Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Fauci: Perioada cea mai gravă a pandemiei abia urmează

Ziarul de Vrancea
28 dec 2020 1421 vizualizări

Săptămâna trecută, președintele ales Joe Biden spunea și el că urmează “cele mai negre zile” ale pandemiei

Imunologul american Anthony Fauci apreciază că vor urma zile sumbre în contextul pandemiei de COVID-19 care continuă să facă ravagii în perioada sărbătorilor. Expertul în boli infecțioase a declarat pentru postul de televiziune CNN că este de acord cu estimarea președintelui ales, Joe Biden, că ceea ce este mai rău din pandemie ar putea abia acum urma. “Motivul pentru care sunt îngrijorat, și care îi îngrijorează și pe colegii mei din domeniul sănătății publice, este că am putea foarte probabil să asistăm la o creștere rapidă postsezonieră - mă refer la Crăciun și Anul Nou - și, așa cum am descris-o, la o creștere după o altă creștere”, a spus Fauci în cadrul emisiunii State of the Union, difuzată de CNN. “Dacă te uiți la grafice, evoluția cazurilor cu care ne-am confruntat pe final de toamnă și ceea ce urma să fie începutul iernii este cu adevărat îngrijorătoare”, a mai spus imunologul. Săptămâna trecută, Biden a spus că “cele mai negre zile” ale pandemiei vor urma. Duminică, Fauci și-a exprimat temerile în ceea ce privește o “posibilă înrăutățire a situației” în săptămânile următoare. În luna decembrie, în Statele Unite s-au înregistrat peste 63.000 de decese confirmate ca fiind cauzate de coronavirus - cel mai grav bilanț lunar de la debutul pandemiei. Per ansamblu, Statele Unite au raportat cel mai mare număr de cazuri - peste 18,9 milioane - și cele mai numeroase decese - peste 331.000 - la nivel global de la începutul pandemiei în această țară. Fauci a declarat duminică pentru CNN că estimează că va trebui să se vaccineze un procent cuprins între 70% și 85% din populație pentru obținerea imunității de turmă. Peste 80 de milioane de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate la nivel global, virusul provocând peste 1,7 milioane de decese.

Autorul exploziei de la Nashville a murit în deflagrație

Bărbatul suspectat că a declanșat explozia care a devastat în ziua de Crăciun o parte din centrul istoric al orașului Nashville, statul american Tennessee, a fost identificat de autorități, care au anunțat că individul a fost ucis în deflagrație. “Am ajuns la concluzia că un individ pe nume Anthony Warner este autorul exploziei. El era prezent când bomba a fost declanșată, și a murit în deflagrație”, a declarat procurorul federal Don Cochran.  “Nu există indicii privind implicarea altor persoane”, a afirmat agentul special al FBI responsabil cu ancheta, Doug Korneski, precizând însă că sunt investigate în continuare mai multe piste. Responsabilii prezenți la conferința de presă au afirmat că Warner nu era cunoscut serviciilor lor. Conform presei, Anthony Warner, de 63 de ani, fusese identificat de poliție încă de sâmbătă, când a și fost percheziționată o casă dintr-un cartier al orașului. Explozia de vineri dimineață a devastat un cartier istoric al capitalei americane a muzicii country. Cu puțin timp înaintea deflagrației, autorul difuzase o înregistrare prin difuzor, cerându-le persoanelor din preajmă să părăsească zona. Aceasta a făcut ca, în pofida amplorii exploziei, să nu existe decât trei răniți. Analiza ADN a resturilor umane găsite la locul exploziei a permis identificarea lui Anthony Warner, a declarat David Roush, șeful biroului de investigații din Tennessee. Poliția a considerat că a fost vorba despre un “act intenționat”, dar anchetatorii continuă să caute mobilul acestuia. Potrivit unui desfășurător furnizat de autorități, poliția a primit o alertă despre focuri de armă în zonă la ora 05:30, iar polițiștii au identificat rulota 30 de minute mai târziu. După 15 minute, ei au auzit o înregistrare prin difuzor, întretăiată de pasaje muzicale, prin care li se cerea persoanelor din preajmă să evacueze zona. Rulota era parcată în fața unei clădiri a companiei de telefonie AT&T, iar explozia a avariat instalațiile, perturbând telecomunicațiile în Tennessee și în unele regiuni din Alabama și Kentucky. Chiar și aeroportul local a trebuit să suspende temporar zborurile.

