Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Germania îndeamnă UE să suprime dreptul de veto al statelor membre

Ziarul de Vrancea
6 iun 2021 446 vizualizări

În ultimele luni, Polonia, dar mai ales Ungaria, și-au folosit cu regularitate dreptul de veto pentru a bloca decizii privind Rusia și China sau rezoluții referitoare la statul de drept

Ministrul german de Externe Heiko Maas a îndemnat ieri Uniunea Europeană să suprime posibilitatea dreptului de veto de care dispune fiecare stat membru, pentru ca Uniunea “să nu mai fie luată ostatică” în capacitatea sa de a acționa. “Nu ne putem lăsa luați ostatici de către cei care paralizează politica externă europeană prin vetourile lor”, denunță Maas. “Cei care fac acest lucru se joacă, pe termen mai mult sau mai puțin lung, cu coeziunea Europei”, avertizează el. “O spun, așadar, în mod deschis: vetoul trebuie să dispară, chiar dacă asta înseamnă că putem fi minoritari”, a subliniat într-o conferință de presă la Berlin șeful diplomației germane.

Potrivit reglementărilor europene, anumite decizii - în domeniul fiscal sau în probleme de politică externă - se iau cu o unanimitate a Celor 27. Prin acest sistem, un stat își poate folosi astfel dreptul de veto pentru a bloca, întârzia sau atenua luări de poziție europene. “Deoarece noi am considerat întotdeauna solidaritatea internă și suveranitatea externă drept două fețe ale aceleiași medalii, trebuie, acum, după crize interne, să facem din nou progrese în capacitatea de acțiune a Europei în domeniul politicii externe”, a pledat Maas.

Ungaria și-a folosit - cu regularitate - în ultimele luni dreptul de veto, pentru a bloca declarații critice cu privire la China. Recent, Budapesta a refuzat să susțină o declarație prin care îndemna la un armistițiu între Israel și Hamas.

Polonia și Ungaria - criticate cu regularitate de către Bruxelles din cauza unor reforme denunțate ca subminând valorile democratice - s-au opus, de asemenea” în noiembrie, adoptării bugetului plurianual al UE și unui plan de relansare economică europeană conceput cu scopul de a ajuta statele membre să înfrunte pandemia COVID-19. Ministrul german consideră că o revenire la principiul majorității în cadrul unui vot al Celor 27 ar permite evitarea amenințării unei “Europe cu două viteze”.

Șeful Amazon părăsește Pământul

Fondatorul Amazon Jeff Bezos va zbura în spațiu luna viitoare la bordul primei nave lansate de compania sa aerospațială, Blue Origin, a anunțat luni miliardarul american. „Încă de când aveam cinci ani am visat să călătoresc în spațiu. Pe 20 iulie voi face acea călătorie cu fratele meu”, a declarat Bezos într-o postare pe Instagram.

Blue Origin a încheiat luna trecută prima rundă de licitații pentru un loc la bordul navei, afirmând că a primit peste 5.200 de oferte din 136 de țări.

Actualmente cea mai mare ofertă este de 2,8 milioane de dolari, potrivit site-ului Blue Origin. Licitația va dura până pe 10 iunie și se va încheia oficial pe 12 iunie, după o licitație online live.

Blue Origin intenționează să lanseze primul său zbor suborbital pe 20 iulie, un moment de reper pentru compania care visează la o nouă eră în care zborurile comerciale private în spațiu să devină accesibile unui public cât mai larg.

Conservatorii lui Merkel obțin o victorie largă în alegerile regionale din Saxonia-Anhalt

Conservatorii germani au obținut o victorie importantă în alegerile regionale din landul Saxonia-Anhalt, în fosta Germanie de Est, un succes al liderului Uniunii Creștin Democrate (CDU) Armin Laschet, un pretendent la succesiunea Angelei Merkel în alegerile legislative prevăzute în septembrie. CDU a obținut aproximativ 37% din voturile exprimate, iar Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) 21% în acest land situat la vest de Berlin, ultimul scrutin înaintea alegerilor de la 26 septembrie, care urmează să marcheze finalul celor 16 ani petrecuți la Cancelarie de către Merkel.

