Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Experți: SUA sunt extrem de nepregătite pentru era inteligenței artificiale

Ziarul de Vrancea
3 mar 2021 663 vizualizări

Raportul arată că în curând China va deveni prima superputere în inteligență artificială din lume n comisia de experți recomandă investiții publice uriașe în armament bazat pe AI, în condițiile care China și Rusia nu vor respecta tratatele care interzic tehnologiile militare autonome

Statele Unite sunt extrem de nepregătite pentru era inteligenței artificiale, potrivit unui grup de experți condus de fostul director general al Google, Eric Schmidt. Comisia pentru Securitate Națională în domeniul ingteligenței artificiale (AI) a avertizat într-un raport de 756 de pagini că China ar putea înlocui în curând SUA ca “superputerea inteligenței artificiale” la nivel mondial, afirmând că există implicații militare serioase de luat în considerare. “America nu este pregătită să se apere sau să concureze în era AI”, au scris Schmidt și vicepreședintele Bob Work, care a fost anterior secretar adjunct al Apărării SUA. “Aceasta este realitatea dură cu care trebuie să ne confruntăm.”

Comisia și-a început evaluarea în martie 2019, iar acesta este raportul său final pentru președinte și Congres. Cei 15 membri ai comisiei includ specialiștiu în tehnologie, profesioniști în securitate națională, directori de companii și lideri academici. Printre aceștia se numără viitorul CEO al Amazon, Andy Jassy, ​​directorul general al Oracle, Safra Catz, directorul științific al Microsoft, Eric Horvitz, și șeful Google Cloud AI, Andrew Moore.

Autorii raportului avertizează că sistemele de AI vor fi utilizate “ pentru obținerea puterii” și că “AI nu va rămâne în domeniul superputerilor sau în domeniul științifico-fantastic”.

Armele autonome, a treia revoluție în război

Raportul îl îndeamnă pe președintele Joe Biden să respingă cererile de interzicere la nivel global a controversatelor arme autonome bazate pe AI, spunând că este puțin probabil ca China și Rusia să respecte orice tratat de acest tip pe care l-ar semna. “Nu vom putea să ne apărăm împotriva amenințărilor compatibile cu AI fără capacități omniprezente ale AI și noi paradigme de luptă împotriva războiului”, au scris Schmidt și Work.

Mii de cercetători în domeniul AI și informaticieni au semnat o scrisoare deschisă care a fost publicată în 2015, prin care solicitau interzicerea armelor autonome ofensive. “Tehnologia AI a ajuns la un punct în care desfășurarea unor astfel de sisteme este - practic dacă nu legală - fezabilă în decurs de ani, nu decenii, iar miza este mare: armele autonome au fost descrise ca a treia revoluție în război, după praful de pușcă și armele nucleare”, se arată în scrisoare, care a fost semnată și de CEO-ul Tesla Elon Musk, cofondatorul Apple, Steve Wozniak, CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, și regretatul om de știință Stephen Hawking.

Toby Walsh, profesor de AI la Universitatea din Sydney, a declarat pentru CNBC că pericolele “au devenit mai apropiate și mai grave” de la publicarea scrisorii. “Armele autonome trebuie reglementate”, a spus el.

Institutul Future of Life, un institut de cercetare non-profit din Boston, Massachusetts, a declarat luna trecută că există multe aplicații militare pozitive pentru AI, dar că “delegarea deciziilor de viață și moarte către sisteme de arme autonome nu este una dintre ele”.

„Adoptarea armelor AI este o nebunie brutală”

Inginerul specializat în învățare automată Michael Lavelle a declarat pentru CNBC că trebuie să existe o interdicție internațională asupra armelor care iau decizii autonome, în mod similar cu convenția privind armele chimice.

Samim Wagner, cercetător în domeniul AI în Berlin, vede lucrurile diferit, spunând că armele de AI și roboții ucigași vor face armele de astăzi și mai mortale. „Adoptarea armelor AI este o nebunie brutală și toată lumea o știe, totuși, cred că cercetătorii, de la DC la Beijing, continuă să ne asigure că este un progres și necesar”, a spus cercetătorul. El a adăugat: “O discuție reală despre modul în care AI poate ajuta la promovarea păcii la nivel global este ceea ce este cu adevărat necesar - dar cu siguranță nu o veți găsi pe agenda personalului operativ de la Pentagon sau a miliardarilor precum Eric Schmidt din lume”.

