Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Furie în Rusia, după ce Moscova recunoaște că a suferit cea mai mare pierdere de la începutul războiului

Ziarul de Vrancea
2 ian 2023 495 vizualizări

Bloggerii naționaliști ruși, care au sute de mii de adepți, au cerut să fie pedepsiți comandanții

Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că 63 de soldați au fost uciși într-un bombardament ucrainean asupra unei școli în care aceștia erau cazați, în apropierea orașului Makiivka, din regiunea ucraineană Donețk ocupată de Rusia, un anunț care a stârnit imediat furia bloggerilor ruși naționaliști și a adepților lor.

Cazarma improvizată în școală a fost în noaptea de Anul Nou ținta a șase rachete sol-sol lansate de un sistem HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) de fabricație americană. Două dintre rachete au fost doborâte, a precizat ministerul rus.

Anunțul oficial de la Moscova vine în condițiile în care pe rețelele sociale se vorbea încă de duminică despre atacul mortal din Makiivka, dar bilanțurile vehiculate de diverse surse variau. Ucraina, la rândul ei, a susținut că atacul s-a soldat cu 400 de morți, dar oficialii pro-ruși din regiune spun că este o exagerare.

Cei mai mulți ar fi fost recruți ruși, iar amploarea victimelor ar fi atât de mare pentru că în respectiva școală ar fi fost depozitate și muniții, care au explodat, la rândul lor, în momentul atacului. Imediat, bloggerii naționaliști ruși care relatează despre război și care au sute de mii de adepți au cerut să fie pedepsiți comandanții, pentru că au cazat soldații în aceeași clădire cu un depozit de muniție, deși știau că se află în raza de acțiune a rachetelor ucrainene.

Imagini neverificate postate online cu urmările atacului de la Makiivka asupra cazărmii rusești arată o clădire imensă redusă la o grămadă de moloz fumegând.

Igor Ghirkin, un fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, care a devenit unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ruși, a declarat inițial că numărul morților este de ordinul sutelor, ulterior editându-și postarea pentru a include și răniții în acest bilanț. Muniția fusese depozitată la fața locului, iar echipamentul militar rusesc de acolo era necamuflat, a precizat el.

“Ceea ce s-a întâmplat la Makiivka este oribil”

Un alt blogger naționalist, Ribar, a declarat că aproape 70 de soldați au fost confirmați morți și peste 100 sunt răniți. “Ceea ce s-a întâmplat la Makiivka este oribil”, a scris Arhanghelul Spetznaz Z, un alt blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe Telegram. “Cui i-a venit ideea de a plasa personal, în număr mare, într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că dacă vor lovi cu artileria, vor fi mulți răniți sau morți?”, a scris el revoltat. Comandanților “nu le pasă deloc” de muniția depozitată neglijent în teatrul de luptă, a acuzat el. “Fiecare greșeală poartă un nume”, a adăugat bloggerul.

Faptul că Rusia a recunoscut că are zeci de morți într-un singur incident este aproape fără precedent. Moscova rareori face publice cifrele privind victimele sale, iar atunci când o face, cifrele sunt de obicei mici. De pildă, a recunoscut doar un singur deces dintr-un echipaj de sute de persoane atunci când Ucraina a scufundat nava sa amiral, crucișătorul Moskva, în aprilie.

Șeful Statului Major: 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei sunt eliberate

Patruzeci la sută din teritoriile ocupate după 24 februarie - când Rusia a lansat invazia în Ucraina - au fost eliberate în cursul anului trecut, a declarat luni comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni.

“Forțele armate au eliberat 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei la scară largă și 28% din toate teritoriile ocupate de Rusia începând din 2014”, a anunțat generalul Zalujni într-o postare pe Telegram despre bilanțul din 2022 Linia actuală a frontului are o lungime de 1.500 km, a precizat șeful Statului Major al armatei ucrainene. Zalujni a mai dezvăluit că forțele armate ucrainene au efectuat antrenamente militare pe teritoriul a 17 țări europene. “Datorită partenerilor internaționali a fost posibilă instruirea a peste 20.000 de soldați”, a menționat el.

“În 2022, peste 600.000 de persoane au fost evacuate din zonele de ostilități și au fost aduse peste 2 milioane de tone de bunuri umanitare”, a detaliat generalul Zalujni.

