Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Explozia din cer aprinde scânteia în stradă

Ziarul de Vrancea
11 ian 2020 2399 vizualizări

Mii de iranieni au protestat împotriva regimului după ce autoritățile au recunoscut, în sfârșit, că armata a doborât “din greșeală” avionul ucrainean n manifestanții au strigat lozinci împotriva liderului suprem Ali Khamenei și au ars portrete ale generalului Soleimani n caz extrem de rar, presa de la Teheran a adoptat un ton critic la adresa conducerii statului

După trei zile în care au negat cu tărie “zvonurile”,  oficialii iranieni au recunoscut sâmbătă dimineață că armata a doborât “din greșeală” avionul ucrainean. Anunțul a stârnit furie printre iranieni. Situația a început să se tensioneze sâmbătă seară, când forțele anti-manifestanți au tras cu gaze lacrimogene în iranienii ieșiți să protesteze în capitală și în alte mari orașe, unii scandând “Moarte dictatorului”, arătându-și astfel furia față de principala autoritate din Iran, liderul suprem Ali Khamenei. Știrile despre proteste au apărut și pe agențiile de presă de stat, iar pe rețelele de socializare au circulat clipuri video cu manifestațiile. Duminică au început noi manifestații, la unul dintre ele protestatarii strigând că “Inamicul nostru nu este SUA, este Republica Islamică”. “Cereți-vă iertare și dați-vă demisia”, a scris pe prima pagină, ieri, ziarul moderat Etemad, arătând că “dorința poporului” este ca cei responsabili de gestionarea crizei avionului ucrainean doborât miercuri trebuie să plece. Agenția Fars a notat că protestatarii au rupt fotografii ale lui Qassem Soleimani, generalul ucis într-un atac cu dronă al SUA. Protestele au erupt sâmbătă, după ce Teheranul a recunoscut că armata sa a doborât din greșeală aeronava ce decolase de doar câteva minute, în condițiile în care autoritățile iraniene negaseră vehement, timp de câteva zile, că ar fi de vină pentru moartea celor 176 de oameni. Președintele iranian a spus că a fost vorba de o “greșeală dezastruoasă”. Mânia populară a crescut, însă, după ce un comandant din Gărzile Revoluționare a declarat că a spus conducerii țării încă din prima zi că avionul a fost lovit de o rachetă.

“Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici”

Un alt ziar moderat, Jomhuri-ye Eslami (Republica Islamică), a publicat un editorial în care spune că “cei care au întârziat dezvăluirea motivului pentru care s-a prăbușit avionul, afectând încrederea oamenilor în conducere, ar trebuie dați afară sau să-și dea demisia”. Criticile venite din partea presei și manifestațiile din stradă pun o presiune tot mai mare pe liderii iranieni, după ce, în noiembrie, au avut loc cele mai sângeroase proteste de după Revoluția Islamică din 1979. În timp ce protestele de sâmbătă se extindeau în orașe mari precum Shiraz, Isfahan, Hamedan și Orumiyeh, președintele american Donald Trump a scris pe Twitter că “urmărim protestele voastre îndeaproape și suntem inspirați de curajul vostru”. “Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici, și nici o întrerupere a internetului. Lumea este cu ochii pe voi”, a scris Trump pe rețeaua de socializare, tweet-urile fiind publicate atât în engleză, cât și în farsi. Marea Britanie a anunțat că ambasadorul său a fost reținut pentru scurt timp de autoritățile din Teheran, o agenție iraniană susținând că această măsură a fost luată pentru că incita la proteste lângă o universitate. Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a condamnat arestarea ambasadorului, adăugând că Iranul “poate continua să mărșăluiască spe statutul de paria sau să ia măsuri de reducere a tensiunilor și de angajare pe o cale de discuții diplomatice”.

“Este capătul liniei, d-le ministru! Ați stricat totul!”

