Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Fierbe Belarusul

Ziarul de Vrancea
8 aug 2020 1591 vizualizări

Regimul Lukașenko a reprimat violent protestele declanșate în capitala țării după ce autoritățile au stabilit că a câștigat detașat alegerile desfășurate duminică n opoziția acuză o fraudă masivă, Polonia cere un summit extraordinar al UE

Președintele rus Vladimir Putin i-a trimis luni o “telegramă de felicitare” omologului său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, care a fost proclamat învingător în urma unui scrutin controversat, marcat de manifestații antiguvernamentale reprimate violent. “Contez pe faptul că acțiunea dumneavoastră în fruntea statului va permite dezvoltarea viitoare a relațiilor ruso-belaruse reciproc avantajoase”, i-a transmis Putin lui Lukașenko, potrivit Kremlinului. Președintele belarus și-a acuzat în ultimele săptămâni aliatul tradițional rus că vrea să-i transforme țara într-un vasal, că susține opoziția și încearcă să-l destabilizeze. AFP mai transmite că Lukașenko a primit felicitări și din partea liderului chinez Xi Jinping. În schimb, Polonia a chemat ieri la organizarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene cu privire la situația din Belarus, după ciocnirile de la Minsk în urma cărora o persoană a murit și câteva zeci au fost rănite. “Autoritățile au făcut uz de forță împotriva propriilor cetățeni care cereau o schimbare în țară. Trebuie să susținem poporul belarus în căutarea sa a libertății”, a declarat într-un comunicat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki. La rândul său, Ministerul de Externe de la Varșovia a condamnat violențele și le-a cerut autorităților din țara vecină “să oprească escaladarea situației și să înceapă să respecte drepturile fundamentale ale omului”. “În fața evenimentelor în derulare în Belarus, Ministerul de Externe polonez își exprimă profunda îngrijorare față de pacificarea brutală a demonstrațiilor postelectorale. Reacția dură, folosirea forței împotriva protestatarilor pașnici și arestările arbitrare sunt inacceptabile”, afirmă comunicatul diplomației poloneze. Candidata opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a refuzat luni să recunoască rezultatele oficiale anunțate de Comisia Electorală Centrală, care îl dau învingător categoric pe Lukașenko cu peste 80% din voturi. “Regimul trebuie să reflecteze la cum să ne cedeze puterea. Mă consider învingătoare a acestor alegeri”, a declarat ea în fața presei luni, denunțând represiunea din cursul nopții. Svetlana Tihanovskaia a acuzat că alegerile au fost fraudate masiv, iar colaboratorii săi au cerut renumărarea voturilor în secțiile cu probleme, a transmis Reuters.

Spania: Se cere abolirea monarhiei

Mai mulți protestatari au cerut duminică abolirea monarhiei spaniole după plecarea bruscă din țară a fostului rege Juan Carlos săptămâna trecută pe fondul unui scandal de corupție, relatează Reuters. Juan Carlos, care a abdicat în 2014 în favoarea fiului său Felipe, și-a anunțat brusc lunea trecută decizia de a pleca, dar nu a existat nicio confirmare oficială a destinației. “Trebuie să curățăm sistemul de corupție și ar trebui să începem cu Coroana”, a declarat Jose Emilio Martin, un șofer de autobuz, care s-a numărat printre cei aproximativ o sută de protestatari duminică la Madrid.Protestele împotriva familiei regale s-au răspândit în Spania după plecarea dramatică a fostului monarh, cu aproximativ 100 de republicani demonstrând duminică la Valencia și mai multe manifestații planificate în Mallorca în această săptămână în timpul vizitei regelui Felipe al VI-lea în insulă. Un sondaj realizat de SigmaDos și publicat duminică în ziarul conservator El Mundo a constatat că 63,3% dintre cei chestionați consideră că a fost o idee proastă pentru ex-monarhul de 82 de ani să plece, în timp ce 27,2% sunt de acord cu plecarea sa. Aproximativ 80,3% au considerat că Juan Carlos ar trebui să se confrunte cu orice eventuale proceduri judiciare. Sondajul, realizat în perioada 4-6 august după plecarea regelui emerit, arată că 12,4% consideră că el nu are de ce să dea explicații și 7,3% nu și-au exprimat opinia. În ciuda dezaprobării, care reflectă prăbușirea popularității lui Juan Carlos în ultimii ani, aproximativ 69,2% dintre cei chestionați în sondajul de duminică au declarat că regele emerit a jucat un rol important în tranziția de la dictatură la democrație după moartea lui Francisco Franco în 1975, în timp ce 24,4% au fost de părere că el a avut un rol “redus sau deloc”. În iunie, Curtea Supremă a Spaniei a deschis o anchetă privind implicarea lui Juan Carlos într-un contract de cale ferată de mare viteză în Arabia Saudită, după ce ziarul elvețian La Tribune de Geneve a relatat că el a primit 100 de milioane de dolari de la fostul rege saudit. Elveția a deschis de asemenea o anchetă. Fostul monarh nu este investigat în mod oficial și a refuzat repetat să comenteze acuzațiile. Avocatul lui Juan Carlos a declarat luni că clientul său este la dispoziția procurorului spaniol în ciuda deciziei sale de a pleca. Ziarul pro-monarhist ABC a relatat vineri că Juan Carlos a călătorit cu avionul privat din Spania către Emiratele Arabe Unite. Alte media au relatat că el este în Republica Dominicană sau în Portugalia. Oficialii de acolo au spus că nu au cunoștință despre sosirea sa.