Un joc video de război, la originea unui val de dezinformare asupra conflictului din Ucraina

Soldați care dau lupte în orașe incendiate, avioane de luptă doborâte de rachete, drone care pulverizează tancuri - imagini care par autentice, dar sunt extrase de fapt din jocuri video precum “Arma 3” ce alimentează un val de dezinformare asupra războiului din Ucraina, scrie luni France Presse.

Clipuri video scoase din jocul Arma 3, însoțite adesea de burtiere cu mesaje precum “În direct” sau “Breaking news”, pentru a le da un aspect mai autentic, au fost folosite frecvent în imagini video false care au pretins că ilustrează momente ale invaziei ruse în Ucraina.

Ușurința cu care ele păcălesc publicul, și uneori chiar posturile de televiziune, îngrijorează cercetătorii. “Odată cu îmbunătățirea secvențelor vizuale ale jocurilor video, imaginile de sinteză pot, la prima vedere, să pară adevărate”, explică Claire Wardle, co-directoare a Information Futures Lab la Universitatea Brown.

Jocul Arma 3, al studioului ceh Bohemia Interactive, permite generarea de diverse scenarii de luptă cu avioane, tancuri și diferite alte arme. Numeroși jucători distribuie apoi pe internet imagini cu aventurile lor, care sunt adesea deturnate sau folosite în scopuri propagandistice de membrii unei tabere.

De pildă, o secvență pretinde că arată cum tancuri rusești sunt lovite de rachete Javelin, iar sub imagini Arma 3 intitulate “Contraofensiva Ucrainei!” un internaut indus în eroare și impresionat de reușita armatei ucrainene sugerată de aceste imagini a comentat: “Ar trebui să cerem Ucrainei, după acest război, să antreneze forțele NATO”.

“Deși este flatant că Arma 3 simulează conflictele moderne într-un mod atât de realist, suntem nemulțumiți că jocul poate fi confundat cu imagini de luptă reală sau folosit drept propagandă de război”, a reacționat un reprezentant al studioului. “Noi încercăm să combatem aceste conținuturi semnalându-le platformelor, dar nu este deloc eficient. Pentru fiecare video retras, alte zece sunt încărcate online în fiecare zi”, spune același reprezentant al Bohemia Interactive.

Arma 3 a fost folosit și pentru a ilustra în mod fals conflictele din Siria, Afganistan sau Palestina, dar utilizarea sa în scop de dezinformare a căpătat amploare odată cu războiul din Ucraina, descris uneori și drept “primul război TikTok”.

Unele mass-media au fost de asemenea păcălite, notează France Presse, care scrie că postul România TV a prezentat în noiembrie un vechi video din Arma 3 ca arătând lupte din Ucraina, iar un fost ministru al apărării și un fost șef al serviciilor de informații au comentat amândoi atunci imaginile ca și când ar fi fost autentice.

Mai devreme, în februarie, un alt post românesc, Antena 3, continuă AFP, difuza din greșeală un vechi video din Arma 3 și îl invita pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării să-l analizeze; acesta s-a limitat la afirmații generale despre conflict.

Guvernul japonez oferă un milion de yeni de copil familiilor care aleg să se mute din Tokyo

Guvernul japonez oferă 1 milion de yeni (7.500 de dolari) de copil familiilor care se mută din zona metropolitană Tokyo, în încercarea de a inversa declinul demografic din celelalte regiuni ale țării. Oficialii speră ca sumele generoase oferite să încurajeze familiile cu copii cu vârste de până la 18 ani să revitalizeze regiunile în declin demografic și să reducă presiunea asupra spațiului și serviciilor publice din marele Tokyo, cea mai mare metropolă din lume, cu o populație de aproximativ 35 de milioane de locuitori.

Stimulentul - o creștere spectaculoasă față de taxa de relocare anterioară de 300.000 de yeni - va fi introdus din aprilie, potrivit presei japoneze, ca parte a unui efort oficial de a readuce la viață orașele și satele aflate în declin.

