MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Există legături între explozia Cybertruckului Tesla şi atacul din New Orleans?
Autorităţile investighează dacă există vreo legătură între explozia camionetei Cybertruck Tesla, produsă miercuri în faţa unui hotel al lui Donald Trump din Las Vegas, și atacul mortal din New Orleans. Ambele incidente au avut loc la o distanță de doar câteva ore în noaptea de Revelion, transmite CNN.
„Investigăm absolut orice conexiune cu ceea ce s-a întâmplat în New Orleans, precum și alte atacuri care au avut loc în întreaga lume”, a declarat Kevin McMahill, șeriful Departamentului de Poliție Metrou Las Vegas, într-o conferință de presă.
Șeriful a spus că poliția lucrează pentru a stabili dacă explozia din fața hotelului a avut vreo legătură cu ISIS, dar „nu avem nicio indicație în acest sens aici, în Las Vegas”. FBI a declarat miercuri că explozia Cybertruck a fost un incident izolat și că nu mai există niciun pericol pentru public. Vehiculele folosite în ambele incidente au fost închiriate de la Turo, a spus compania americană, care deține o platformă online care permite proprietarilor de mașini să-și închirieze vehiculele.
Surse federale au confirmat miercuri seară pentru ABC News că FBI desfăşoară operaţiuni şi percheziţii în Colorado Springs, statul Colorado, în legătură cu explozia Cybertruck, cu ajutorul Biroului pentru alcool, tutun, arme de foc şi explozivi (ATF). Directorul general al Tesla, Elon Musk, a contribuit la anchetă prin faptul că a deblocat camionul după ce acesta s-a blocat automat în explozie şi le-a oferit anchetatorilor imagini video cu suspectul la staţiile de încărcare de-a lungul traseului său din Colorado până în Las Vegas. O persoană a murit şi alte şapte au fost rănite după ce un cybertruck Tesla a explodat în faţa unui hotel deţinut de Donald Trump în Las Vegas.
Incidentul a venit la câteva ore după ce un bărbat a intrat intenţionat cu un camion într-o mulţime de petrecăreţi la New Orleans, care sărbătoreau primele ore ale anului 2025 miercuri dimineaţă, ucigând 15 persoane.
Cine a fost Shamsud-Din Jabbar, suspectul atacului din New Orleans?
Shamsud-Din Jabbar, bărbatul de 42 de ani din Texas acuzat că a intrat cu un camion în petrecăreţii de Anul Nou din New Orleans a servit în armata americană timp de 13 ani, fiind trimis inclusiv într-o misiune în Afganistan, a declarat armata. Într-o scurtă declaraţie rostită miercuri de la reşedinţa de la Camp David, preşedintele Joe Biden a declarat că, „cu doar câteva ore înainte de atac”, suspectul „a postat videoclipuri pe reţelele de socializare care indică faptul că a fost inspirat de Statul Islamic”, relatează AFP şi Reuters. Aceste videoclipuri arătau, de asemenea, o „dorinţă de a ucide”, a adăugat preşedintele american, care a precizat că a obţinut aceste informaţii de la FBI. De altfel, un steag ISIS a fost găsit în vehicul cu care suspectul a intrat în oameni. Statul Islamic, sau ISIS, este o grupare militantă musulmană sunnită care a efectuat atacuri în întreaga lume.
Oficialii federali şi forţele de ordine locale din New Orleans au declarat că Jabbar nu a acţionat singur şi că sunt în căutarea unor complici. „FBI lucrează pentru a determina potenţialele asocieri şi afilieri ale individului cu organizaţii teroriste”, a confirmat un comunicat al poliţiei federale. „El conducea o camionetă Ford pick-up, care se pare că fusese închiriată”, a precizat comunicatul.
FBI crede că Jabbar a închiriat camioneta Ford pe care a folosit-o pentru a intra în mulţime în Cartierul Francez din New Orleans în primele ore ale zilei de miercuri. Jabbar a deschis apoi focul asupra poliţiei, rănind 35 de persoane, pe lângă cele cel puţin 15 care au murit. Bărbatul a fost împuşcat mortal după un schimb de focuri cu poliţia.
Delicte minore
Într-o conferinţă de presă, agentul FBI Alethea Duncan a declarat că suspectul avea antecedente penale. Printre acestea se numără două acuzaţii pentru infracţiuni minore: furt în 2002 şi conducere cu un permis invalid în 2005. „Nu vă putem da detalii. Este un veteran, credem că a fost lăsat la vatră onorabil”, a adăugat ea. De asemenea, ea a subliniat că agenţia nu crede „că el este singurul responsabil” pentru atac. „Cerem oricărei persoane care l-a cunoscut pe acest bărbat în ultimele ore să ne contacteze”, a declarat ea. FBI se ocupă de ancheta privind atacul şi a precizat că este vorba despre „un atac terorist”.