China a afirmat că dorește să fie un lider global în domeniul AI până în 2030. Autorii raportului au declarat că este vital ca SUA să facă tot posibilul pentru a elimina șansele ca acest lucru să se întâmple. “Trebuie să câștigăm competiția AI care intensifică concurența strategică cu China”, au afirmat Schmidt și Work. “Planurile, resursele și progresul Chinei ar trebui să îi preocupe pe toți americanii. Luăm în serios ambiția Chinei de a depăși Statele Unite ca lider mondial al AI în decurs de un deceniu “, au spus autorii raportului. Ei au adăugat că utilizarea AI pe plan intern de către China “este un precedent îngrozitor pentru oricine din întreaga lume care prețuiește libertatea individuală”.

Comisia solicită guvernului SUA să își dubleze cheltuielile de cercetare și dezvoltare în domeniul AI, până la 32 miliarde de dolari pe an până în 2026. De asemenea, sugerează înființarea unui nou organism care să îl ajute pe președinte să ghideze politicile mai ample ale SUA, relaxarea legilor privind imigrația pentru experții talentați în AI, crearea unei noi universități pentru formarea funcționarilor publici calificați digital și accelerarea adoptării noilor tehnologii de către agențiile de informații din SUA.

Raportul afirmă, de asemenea, că SUA trebuie să facă mai mult pentru a-și acoperi necesarul de cipuri și avertizează cu privire la pericolele de a fi atât de dependente de producătorul de semiconductori TSMC din Taiwan. “Microelectronica alimentează toată AI, iar Statele Unite nu mai produc cele mai sofisticate cipuri din lume”, au scris Schmidt și Work.

Partidul de extremă dreapta AfD, cea mai mare formațiune de opoziție, “pus sub supraveghere”

Autoritățile din Germania au hotărât punerea sub supraveghere a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), principala forță de opoziție din parlament, au confirmat ieri pentru dpa surse din cadrul serviciilor de securitate internă.

Întreaga formațiune urmează să fie monitorizată, fiind suspectată de extremism de dreapta, potrivit surselor citate după o videoconferință a directorului Oficiului federal pentru protecția Constituției (BfV), Thomas Haldenwang, cu filialele agenției din landuri. Decizia vine cu câteva luni înaintea alegerilor legislative prevăzute să aibă loc în Germania pe 26 septembrie.

În martie anul trecut, serviciul de informații interne din Germania a plasat sub supraveghere grupul naționalist de extremă-dreaptă Fluegel (Aripa), creat de membri ai AfD acuzați frecvent de o retorică ce amintește de trecutul nazist al Germaniei, iar în iunie a fost plasată sub supraveghere filiala regională din Brandenburg a partidului de extremă dreapta. O altă filială regională a AfD, cea din Saxonia-Anhalt (est), este monitorizată activ de BfV ca “entitate suspectă”, au anunțat la sfârșitul lui ianuarie surse din cadrul serviciului.

Un miliardar caută opt persoane pentru a-l însoți într-o călătorie în jurul Lunii

Un excentric miliardar japonez caută opt doritori din întreaga lume pentru a-l însoți într-o călătorie spațială în jurul Lunii, programată pentru 2023 cu SpaceX. Yusaku Maezawa, un magnat al modei, colecționar de artă contemporană și mecena, a fost primul client privat care a rezervat un zbor la bordul Starship, o viitoare rachetă dezvoltată de firma aerospațială americană a lui Elon Musk, pentru o sumă rămasă nedivulgată.

Inițial, miliardarul plănuia să găsească o iubită pentru zborul său în jurul Lunii, lansând un ciudat concurs în rândul “femeilor celibatare de peste 20 de ani”, însă ulterior și-a schimbat planurile - nu înainte de a fi primit circa 30.000 de aplicații - declarând că vrea să invite la bord între șase și opt artiști.

Într-un filmuleț postat ieri pe contul său de Twitter, miliardarul, în vârstă de 45 de ani, a optat în cele din urmă pentru o politică mai largă de recrutare a însoțitorilor, precizând că este convins acum că “orice persoană care face ceva creativ poate fi numită artist”. “Vă invit să mă însoțiți în această misiune. Opt dintre voi din toată lumea”, a precizat el. “Am cumpărat toate locurile, așa că va fi o călătorie privată”, subliniază miliardarul.