Deși populația orașului Tokyo a scăzut pentru prima dată anul trecut - o tendință atribuită parțial pandemiei de coronavirus - guvernanții consideră că ar trebui să se facă mai mult pentru a reduce densitatea populației în metropolă și pentru a încuraja oamenii să înceapă o nouă viață în zonele “demodate” ale țării, care sunt afectate de îmbătrânire, de scăderea populației și de migrația tinerilor către Tokyo, Osaka și alte orașe mari. Plata - care se adaugă unui sprijin financiar de până la 3 milioane de yeni, deja disponibil - va fi oferită familiilor care locuiesc în cele 23 de cartiere “centrale” din Tokyo și în suburbiile vecine Saitama, Chiba și Kanagawa, din care oamenii fac naveta către Tokyo.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, familiile trebuie să se mute în afara zonei metropolitane Tokyo, deși unele ar putea primi banii și dacă se mută în zonele muntoase care se află în interiorul granițelor orașului.

Aproximativ 1.300 de municipalități - circa 80% din total - au aderat la acest program, sperând să profite de o schimbare de atitudine a publicului față de calitatea vieții, care a luat amploare în timpul pandemiei, când tot mai mulți angajați au descoperit beneficiile muncii la distanță. Familiile care aleg să se mute și să primească bonificația trebuie să locuiască în noile lor case timp de cel puțin cinci ani, iar unul dintre membrii gospodăriei trebuie să fie angajat sau să aibă în plan să deschidă o nouă afacere. Cei care ar vrea să se mute înainte să treacă cei cinci ani vor trebui să returneze banii statului.

În principiu, familiile care se relochează primesc între 1 și 3 milioane de yeni pe gospodărie, cu condiția să îndeplinească unul dintre cele trei criterii: angajarea într-o companie mică sau mijlocie din zona în care se mută; continuarea activității la vechile locuri de muncă prin muncă la distanță sau începerea unei afaceri la noul lor domiciliu. În anumite situații, o familie cu doi copii ar putea primi chiar 5 milioane de yeni.

Guvernul speră ca 10.000 de persoane să se mute din Tokyo în zonele rurale până în 2027. Cea mai recentă încercare de revigorare a regiunilor vine și pe fondul unei noi scăderi a populației Japoniei, în timp ce numărul persoanelor de peste 65 de ani continuă să crească, iar rata natalității rămâne foarte scăzută.

César 2023, interzis pentru oricine este investigat pentru agresiuni sexuale

Academia César, cea care acordă cele mai prestigioase recompense ale cinematografiei din Franța, a anunțat că oricine este investigat pentru acuzații de agresiuni sexuale va fi exclus de la ceremonia de luna viitoare.

Au existat temeri privind proteste care ar avea loc la evenimentul din 25 februarie, după ce s-a scris că actorul Sofiane Bennacer a fost investigat de poliție pentru două acuzații de viol și una de violență. Bennacer, în vârstă de 25 de ani, care neagă orice faptă de acest fel, a fost văzut ca vedetă la premiile din acest an pentru rolul său din “Les Amandiers” (“Forever Young”), film despre un grup de studenți la dramaturgie în anii 1980.

Decizia organizatorilor galei César - echivalentul Oscarurilor în Franța - vine și după protestele de la ceremonia din 2020, atunci când Roman Polanski, condamnat pentru violarea unei minore în anii 1970, a câștigat premiul pentru “cel mai bun regizor”, ceea ce a declanșat o reorganizare majoră a Academiei César. Într-o declarație, Academia a spus că oricine se confruntă cu o potențială pedeapsă cu închisoarea pentru “infracțiuni, în special de natură sexuală sau sexistă” va fi exclus de la ceremonia viitoare.

“S-a decis să nu fie evidențiate persoanele care ar putea fi investigate pentru agresiuni”, se arată în comunicat, adăugând că demersul a fost făcut “din respect pentru victime”, chiar dacă acestea sunt doar “presupuse” victime.

Bennacer a fost eliminat de pe lista lungă a posibililor nominalizați în noiembrie, după ce noi acuzații au apărut în presă. Regizoarea filmului “Les Amandiers”, Valeria Bruni-Tedeschi, a denunțat acuzațiile împotriva lui Bennacer drept “un linșaj mediatic”.

