Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Experți: Dexametazona, primul medicament împotriva covid-19

Ziarul de Vrancea
14 iun 2020 1624 vizualizări

Acest tratament ar fi salvat 5.000 de vieți în Marea Britanie dacă ar fi fost administrat de la începutul pandemiei, arată cercetătorii

Dexametazona - un medicament ieftin și larg disponibil - poate salva viața pacienților grav bolnavi de covid-19, iar această tratament cu steroizi în doză mică reprezintă un progres major în lupta împotriva noului coronavirus SARS-Cov-2, au anunțat ieri experți britanici.

Dexametazona a redus riscul morții cu o treime la pacienții “ventilați” și cu o cincime a celor cărora li se administrează oxigen. Medicamentul a fost inclus în cel mai mare test clinic cu medicamente existente în vederea găsirii unui tratament împotriva covid-19. Cercetătorii estimează că, dacă medicamentul ar fi fost disponibil în Regatul Unit de la începutul epidemiei covid-19, ar fi salvat până la 5.000 de vieți. Având în vedere faptul că este ieftin, el poate fi folosit în țări sărace, afectate de pandemie, comentează BBC.

Aproximativ 350 de milioane de oameni, risc pentru o formă severă de Covid-19

Aproape 350 de milioane de persoane din întreaga lume riscă să fie grav afectate de maladia COVID-19 și ar necesita spitalizare în cazul în care ar fi infectate, potrivit unui studiu britanic publicat ieri. Cercetătorii știu deja că noul coronavirus îi afectează într-o manieră inegală pe oameni în funcție de numeroși factori, precum starea de sănătate, vârsta, sexul sau alte comorbidități. SARS-CoV-2 nu îi îmbolnăvește grav pe marea majoritate a oamenilor tineri și cu o stare bună de sănătate, dar, în schimb, determină probleme severe pentru persoanele în vârstă diagnosticate cu boli cronice, precum diabetul.

În funcție de informațiile cunoscute despre factorii de risc, cercetătorii britanici au încercat să identifice pentru 188 de țări riscurile diferențiate pentru populațiile acestor state, în funcție de vârstă, sex și starea de sănătate. Rezultatele, publicate în revista medicală The Lancet Global Health, arată că 1,7 miliarde de oameni, reprezentând 22% din populația mondială, prezintă cel puțin un factor de risc care îi face mai predispuși la o formă gravă de COVID-19. Dintre aceștia, 349 de milioane sunt deosebit de expuși în fața riscului de a dezvolta o formă severă a bolii și ar avea nevoie să fie spitalizate în caz de contaminare. “Într-o perioadă în care țările ies din izolare, sperăm că estimările noastre vor oferi un punct de plecare util” pentru guvernele care “caută mijloacele necesare pentru a îi proteja pe cei mai vulnerabili de un virus care continuă să circule”, a declarat autorul principal al studiului, Andrew Clarck, cercetător la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM). Același expert citează și recomandările formulate pentru persoanele cu cele mai mari riscuri, care sunt îndemnate să adopte comportamente de distanțare socială și care ar trebui să devină prioritare în cadrul viitoarelor campanii de vaccinare. Procentul locuitorilor cu risc sporit este mai mic în regiunile în care populația este mai tânără. Este cazul Africii, unde doar 16% din populație prezintă un factor de risc în fața noului coronavirus, adică 283 de milioane de oameni dintr-o populație totală de 1,3 miliarde. În Europa, acest procent este de 31% - 231 de milioane dintr-o populație de 747 de milioane. “Însă un procent mai mare de cazuri severe ar putea fi mortale în Africa”, în special din cauza precarității infrastructurilor medicale, a subliniat profesorul Andrew Clark. În plus, țările africane, cu procente mai ridicate de cazuri de SIDA, precum Lesotho, sunt mai expuse în fața riscurilor generate de pandemia de COVID-19. În paralel, insule precum Mauritius și Fiji prezintă riscuri crescute din cauza unui procent ridicat al populației care suferă de diabet, unul dintre factorii agravanți pentru această maladie de natură virală, potrivit noului studiu.

Bloomberg: China este tot mai favorabilă unui nou mandat Trump

Donald Trump a invocat des faptul că regimul de la Beijing îi va ține pumnii lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Însă în China oficialii comuniști par să se fi răzgândit și să susțină încă patru ani de administrație Trump, notează Bloomberg.