Dreapta, condusă de către ministrul-președinte Reiner Haseloff, își îmbunătățește astfel scorul cu șase puncte procentuale, iar extrema dreapta scade ușor față de ultimul scrutin. “Este un rezultat senzațional. Este o zi bună pentru CDU”, și-a exprimat bucuria secretarul general al CDU Paul Ziemiak. “Oamenii au votat împotriva AfD. Noi am luptat uniți și acesta este totodată un mesaj adresat Berlinului”, apreciază Rainer Haseloff.

Cel mai mare partid din Germania a tremurat în Saxonia-Anhalt unde, în pofida faptului că era creditat cu un avantaj în sondaje, era secondat de AfD. O victorie a extremei drepte - fără precedent în acest scrutin regional - a fost prognosticată într-un sondaj.

Cel mai mare partid german se confruntă cu o criză de încredere, în legătură cu gestionarea de către Guvernul Merkel a celui de-al treilea val al epidemiei COVID-19, eșuată în opinia unora, și cu scandaluri de corupție a unor deputați la contracte de achiziționare de măști de protecție. CDU a suferit două înfrângeri usturătoare în martie, în alegeri regionale, și a fost afectat de o aprigă luptă internă, în contextul în care candidatura lui Armin Laschet a fost contestată de către liderul Uniunii Creștin Sociale (CSU) Markus Söder, considerați de mulți mai apt să conducă viitoarea campanie.

Armin Laschet s-a impus, însă nu este prea iubit în țară.

Biden îi asigură pe europeni de susținerea sa, într-un editorial în The Washington Post

Statele Unite vor rămâne alături de aliații lor europeni împotriva Rusiei, promite președintele american Joe Biden, înaintea primului său summit cu omologul său rus Vladimir Putin, într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post (WP). Biden urmează să sosească miercuri în Europa, unde participă la summiturile anuale G7 și NATO și se întâlnește, după aceea, la Geneva, la 16 iunie, cu Vladimir Putin, într-o perioadă de tensiuni foarte puternice între cele două puteri rivale.

Washingtonul a sancționat Moscova într-o serie de dosare, în urma unor acuzații de amestec în alegeri, pritaterie informatică, spionaj, reprimare vizându-l pe opozantul politic rus Aleksei Navalnîi, o amenințare militară la adresa Ucrainei sau anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea. Rusia a replicat prin numeroase contrasancțiuni, iar cele două puteri nu mai au, de mai multe săptămâni, ambasadori una în capitala ceilailalte.

“Noi suntem uniți împotriva provocărilor Rusiei la adresa securității europene, începând cu agresiunea sa în Ucraina, și nu există vreo îndoială cu privire la hotărârea Statelor Unite de a apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre”, scrie Biden. “Președintele Putin știe că nu voi ezita să răspund unor viitoare activități dăunătoare”, subliniază el. “În întâlnirea noastră, eu voi sublinia din nou angajamentul Statelor Unite, al Europei și democrațiilor față de aceleași principii în apărarea demnității și drepturilor omului”, anunță el.

Biden afișează o fermitate împotriva Rusiei, de când s-a instalat la Casa Albă, și vrea să marcheze o ruptură față de predecesorul său Donald Trump, acuzat de complezență. Președintele democrat a mers până într-acolo încât l-a catalogat pe Putin drept un “criminal”, înfuriind Moscova.

Însă atât Biden, cât și Putin și-au exprimat speranța unei îmbunătățiri a relațiilor lor.

În editorialul său, Biden subliniază că Washingtonul “nu caută conflictul” și își evocă decizia de a prelungi cu cinci ani Tratatul New SATRT privind limitarea arsenalelor nucleare. “Vrem o relație stabilă și previzibilă, în care să putem coopera cu Rusia în probleme precum stabilitatea stratgică și controlul armamentului”, dă el asigurări.