 „Soarele artificial” din Coreea de Sud a stabilit un nou record mondial

Un dispozitiv de fuziune supraconductoare din Coreea de Sud denumit KSTAR, cunoscut sub numele de „Soarele artificial coreean”, a reușit să stabilească un nou record mondial, prin menținerea plasmei la temperatură ridicată timp de 20 de secunde, cu o temperatură a ionului de peste 100 de milioane de grade (Celsius). Pentru comparație, miezul Soarelui atinge aproximativ 15 milioane de grade. Este un nou record, după cel stabilit anterior în 2019, când același dispozitiv a reușit să mențină o temperatură de 100 de milioane de grade pentru 8 secunde.

Pentru a recrea reacțiile de fuziune care au loc pe Soare, izotopii de hidrogen trebuie plasați într-un dispozitiv de fuziune precum KSTAR pentru a crea o stare de plasmă în care ionii și electronii sunt separați, iar ionii trebuie încălziți și menținuți la temperaturi ridicate. Până în prezent au existat și alte dispozitive de fuziune care au administrat pe scurt plasma la temperaturi de 100 de milioane de grade sau mai mari, dar niciunul nu a trecut de bariera menținerii operațiunii timp de 10 secunde. „A fost o provocare destul de mare menținerea unei stări stabile de plasmă în dispozitivul de fuziune pentru o lungă perioadă de timp la temperaturi atât de ridicate”, a declarat directorul Centrului de Cercetare KSTAR, Si-Woo Yoon. „Ne aduce un pas mai aproape de dezvoltarea tehnologiilor pentru realizarea energiei de fuziune nucleară”, a adăugat Yong-Su Na, profesor la Departamentul de Inginerie Nucleară, SNU, care a efectuat în comun cercetările privind funcționarea cu plasmă KSTAR.

Coreea de Sud vrea să dezvolte centrale electrice de fuziune pentru a acoperi necesarul de energie al țării. În esență, un reactor de fuziune funcțional va permite oamenilor de știință să valorifice puterea Soarelui pe Pământ, rezolvând potențial nevoile de energie ale planetei.

Fenomenele meteorologice extreme au cauzat în 2020 pierderi uriașe

n numai invaziile de lăcuste au dus la pierderi de circa 8,5 miliarde de dolari în Africa

Fenomenele meteorologice extreme au cauzat anul acesta pierderi uriașe în lume, potrivit unui raport al fundației Christian Aid citat de BBC.

Lista cuprinde 10 evenimente care au dus la pierderea a mii de vieți omenești și la importante costuri pentru companiile de asigurări. Șase dintre acestea au avut loc în Asia, inclusiv inundații în China și India, și au provocat pagube de peste 40 de miliarde de dolari. În SUA, uraganele și incendiile de vegetație au cauzat pierderi de aproximativ 60 de miliarde de dolari. Un sezon musonic neobișnuit de ploios a fost asociat unora dintre cele mai devastatoare furtuni în Asia, unde au fost înregistrate printre cele mai mari pierderi. În decurs de câteva luni, inundațiile din India au dus la moartea a peste 2.000 de oameni, iar mai multe milioane au fost nevoite să își părăsească locuințele. Valoarea pierderilor asigurate este estimată la 10 miliarde de dolari. China a suferit pierderi mai mari din cauza inundațiilor, cu aproximativ 32 de miliarde de dolari între iunie și octombrie. Bilanțul deceselor a fost însă mai mic decât cel din India. Dacă aceste evenimente meteorologice au avut impact pe o perioadă mai mare, altele au reușit să facă pagube importante în câteva zile.

