Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Gravitatea infectării: Încărcătura virală sau slăbiciunea genetică?

Ziarul de Vrancea
3 apr 2020 1984 vizualizări

Coronavirusul îi lovește cel mai rău pe cei în vârstă și pe cei cu alte probleme de sănătate, dar mor și oameni tineri, în formă fizică și de sănătate bună, inclusiv cadre medicale expuse la pacienți cu Covid-19 iar experții încearcă să înțeleagă de ce, scrie Guardian.

Aceasta este una dintre marile necunoscute ale pandemiei, notează publicația britanică. În unele cazuri, boli nediagnosticate ies la iveală, dar în altele nu se găsește nicio explicație, așa că oamenii de știință se străduiesc să descopere cauzele pentru care coronavirusul se comportă în acest fel. În acest sens, au fost propuse mai multe teorii.

Unii cercetători cred că deznodământul depinde de cantitatea de virus care infectează o persoană. Dacă primești o doză enormă, deznodământul ar putea fi mai grav. Alții argumentează că ar fi vorba de sensibilitatea genetică. Cu alte cuvinte, există oameni ale căror gene îi fac mai vulnerabili la virusul ce se răspândește prin corpul lor. Această ipoteză este sprijinită de virusologul Michael Skinner de la celebrul Imperial College din Londra: “Este foarte posibil ca unii dintre noi să aibă un anume profil genetic ce ne crește probabilitatea de a reacționa rău la o infecție cu acest coronavirus”. Un exemplu de astfel de sensibilitate este dat de virusul herpes simplex. La unii oameni, o mutație genetică ce afectează receptoarele celulare TLR3 din sistemul nervos central îi face incapabili să reacționeze la cea mai gravă lovitură a virusului, așa că fac o boală denumită encefalită herpex simplex ce poate duce la crize și convulsii la copii.  “S-ar putea să fie vorba de o sensibilitate similară a unor persoane care au Covid-19, iar asta îi face să aibă o formă mai acută din cauza efectelor secundare grave”, a adăugat Skinner.

Primele date din China sugerează pista încărcăturii virale

Alți experți sugerează că un factor crucial este cantitatea de virus primită. Unii oameni sunt afectați, astfel, din cauza unei încărcături virale mari. “O persoană cu o mare încărcătură virală are mai multe particule de virus decât una cu o încărcătură mică”, spune virusologul Alison Sinclair de la Universitatea Sussex. “Încă nu știm care este impactul încărcăturii virale asupra simptomelor unei persoane infectate cu Covid-19. Va fi important de aflat dacă este o legătură între încărcăturile virale mari și cazurile grave”, a adăugat Sinclair.

Punctul ei de vedere este susținut și de Edward Parker de la Școala Londonezp pentru Igienă și Medicină Tropicală: “La Covid-19, primele date din China sugerează că încărcătura virală este mai mare la pacienții cu o formă mai gravă a bolii, așa se întâmplă și la Sars și gripă”. “Așa că este crucial să limităm orice expunere posibilă la Covid-19, iar dacă nu ne simțim bine trebuie să respectăm măsuri de auto-izolare stricte pentru a limita probabilitatea de a-I infecta pe alții”, a explicat acesta.

Studiu: Grupa sanguină ar putea avea o influență

Grupa sanguină ar putea avea o influență asupra rezistenței organismului nostru la coronavirus, potrivit unui studiu al cercetătorilor chinezi, citat de Le Figaro. Cercetătorii au studiat distribuirea grupelor sanguine la 2173 de pacienți infectați cu Covid-19, de la trei spitale din Wuhan și Shenzhen, și au făcut o comparație cu grupele sanguine ale persoanelor necontaminate. Ei au ajuns la concluzia că grupa sanguină A este asociată cu un risc mai ridicat de a contracta coronavirus comparativ cu celelalte grupe, în timp ce grupa 0 este asociată riscului cel mai mic. “Nu este surprinzător. În 2005, un studiu al unei echipe din Hong Kong arăta că oamenii cu grupa sanguină 0 sunt mai puțin sensibili la Sars (alt coronavirus) decât alte grupe sanguine. În această privință cele două virusuri se aseamănă enorm”, a explicat Jacques Le Pendu, director de cercetare la Institutul de Sănătate și Cercetare Medicală din Nantes.

