Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Google știe ce cauți și poate folosi împotriva ta: Procesul Anthony Lewandowski

Ziarul de Vrancea
27 aug 2019 2250 vizualizări

Poveste fabuloasă: Un inginer de la Google a decis să se mute la altă firmă și înainte de a pleca a luat cu el 14.000 de fișiere despre un proiect secret la care lucra.

Apoi a dat căutare pe Google “Cum să ștergi urmele unui furt de fișiere de pe serverul Google”! Ulterior, avocații Google au folosit ca probă împotriva fostului angajat această căutare. Deci Google are o bază de date cu tot ce-ai căutat vreodată pe Google și dacă vreodată are nevoie să folosească aceste informații împotriva ta, le va folosi fără scrupule.

Bine, povestea e un pic mai nuanțată - da, Anthony Lewandowksi a descărcat 14.000 de fișiere de pe serverul Google, ce conțineau informații despre proiectul secret Waymo al mașinii autonome. Numai că nu el a dat căutare pe Google despre cum să-și acopere urmele, ci colegul său, care părăsise Google împreună cu el, Lior Ron. Avocații Google au adus dovezi în instanță că Ron ar fi căutat: “how to secretly delete files mac” și “how to permanently delete google drive files from my computer.” Aceeași avocați au mai adus probe că la câteva săptâmâni după plecarea de la Google, Lewandowski i-a scris un mesaj lui Ron în care-i zicea: “Fii sigur că ștergi la noapte toate mesajele de pe PC și iPhone.” Lewandowski a plecat de la Google în 2015 și a înființat o firmă, Ottomotto, care avea ca obiect de activitate dezvoltarea sistemelor de conducere automată a mașinilor și care a fost apoi cumpărată de către Uber cu 600 milioane dolari (în acțiuni, nu cash). În februarie 2017 Google a dat în judecată Uber pentru furt de secrete comerciale și cerea despăgubiri de de 1,85 miliarde $, indicându-l pe Lewandowski drept făptaș. E un proces civil, iar judecătorul care s-a ocupat de caz (onorabilul William Alsup) a învățat chiar programare pentru a fi cât mai competent în această speță. Numai că judecătorul s-a chinuit degeaba să învețe programare, fiindcă nu a mai apucat să dea vreo sentință -procesul s-a încheie brusc, în februarie 2018, cu înțelegerea părților (Google a acceptat de la Uber o sumă mult mai mică decât cea pe care o solicitase inițial - doar 245 milioane $ în loc de 1,85 miliarde cât solicitase anterior).

De la Street View, la brățară electronică

Numai că lucrurile nu s-au oprit aici: judecătorul Alsup a solicitat procuraturii să cerceteze dacă nu cumva există fapte de natură penală în procesul Google - Uber (e un tip de solicitare pe care judecătorii o fac foarte rar). Și, surpriză: procurorii tocmai l-au trimis în judecată pe Anthony Lewandowski, acuzându-l de 33 de fapte de furt de secrete comerciale. I s-a stabilit o cauțiune de 2 milioane de dolari, va purta brățară electronică și nu are voie să părăsească localitatea de domiciliu. Dacă va fi găsit vinovat, riscă 10 ani de închisoare și plata a unei amenzi de 8,25 milioane $. Așadar, deși partea vătămată (adică Google) nu a făcut o plângere penală împotriva lui Lewandowski, totuși el este trimis în judecată pentru fapte penale. Probabil unul dintre cofondatorii Google, Larry Page, regretă că s-a ajuns aici, fiindcă a fost bun prieten cu Anthony Lewandowski și l-a apreciat pentru rezultatele extraordinare ale muncii sale la Google. Lewandowski este cel care a preluat Street View pe când era doar proiect care mergea foarte greu și era foarte costisitor și l-a transformat într-un succes mondial. De altfel, uimit despre cum s-a descurcat cu Street View, Larry Page i-ar fi spus că are mână liberă să se ocupe de ce vrea el, iar Lewandowski a ales mașinile autonome.

Fondatorul unei noi religii?