„La fel ca 2019, 2020 a fost plin de extreme dezastruoase”

Ciclonul Amphan a lovit Golful Bengal în luna mai și, în câteva zile, a provocat pagube de 13 miliarde de dolari. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cicloane înregistrate vreodată în Golful Bengal în timpul sezonului pre-musonic. Africa a fost și ea afectată de fenomene extreme. Invaziile de lăcuste au distrus vegetația și recoltele, cauzând o pierdere de circa 8,5 miliarde de dolari. ONU a legat apariția acestor roiuri de schimbările climatice, care au însemnat ploi abundente în Orientul Mijlociu și Cornul Africii în ultimii ani. Furtuna Ciara care a lovit Irlanda și Marea Britanie și câteva țări din vestul Europeri în luna februarie a acestui an a dus la moartea a 14 oameni și la pierderi de 2,7 miliarde de dolari. Christian Aid a subliniat că cifrele raportate reprezintă doar pierderile asigurate. Țările mai bogate au proprietăți mai scumpe, astfel că suferă pierderi financiare mai mari. Pe de altă parte, inundațiile din Sudan, deși nu au fost între cele mai costistoare în termeni financiari, au avut un impact uriaș, ducând la moartea a 138 de oameni și la pierderea recoltei de anul acesta. Cercetătorii au spus că influența schimbărilor climatice asupra fenomentelor extreme este puternică și e posibil să fie tot mai mare. „La fel ca 2019, 2020 a fost plin de extreme dezastruoase”, a spus dr. Sarah Perkins-Kirkpatrick de la Climate Change Research Centre al University of New South Wales din Australia. „Am văzut toate astea cu o creștere de 1C a temperaturii medii, subliniind legătura sensibilă dintre condițiile normale și extreme. În cele din urmă, impactul schimbărilor climatice va fi simțit prin extreme, și nu prin schimbări în medii”.  Ea a continuat: „Din păcate, ne putem aștepta ca mai mulți ani să arate ca 2020 și mai rău, având în vedere că temperatura globală crește”. Reprezentanții Christian Aid speră ca în 2021 liderii politici să intervină pentru o frânare a tendinței de creștere a temperaturii medii globale

Guvernul suedez va putea închide centrele comerciale și transportul public

Guvernul suedez va fi abilitat de la 10 ianuarie să închidă centrele comerciale și transportul public și să amendeze persoanele care încalcă regulile, potrivit unui nou proiect legislativ prezentat luni în scopul limitării răspândirii noului coronavirus. Până acum, Suedia s-a bazat în principal pe măsuri voluntare de distanțare fizică, spre deosebire de majoritatea țărilor europene, unde au fost introduse lockdown-uri parțiale sau totale. “În situații foarte grave, guvernul va putea să decidă cu privire la măsuri mai extinse pentru a preveni aglomerația”, a declarat ministrul sănătății suedez Lena Hallengren într-o conferință de presă. “Aceasta include închiderea magazinelor, a transportului public, a centrelor comerciale și a altor tipuri de activități economice care intră sub incidența noii legi”, a explicat Hallengren. Guvernul și-a exprimat încrederea în simțul responsabilității individuale al suedezilor, dar în același timp nu dispune de instrumente juridice pentru a adopta o poziție mai dură. Legea va rămâne în vigoare până în luna septembrie. Guvernul intenționase inițial să introducă noua lege în martie, dar calendarul a fost modificat în contextul celui de-al doilea val al epidemiei de COVID-19, care a supus unei presiuni extreme sistemul de sănătate suedez. Suedia a înregistrat 6.609 de noi cazuri de COVID-19 miercuri, de când datează cele mai recente informații. Până în prezent în țara scandinavă au decedat 8.279 de oameni din cauza COVID-19.

