Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Germania, încotro: se anunță sfârșitul erei Merkel?

Ziarul de Vrancea
3 iun 2019 2325 vizualizări

Viitorul Guvernului Merkel, în mâinile social-democraților n ce schimbări va aduce aceasta, în privința Germaniei dar și Europei?

Partidul conservator al Angelei Merkel a recunoscut ieri că soarta guvernului german se află de-acum în mâinile aliaților social-democrați, care urmează să-și înlocuiască conducerea în urma unei înfrângeri usturătoare în alegerile europene, relatează AFP. La o zi după demisia-surpriză a conducătoarei social-democrate Andrea Nahles, favorita la conducerea Cancelariei Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), conducătoarea Uniunii Creștin Democrate (CDU) a anunțat că vrea să păstreze Guvernul de coaliție și să evite astfel alegeri legislative anticipate. Partidul Social Democrat „SPD este cel care va decide acum cum vrea să se comporte”, a declarat AKK în urma unei reuniuni a CDU, dedicată analizării scorului uniunii în alegerile europene și derutei partenerului său minoritar în Guvern. Markus Söder, liderul conservatorilor bavarezi din cadrul Uniunii Creștin Sociale (CSU), a treia formațiune care face parte din coaliție, i-a îndemnat pe social-democrați să dea un „semnal clar” cu privire la obiectivele lor, după ce-au fost umiliți în alegerile europene, în care s-au clasat pe locul trei, după Verzi, cu 15,8% din voturile exprimate.

„Abia sustenabilă”

Angela Merkel a declarat mereu că vrea să rămână în funcție până la finalul mandatului său, în 2021. Ea a promis duminică faptul că „marea coaliție” își va „continua activitatea”. Social-democrații nu și-au anunțat încă intențiile, însă multe cadre SPD se opun acestui Guvern încă de când a fost format, la începutul lui 2018. Ei au intrat la putere fără tragere de inimă, cu scopul de a evita o criză politică în țară, în urma unor alegeri legislative care au fragmentat Parlamentul, în care nu există vreo majoritate viabilă.

De atunci, coaliția trece din criză în conflict. SPD nu a plecat din cauza lipsei unei strategii alternative și a unui conducător necontestat, dar și de teama unui eventual rezultat catastrofal în cazul unor alegeri anticipate. Un semn al acestei crize profunde este faptul că SPD urma să numească luni un trio care să asigure interimatul la conducerea formațiunii. „Acest partid trăiește o criză extrem de gravă”, a recunoscut duminică Malu Dreyer, care urmează să fie unul dintre conducătorii interimari. Cotidianul de stânga TAZ rezumă ironic pe prima pagină „job de rahat la putere: șef(a) SPD”. Până acum, cel mai vechi partid din Germania a preconizat să tranșeze problema rămânerii în Guvern în toamnă, la jumătatea mandatului și în urma scrutinelor regionale care se anunță dificile în trei regiuni din fosta Germanie de Est (RDG). În aceste landuri, Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) speră să depășească CDU-ul lui Merkel și să reducă la limită SPD.

Creștin-democrații se află, la rândul lor, la strâmtoare, după ce au obținut o victorie în alegerile europene cu cel mai slab scor istoric. Annegret Kramp-Karrenbauer este crriticată în mod deschis din cauza mai multor greșeli, după ce a intrat în conflict cu YouTuberi. Mai multe cadre conservatoare par, la rândul lor, pregătite să se întoarcă în fața alegătorilor.

Este necesar „să ne întrebăm dacă are sens să continuăm”, consideră Carsten Linnemann, adjunctul liderului deputaților de centru-dreapta. „Coaliția este abia sustenabilă. GroKo nu va supraviețui”, apreciază. de asemenea, Ingo Senftleben, liderul CDU în Brandenburg, una dintre regiunile în care au loc alegeri regionale în septembrie.