Doritorii vor trebui să îndeplinească doar două criterii, a precizat Yusaku Maezawa: să fie dispuși să “depășească limitele” creativității și să-i ajute pe ceilalți membri ai echipajului să facă același lucru. În total, între 10 și 12 persoane sunt așteptate să participe la expediția care ar trebui să înconjoare Luna înainte de a se întoarce pe Pământ, a explicat Maezawa.

Potrivit programului stabilit, astronauții aspiranți urmează să se preînregistreze până pe 14 martie, o primă selecție urmând să aibă loc o săptămână mai târziu. Deși nicio dată limită nu a fost oferită pentru etapele următoare, interviurile finale și examenele medicale sunt programate pentru sfârșitul lunii mai a acestui an, potrivit site-ului miliardarului.

Maezawa și însoțitorii săi vor deveni primii călători lunari de la ultima misiune americană Apollo din 1972, cel puțin dacă SpaceX este capabilă să finalizeze acest proiect la timp.

OMS avertizează aeroporturile să nu ceară călătorilor adeverințe de vaccinare

Aeroporturile și alte puncte de trecere a frontierei nu trebuie să ceară călătorilor să fie vaccinați împotriva COVID-19 drept condiție pentru a putea intra pe teritoriul altor țări, a subliniat ieri Organizația Mondială a Sănătății.

În raportul său epidemiologic săptămânal asupra pandemiei, OMS a insistat că vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerință pentru a călători, având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor ușoare ale bolii. De asemenea, “a acorda prioritate acestor călători ar putea avea drept consecință administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19”, a precizat ONU.

Potrivit organizației, utilizarea “certificatelor de imunitate” de către călătorii internaționali (indiferent dacă s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce au depășit boala) nu este recomandabilă și nici “nu este susținută de evidențe științifice”. În raportul său, OMS reiterează că persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice și alte grupuri de risc trebuie să evite să călătorească în țări cu o rată înaltă de COVID-19. Pe de altă parte, potrivit organizației, călătorii internaționali “nu trebuie considerați prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19”.

În 2020, traficul pasagerilor internaționali a scăzut cu 60 % față de anul 2019 (cu 2,7 miliarde mai puțin), fapt ce a provocat companiilor aeriene pierderi estimate la 371 miliarde de dolari.

Partidul lui Viktor Orban părăsește Partidul Popular European

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat ieri că Partidul Fidesz, formațiunea sa, părăsește Partidul Popular European (PPE, dreapta proeuropeană), după ce eurodeputați au adoptat prin vot o reformă a statului formațiunii europene, care deschidea calea unei excluderi a Fidesz. Orban a denunțat un demers “antidemocratic, nedrept și inacceptabil”.

Plecarea partidului lui Orban din principala formațiune politică din Parlamentul European (PE) ar putea conduce la o reducere a influenței lui Viktor Orban la Bruxelles, în contextul unui vechi conflict pe tema respectării statului de drept în Ungaria, comentează Reuters. UE critică de mult timp reforme întreprinse de Orban în Ungaria prin care a acaparat presa, sistemul judiciar, societatea civilă, organizațiile nonguvernamentale sau educația.

“Salut plecarea așteptată de mult timp a Fidesz și a lui Viktor Orban din grupul politic european dominant”, a declarat Dacian Cioloș, liderul grupului parlamentar Renew Europe (centru) în Parlamentul European. “Nu există loc pentru populismul toxic al Fidesz în grupul politic european dominant”, apreciază românul.

În pofida plecării celor 12 membri Fidesz din grupul parlamentar PPE, partidul rămâne cea mai importantă formațiune în Parlamentul European, din care mai fac parte 175 de eurodeputați.

Kremlinul denunță drept “absolut inacceptabile” noile sancțiuni impuse de SUA și UE

Kremlinul a denunțat ieri drept “absolut inacceptabile” noile sancțiuni impuse de Uniunea Euroepană (UE) și Statele Unite unor oficiali ruși de rang înalt cu privire la otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că aceste sancțiuni “dăunează relațiilor deja deplorabile” ale Rusiei cu Occidentul.

