Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Harry și Meghan renunță la titlurile regale

Ziarul de Vrancea
18 ian 2020 2372 vizualizări

Cei doi devalorizează casa regală, o transformă ”într-un Walmart cu coroană”, a spus, supărat, tatăl fostei actrițe

Palatul Buckingham a anunțat, sâmbătă, că prințul Harry și soția sa Meghan nu vor mai fi numiți “Alteța Sa Regală”și nu vor mai primi fonduri publice, ei nemaifiind membri activi ai familiei regale și alegând un viitor mai independent.

Tot sâmbătă, regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a explicat, într-un comunicat, că s-a găsit o cale “constructivă” pentru prințul Harry și familia sa. Regina s-a declarat mândră de Megham Markle și își dorește ca Harry și familia sa “să construiască o nouă viață fericită și liniștită”. “După multe luni de conversații și discuții mai recente, sunt mulțumită că împreună am găsit o cale constructivă și cu susținere pentru viitor, pentru nepotul meu și familia sa. Harry, Meghan și Archie vor fi mereu membri mult iubiți ai familiei mele. Înțeleg problemele cu care s-au confruntat ca urmare a atenției intense asupra lor din ultimii doi ani și le susțin dorința de a avea o viață mai independentă. Le mulțumesc pentru toată munca depusă în această țară, în Commonwealth și dincolo de aceasta și sunt în special mândră de felul în care Meghan a devenit atât de rapid parte a familiei. Este dorința întregii mele familii ca înțelegerea de astăzi să le permită să înceapă să construiască o nouă viață fericită și liniștită”, este comunicatul reginei Marii Britranii.

Își vor păstra asociațiile și patronajele private

Palatul Buckingham a precizat, tot pe royal.uk, că ducele și ducesa de Sussek îi sunt recunoscători familiei regale pentru susținere. “După cum s-a convenit în această nouă înțelegere, ei înțeleg că trebuie să renunțe la îndatoririle regale. Ei nu vor mai primi fonduri publice pentru îndatoririle regale. Cu binecuvântarea reginei, Sussex-ii își vor păstra asociațiile și patronajele private. Cei doi nu o mai pot reprezenta oficial pe regină, dar au subliniat că tot ce fac va fi în continuare în conformitate cu valorile majestății sale. Ducii de Sussex nu își vor folosi titlurile HRH (Alteța Sa Regală), nemaifiind membri active ai familiei regale”, se menționează în comunicat.

Harry și Meghan vor avea în continuare ca reședință în Marea Britanie Frogmore Cottage. “Buckingham Palace nu comentează detaliile cu privire la aranjamentele pentru securitatea familiei. Există procese independente bine stabilite pentru stabilirea necesității securității din fonduri publice. Acest nou model va intra în vigoare în vara anului 2020”, se mai arată în comunicatul Palatului Buckingham.

Luni, regina Elizabeth s-a întâlnit cu prințul de Wales, ducele de Cambridge și ducele de Sussexși a analizat următorii pași care vor fi făcuți în relația cu ducii de Sussex. Aceasta a fost prima întâlnire la care au participat cei patru după ce, săptămâna trecută, prințul Harry, al șaselea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, și soția lui, Meghan Markle, au anunțat că renunță la îndatoririle regale și că vor trăi atât în Marea Britanie, cât și în Canada. În plus, ei au spus că vor să fie independenți din punct de vedere financiar.

Thomas Markle: Ei distrug familia regală, o devalorizează

Tatăl lui Meghan Markle, Thomas Markle, a declarat pentru Channel 5 că este dezamăgitor că fiica sa și prințul Harry au decis să nu mai aibă un rol activ în familia regală britanică. El consideră că Meghan și Harry devalorizează familia regală și o transformă “într-un Walmart cu coroană”, relatează Reuters. “Este dezamăgitor, pentru că de fapt ea a ajuns să trăiască visul oricărei fete. Fiecare tânără își dorește să devină prințesă și ea a reușit, iar acum renunță. Pare că îi dă cu piciorul pentru bani”, a spus Thomas Markle, care nu are o relație apropiată cu fiica sa.