Mort-viu

În privința problemelor sociale - pensii, indemnizații de șomaj, migrație -, CDU și SPD își accentuează disensiunile de luni de zile. Se adaugă lupta împotriva modificărilor climatice - un domeniu în care Germania a rămas în urmă, dar care le-a devenit drag alegătorilor, așa cum arată succesul Verzilor în alegerile europene. Organizarea unor eventuale alegerii anticipate în aceste condiții ar fi o premieră în Germania și totodată un risc pentru ambele partide, care au condus împreună sau rând pe rând țara din 1949. În schimb, după scorul din alegerile europene, Verzii își continuă ascensiunea. Într-un sondaj RTL publicat sâmbătă, ei devansează - pentru prima oară - cu 27% în intențiile de vot CDU (25%). SPD (12%) se află cot la cot cu extrema dreaptă. AfD - care a transformat în principalul său obiectiv o plecare de la putere înainte de termen a Angelei Merkel - cere noi alegeri. „GroKo este un mort-viu care se împleticește pe scena politică”, apreciază o conducătoare a formațiunii, Alice Weidel.

La 30 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen din Beijing

China cenzurează orice mențiune a evenimentului

Masacrul de acum 30 de ani din Piața Tiananmen din Beijing este comemorat în întreaga lume, însă în China orice mențiune a evenimentului va fi cenzurată, conform CNN.

Sute de persoane au fost ucise pe 4 iunie 1989 după ce armata chineză a intervenit în forță pentru a înăbuși protestele pro-democrație din Piața Tiananmen din Beijing. Mai multe evenimente și discursuri vor fi ținute în orașe din toată lumea pentru a comemora masacrul. În centrul orașului Taipei, capitala Taiwanului, o versiune gonflabilă a celebrului „Tank Man” - bărbatul chinez care s-a pus în fața tancurilor armatei chineze - este expusă de mai multe persoane.

Luni, Consiliul Afacerilor Continentale din Taiwan a cerut Beijingului „să își asume responsabilitatea greșelilor istorice și să își ceară scuze cât de curând posibil”. „În ultimii 30 de ani, Beijingul nu a avut curajul necesar pentru a reflecta cu calm cu privire la semnificația incidentului de pe 4 iunie. În schimb, au blocat informațiile și au schimbat adevărul și au încercat să ascundă crima”, se arată în comunicatul consiliului. Mai mulți activiști vor organiza marți un miting la Washington la care vor participa reprezentanți a zeci de organizații pentru drepturile omului, printre care și Amnesty International precum și președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat într-un comunicat luni că masacrul încă este în conștiința „oamenilor care iubesc libertatea din întreaga lume”. „Salutăm eroii poporului chinez care au luat atitudine, cu curaj, acum 30 de ani în Piața Tiananmen pentru a-și cere drepturile”, a declarat el, făcând apel la guvernul chinez să prezinte un raport „complet și public” privind incidentele de atunci.

Cel mai mare eveniment va avea loc în Hong Kong, singurul loc de pe teritoriul chinez în care au loc comemorări. Un priveghi a fost organizat în parcul Victoria în fiecare an din 1990, sute de mii de oameni fiind prezenți cu ocazia aniversărilor cheie. Însă la Beijing, autoritățile chineze vor monitoriza cu atenție orice încercare de comemorare. Turiștii care vizitau Piața Tiananmen marți au fost supravegheați de poliție. Luni, ziarul condus de stat Global Times a relatat că masacrul a fost „o vaccinare împotriva unor viitoare tulburări politice” în țară. Duminică, ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a declarat, de asemenea, că intervenția în forță a armatei a fost o decizie „corectă”.

Apple concurează Google și Facebook pentru logarea la Internet

Apple a lansat ieri funcția “Sign In With Apple” (logați-vă cu Apple), pentru a concura conturile de logare la internet ale Facebook și Google, încercând să se diferențieze de companiile concurente prin sublinierea protecției acordate informațiilor utilizatorilor, transmite Reuters. Apple va întări controlul și în privința urmăririi locației. Atunci când utilizatorii se loghează cu profilele lor de pe Google sau Facebook la aplicații ale unor terți, aplicațiile deseori oferă Google și Facebook date valoroase, practică pe care Apple vrea să o oprească. Apple a anunțat că a creat un sistem care permite utilizatorilor să genereze, aleator, un email unic pe care să îl folosească cu fiecare aplicație, astfel încât utilizatorii să nu mai fie nevoiți să dezvăluie adresa de email reală. Pe de altă parte, Apple a retras aplicația iTune destinată Mac-urilor. Introdusă pentru prima oară în 2001, de către co-fondatorul Steve Jobs, ca mijloc de încărcare a cântecelor pe iPod, iTunes a permis utilizatorilor de-a lungul timpului să gestioneze muzica și filmele, precum și să administreze backup-urile și update-urile pentru iPhone-uri și iPad-uri. Apple a anunțat că va înlocui iTunes cu aplicații individuale pentru muzică, conținut video și podcast-uri. Apple a făcut anunțurile în fața dezvoltatorilor de aplicații participanți la conferința anuală a dezvoltatorilor din San Jose, California.