Sute de iranieni au ales rețelele sociale pentru a-și arăta revolta față de ascunderea inițială a adevărului. “Este o tragedie națională. Modul în care a fost gestionată și a fost anunțată de autorități a fost încă și mai tragic”, a declarat Ali Ansari, un cleric moderat. Mulți iranieni se întreabă de ce autoritățile nu au închis aeroportul din Teheran și spațiul aerian al țării într-o perioadă în care ar fi fost în alertă pentru represaliile la atacul în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad. “Au fost atât de grijulii să nu omoare niciun american în răzbunarea lor pentru Soleimani. Dar de ce nu au închis aeroportul? Aceasta arată cât de mult îi pasă acestui regim de iranieni”, a spus Mira Sedaghati prin telefon din Teheran. “Neintenționat? Ce înseamnă asta? Au ascuns această imensă știre tragică zile întregi pentru a-l jeli pe Soleimani. Rușine”, a scris Reza Ghadyani din Tabriz. Alți iranieni au cerut demisia unor oficiali, refuzând scuzele acestora. “V-ați răzbunat pe iranieni”, a reacționat utilizatorul Ahmad Batebi pe Twitter la declarația președintelui Hassan Rouhani conform căreia “Republica Islamică regretă profund această eroare dezastruoasă”. “Doar demisia”, a scris într-un tweet utilizatorul Sadeq. Sâmbătă, într-o postare pe Twitter, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a dat vina pe “aventurismul american” pentru dezastrul avionului. “Este capătul liniei, dle ministru! Ați stricat totul!”, i-a replicat pe aceeași rețea utilizatorul Bita Razaqi.

“Bruiaj” în comunicații

Militarul care a doborât avionul Boeing a acționat fără a avea confirmare, din cauza unui “bruiaj” în comunicații, a afirmat un general iranian. Soldatul a apreciat că avionul este o “rachetă de croazieră” și a avut 10 secunde pentru a decide, a declarat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, comandant al secției aerospațiale a Gardienilor Revoluției. “El putea decide dacă să tragă sau nu, dar a luat decizia proastă. O rachetă cu rază scurtă de acțiune a explodat în apropiere de avion. Astfel se explică faptul că acesta a putut continua să zboare”, a mai spus generalul. “Îmi asum întreaga responsabilitate pentru această catastrofă și voi accepta orice decizie va fi luată. Aș fi preferat să mor decât să fiu martor la un astfel de accident”, a precizat Amirali Hajizadeh.

Președintele ucrainean cere plata de despăgubiri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă pedepsirea vinovaților și despăgubiri din partea Iranului. “Așteptăm din partea Iranului ca vinovații să fie deferiți justiției”, “plata unor despăgubiri” și “aducerea trupurilor victimelor”, a scris Zelenski pe Facebook. “Sperăm că ancheta va continua fără întârzieri deliberate și fără obstacole. Cei 45 de specialiști ai noștri trebuie să obțină acces total” la ansamblul elementelor anchetei, a adăugat el. Printre cele 176 de victime ale catastrofei se numără și 11 cetățeni ucraineni, inclusiv cei nouă membri ai echipajului. Kievul anunțase vineri că experții săi prezenți în Iran pentru a ancheta au obținut acces la cutiile negre ale aeronavei, la resturile acesteia, la locul prăbușirii și la discuțiile dintre piloți și turnul de control iranian.

Întâlnire de urgență pentru o discuție despre viitorul ducilor de Sussex

72% dintre britanici sunt de părere că prințului Harry și lui Meghan Markle ar trebui să le fie permis să plece în Canada, potrivit unui sondaj online. Regina Elizabeth II a convocat pentru luni o întâlnire de urgență, pe proprietatea Sandringham din Norfolk, pentru a discuta viitorul ducilor de Sussex, scrie The Guardian. Alături de regină, la întâlnire vor participa prințul de Wales, ducele de Cambridge și ducele de Sussex. Aceasta va fi prima întâlnire la care vor participa cei patru după ce, miercuri, prințul Harry, al șaselea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, și soția lui, Meghan Markle, au anunțat că renunță la îndatoririle regale și că vor trăi atât în Marea Britanie, cât și în Canada. În plus, ei au spus că vor să fie independenți din punct de vedere financiar. Anunțul a fost făcut pe contul de Instagram Sussex Royal și pe site-ul Sussexroyal.com și a luat prin suprindere familia regală. În prezent, regina se află în Norfolk, prințul Charles, la Birkhall (Scoția), prințul William, la Palatul Kesington, iar prințul Harry, în Windsor. Întâlnirea va fi prilej pentru discutarea propunerilor rezultate din consultările dintre oficialii de la Buckingham, Clarence House și Kensington și reprezentanții guvernelor Marii Britanii și Canadei privind viitoarele roluri ale lui Harry și Meghan. Aparent, Meghan Markle, care a plecat joi în Canada pentru a fi alături de fiul cuplului, Archie, va participa la discuție prin telefon. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Daily Mail, 72% dintre respondenți sunt de părere că prințului Harry și lui Meghan Markle ar trebui să le fie permis să plece în Canada și doar 16% sunt de părere că regina ar trebui să le ceară să rămână. Din total, 76% dintre cei chestionați cred că, odată eliberați de îndatoriri, cei doi trebuie să renunțe la protecția oferită de poliția britanică.