PS - Poate Lewandowski va fi salvat de viitorul Dumnezeu care e pe cale să apară și al cărui prim apostol este chiar el. Lewandowski a fondat recent un nou cult religios, care se numește “Way of the Future” (WOTF) și al cărui scop este acela de a accepta ideea că apariția unui Dumnezeu bazat pe algoritmi de Inteligență Artificială e aproape. Levandowski a declarat într-un interviu pentru publicația Wired următoarele: – în curând Inteligența Artificială o va depăși pe cea umană și efectiv va deveni o zeitate;– trebuie să fim deștepți și să conștientizăm că „așa cum ne-o creștem, așa o să o avem”. Zice Levandowsky „Mi-ar place ca mașinile să vadă în noi bătrânii dragi pe care îi respectă și de care are grijă. Ne dorim ca acestă inteligență să spună – «Oamenii trebuie să aibă drepturi în continuare, chiar dacă eu am controlul acum»“;

– vor exista slujbe, ca la orice biserică, dar și o Evanghelie, care se va numi Manualul. (Lucian Amarii)

Brexit: Boris Johnson obține suspendarea parlamentului

Regina Elizabeth II a aprobat suspendarea activității Parlamentului britanic până pe 14 octombrie, potrivit unui comunicat emis ieri după-amiază, citat de presa din Regat. Potrivit documentului, prorogarea Parlamentului nu va fi făcută mai devreme de 9 septembrie și nici mai târziu de 12 septembrie.Amânarea până pe 14 octombrie a discursului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, solicitată de premierul Boris Johnson și acceptată de regină, este o practică obișnuită la începutul sesiunilor legislativului de la Londra, însă acum ea a stârnit protestele opoziției care din cauza acestei suspendări a activității parlamentului și-ar putea vedea zădărnicite eforturile de a împiedica un Brexit fără acord pe 31 octombrie. Prin Discursul Reginei, care de fapt este elaborat de guvern, se dă startul unei noi sesiuni parlamentare și textul schițează planurile guvernului pentru următorul an, prezentând prioritățile și agenda legislativă. Discursul Reginei este susținut de obicei în fiecare an, însă ultimul a fost în anul 2017, când a început sesiunea parlamentară care se încheie acum, durata foarte mare a acesteia datorându-se volumului foarte mare de proiecte de acte normative cerute de procesul retragerii din Uniunea Europeană. Cum Boris Johnson este un premier recent învestit în funcție, este de așteptat ca el să vină cu propriile priorități legislative, noul executiv motivând de altfel solicitarea adresată Reginei prin întârzierea elaborării programului de guvernare.

Lider conservator: O aberație constituțională

Activitatea legislativului britanic este de obicei suspendată înaintea discursului Reginei, în ultimii ani durata acestei suspendări variind între cinci și 20 de zile. De data aceasta însă, suspendarea se suprapune cu perioada premergătoare ultimei date-limită a retragerii Regatului Unit din UE, amânată succesiv după ce Camera Comunelor a respins de trei ori acordul pe care fostul premier Theresa May l-a încheiat cu Bruxelles-ul. Boris Johnson dorește renegocierea acestui acord și în special eliminarea clauzei privind “plasa de siguranță” nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi o soluție care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, astfel că această clauză restrânge marja de manevră a Londrei la negocierile privind viitoarea relație cu UE. Cum blocul comunitar a respins orice renegociere a acordului convenit cu Theresa May, Boris Johnson este hotărât să scoată Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie. Or, în parlamentul britanic există o majoritate ostilă unui Brexit fără acord, opoziția laburistă și liberal-democrată intenționând să promoveze măsuri legislative care să-l împiedice pe Johnson să ia o asemenea decizie, fiind avută în vedere inclusiv o moțiune de cenzură. Însă intervalul de timp scurt dintre 14 și 31 octombrie ar putea zădărnici aceste planuri ale opoziției, care îl acuză astfel pe Boris Johnson că, prin amânarea discursului Reginei, oricât de obișnuită ar fi fost până în prezent această practică, el încearcă o manevră “antidemocratică” prin care să blocheze împotrivirea legislativului față de un Brexit fără acord. Premierul Johnson susține totuși, într-o scrisoare adresată miercuri parlamentarilor, că aceștia vor avea suficient timp pentru a dezbate Brexitul înaintea Consiliului European din 17-18 octombrie, un summit hotărâtor pentru deznodământul Brexitului. El mai subliniază în scrisoare că va “avansa o agendă legislativă ambițioasă și curajoasă”, în care un posibil nou acord cu Bruxelles-ul privind Brexitul va fi printre temele centrale. Parlamentul britanic va putea vota inițiativele legislative legate de Brexit pe 21 și 22 octombrie, când vor fi cunoscute deciziile de la summitul european, mai explică premierul conservator în scrisoarea prin care își motivează solicitarea de amânare a discursului Reginei. Cu toate acestea, președintele Camerei Comunelor, conservatorul John Bercow, a calificat gestul lui Johnson drept o “aberație constituțională”, tot despre o “aberație” vorbind și liderul laburist Jeremy Corbyn, care consideră în plus că acest gest este “o amenințare la adresa democrației”. Liderul laburist anunțase încă de marți că a trimis o scrisoare către 116 deputați conservatori și independenți, inclusiv fostului premier conservator Theresa May și fostului ministru de finanțe Philip Hammond, pentru a le cere să susțină inițiativele menite să împiedice realizarea unui Brexit fără acord.