Navalnîi, transferat înapoi în Colonia Penitenciară Pokrov

Principalul opozant politic rus Aleksei Navalnîi a fost transferat către locul de detenție, de la un spital penitenciar în care a fost ținut sub observație după o grevă a foamei. “Bloggerul Navalnîi a fost transferat către Colonia Penitenciară Pokrov”, a anunțat un purtător de cuvânt al serviciului închisorilor rusești (FSN), citat de agenția oficială rusă de presă Tass.

Acest transfer a fost confirmat, la scurt timp după aceea, de către echipa opozantului. Potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti, Navalnîi a compărut prin videoconferință - din colonia penitenciară - la o audiere în vederea soluționării uneia dintre plângerile sale împotriva Administrației penitenciare ruse, pe care o acuză de “cenzurarea” ziarelor pe care le primește.

Încarcerat în ianuarie, la întoarcerea din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit cu noviciok, activistul anticorupție a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă din 2014, o condamnare pe care o denunță drept “politică”. Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, își ispășește pedeapsa în regiunea Vladimir, la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova. El a făcut, în aprilie greva foamei timp de 24 de zile, pentru a denunța condițiile de detenție în Colonia Peniteciară Pokrov, considerată drept una dintre cele mai dure din Rusia. Autoritățile depun eforturi, după ce l-au arestat, să-i destructureze mișcarea politică.

O operă de artă inexistentă, vândută cu 15.000 de euro

Artistul italian Salvatore Garau a vândut la licitație o operă de artă inexistentă. Această “sculptură” intitulată “Io sono” a fost vândută pe 18 mai, în cadrul unei sesiuni organizate de casa milaneză Art-Rite, specializată în arta contemporană. Potrivit El National, estimarea a fost stabilită la 6.000 de euro, dar după licitarea din partea mai multor potențiali cumpărători, unul dintre ei - care rămâne anonim - a cumpărat “Io sono” cu 15.000 de euro.

Spațiul, care va găzdui lucrarea, trebuie să îndeplinească mai multe criterii, conform artistului: va trebui să fie o cameră goală, într-o casă privată, al cărui centru să fie liber cu scopul de a așeza “Io sono”.  Opera, care măsoară 1,5 metri pătrați, va fi delimitată de o bandă lipită pe jos. Cumpărătorul nu va trebui să facă niciun demers pentru a primi această creație invizibilă, singurul document care-i va fi trimis este un certificat de garanție și de autenticitate. Salvatore Garau, 67 de ani, se revendică drept un artist al vidului. El invocă filosofia și religia pentru a justifica prețul exorbitant al acestei opere.  “Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energii și chiar dacă îl golim, potrivit principiului incertitudinii lui Heosenberg vidul are o greutate”, pledează el. În aceasta, el are o energie care se condensează și se transformă în particule, care sunt în noi. La urma urmei, nu-i dăm formă unui Dumnezeu pe care nu l-am văzut niciodată?”.

Sculptura sa invizibilă “Buddha e contemplație” a fost expusă în centrul pieței din fața teatrului Scala din Milano. Un loc foarte frecventat în care mulți își puteau imagina opera.

Prima zi cu zero cazuri de COVID-19 în cea mai mai vaccinată țară din UE

Malta nu a consemnat niciun nou caz de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, o premieră în 11 luni, dar ministrul sănătății maltez a cerut populației să rămână prudentă pentru a preveni o eventuală recrudescență. „Astăzi este prima zi cu zero cazuri începând de vara trecută”, a scris ieri pe Twitter ministrul maltez al sănătății, Chris Fearne. „Este crucial să ne păstrăm disciplina și responsabilitatea”, a adăugat el.

În cadrul relaxării graduale a restricțiilor impuse în urmă cu câteva luni, Malta a redeschis barurile, teatrele și cinematografele. Malta raportase zero noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore în data de 25 iulie 2020, dar ulterior numărul zilnic al infecțiilor a crescut treptat, ajungând la un vârf de 510 în luna martie, înainte de a se reduce din nou.

