Un

Imagini satelitare surprind mișcări recente ale unor ambarcațiuni de lux - folosite adesea de Kim Jong Un și anturajul său - în apropiere de Wonsan, care consolidează teza potrivit căreia dictatorul nord-coreean se află în această stațiune balneară de pe coasta de est a țării, potrivit unor experți în Coreea de Nord. Absența fără precedent a lui Kim Jong Un de la marcarea, la 15 aprilie, a 108 ani de la nașterea bunicului său, Kim Il Sung, fondatorul regimului stalinist, și faptul că nu a apărut în public de atunci alimentează zvonuri cu privire la starea sănătății sale și la întrebări despre locul în care se află. Un site specializat în Coreea de Nord - NK PRO - a publicat imagini satelitare care surprind, susține publicația, deplasări ale unor iahturi ce relevă prezența lui Kim Jong Un sau a anturajului său la Wonsan.

Alt site specializat în Coreea de Nord - 38 North, cu sediul în Statele Unite - a dezvăluit săptămâna trecută imagini satelitare care surprind ceea ce pare să fie trenul privat al dictatorului staționat într-o gară rezervată uzului său personal, la complexul rezidențial din Wonsan.

Oficiali din Coreea de Sud și Statele Unite consideră că este plauzibil ca Kim Jong Un să se afle într-un sejur în această stațiune balneară - poate pentru a evita riscul unei contaminări cu noul coronavirus apărut în China și și-au exprimat îndoiala cu privire la dezvăluiri ale unor publicații care evocă grave probleme de sănătate ale dictatorului. Presa oficială nord-coreeană nu mai scrie despre locul în care se află Kim Jong Un de la o reuniune pe care a prezidat-o la 11 aprilie.

Spania: Rata infectării scade la sub 1 în majoritatea regiunilor

Spania a înregistrat 325 de morți din cauza covid-19 în 24 de ore, au anunțat ieri autoritățile sanitare, care consideră că epidemia evoluează “favorabil”, în contextul apropierii începerii unei ieșiri treptate din izolare - începând de săptămâna viitoare. Bilanțul total a crescut cu 453 de morți la 24.275 de decese - din cauza înregistrării unor morți ce au avut loc în zilele anterioare în Galicia și care nu erau înregistrate, a anunțat Ministerul spaniol al Sănătății. Numărul contaminărilor a crescut cu 2.144 la 212.917, ceea ce face din Spania a doua cea mai afectată țară de această pandemie ca număr de infecții, după Statele Unite, a subliniat ministerul. “Evoluția pe care o constatăm rămâne foarte favorabilă și în concordanță cu previziunile”, a precizat directorul Centrului spaniol de coordonare a alertelor și urgențelor sanitare Fernando Simon.

Bilanțul zilnic al deceselor este de-acum cu mult inferior celui din perioada de vârf - 950 la începutul lunii -, iar numărul mediu de persoane contaminate la un caz de infectare - pe care cercetătorii îl numesc “rata de reproducere” R sau R0 - a scăzut sub 1 în aproape toate regiunile spaniole, a subliniat Fernando Simon. Măsurile de izolare aflate în vigoare în Spania urmează să înceapă să fie ridicate treptat - începând de la 4 mai - în vederea unei întoarceri la normal până la sfârșitul lui iunie. Potrivit unui plan prezentat marți de premierul spaniol Pedro Sanchez, ieșirea din izolare diferă de la o provincie la alta în funcție de criterii precum rata infecției, numărul de paturi disponibile la terapie intensivă sau respectarea reglementărilor cu privire la distanțarea socială.

Logodnica premierului britanic a dat naștere unui băiat

Premierul britanic, care abia s-a întors la Guvern după ce a fost grav bolnav de covid-19, și partenera sa Carrie Symonds au anunțat ieri nașterea unui fiu, “un băiețel sănătos”. Șeful Guvernului conservator are un motiv în plus să doarmă mai puțin noaptea - în contextul preluării gestionării pandemiei, Regatul Unit fiind una dintre țările cel mai puternic afectate în Europa, și al negocierilor cu privire la perioada post-Brexit. Copilul - al cărui nume nu a fost dezvăluit - s-a născut “într-un spital din Londra în această (miercuri) dimineața devreme și se simte “foarte bine”, la fel ca mama sa, a declarat un purtător de cuvânt - o surpriză având în vedere că nașterea nu era prevăzută atât de devreme.

Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, a fost contaminat cu noul coronavirus, ceea ce a condus la o săptămână de spitalizare - inclusiv trei nopți la terapie intensivă. Logodnica sa, în vârstă de 32 de ani, a prezentat simptome de covid-19. Cei doi s-au instalat anul trecut la Downing Street - devenind primul cuplu necăsătorit care trăiește în reședința oficială a premierilor britanici. Acest băiat este primul copil al lui Carrie Symonds. Însă Boris Johnson are deja patru copii cu o prietenă din copilărie, a doua sa căsătorie. El a recunoscut alt copil, născut dintr-o relație extraconjugală, iar presa îi atribuie încă un alt copil ilegitim.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.