Această rezistență variabilă ar fi determinată de anticorpi, aceste glicoproteine folosite de sistemul imunitar pentru detectarea și neutralizarea agenților patogeni. O persoană cu grupa sanguină A are antigene A și dezvoltă în primele luni de viață anticorpi anti-B; cele cu grupa sanguină B dezvoltă anticorpi anti-A, cele cu grupa 0 dezvoltă anticorpi anti-A și anti-B, iar cele cu grupa AB niciun anticorp. “Dacă vine de la o persoană cu grupa sanguină A sau B către o persoană cu grupa 0, virusul va fi contracarat de anticorpi anti-A și anti-B care îl vor neutraliza și îl vor împiedica să se atașeze de receptorul celulei țintă. Cel puțin asta am arătat în cazul Sars, în 2003”, a explicat Le Pendu. Astfel, persoanele cu grupa sanguină 0 sunt cumva vaccinate natural prin prezența anticorpilor anti-A și B, cu excepția situației în care sunt contaminate de o persoană cu grupa 0.

“Acestea nu sunt decât ipoteze care trebuie să fie demonstrate pentru Covid-19”, a mai spus cercetătorul, adăugând că aceste date pot fi extrem de utile. “Dezvoltăm anticorpi antigrupe A și B în primele luni de viață. Ar fi interesant ca în viitor să facem astfel încât toată lumea să aibă nivelul de anticorpi ridicat, un mijloc natural de apărare pe care îl putem întări pentru a lupta cu un virus. Evident, acesta nu ar fi niciodată la fel de eficient ca un vaccin, dar astfel s-ar putea încetini o epidemie”, a conchis Le Pendu.

Războiul pentru măști: SUA, acuzate de “piraterie”

SUA au fost acuzate de “piraterie modernă” după ce ar fi deturnat un transport de măști de protecție destinat Poliției germane și ar fi supralicitat pentru achiziția de materiale de protecție în contextul pandemiei de coronavirus, privând astfel alte state de posibilitatea de a le achiziționa, în condițiile unei cereri tot mai mari de astfel de produse la nivel global, scrie The Guardian. Aproximativ 200.000 de măști N95 au fost deturnate către Statele Unite în timp ce erau transferate între avioane în Thailanda, potrivit autorităților de la Berlin, care afirmă că au comandat măștile pentru polițiști. Andreas Geisel, ministrul de stat al Internelor din Berlin, a descris acțiunea ca fiind “un act de piraterie modernă” și a cerut Guvernului german să solicite Washingtonului să se conformeze regulilor comerțului internațional.

Aceasta nu este o manieră de a trata partenerii transatlantici. Chiar și în perioade de criză la nivel global, nu ar trebui utilizate metode demne de Vestul sălbatic”, a declarat el. Partea germană susține că măștile au fost făcute de un producător chinez pentru compania americană 3M, dar firma a emis vineri un comunicat afirmând că nu are dovezi privind confiscarea unor produse ale sale și nu are nicio comandă de măști din China pentru Poliția din Berlin.

Acuzațiile germane se adaugă unui val de plângeri vizând practicile utilizate de administrația Trump în această perioadă pentru a obține materiale sanitare. Valérie Pécresse, președinte al regiunii Île-de-France, care include Parisul, a descris cursa pentru obținerea de măști medicale de protecție ca pe o “vânătoare de comori”.

“Am găsit un stoc de măști disponibil și americanii - nu mă refer la Guvernul american - dar americanii au supralicitat. Au oferit un preț triplu și plata în avans. Eu nu pot face așa ceva. Cheltui banii contribuabililor și pot plăti doar la livrare, după ce am verificat calitatea produselor”, a declarat ea.

OMS deschide calea pentru utilizarea extinsă a măștilor de către populație

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că măștile chirurgicale trebuie să fie rezervate personalului medical, dar a deschis calea spre utilizarea extinsă a măștilor, chiar artizanale, de către marele public cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus. Un înalt responsabil OMS a declarat presei că transmiterea pe cale aeriană a virusului ar putea să fi afectat peste un milion de persoane în lume și ucis 50.000 de persoane de la înregistrarea primelor cazuri în decembrie în China. “Trebuie să rezervăm măștile medicale și chirurgicale persoanelor din prima linie. Dar ideea de a utiliza măști care protejează căile respiratorii și gura pentru a împiedica tusea sau răsuflarea să răspândească boala în mediul înconjurător și spre alții nu este o idee rea în sine”, a spus medicul Mike Ryan, expert OMS în situații de urgență.

În SUA, Anthony Fauci, medic și director al Institutului național pentru bolile alergice și infecțioase, responsabil de coordonarea luptei împotriva COVID-19, a declarat vineri că americanii ar trebui să-și acopere gura și nasul în timpul ieșirii lor în public, dar că ei trebuie să rămână în izolare cât mai mult posibil.