Mexic: Șapte morți într-o operațiune a poliției pentru prinderea unor deținuți care au evadat

Șapte persoane au fost ucise luni la Ciudad Juarez, în nordul Mexicului, într-o operațiune a poliției pentru a-i găsi pe deținuții care evadaseră cu o zi înainte în urma atacului asupra unei închisori, atac ce s-a soldat cu 19 morți, dar și cu evadarea mai multor deținuți, între care liderul unei bande. Bărbați înarmați au atacat duminică dimineața centrul de detenție din orașul de la granița cu SUA. Traficanții au venit în vehicule blindate și au atacat duminică în zori, în timp ce familiile deținuților așteptau să-și viziteze rudele în noaptea de Anul Nou.

Ministrul mexican al apărării, Luis Cresencio Sandoval, a anunțat că zece gardieni, șapte deținuți și doi atacatori au murit în atacul de duminică, atribuit traficanților de droguri. Paisprezece deținuți și un gardian au fost răniți, iar cinci atacatori au fost capturați, a declarat Luis Cresencio Sandoval. De asemenea, 25 de deținuți au evadat, între care liderul unei bande aliate cu cartelul Juarez în războiul acestuia împotriva cartelului Sinaloa, condus cândva de Joaquin “El Chapo” Guzman, cel care execută acum o condamnare pe viață în Statele Unite.

Ernesto Alfredo Piñon era liderul bandei cunoscute sub numele de El Neto. El era închis din 2009, fiind condamnat la peste 200 de ani de închisoare pentru răpire și crimă. Indivizi înarmați încercaseră deja să îl elibereze în timpul transferului său la închisoare, după arestare. Traficanul a fost rănit atunci în urma atacului.

Închisoarea administrată de guvernul statului Chihuahua a fost scena mai multor încăierări și revolte. O astfel de revoltă, în martie 2009, s-a soldat cu 20 de morți, una dintre cele mai sângeroase din istoria țării. În august 2022, un conflict între bande rivale s-a soldat cu moartea a trei deținuți.

Potrivit cifrelor oficiale, Mexicul a înregistrat peste 340.000 de asasinate, majoritatea atribuite organizațiilor criminale, de la lansarea unei controversate ofensive militare antidrog în decembrie 2006.

Serialul “1899” a fost anulat de Netflix după un sezon

Serialul “1899” nu va avea un al doilea sezon la Netflix. Vestea a fost confirmată de co-creatorul seriei Baran bo Odar printr-o declarație distribuită pe Instagram. Scrisoarea către fani a fost semnată și de partenerul lui Odar și co-creatorul serialului, Jantje Freise, scrie Variety. “Cu părere de rău trebuie să vă spunem că „1899” nu va fi reînnoit”, a scris Odar. “Ne-ar fi plăcut să încheiem această călătorie incredibilă cu un al doilea și al treilea sezon, așa cum am făcut cu „Dark”. Dar uneori lucrurile nu decurg așa cum plănuiești. Asta e viața”, a spus el. “Știm că acest lucru va dezamăgi milioane de fani. Dar vrem să vă mulțumim din suflet că ați făcut parte din această aventură minunată”, continuă declarația.

“1899”, care a urmărit un grup de imigranți la bordul unei nave care se confruntă cu o serie de evenimente misterioase, a fost lansat pe platformă în 17 noiembrie 2022. Având origini europene diverse, pasagerii sunt uniți de speranțele și visurile legate de viitorul care îi așteaptă în noul secol, într-o altă țară. Dar călătoria lor ia o turnură neașteptată atunci când descoperă o altă navă cu emigranți plutind în derivă, la bordul căreia vor găsi ceva care le va transforma călătoria spre pământul făgăduinței într-un adevărat coșmar.

În prima sa săptămână de disponibilitate, producția internațională a ajuns în top 10 al Netflix la No. Slot 2, doar în spatele sezonului 5 “The Crown”. În patru zile, “1899” a adunat aproximativ 79,27 milioane de ore de vizionare. Serialul este creat de Baran bo Odar și Jantje Friese, care au imaginat și “Dark”.

Deputați senegalezi încarcerați pentru că au atacat o legiuitoare însărcinată în Parlament

Doi deputați senegalezi din opoziție au fost condamnați luni la șase luni de închisoare pentru că au atacat fizic o colegă în parlament. Într-un caz care a stârnit o dezbatere angoasantă despre democrația din Senegal, deputata pro-guvernamentală Amy Ndiaye a fost pălmuită și apoi lovită cu piciorul în burtă în timpul unei sesiuni haotice în Adunarea Națională.