Berlinul ține cu dinții de gazoductul rusesc

Berlinul nu intenționează să dea înapoi în disputa cu Statele Unite asupra gazoductului Nord Stream 2, a declarat pentru DPA ministrul german de externe Heiko Maas. “Nu este cazul să vorbim despre suveranitatea europeană dacă prin aceasta se înțelege ca noi să facem totul în viitor așa cum vrea Washingtonul”, a declarat Maas în comentarii citate luni de agenția germană de presă, înainte ca Joe Biden să preia președinția SUA de la Donald Trump pe 20 ianuarie. Berlinul se așteaptă la un nou început cu Washingtonul sub Biden după ce relațiile s-au deteriorat în timpul mandatului lui Trump. Dar vor mai exista puncte de dispută, a notat Maas. “Guvernul german nu își va schimba poziția față de Nord Stream 2”, a insistat Maas. “Important este că suntem aliniați în problemele strategice centrale și geopolitice, că ne aflăm de aceeași parte a baricadei”, a spus el. Politica Statelor Unite în această privință nu se așteaptă să se schimbe odată cu învestirea lui Biden - președintele democrat ales respinge proiectul, la fel ca Trump. Conducta Nord Stream 2 urmează să transporte direct gaz provenit din Rusia către Germania, economia de top a UE, printr-o rută sub Marea Baltică similară cu linia operațională curentă Nord Stream. SUA au condamnat conducta ca amenințând securitatea aliaților NATO din UE prin creșterea dependenței de Rusia și au amenințat cu noi sancțiuni. Recent, s-a anunțat că conducta este terminată în proporție de 94%. Susținătorii proiectului gazoductului acuză Statele Unite că vor doar să poată vinde mai bine propriul gaz către Europa

Furnizarea primelor 200 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de Pfizer va fi încheiată în septembrie 2021

Distribuirea primelor 200 de milioane de doze ale vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de grupul american Pfizer în parteneriat cu compania germană BioNTech va fi încheiată pentru Uniunea Europeană în luna septembrie 2021, a anunțat ieri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. “Distribuirea integrală a celor 200 de milioane de doze este programată să fie încheiată în septembrie 2021”, a declarat reprezentantul CE pentru Reuters. El a adăugat că în prezent au loc discuții cu privire la furnizarea altor 100 de milioane de doze suplimentare de vaccin, care sunt opționale potrivit contractului semnat cu companiile Pfizer și BioNTech.

Vaccinarea împotriva noului coronavirus a demarat oficial duminică în toate țările Uniunii Europene, primele persoane care au primit doze de vaccin fiind din rândul pensionarilor și al medicilor

Sistem inedit de imigrare în Finlanda

Finlanda a lansat un sistem inedit de imigrare și a primit deja mii de cereri într-o lună. Programul le permite celor care vor să devină finlandezi să se mute de probă în țara nordică pentru 90 de zile pentru a vedea cum se adaptează. Finlanda a primit peste 5.300 de cereri într-o lună pentru această schemă de imigrare. Programul Helsinki Business Hub a invitat profesioniștii străini și familiile acestora să locuiască în Finlanda timp de 90 de zile pentru a vedea dacă ar dori să se mute acolo definitiv. Oferta este valabilă pentru persoanele care lucrează în domeniul tehnologiei și pentru familiile acestora. Helsinki Business Hub a inclus organizarea tuturor aspectelor legate de cazare și asistență medicală pentru participanți. Cererile au venit din țări din întreaga lume. Schema finlandeză a stârnit cel mai mult interes în Statele Unite și Canada, de unde provin 30% dintre solicitanți.  Aproximativ 16% dintre solicitanți erau antreprenori, iar 12% erau în prezent șomeri sau doreau să găsească un loc de muncă în Finlanda.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.