Suspectul a făcut parte din armată între 2007 şi 2015, fiind trimis în Afganistan între februarie 2009 şi ianuarie 2010. Şi-a încheiat serviciul în 2020 ca sergent major, potrivit Departamentului Apărării. Înainte de a servi în armată, Jabbar s-a înrolat în Marină în august 2004 în cadrul unui program de intrare întârziată, dar a fost lăsat la vatră o lună mai târziu, a declarat un oficial al Marinei pentru Reuters.
Radicalizare?
Fratele suspectului, care a declarat pentru The New York Times că Shamsud-Din Jabbar s-a convertit la islam când era tânăr, a vorbit despre o „formă de radicalizare”. Unul dintre prietenii săi din tinereţe a declarat pentru acelaşi cotidian că a reluat legătura cu Jabbar în 2017 şi a constatat că acesta devenise „foarte intens” în ceea ce priveşte credinţa sa.
Steagul ISIS de pe camionul său a declanşat o anchetă privind posibile legături cu organizaţii teroriste. Anchetatorii au găsit arme şi un potenţial dispozitiv exploziv în vehicul, precum şi alte potenţiale dispozitive explozive în Cartierul Francez.
Într-o înregistrare video de autoprezentare din 2020 postată pe Youtube, Jabbar s-a prezentat ca fiind texan, fost soldat al armatei şi agent imobiliar. „Bună seara. Sunt Shamsud-Din Jabbar, administrator de proprietăţi (...). Aş dori să vă salut şi să vă povestesc puţin despre mine”, spune el la începutul videoclipului, în care îşi vinde serviciile şi îşi laudă meritele. „M-am născut şi am crescut în Beaumont, Texas, iar acum locuiesc în Houston. Am stat aici toată viaţa mea, cu excepţia călătoriilor mele de când am fost în armată”, spune el, aparent mândru de trecutul său militar. El precizează că a lucrat pentru armată în domeniul resurselor umane şi IT.
În acest videoclip, el pozează în faţa unui ecran pe care scrie cu litere mari „disciplină”. El spune că a „învăţat” în armată „ce înseamnă să fii receptiv şi să iei totul în serios (...) pentru a te asigura că lucrurile merg bine. Aşa că am aplicat aceste abilităţi în cariera mea de agent imobiliar”, susţine Jabbar. „Ceea ce mă diferenţiază cu adevărat de alţi agenţi este capacitatea mea de a fi un negociator insistent”, subliniază el cu un accent din sudul SUA.
În înregistrarea video, bărbatul s-a prezentat ca fiind manager la Blue Meadow Properties LLC, o societate cu sediul în Texas a cărei licenţă a expirat în 2022. El a fost înregistrat ca agent de vânzări imobiliare timp de patru ani, până în februarie 2023, arată înregistrările.
Potrivit The New York Times, Shamsud-Din Jabbar a fost căsătorit de două ori şi a divorţat în 2022 după cinci ani de căsnicie. Cuplul a avut un copil. A invocat dificultăţi financiare într-o scrisoare către avocatul soţiei sale. El spunea că a pierdut 28.000 de dolari cu agenţia sa şi propunea să vândă casa lor şi să împartă încasările.
The Atlanta Journal-Constitution a relatat că Shamsud-Din Jabbar absolvise Georgia State University. Jabbar s-a alăturat Rezervei Armatei americane ca specialist IT până în 2020, având gradul de sergent major la sfârşitul serviciului.
În timp ce ancheta este în curs de desfăşurare, până în prezent nu au apărut informaţii care să explice, totuşi, de ce Jabbar, un cetăţean american crescut în Texas, care a servit în armata americană, ar fi comis atacul din New Orleans.
Bilanţul atacului din Muntenegru a ajuns la 12 morţi
Un bărbat a împuşcat mortal 12 persoane, miercuri, într-un atac violent într-un orăşel din Muntenegru, apoi a murit, joi dimineaţa, din cauza rănilor autoprovocate joi, au anunţat autorităţile. Este unul dintre cele mai grave omoruri în masă din mica ţară balcanică, aflată acum sub şoc, relatează.
Atacatorul, care se numeşte Aleksandar Aco Martinovic, în vârstă de 45 de ani, a ucis iniţial patru persoane deschizând focul după o încăierare într-un restaurant din Cetinje, miercuri după-amiază. El a împuşcat apoi opt persoane, inclusiv doi copii, în alte trei locuri, a declarat procurorul Andrijana Nastic.