Insula mediteraneană conduce în campania de vaccinare din Uniunea Europeană, peste jumătate dintre adulți fiind vaccinați cu două doze și 75% cu cel puțin o doză.

Liderul grupării islamiste Boko Haram s-a sinucis

Gruparea de militanți islamici State West African Province (ISWAP) a afirmat într-o înregistrare audio obținută duminică de Reuters că liderul grupării islamiste Boko Haram, Abubakar Shekau, a decedat.

Shekau a murit în jurul datei de 18 mai, după ce a detonat un dispozitiv exploziv când era urmărit de luptătorii ISWAP, în urma unei lupte, a declarat Abu Musab al-Barnawi, care pretinde că ar fi liderul ISWAP.

„Abubakar Shekau, Dumnezeu l-a judecat trimițându-l în cer”, se poate auzi în înregistrare. Două persoane familiare cu al-Barnawi au declarat pentru Reuters că vocea de pe înregistrare este într-adevăr cea a liderului ISWAP.

Moartea lui Shekau ar putea duce la sfârșitul unei rivalități violente între cele două grupuri, permițând ISWAP să absoarbă luptătorii Boko Haram și să-și consolideze controlul asupra teritoriului din nord-estul Nigeriei, au spus analiștii politici.

În înregistrarea audio, bărbatul identificat ca al-Barnawi afirmă că luptătorii săi l-au căutat pe liderul islamist la ordinele conducerii Statului Islamic și s-au luptat cu insurgenții Boko Haram până când Shekau a fugit. În cele din urmă, ISWAP l-a urmărit și i-a oferit șansa să se pocăiască și să li se alăture, a spus el. „Shekau a preferat să fie umilit în viața de apoi decât să fie umilit pe pământ și s-a sinucis instantaneu prin detonarea unui exploziv”, a spus el. Shekau a condus transformarea Boko Haram dintr-o sectă islamică subterană, în 2009, într-o grupare insurgentă, omorând, răpind și jefuind în drumul său către nord-estul Nigeriei. Gruparea a ucis peste 30.000 de oameni, a forțat în jur de 2 milioane de oameni să-și părăsească casele și a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

ISWAP a făcut anterior parte din Boko Haram, înainte de scindarea sa în urmă cu cinci ani, când a promis loialitate față de Statul Islamic. Schisma a fost cauzată de dezacorduri ideologice religioase, cu privire la uciderea civililor de către Boko Haram, la care ISWAP s-a opus.

Cel puțin 1.500 de jurnaliști din 77 de țări au murit de COVID-19

Cel puțin 1.500 de jurnaliști din 77 de țări au murit de COVID-19 de la declanșarea pandemiei, a informat ieri ONG-ul Press Emblem Campaign (PEC), care a precizat că în luna mai a fost atins numărul record de 200 de ziariști decedați de această boală.

Cei mai mulți jurnaliști au murit în India și Brazilia.

Secretarul general al PEC, Blaise Lempen, a deplâns faptul că în țările în dezvoltare progresul campaniei de vaccinare este insuficient pentru dezaccelerarea pandemiei și a reamintit că jurnaliștii sunt o categorie profesională deosebit de expusă virusului. ONG-ul a mulțumit în acest sens că unele țări au inclus jurnaliștii în grupurile prioritare pentru vaccinare și că unele guverne au luat măsuri pentru a ajuta familiile ziariștilor decedați.

Pe continente, America Latină a înregistrat 795 de morți, peste jumătate dintre decesele consemnate în rândul ziariștilor, urmată de Asia cu 406 de decese, Europa cu 192, Africa cu 57 și America de Nord cu 51 de decese de la începutul pandemiei.

PEC notează că numărul real al victimelor pandemiei în rândul acestei categorii profesionale ar putea fi mai mare, având în vedere că unele țări nu dispun de informații fiabile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.