I s-a interzis să mai nască după ce a făcut 44 de copii până la vârsta de 36 de ani

Unei femei din Uganda i s-a interzis să mai nască după ce a făcut 44 de copii până la vârsta de 36 de ani, arată presa africană, cazul lui Mariam Nabatanzi ajungând în cărțile de istorie din țara sa. Mariam Nabatanzi s-a căsătorit la 12 ani cu un bărbat care avea 40 de ani. A născut primii ei gemeni în anul următor. În urma unei afecțiuni genetice, femeia a continuat să nască un număr mare de copii la fiecare sarcină. De-a lungul anilor a născut șase perechi de gemeni, de patru ori tripleți și de cinci ori cvadrupleți. După 15 sarcini, ea născuse 44 de copii. Dintre aceștia a pierdut șase. Pe toți ceilalți 38 rămași îi crește, notează The Mirror. Medicii au fost obligați să îi interzică lui Mariam să mai rămână însărcinată. Înțelegând că decizia medicilor a fost luată pentru binele ei, Mariam s-a arătat bucuroasă că “este în final liberă”, arată presa din Ghana. Femeia a povestit că a cerut ajutorul medicilor după primele două sarcini dar i s-a spus că anticoncepționalele pot duce la complicații din cauza afecțiunii ei genetice. La 40 de ani a suferit o intervenție chirurgicală datorită căreia a reușit să nu mai rămână însărcinată de atunci.

Taiwan: Tsai Ing-wen, aleasă pentru al doilea mandat de președinte

Președinta statului Taiwan, Tsai Ing-wen, a fost aleasă sâmbătă, în proporție covârșitoare, pentru un al doilea mandat și a transmis Beijingului că nu va ceda amenințărilor și încercărilor de intimidare. Campania electorală a avut în centru China și protestele din Hong Kong. Tsai a respins ferm oferta Beijingului de a introduce modelul „o țară, două sisteme”. China consideră Taiwanul ca un teritoriu ce poate fi luat cu forța, în caz de nevoie, amenințare pe care preșdintele Xi Jinping a relansat-o în urmă cu un an, deși el ar prefera o soluție pașnică, scrie Reuters. „O țară, două sisteme”, sistem folosit de China în cazul Hong Kongului, nu a fost niciodată popular în Taiwan, iar acum cu atât mai puțin după lunile de proteste din Hong Kong.  China a devenit și mai antipatică după ce a încercat să intimideze militar Taiwanul. „Sperăm ca autoritățile de la Beijing să poată înțelege că un Taiwan democrat, cu un Guvern ales de oameni, nu va ceda amenințărilor și intimidărilor”, a spus Tsai reporterilor după anunțarea victoriei. Beijingul trebuie să înțeleagă dorința taiwanezilor și că doar poporul își poate decide viitorul, a mai spus ea. Tsai a mai afirmat că „prietenii din Hong Kong” se vor bucura de victoria ei. Tsai s-a impus în fața contracandidatului, Han Kuo-yu, din partidul Kuomintang, care preferă relații strânse cu China, cu peste 2,6 milioane de voturi. În total, ea a fost votată de 8,2 milioane de oameni, mai mult decât oricare președinte din Taiwan de la primele alegeri prezidențiale directe organizate în insulă, în 1996.

Sultanul Omanului a murit după o domnie de 50 de ani

Sultanul Qaboos al Omanului a încetat din viață la 79 de ani, după o domnie de aproape 50 de ani, a anunțat palatul regal de la Muscat.

“Cu tristețe îl plângem pe sultanul nostru Qaboos ben Saïd, care vineri seară a fost chemat la Dumnezeu”, a anunțat agenția oficială a sultanatului Oman. Potrivit presei internaționale, sultanul suferea de cancer de colon. Sultanul Qaboos era necăsătorit și nu avea un moștenitor sau un succesor desemnat. Însă, Royal Family Council l-a desemnat succesor pe Haitham bin Tariq Al Said, un văr al lui Qaboos. Trei zile de doliu național au fost decretate în Oman.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.