În Franța, Jerome Salomon, director general în Ministerul Sănătății, a apreciat la rândul său că “noțiunea de acces general la o mască în publicul larg sau alternativ poate fi încurajată”, subliniind totuși că aceste măști nu înlocuiesc “gesturile bariere” care sunt spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială.

O poziție împărtășită de Mike Ryan de la OMS, care a recunoscut existența unei dezbateri “foarte importante și sănătoase” asupra generalizării purtării măștilor. “Aceasta poate avea loc în circumstanțe în care utilizarea măștilor - fie că sunt făcute acasă sau fabricate din pânză la scara unei comunități - poate participa la răspunsul global și complet față de această maladie”, a spus el.

Germania și Austria vor să înceapă repornirea economiilor lor

Austria ar putea deveni una dintre primele țări din regiune care slăbesc restricțiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Guvernul analizează ultimele date pentru a vedea dacă s-ar putea relua activitățile publice, scrie Bloomberg. Guvernul condus de Sebastian Kurz va analiza datele privind numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus și urmează să aplice un plan de relansare treptată a economiei, a anunțat cancelarul austriac. În același timp, Kurtz le-a cerut austriecilor să păstreze măsurile de distanțare socială și le-a cerut să se abțină de la sărbătorirea Paștelui în grupuri mari de prieteni și familie. „Să nu ne grăbim să tragem, însă, concluzii doar pentru că există unele semnale pozitive. Dar vă pot promite că, dacă datele ne permit, vom face tot ce putem pentru a reveni la normalitate pas cu pas”, le-a spus Kurz parlamentarilor austrieci.

Fiind la granița de Nord a Italiei, unde virusul a făcut ravagii, precum și o destinație favorită a europenilor în stațiunile de Ski, Austria a fost printre primele țări după Italia care au închis școlile și magazinele, iar începând cu 16 martie, guvernul lui Kurz a luat măsuri precum purtarea obligatorie a măștilor. Restricțiile menite să limiteze contactul dintre oameni au reușit să ducă la o limitare a gradului de noi îmbolnăviri la mai puțin de 5% pe zi.

De asemenea, Cancelarul Angela Merkel s-a declarat optimistă privind situația epidemică în Germania, subliniind că analizează posibilități pentru îmbinarea protecției medicale cu revenirea treptată la normalitate. “Este adevărat că cele mai noi cifre ale Institutului Robert Koch, chiar dacă sunt foarte ridicate, aduc foarte prudent puțină speranță. Ascensiunea noilor cazuri confirmate a mai încetinit comparativ cu ultimele zile”, a afirmat Angela Merkel.

Mexic: 19 morți după o altercație între două carteluri

Altercații violențe între grupuri rivale în Mexic au făcut cel puțin 19 morți în statul Chihuahua (nord), au informat sâmbătă autoritățile locale. Potrivit primelor informații, altercațiile au avut loc vineri, în jurul orelor 19.00 (sâmbătă, 01.00 GMT), în timp ce mai mulți ucigași plătiți din grupul Gente Nueva, membru al cartelului Sinaloa, circulau pe un drum neasfaltat la Madera. Aceștia din urmă au fost prinși într-o ambuscadă de mai mulți indivizi din grupul rival La Linea, din cartelul Juarez. La locul incidentului, au fost găsite corpurile a 19 persoane. Au fost confiscate 19 arme de foc, două grenade și două autovehicule.

Potrivit guvernului mexican, cartelul La Linea este responsabil de uciderea a nouă mormoni mexicani de origine americană în noiembrie, în timp ce se deplasau pe un drum de țară care face legătura între statele Sonora și Chihuahua, la frontiera cu Statele Unite.

Trump i-a avertizat pe americani să se pregătească pentru „cea mai grea săptămână”

Președintele Donald Trump i-a avertizat pe americani să se pregătească pentru „cea mai grea săptămână”, după ce numărul de cazuri de infectare cu Covid-19 a depășit 300.000 și au fost înregistrate circa 8.500 de decese. Trump a avertizat că următoarele două săptămâni vor fi „cele mai grele” în lupta SUA pentru a combate coronavirusul și a spus că va trimite mii de militari în statele americane cele mai afectate, precum și ajutoare medicale, pentru a le sprijini. „Aceasta va fi probabil cea mai grea săptămână, între săptămâna asta și săptămâna viitoare, și vor fi multe morți, din păcate, dar mult mai puține decât dacă asta nu ar fi fost făcut”, a declarat Trump, sâmbătă, la o conferință susținută la Casa Albă Președintele a proclamat hidroxiclorochina drept antidot pentru Covid-19. Substanța folosită pentru tratarea Ebola ar putea fi „unul dintre elementele importante care pot schimba jocul”, a spus el, însă nu există dovezi că acesta ar fi tratamentul.