O purtătoare de cuvânt a guvernului spaniol a refuzat duminică să comenteze cu privire la locul unde se află regele emerit. Avocatul său și palatul regal au refuzat toată săptămâna trecută să spună unde este. Website-ul de știri Niusdiario.es a postat o fotografie sâmbătă despre care afirmă că îl arată coborând dintr-un avion la un aeroport din Abu Dhabi. Dacă se confirmă, aceasta ar fi prima imagine publicată a fostului rege de la plecarea sa.

Sondaj: Doar 30% dintre britanici s-ar vaccina în mod sigur împotriva Covid-19

Doar 30% dintre britanicii intervievați într-un sondaj de opinie s-ar vaccina în mod sigur împotriva noului coronavirus, autorii cercetării atribuind acest procent scăzut teoriilor conspirației și neîncrederii în guvern, transmite Business Insider. Cercetătorii au mai afirmat că guvernul britanic și companiile de media sociale trebuie să combată dezinformarea pentru ca un vaccin să fie acceptat pe scară largă. Un sondaj efectuat de Ipsos Mori și universitatea Kings College London a arătat că 30% dintre persoanele din Marea Britanie au afirmat că sunt sigure că se vor vaccina pentru Covid-19, dacă va fi disponibil un vaccin. O pondere de 23% au spus că foarte probabil se vor vaccina și 20% că destul de probabil. Cu toate acestea, 16% dintre respondenți au spus că fie este improbabil că se vor vaccina, fie în mod sigur nu. Dintre cei care au au afirmat că în mod sigur nu se vor vaccina, 36% au spus că “se acordă o atenție prea mare” vaccinului împotriva virusului care a provocat moartea a 47.000 de oameni în Marea Britanie, în timp ce 34% au afirmat că guvernul britanic încearcă să controleze populația obligându-i pe oameni să poarte măști. Potrivit realizatorilor cercetării, există o legătură clară între opoziția față de un vaccin și social media, ca sursă de informare. O proporție de 27% dintre respondenți au spus că se informează de pe Whatsapp și că este improbabil să contracteze virusul. Profesorul Bobby Duffy, directorul institutului pentru politici al Kings College London, a avertizat că scepticismul față de vaccinuri este alimentat de teorii ale conspirației și de lipsa de încredere în politicieni și în știință. Premierul Boris Johnson a afirmat luna trecută că oamenii care se opun vaccinurilor sunt “nebuni”.

Bilanț actualizat: Cel puțin 200 de morți după explozia din Beirut

Bilanțul deceselor provocate de explozia care a avut loc pe 4 august în portul Beirut a fost actualizat ieri de autorități, care au transmis că cel puțin 200 de oameni și-au pierdut viața, informează BBC. Guvernatorul capitalei, Marwan Abboud, a declarat că zeci de oameni sunt încă dați dispăruți, mulți dintre ei fiind lucrători străini. Între timp, armata a anulat faza de salvare a operațiunii de căutare din port, locul unde a avut loc deflagrația. Duminică, în a doua noapte de violențe, poliția a intervenit în forță asupra demonstranților care consideră Guvernul responsabil pentru dezastru, prin neglijență, și contestă răspunsul față de situația prezentă. Demisia a trei miniștri și a mai multor parlamentari nu a domolit furia cetățenilor. În urma exploziei, în care au fost răniți mai mult de 6.000 de oameni, peste 250.000 de locuitori au rămas fără adăpost. Agențiile ONU au avertizat că o criză umanitară este iminentă dacă nu vor fi trimise urgent ajutoare. Duminică, mai multe state și-au luat angajamentul - la o conferință co-organizată de președintele francez Emmanuel Macron - să facă donații Libanului. Suma promisă este de 297 de milioane de dolari. Economia Libanului, afectată de datorii, era deja în criză înainte de explozia din portul Beirut. Guvernele străine sunt precaute în acordarea de împrumuturi și ajutoare unui guvern perceput de propriul popor ca fiind corupt.

Trump, adăugat pe Mount Rushmore? “O idee bună”

Cotidianul New York Times a notat că angajați de la Casa Albă au abordat-o pe Kristi Noem, guvernatorul statului South Dakota, anul trecut, în legătură cu procesul de adăugare a altor președinți pe Mount Rushmore. Trump a reacționat calificând această informație drept “fake news”, dar consideră că este “o idee bună”. “Casa Albă a abordat guvernatorul statului South Dakota cu privire la adăugarea Președintelui Trump pe Mount Rushmore, scrie New York Times”, este postarea de pe contul de Twitter al CNN, la care Trump a reacționat cu mesajul: “Aceasta este Fake News din partea “failing” NY Times și “bad ratings” CNN. Nu am sugerat asta niciodată, deși, dacă luăm în calcul toate lucrurile multe reușite în primii trei ani și jumătate, poate mai multe decât orice altă Președinție, mi se pare o idee bună!”. Cnn.com, care citează New York Times, notează că guvernatorul Noem a vorbit și în 2018 despre visul lui Trump de a fi imortalizat pe Mount Rushmore. Ea a discutat cu Donald Trump despre acest subiect la prima sa întâlnire cu președintele, în Biroul Oval, și atunci a crezut că este vorba de o glumă. “Am început să râd. El nu râdea, era foarte serior. A spus: «Kristi, vino aici». A dat mâna cu mine și i-am spus: «Domnule președinte, ar trebui să veniți în South Dakota. Avem Mount Rushmore». Iar el a reacționat: «Știi că este visul meu să am chipul sculptat pe Mount Rushmore?»”, a spus Noem într-un interviu acordat în 2018. Pe Mount Rushmore sunt sculptate chipurile președinților George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.