App Store este o sursă majoră de venituri pentru segmentul de servicii al Apple, care a generat anul trecut venituri în valoare de 37,1 miliarde de dolari. Conferința anuală a dezvoltatorilor are loc pe fondul supravegherii mai stricte a practicilor de afaceri ale companiilor de tehnologie.

Doua surse apropiate situației au declarat că Ddepartamentul de Justiție are jurisdicție pentru o posibilă investigație antiturst împotriva Apple, în cadrul unei verificări ample a companiilor de tehnplogie. Divizia antitrust a Departamentului de Justiție și Comisia Federală pentru Comerț s-au întâlnit în ultimele săptămâni pentru a acorda Departamentului de Justiție dreptul de a efectua o investigație antitrust împotriva Apple și Google, deținută de grupul Alphabet.

Scandal după o glumă, într-un afiș publicitar, despre castrarea soților infideli

O glumă a unei clinici veterinare ruse, care oferă „castrarea” soților infideli, nu a fost „gustată” de cătrei doi locuitori din Sankt Petersburg (nord-vest), care au sesizat serviciul federal rus împotriva monopolului (FAS) din oraș, relatează AFP. „Promoție la castrări: un motan 1.000 de ruble, (sterilizarea unei) pisici 2.500 de ruble - gratuit pentru un soț infidel”, propune clinica pe un afiș. Acest afiș, pus în apropierea unei stații de metrou, a indignat doi locuitori din al doilea cel mai important din Rusia, care au depus plângere, a declarat AFP o purtătoare a filialei locale a FAS, Marina Nerinovskaia. În Rusia, serviciul federal antimonopol este însărcinat cu controlul publicității. „La 31 mai, am primit două plângeri de la locuitori din Sankt Petersburg cu privire la această publicitate, pe care o consideră obscenă”, a precizat ea, adăugând că unii o denunță drept o „discriminare sexistă” și „ruina valorilor familiale”. „Această publicitate este umilitoare și provoacă o discriminare sexistă cu scopul de a slăbi încrederea în oameni. După mine, ea îndeamnă la violență, cruzime și ruinează afacerile familiale”, denunță unul dintre locuitorii nemulțumiți, citat într-un comunicat de serviciul antimonopol. „Plângerile urmează să fie examinate”, iar „rezultatul publicat”, se mai arată în comunicat.

Și-a retras Rusia trupele din Venezuela?

Kremlinul a negat marți că și-ar fi retras trupele militare din Venezuela, contrazicând astfel o afirmație a președintelui american Donald Trump, conform Reuters. Kremlinul a informat că nu l-a anunțat oficial de vreo retragere pe Trump și că trupele sale continuă să furnizeze consiliere militară în Caracas. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că Moscova nu a discutat cu Trump despre acest subiect și că președintele american pare că și-a luat informațiile din ziare sau de altundeva. Peskov a precizat că trupele militare ale Rusiei rămâne în Venezuela pentru a-și îndeplini contractele cu Caracasul și că totul merge conform planului. Trump a anunțat luni că Moscova l-a informat despre retragerea majorității personalului rus prezent în Venezuela. „Rusia ne-a informat că și-a retras majoritatea personalului din Venezuela”, a anunțat el pe Twitter.

Merkel: Un viitor acord comercial între UE și SUA este de o „importanță existențială”

Cancelarul german Angela Merkel a descris un viitor acord comercial între Uniunea Europeană și SUA ca fiind de o importanță existențială, precizând că ea va încerca să facă progrese în ciuda opoziției „regretabile” a Franței, conform Reuters. „Avem un mandat pentru a discuta cu Statele Unite și cred că este de o importanță existențială”, a declarat Merkel. „Este regretabil că Franța a votat împotriva acestui mandat însă poate mai avem de muncă pentru a convinge oamenii”, a afirmat ea. Merkel a adăugat că dorește să continue discuțiile pentru a ajunge la soluții sensibile pentru a evita o fază dificilă pentru economia globală.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.