Interviuri cu nouă foști și actuali oficiali chinezi indică o schimbare a atitudinii în favoarea președintelui în exercițiu deși în ultimii patru ani acesta a învinuit China într-o multitudine de subiecte, de la deficitul comercial al Statelor Unite la gestionarea pandemiei de COVID-19 de către Beijing. Motivul principal pentru schimbarea de atitudine? Credința că erodarea sistemului de alianțe american postbelic va contrabalansa orice daune cauzate de disputele comerciale și instabilitatea geopolitică. Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, a fost văzut ca un membru tradițional al Partidului Democrat, care va urmări îmbunătățirea relațiilor bilaterale și va diminua tensiunile comerciale. „Dacă Biden este ales, cred că ar fi mai periculos pentru China fiindcă acesta va lucra cu aliații pentru a lua în colimator China, în timp ce Trump distruge alianțele Statelor Unite”, afirmă Zhou Xiaoming, un fost negociator comercial chinez.

Patru oficiali actuali de la Beijing sunt de aceeași părere, afirmând că mulți membri ai guvernului chinez cred că o victorie a lui Trump ar putea ajuta Beijingul prin slăbirea a ceea ce ei consideră a fi cel mai mare atuu al Washigtonului în contrabalansarea influenței Chinei la nivel mondial.

Puține lucruri pot fi făcute pentru a preveni deteriorarea relațiilor

Premisa din spatele convingerilor acestora este că puține lucruri pot fi făcute pentru a preveni deteriorarea relațiilor între cele mai mari două economii mondiale. Astfel, China va fi nevoită să își accelereze eforturile de a dezvolta industrii locale de vârf, să se extindă pe piețe în curs de dezvoltare și să caute oportunități de a colabora cu state din Europa și Asia pentru a combate eforturile SUA de a izola regimul de la Beijing. În timpul mandatului lui Trump, autoritățile chineze au început să realizeze că opoziția față de China se bucură de sprijin puternic în ambele partide ale duopolului politic american într-un Washington altfel extrem de divizat.

Pandemia cauzată de noul coronavirus, descoperit pentru prima oară în orașul Wuhan din centrul Chinei, a contribuit la rândul ei la deteriorarea sentimentelor americanilor față de regimul comunist. „Nu cred că scrutinul va schimba relația între SUA și China în vreun mod fundamental, afirmă Zhou, adăugând că „indiferent dacă va câștiga Trump sau Biden, lucrurile se vor deteriora”. Deși în mod tradițional republicanii pun accent pe legăturile economice cu China, Trump a tras partidul într-o direcție mai beligerantă, criticând Beijingul în aproape toate domeniile, de la pretențiile teritoriale ale regimului comunist în Marea Chinei de Sud, la comerț, sănătate publică, drepturi umane și tehnologie. Partidul Democrat a sprijinit în mare parte eforturile lui Trump, contribuind la adoptarea legislației menite să sprijine protestatarii din Hong Kong și să ofere mai mult sprijin militar Taiwanului.

„Statele Unite așa cum le cunoaștem nu mai există”

Până și Biden, care istoric a avut o poziție mai moderată față de China, a adoptat un ton dur pe măsură ce alegerile primare democrate au intrat pe ultima sută de metri. În ultimele luni acesta l-a descris pe președintele Xi Jinping drept un „golan”, a lăudat „curajul extraordinar” al demonstranților pro-democrație din Hong Kong și a acuzat Beijingul de practici comerciale abuzive. Deși oficialii de la Beijing continuă să evite criticarea directă a lui Trump, pe Internet cenzorii chinezi au început să permită critici la adresa Statelor Unite într-o notă mai naționalistă.

Un diplomat chinez a declarat că starea de spirit din cadrul ministerului de Externe chinez este „combativă” și „furioasă” la adresa oficialilor americani. Cel mai bun lucru la care China poate spera este ca lucrurile să nu se deterioreze și mai mult, potrivit oficialilor chinezi care au oferit declarații pentru Bloomberg.

Însă în Beijing unii au început să își pună întrebări cu voce tare privind efectele pe termen lung ale administrației Trump asupra stabilității Statelor Unite, date fiind protestele masive împotriva violenței poliției, creșterea numărului de cazuri COVID-19 în unele state americane și speculațiile potrivit cărora desfășurarea alegerilor într-o perioadă de pandemie ar putea degenera în haos. „Statele Unite așa cum le cunoaștem nu mai există”, a afirmat și Gao Zhikai, un fost diplomat chinez și translator pentru Deng Xiaoping.

Trump reduce la jumătate trupele americane din Germania

n președintele american acuză Berlinul că are “arierate” la NATO

Donald Trump vrea să reducă la jumătate numărul militarilor americani staționați în Germania, părând să folosească securitatea europeană ca pârghie în negocierile sale comerciale cu Berlinul, relatează AFP. Președintele american a dat asigurări presei că, în prezent, sunt staționați în Germania 52.000 de militari americani, principala ancoră a forțelor americane în NATO. “Acesta este un cost enorm pentru Statele Unite”, a apreciat el. “Vom reduce, deci, numărul, îl vom scădea la 25.000”, a adăugat el. Numărul militarilor desfășurați permanent în Germania era în fapt de 34.674 în martie 2020, potrivit unor date oficiale de la Pentagon. Însă acest număr poate crește în mod excepțional până la 52.000 în cadrul rotirilor de trupe sau exercițiilor militare. Bazele americane în Germania servesc drept escală forțelor desfășurate în Europa, în Africa și în Orientul Mijlociu, ceea ce poate “umfla” temporar efectivul.