Masacrul din El Paso, comis cu o armă românească

americanii sunt fani ai puștilor produse la Cugir

Anchetatorii americani au dezvăluit că arma folosită în atacul din 4 august, soldat cu 22 de morți, era fabricată în România. Pușca de asalt folosită în masacrul din El Paso, în care un tânăr a deschis focul într-un mall ucigând 22 de oameni și rănind 26, este de fabricație românească, scrie Texas Tribune citând surse din anchetă. Atacatorul, în vârstă de 21 de ani, a precizat și el, chiar înaintea masacrului, că este vorba de o pușcă WASR-10 pentru care a cumpărat muniție rusească. Seria WASR de puști de asalt este produsă în cooperare de Fabrica de Arme Cugir și Century International Arms din SUA, fiind bazată pe pistolul-mitralieră, calibrul 7,62 mm, model 1963, varianta românească a celebrul Kalașnikov rusesc (AK-47). Documentele oficiale de pe site-ul tratatului privind comerțul cu arme arată că numai în 2018 țara noastră a exportat în SUA 9.267 de puști de asalt, dintre care 9.222 pentru utilitzare civilă. Americanii sunt fanii armelor românești, spune un expert consultat de Texas Tribune, datorită prețului accesibil. În Statele Unite, astfel de arme sunt extrem de populare, dat fiind că se pot cumpăra chiar și cu mai puțin de 500 de dolari. Singura condiție este ca doritorii să precizeze că le achiziționează în “scopuri sportive”. Poliția din El Paso a precizat că arma fusese cumpărată legal, cel mai probabil printr-o comandă făcută online și ridicată dintr-un magazin de arme din Texas. Armele de asalt sunt interzise doar în 6 state americane și în Districtul Columbia. Atacatorul de la El Paso, un bărbat alb de 21 de ani care s-a predat după masacru, riscă pedeapsa capitală. Autoritățile federale au anunțat că doresc să ceară pedeapsa cu moartea împotriva acestui bărbat, suspectat că a fost motivat de ură față de hispanic. El ar fi redactat și un manifest anti-hispanic înainte de comiterea masacrului. Cazul este tratat drept unul de „terorism intern”, a anunțat justiția federală americană.

Accesul în SUA al unui student palestinian admis la Harvard, refuzat pe baza postărilor prietenilor pe rețelele de socializare