New York este regiunea cea mai afectată din SUA, cu mai mult de 113.000 de cazuri și 3.500 de decese înregistrate de la depistarea coronavirusului aici. Acesta reprezintă aproximativ un sfert din totalul deceselor înregistrat în Statele Unite. În ultimele 24 de ore, aici au fost înregistrate 630 de decese.

Thailanda: 300.000 de lucrători sexuali, fără loc de muncă

Thailanda, unde au fost impuse mai multe restricții începând de vineri, a raportat duminică 102 noi cazuri de infectare cu Covid-19 și trei decese, totalul ajungând la 2.169 de îmbolnăviri și 23 de morți de la izbucnirea epidemiei aici, în luna ianuarie. În urma măsurilor luate de autorități, inclusiv „cartierele roșii” din Bangkok și Pattaya au fost închise, cluburile și saloanele de masaj, iar turiștii nu au voie să intre în țară. Astfel, aproximativ 300.000 de lucrători sexuali au rămas fără locuri de muncă, unii ajungând să își continue activitatea pe străzi, ceea ce reprezintă un risc ridicat. Majoritatea celor din industria sexului din capitala Bangkok lucrau în baruri, relativ în siguranță, pentru bacșișuri și erau dispuși să meargă acasă cu clienții.

Când localurile au fost închise, mulți s-au retras, așteptând să treacă criza, alții au ieșit pe străzi să lucreze.

Spania: Cel mai mic număr de decese raportat în ultimele zece zile

Autoritățile spaniole au anunțat că 674 de decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai mic număr raportat în decurs de zece zile. Față de cifrele prezentate sâmbătă, aceasta reprezintă o scădere de 5,7%. Potrivit Ministerului Sănătății, în țară au fost înregistrate până în prezent 130.759 de cazuri și 12.418 decese.

Referitor la cazurile de infectare, duminică au fost înregistrate 6.023 de noi îmbolnăviri, ceea ce înseamnă o creștere zilnică de 4,8%, cea mai mică din 25 februarie până astăzi. Numărul celor vindecați a ajuns duminică la 38.080. În secțiile de terapie intensivă ale spitalelor din Spania se află internați 6.861 de oameni.

Spania este, în prezent, cea mai afectată țară europeană. Prim-ministrul Pedro Sánchez a anunțat sâmbătă că prelungește din nou starea de urgență cu două săptămâni. Astfel că restricțiile rămân în vigoare până pe 26 aprilie.

Un fost procuror general, noul lider al Partidului Laburist

Keir Starmer, fost procuror general care s-a opus ieșirii Regatului din Uniunea Europeană, a fost ales sâmbătă lider al Partidului Laburist, principala formațiune din opoziția britanică. Starmer, care a încercat să îi convingă pe susținătorii socialiști ai liderului demisionar Jeremy Corbyn, dar și să mențină la conducerea laburiștilor membri cu orientări centriste, le-a avut drept contracandidate pe Rebecca Long-Bailey, aliată a lui Corbyn, și pe Lisa Nandy. El a obținut 56,2% din voturile membrilor și susținătorilor partidului. „Este o onoare și un privilegiu să fiu ales lider al Partidului Laburist. Vine într-un moment unic în viețile noastre”, a transmis el într-o declarație înregistrată. „Sub conducerea mea, vom ataca constructiv Guvernul, nu vom face opoziție de dragul opoziției. Nu vom avea solicitări imposibile. Vom testa argumentele aduse”, a mai spus Starmer, în vârstă de 57 de ani. Jeremy Corbyn a condus principalul partid britanic de opoziție timp de cinci ani.

Pisici din Wuhan, infectate cu Covid-19

Mai mult de 100 de pisici din orașul Wuhan, unde a izbucnit pandemia de Covid-19 la finalul anului trecut, au fost testate, iar 15 dintre ele au rezultat infectate, scrie presa chineză, citată de The Guardian. Animalele pot lua virusul în urma contactul cu oamenii.

În cazul a 11 dintre cele 15 teste pozitive, au fost descoperiți anticorpi neutralizanți pentru coronavirus. Trei dintre probele luate de la pisici ai căror stăpâni au avut Covid-19 au arătat o prezență mai mare a acestor anticorpi, ceea ce indică faptul că pisicile ar fi putut fi infectate în urma contactului cu aceștia. Raportul a fost publicat de cercetători de la Huazhong Agricultural University și de Wuhan Institute of Virology, iar rezultatele au fost publicate de Global Times din China.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.