El a descris familia regală ca “una dintre cele mai importante instituții longevive” și a precizat că atunci când Meghan s-a căsătorit cu Harry, în mai 2018, ei și-au asumat obligația de “a fi parte a familiei regale și a reprezenta regalitatea”. “Aceasta este una dintre cele mai importante instituții longevive care au existat vreodată. Ei o distrug, o devalorizează, o fac meschină… O transformă într-un Walmart cu coroană. Este ceva ridicol, nu ar trebui să facă asta”. El nu a mai vorbit cu fiica sa de la nunta actriței cu prințul Harry. “Nu o văd contactându-mă, în special acum… Și nici pe Harry, dar cred că ambii se transformă în suflete pierdute. Nu știu ce vor. Cred că nu știu ce vor”, a conchis Thomas Markle.

BBC: Numărul persoanelor infectate de virusul misterios din China, mult mai mare decât se susține

Numărul persoanelor deja infectate de virusul misterios care a apărut în China este mult mai mare decât arată cifrele oficiale, susțin oamenii de știință, citați de BBC.

Patruzeci și unu de cazuri ale noului virus au fost confirmate de laborator, însă experții din Marea Britanie estimează că cifra se apropie de 1.700. Două persoane au murit în urma virusului, care a apărut în orașul Wuhan în luna decembrie. “Sunt mult mai îngrijorat acum decât eram acum o săptămână”, a declarat profesorul Neil Ferguson. Cercetarea a fost realizată de Centrul MRC pentru analiză globală a bolilor infecțioase de la Imperial College London, care oferă consultanță inclusiv Guvernului britanic și Organizației Mondiale a Sănătății.

Autoritățile din Singapore și Hong Kong au monitorizat pasagerii veniți cu avionul de la Wuhan, iar SUA au anunțat măsuri similare la aeroporturile din San Francisco, Los Angeles și New York. Deși focarul a fost localizat în Wuhan, au existat două cazuri în Thailanda și unul în Japonia. “Acest lucru mă îngrijorează. Pentru ca Wuhan să fi exportat trei cazuri de virus în alte țări, asta presupune că ar trebui să fie mult mai multe cazuri decât s-au raportat”, a declarat Neil Ferguson.

Wuhan International Airport servește o populație de 19 milioane, dar doar 3.400 de persoane călătoresc zilnic în alte țări. Oficialii chinezi susțin că nu au existat cazuri de propagare a virusului de la o persoană la altă. În schimb, virusul ar fi trecut bariera speciilor și provine de la animale infectate la o piață de fructe de mare și animale sălbatice din Wuhan.

Vineri, misterioasa penumonie virală apărută în centrul Chinei, al cărei virus face parte din familia SARS, a făcut a doua victimă. Un bărbat în vârstă de 69 de ani a murit la Wuhan, unde boala a fost descoperită luna trecută pentru prima oară. Starea pacientului, care s-a îmbolnăvit la 31 decembrie, s-a agravat cinci zile mai târziu, printr-o miocardită gravă (inflamarea mușchiului cardiac), o funcție renală anormală și multiple organe grav afectate, au precizat autoritățile sanitare.

Potrivit ultimului bilanț disponibil, cel puțin 41 de bolnavi au fost înregistrați în China, dintre care cinci se află în stare gravă.

Această pneumonie alimentează temeri cu privire la o reapariție a unui virus de tip SARS (Sindromul Respirator Sever Acut), extrem de contagios, care a ucis 650 de persoane în China continentală și la Hong Kong în perioada 2002-2003.