Un adolescent palestinian admis la prestigioasa universitate Harvard a afirmat marți că a fost reținut timp de mai multe ore la aeroport înainte de a i se refuza intrarea în SUA pe motivul opiniilor politice exprimate de prietenii săi pe rețelele de socializare. Ismail Ajjaoui, care trăiește în Liban, a declarat pentru ziarul studențesc The Harvard Crimson că la sosirea sa pe aeroportul din Boston, vineri, poliția l-a interogat timp de 8 ore, chestionându-l în special în privința religiei sale. După ce i-au căutat în telefon și în laptop timp de 5 ore, o polițistă a început să țipe la el. “Mi-a spus că a găsit persoane în lista mea de prieteni care postau opinii politice contrare SUA”, a spus tânărul. Studentul palestinian în vârstă de 17 ani a susținut că nu și-a exprimat niciodată propriile păreri politice pe rețelele de socializare. În pofida acestui lucru, viza i-a fost retrasă și el a fost trimis înapoi, a precizat Ismail Ajjaoui. Poliția de frontieră americană a confirmat că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul SUA lui Ismai Ajjaoui, dar a adăugat că nu poate comunica motivul exact ca urmare a necesității respectării confidențialității unui dosar individual. Admisia acestei persoane pe teritoriul american a fost respinsă pe baza informațiilor descoperite în timpul percheziției, a declarat un purtător de cuvânt al agenției federale, Michael McCarthy. “Legea americană nu autorizează refuzarea vizei doar pe baza declarațiilor politice sau a opiniilor, dacă aceste declarații sau opinii ar fi judecate legale de SUA”, a evidențiat un oficial din cadrul Departamentului de Stat. Adolescentul a mai declarat că speră într-o soluție înaintea începerii anului universitar, săptămâna viitoare. Președintele Donald Trump a făcut o prioritate din tratarea cu fermitate a imigrației, iar administrația sa a decis să supravegheze utilizarea rețelelor sociale de către toate persoanele care doresc să intre în SUA, inclusiv a persoanelor care au primit viză. Această măsură este denunțată de apărătorii drepturilor fundamentale, care invocă libertatea de exprimare înscrisă în primul amendament al Constituției americane.

Italia: Liderul Partidului Democrat a acceptat ca Giuseppe Conte să revină în postul de prim-ministru

Nicola Zingaretti, liderul Partidului Democrat din Italia, aflat în opoziție, a declarat ieri că a acceptat ca Giuseppe Conte să revină în postul de prim-ministru al unui nou Guvern, scrie Reuters. Miercuri au avut loc consultări între cele două formațiuni politice, Mișcare 5 Stele și Partidul Democrat, dar și o întâlnire a liderilor partidului din opoziție. La întâlnirea conducerii Democraților, care a avut loc înainte de întrevederea cu șeful statului, Zingaretti a cerut să fie mandatat de partidul său pentru a-l anunța pe președintele Sergio Mattarella că vrea să formeze un Guvern cu Mișcarea 5 Stele. „Am decis să fim de acord ca Giuseppe Conte să fie prim-ministru pentru că asta este ceea ce a vrut 5 Stele”, a spus Zingaretti. Conducerea partidului său i-a sprijinit cererea unui nou mandat pentru a forma o nouă coaliție. Democrații, prin vocea unui adjunct, susțin că în noul Guvern postul de viceprim-ministru trebuie să le revină. Zingaretti se va întâlni cu Mattarella la ora locală 16.00. Tot miercuri după-amiază vor avea loc consultări comune cu președitele Italiei. Giuseppe Conte a demisionat săptămâna trecută din postul de prim-ministru, după ce Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreaptă Liga, a decis să renunțe la coaliția de 14 luni cu Mișcarea 5 Stele.

Inundații record în Japonia. Mai multe persoane au murit

Ploile torențiale au cauzat ieri inundații și alunecări de teren în insula japoneză Kyushu, unde cel puțin două persoane au murit, iar autoritățile au emis avertizări și ordine de evacuare pentru 850.000 de oameni, informează Reuters. Un bărbat din Saga a murit după ce mașina în care se afla a fost luată de apă. O femeie din același oraș a fost găsită fără viață după ce mașina ei a căzut într-un canal navigabil. Un alt bărbat, din Fukuoka, a murit după ce a fost luat de viitură când a ieșit din mașina personală. Ploaia a afectat drumurile și gările din mai multe orașe. Armata japoneză a transmis că aproximativ 100 de efective au fost trimise pe teren, la cererea prefecturii din Saga. Toyota Motor Corp a anunțat că va suspenda programul, miercuri seară, la fabrica din Kyushu unde sunt construite mașinile Lexus. Daihatsu Motor a spus, de asemenea, că va opri lucrul la fabricile din regiune. Agenția meteorologică japoneză a ridicat nivelul de alertă la 5 și a emis avertizări pentru mari zone din nordul insulei Kyushu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.