Primele informații despre acest proiect al administrației Trump au provocat îngrijorări la Berlin, după ce au fost dezvăluite de cotidianul The Wall Street Journal (WSJ) la începutul acestei luni. Cifrele anunțate de Trump luni corespund în fapt estimărilor ziarului, care evoca o reducere cu 9.500 de militari, la 25.000 de oameni.

În pofida faptului că efectivul a scăzut după Războiul Rece, Germania primește mai mulți militari decât orice altă țară europeană - o moștenire a ocupației aliate după al Doilea Război Mondial.

“Arierate”

Resurgența ambițiilor militare ale Rusiei în timpul președinției lui Vladimir Putin a conferit prezenței americane o nouă importanță, însă Donald Trump și-a justificat decizia prin faptul că Germania nu contribuie, în opinia sa, suficient la bugetul NATO. “Germania are arierate. De ani de zile au arierate și datorează miliarde de dolari NATO și trebuie să plătească”, a tunat el. “Noi protejăm Germania și ei au arierate. Este ridicol”, a apreciat locatarul Casei Albe.

De asemenea, șeful statului american reproșează primei puteri economice din Uniunea Europeană (UE) faptul că “tratează foarte rău” Statele Unite în domeniul comercial. “Suntem pe cale să negociem cu ei asta, dar eu nu sunt mulțumit de acordul pe care-l propun”, a declarat Trump. “Ei au costat Statele Unite sute de miliarde de dolari de-a lungul anilor ca schimburi comerciale, deci asta ne face rău comerțului și asta face rău NATO”, a apreciat el.

Trump a acuzat Germania de faptul că profită de prezența militară americană. “Sunt militari bine plătiți. Ei trăiesc în Germania, ei cheltuiesc tone de bani în Germania”, a declarat președintele american. “Peste tot în jurul acestor baze este foarte bogat. Germania profită”.

Congresul american și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că o asemenea reducere a trupelor ar semnala un angajament american mai mic în apărarea europeană în cadrul NATO. Această decizie “va încuraja și mai mult agresivitatea și oportunismul Rusiei”, au deplâns săptămâna 22 de aleși republicani într-o scrisoare deschisă. “Știm că staționarea avansată a forțelor americane de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a ajutat la prevenirea altui război mondial și, mai ales, a consolidat securitatea Statelor Unite”, subliniau ei.

Relațiile lui Trump cu Angela Merkel, care n-au fost niciodată extraordinare, sunt și mai tensionate după ce cancelarul german a respins invitația președinteui american de a participa personal la un summit G7 în iunie, din cauza pandemiei covid-19.

Miliardarul republican, care are privirea ațintită asupra alegerilor prezidențiale de la 3 noiembrie, vrea să-și promoveze leadershipul mondial la un summit G7 la Washington. În urma refuzului lui Merkel, el a amânat summitul, anunțându-și intenția de a invita Rusia.

Coreea de Nord își aruncă în aer Biroul de Legătură cu Coreea de Sud

Coreea de Nord și-a distrus, într-o explozie, sediul Biroului de Legătură cu Coreea de Sud, situat la Kaesong, la frontiera intercoreeană, anunță oficiali sud-coreeni. Explozia a avut loc la câteva ore după ce Phenianul a reiterat amenințări cu acțiuni militare împotriva Sudului. Instalația a fost renovată și deschisă în 2018, pentru ca cele două țări să poată comunica. Biroul era gol din ianuarie, în urma impunerii unor restricții împotriva noului coronavirus.

Tensiunile dintre cele două Corei au crescut în ultimele săptămâni, alimentate de trimiterea unor manifeste peste frontieră de către activiști transfugi. Sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a amenințat, într-un comunicat, în weekend, să demoleze biroul, într-o “scenă tragică”. Biroul a fost deschis în urma unui summit între Kim și președintele sud-coreean Moon Jae-in.

O explozie la Biroul de Legătură a avut loc la ora locală 14.49 (8.49, ora României), a anunțat Ministerul sud-coreean al Unificării. “Distrugerea violentă a sediului Biroului de Legătură, la Kaesong, este o lovitură simbolică aplicată reconcilierii și cooperării intercoreene”, apreciază un profesor de la Universitatea Ewha din Seul, Leif-Eric Easley. “Este dificil să vedem cum poate un asemenea comportament poate ajuta regimul lui Kim să obțină ceea ce vrea de la lume, însă este clar că asemenea imagini vor fi folosite în propaganda internă”, apreciază el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.