Putin respinge ideea liderilor pe viață din epoca sovietică

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat sâmbătă că nu dorește ca Rusia să se întoarcă la practica din epoca sovietică de a avea conducători pe viață care au murit în funcție fără o strategie de succesiune adecvată, relatează Reuters, citează Agerpres. Comentariile sale, făcute la Sankt Petersburg în prezența unor veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, survin la câteva zile după ce a dezvăluit o schimbare rapidă a sistemului politic care a dus la demisia lui Dmitri Medvedev din funcția de premier și a guvernului acestuia.

Putin, într-o mișcare surprinzătoare, l-a ales desemnat ca șef al executivului pe directorul Fiscului, Mihail Mișustin, relativ necunoscut marelui public. Rușii așteaptă acum să afle care sunt miniștrii care își vor păstra funcțiile într-un nou guvern, notează Reuters. Modificările aduse de Putin, care ar amenda constituția pentru a crea noi centre de putere în afara președinției, au fost percepute la scară largă că îi dau posibilitatea liderului de la Kremlin să-și extindă puterea odată ce părăsește președinția în 2024. El a dominat politica rusă, ca președinte sau ca prim-ministru, timp de două decenii.

Criticii îl acuză pe Putin, fost ofițer KGB, că plănuiește să rămână la o anumită capacitate și după încheierea mandatului său. Ei îl suspectează că intenționează să continue să dețină controlul asupra celei mai mari națiuni din lume, care este, de asemenea, una dintre cele două mari puteri nucleare importante ale lumii. În comentariile sale de sâmbătă, Putin, care a spus deja că dorește ca mandatele viitorilor președinți să fie limitate la două, deși în prezent el se află la al patrulea mandat, a respins ideea președinților ruși pe viață.

“În ceea ce privește mandatele (prezidențiale) pentru a rămâne la putere înțeleg... că (îngrijorare pentru acest lucru) are legătură pentru mulți oameni cu preocupări despre societate, stat și stabilitate internă și externă”, a declarat Vladimir Putin. “Dar ar fi foarte îngrijorător să ne întoarcem la situația de la mijlocul anilor '80, când liderii de stat rămâneau la putere, unul câte unul, până la sfârșitul zilelor și plecau din funcție fără a asigura condițiile necesare pentru o tranziție a puterii. Așa că ar fi mai bine să nu se revină la acea situație”, a spus președintele rus.

Perioada sovietică a fost marcată de o serie de lideri precum Leonid Brejnev, Iuri Andropov și Konstantin Chernenko, care au murit cu toții în timp ce se aflau în funcție.

Administrația Trump descurajează elevii să mănânce sănătos

Administrația Trumo a propus, zilele trecute, relaxarea standardelor nutriționale din școli, introduse de fosta primă doamnă Michelle Obama, astfel încât elevii să fie mai dornici să mănânce produsele care li se oferă. Potrivit regulilor propuse, în școli s-ar permite ca elevilor să îi se ofere mai mult pizza, carne și cartofi prăjiți și mai puține legume proaspete, fructe și cereale integrale, notează The Guardian. Propunerile ar aduce mai multă flexibilitate pentru școli, a precizat Departamentul pentru Agricultură (USDA), adăugând: “Pentru că școlile își știu cel mai bine copiii”. Agenția este responsabilă cu administrarea programelor nutriționale conform cărora sunt hrăniți aproximativ 30 de milioane de elevi din 99.000 de școli.

Propunerile au fost anunțate vineri, zi în care Michelle Obama a împlinit 56 de ani. Sub administrația Obama, la inițiativa primei doamne de atunci, s-a impus ca meniurile din școli să include mai multe cereale integrale, fructe și legume proaspete.

Colin Schwartz, director adjunct în cadrul Centrului pentru Știință în Interesul Public, a declarat că noile reguli propuse, dacă vor fi acceptate, vor deschide calea către alegerea de către copii a unor alimente bogate în calorii și în grăsimi saturate în locul unor mâncăruri sănătoase. Astfel, copiii vor prefera să mănânce pizza, burgeri și cartofi prăjiți. În 2017, secretarul Departamentului pentru Agricultură, Sonny Perdue, a început să lucreze la relaxarea standardelor nutriționale promovate de Obama, spunând că elevii nu optează pentru alimentele sănătoase și acestea ajung să fie aruncate la gunoi.