Peskov denunță drept “scandaloase” acuzații americane potrivit cărora serviciul rus de securitate FSB se află la originea otrăvirii lui Navalnîi. Potrivit lui Peskov, sancțiunile impuse oficialilor ruși nu au niciun efect deoarece aceștia nu au autorizația să se deplaseze în afara Rusiei și să dețină bunuri și conturi bancare în străinătate, din cauza caracterului sensibil al posturilor pe care le dețin. Însă Peskov recunoaște că sancțiunile impuse unor entități vor avea un efect mult mai important și consideră că acestea contribuie la o deteriorare a relațiilor Rusiei cu Statele Unite și UE.

De asemenea, Moscova avertizează Washingtonul “să nu se joace cu focul”, după sancționarea a șapte oficiali ruși de rang înalt și 14 entități cu privire la otrăvirea opozantului Kremlinului. Ministerul rus de Externe a denunțat într-un comunicat, marți seara, un “atac antirus ostil” care face parte dintr-o “politică americană golită de logică și de sens, care nu face decât să afecteze și mai mult relațiile bilaterale”.

Statele Unite au anunțat marți că sancționează șapte oficiali ruși de rang înalt și 14 entități rusești - primele sanțciuni impuse Rusiei de către Joe Biden după instalarea sa la Casa Albă, la 20 ianuarie, care a adoptat un ton mult mai ferm împotriva Moscovei decât predecesorul său republican Donald Trump. Washingtonul l-a sancționat marți pe Aleksandr Bortnikov, directorul puternicelor servicii ruse de securitate FSB, cu privire la încarcerarea lui Navalnîi.

Uniunea Europeană a oficializat, la rândul său, luni, sancționarea a patru funcționari judiciari ruși apropiați președintelui rus Vladimir Putin, implicați în proceduri judiciare angajate împotriva lui Aleksei Navalnîi și în reprimarea susținătorilor acestuia.

Autoritățile sud-coreene investighează două decese după vaccinarea cu AstraZeneca

Autoritățile sud-coreene au afirmat ieri că investighează decesul a două persoane după ce media au relatat că acestea au murit la câteva zile după ce au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca.

Una dintre cele două, în vârstă de 63 de ani, care suferea de o boală cerebrovasculară și era internată într-un centru de îngrijire, a început să prezinte mai multe simptome, inclusiv febră ridicată, după ce a primit vaccinul AstraZeneca, a relatat Yonhap. Persoana respectivă a fost transferată marți la un spital mai mare, dar ulterior a decedat, cu simptome de septicemie și pneumonie. O altă persoană în vârstă de circa 50 de ani, care avea probleme cardiovasculare și diabet, a murit miercuri în urma unui atac de cord, după ce fusese vaccinată în ajun.

Un oficial al Agenției coreene pentru controlul și prevenirea bolilor a declarat pentru Reuters că aceasta investighează cauzele acestor decese, fără a da detalii. Campania de vaccinare din Coreea de Sud împotriva COVID-19 a început săptămâna trecută, iar până marți seara 85.904 persoane au primit prima doză de vaccin de la AstraZeneca și alte 1524 din cel de la Pfizer, potrivit KDCA.

Un “mort” a revenit la viață pe masa de autopsie

Un indian, declarat mort de medici după un grav accident de motocicletă, a prezentat semne de viață pe o masă de autopsie chiar înainte de începerea examinării post-mortem, a declarat miercuri un oficial pentru AFP.

Tânărul de 27 de ani, din orașul Mahalingapur din sudul statului Karnataka, a fost transportat în stare critică weekendul trecut la un spital privat unde medicii l-au declarat mort. Familia sa a transferat apoi „cadavrul” la un spital public din apropiere, unde acesta trebuia să fie supus luni unei examinări post-mortem. Rudele sale au declarat presei locale că un patolog a văzut cum cadavrul a început să se miște brusc. Un oficial al serviciilor de sănătate a confirmat incidentul și a declarat pentru AFP că tânărul a fost internat imediat într-un alt spital, unde starea sa se îmbunătățea.

Oficialul a recunoscut că medicii de la unitatea privată au “judecat greșit”.

Familia nu a depus încă o plângere formală de neglijență medicală, a adăugat oficialul.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.