Deputații Mamadou Niang și Massata Samb au fost condamnați fiecare la câte șase luni de închisoare după un proces care a început la 19 decembrie. De asemenea, fiecare dintre ei a fost amendat cu 100 000 de franci CFA (150 de dolari) și a fost obligat să plătească cinci milioane de franci CFA drept daune.

Procurorii ceruseră pedepse de doi ani.Confruntarea a avut loc la 1 decembrie, în timpul unui vot de rutină privind bugetul ministerului justiției, și a fost declanșată de remarcile făcute de Ndiaye despre Serigne Moustapha Sy, un influent lider musulman care susține opoziția, dar care nu este deputat. După ce s-a restabilit ordinea, Ndiaye a leșinat și a primit îngrijiri medicale la spital - avocatul ei, Baboucar Cisse, a declarat că era însărcinată și că existau temeri că ar putea pierde copilul. De atunci, ea a părăsit spitalul, dar “rămâne într-o situație extrem de dificilă”, a declarat Cisse. Incidentul a declanșat o dezbatere aprinsă despre discursul parlamentar și atacurile asupra femeilor. Acesta a coincis în special cu o campanie de sensibilizare împotriva violenței domestice. Senegalul este privit pe scară largă ca un far de stabilitate și democrație în Africa de Vest - o regiune cunoscută pentru lovituri de stat și dictaturi.

Alegerile legislative din iulie au dus la o situație de egalitate virtuală, ceea ce a obligat partidul președintelui Macky Sall să formeze o coaliție pentru a rămâne la putere.

Niang și Samb, care au fost arestați pe 15 decembrie, nu au fost prezenți în instanță. “Ei vor rămâne în închisoare în așteptarea recursului”, a declarat pentru AFP unul dintre avocații lor, Abdy Nar Ndiaye. Ei au negat că l-au lovit pe legislator, în ciuda dovezilor video care demonstrează contrariul. Avocații lor au susținut că cei doi erau imuni la urmărirea penală, dat fiind statutul lor de legislatori, dar acest lucru a fost respins de instanță.

Actorul Jeremy Renner a suferit un “traumatism toracic”

Actorul Jeremy Renner a suferit “un traumatism toracic contondent și leziuni ortopedice” după un accident de deszăpezire de Anul Nou, a declarat luni seară un purtător de cuvânt al actorului.

Renner a fost operat luni și “rămâne în unitatea de terapie intensivă în stare critică, dar stabilă”, a precizat purtătorul de cuvânt. “Familia lui Jeremy ar dori să își exprime recunoștința față de medicii și asistentele incredibile care se ocupă de el, față de pompierii și salvatorii de la Truckee Meadows, față de șeriful din comitatul Washoe, față de primarul orașului Reno, Hillary Schieve, și față de familiile Carano și Murdock”, se arată în declarația purtătorului de cuvânt. “De asemenea, ei sunt extrem de copleșiți și apreciază enorm de mult revărsarea de dragoste și sprijin din partea fanilor săi.” Actorul din “Hawkeye” a avut nevoie până acum de două intervenții chirurgicale pentru a remedia rănile suferite în accident, a declarat anterior o sursă apropiată actorului pentru CNN. “Rănile sale sunt extinse”, au precizat aceștia. Renner a fost spitalizat în stare critică după ce a fost rănit în Nevada. Renner a jucat în mai multe proiecte Marvel personajul Clint Barton/ Hawkeye începând cu filmul “Thor”din 2011. Pe lângă faptul că este un Avenger, Renner a jucat în numeroase blockbustere, inclusiv două filme din seria “Mission: Impossible”, “Arrival”, “American Hustle” și “28 Weeks Later”. El a fost, de asemenea, nominalizat la două premii Oscar, inclusiv un rol secundar pentru “The Town” și cel mai bun actor pentru rolul din “The Hurt Locker”. În prezent, joacă în serialul “Mayor of Kingstown” de Taylor Sheridan, al cărui sezon doi debutează în ianuarie. De asemenea, va apărea într-un serial la Disney Plus în 2023, numit “Rennervations”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.