Familiile victimelor canadiene din avionul doborât vor primi câte 25.000 de dolari canadieni

Premierul Canadei Justin Trudeau a anunțat, vineri, că Guvernul său va oferi câte 25.000 de dolari canadieni (19,100 de dolari americani) familiilor victimelor canadiene ucise în urma doborârii avionului Boeing 737-800 aparținând companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA), informează DPA. “Acesta este un prim pas pentru a ajuta la aranjamentele de repatriere. Este un caz unic și fără precedent, mai ales din cauza sancțiunilor internaționale împotriva Iranului. Vreau să fie clar. Așteptăm ca Iranul să compenseze aceste familii. M-am întâlnit cu aceste familii, nu pot aștepta săptămâni. Au nevoie de ajutor acum”, a declarat Trudeau.

Boeingul 737-800 aparținând companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) a fost doborât, la 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, cu două rachete lansate de către forțele iraniene, și nu cu una. După mai multe zile de dezmințiri oficiale ale tezei potrivit căreia a fost trasă o rachetă asupra zborului PS752, forțele iraniene și-au recunoscut sâmbătă vina, evocând o “eroare umană”. Potrivit acestor imagini - autentificate de NYT -, avionul a fost atins de două rachete lansate dontr-o bază militară din apropiere de Teheran.

Aceste imagini, surprinse de o cameră video de supraveghere și filmate cu un telefon mobil, relevă traiectoria unui obiect strălucitor, noaptea, iar apoi o explozie pe cer după aproape 20 de secunde.

Un al doilea obiect luminos este lansat, zece secunde mai târziu - din același loc, în aceeași direcție - și explodează zece secunde mai târziu. Un minut mai târziu, o minge de foc apare scurt timp în partea de sus a ecranului. După ce au dezmințit ipoteza potrivit căreia avionul Ukraine International Airlines (UIA) ar fi putut fi doborât de o rachetă iraniană, forțele armate iraniene și-au recunoscut sâmbăta trecută vina în această dramă, evocând o “eroare umană”.

Între cele 176 de victime ale catastrofei se află 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineniși 10 suedezi.Ceilalți pasageri erau din Regatul Unit și Afganistan.

Maxim istoric pentru populația Germaniei

Populația Germaniei a atins anul trecut un maxim istoric de 83,2 milioane de persoane grație emigranților, însă ritmul de creștere a fost cel mai mic din ultimii șapte ani în condițiile în care cea mai mare economie a Europei continuă să sufere de pe urma unui deficit cronic de nașteri, arată cifrele oficiale publicate vineri, transmite Reuters.

La finele lui 2019, numărul persoanelor care trăiau în Germania era cu aproximativ 200.000 de persoane mai mare decât la finele lui 2018. Cu toate acestea, această creștere se datorează în întregime emigranților. “Fără câștigurile aduse de migrație, populația ar fi scăzut”, a precizat Oficiul federal de statistică.

Potrivit estimărilor preliminare, anul trecut un număr cuprins între 770.000 și 790.000 de persoane s-au născut în Germania și aproximativ 930.000 au decedat. Numărul emigranților care au ajuns în Germania este estimat undeva între 300.000 și 350.000 de persoane, însă de remarcat că această cifră este în scădere pentru al patrulea an consecutiv. Germania suferă de mai mulți ai de un deficit cronic de nașteri și în consecință are una din cele mai îmbătrânite populații din lume. Anul trecut, cea mai mare economie a Europei a înregistrat cel mai mare număr de decese de după 1972. Îmbătrânirea populației pune presiune pe sistemul public de pensii din Germania și este un motiv de îngrijorare pentru companiile care caută să angajeze muncitori calificați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.