Martinovic a fost încolţit de forţele de ordine în apropierea casei sale din oraş şi a încercat să se sinucidă, apoi a murit din cauza rănilor în drum spre spital în primele ore ale zilei de joi, a declarat ministrul de interne Danilo Saranovic. „Când a văzut că se află într-o situaţie fără speranţă, a încercat să se sinucidă. Nu a murit pe loc din cauza rănilor, ci în timpul transportului la spital”, a precizat Saranovic pentru postul public de televiziune din Muntenegru, RTCG.
Incidentul este al doilea atac armat în trei ani în acelaşi oraş, aflat la 38 km vest de capitala Podgorica. În 2022, un bărbat înarmat a ucis 10 persoane, inclusiv doi copii, înainte de a fi împuşcat mortal.
Poliţia a declarat că Martinovic băuse foarte mult şi avea un istoric de posesie ilegală de arme. După o altercaţie cu patronii restaurantului, acesta s-a dus acasă, a luat o armă, s-a întors la restaurant şi a început să tragă, a precizat poliţia.
Alte patru persoane au suferit răni care le-au pus viaţa în pericol în timpul atacului de miercuri, iar una rămâne în stare critică, a anunţat Aleksandar Radovic, directorul Centrului Clinic din Podgorica. Poliţia a precizat că împuşcăturile de miercuri nu au legătură cu crima organizată. Prim-ministrul muntenegrean Milojko Spajic a numit atacul o „tragedie teribilă” şi a declarat trei zile de doliu naţional.
În ciuda legilor stricte privind armele, Balcanii de Vest - Serbia, Muntenegru, Bosnia, Albania, Kosovo şi Macedonia de Nord - rămân cu o mare cantitate de arme la populaţie. Majoritatea provin din războaiele din anii 1990, dar unele datează chiar din Primul Război Mondial.
Studiu: Scandinavii au venit în Marea Britanie cu mult înainte de vikingi şi anglo-saxoni
Oamenii cu strămoşi scandinavi se aflau în Marea Britanie cu mult înainte de apariţia anglo-saxonilor sau a vikingilor, au descoperit cercetătorii după ce au studiat genetica unui roman antic îngropat în York.
Sosirea anglo-saxonilor a adus un aflux de scandinavi în Marea Britanie antică în secolul al V-lea, primul raid viking major - care a vizat mănăstirea Lindisfarne - având loc în 793 d.Hr. Cu toate acestea, cercetătorii care studiază un bărbat despre care se crede că a fost soldat roman - sau poate chiar gladiator - care a trăit între secolele al II-lea şi al IV-lea, au descoperit că 25% din strămoşii săi proveneau din Scandinavia.
„Strămoşii despre care credeam că vor veni cu anglo-saxonii, poate că în unele părţi erau deja acolo”, a declarat dr. Leo Speidel, primul autor al studiului şi lider de grup la Riken, un institut naţional de cercetare ştiinţifică din Japonia.
Descoperirea face parte dintr-un studiu la scară largă care a adoptat o nouă abordare a analizei ADN-ului antic, evidenţiind tema migraţiilor în Europa în primul mileniu.
Dr. Pontus Skoglund, co-autor al studiului de la Institutul Francis Crick din Londra, a declarat că o mare parte din istoria explorată în studiu a fost stabilită de romani despre alte grupuri de oameni. „Există un anumit grad de informaţii istorice, dar sunt atât de multe lucruri nedescoperite”, a spus el.
În timp ce progresele în extragerea şi analizarea ADN-ului antic au permis cercetătorilor să exploreze amestecul unor grupuri foarte diferite - cum ar fi oamenii de Neanderthal şi oamenii moderni, sau chiar amestecul populaţiilor actuale - abordarea este mai dificilă în cazul grupurilor care sunt foarte similare din punct de vedere genetic, cum ar fi populaţiile care au trăit în diferite părţi ale Europei în primul mileniu.
Speidel şi colegii săi relatează în revista Nature cum au dezvoltat o nouă abordare pentru această problemă. În loc să ia în considerare toate diferenţele genetice dintre populaţii, noua metodă se concentrează pe mutaţiile relativ recente din cadrul genomurilor - apărute, de exemplu, în ultimii 30.000 de ani aproximativ - permiţând explorarea mai detaliată a relaţiilor dintre populaţiile similare din punct de vedere genetic.
„Când am văzut că funcţionează, mi s-a părut un orizont uimitor care ne deschide calea către răspunsuri la noi întrebări”, a declarat Skoglund. Echipa a aplicat noua abordare la mai mult de 1.500 de genomuri de la oameni care au trăit în Europa în primul mileniu.
Printre alte descoperiri, echipa a reuşit să facă lumină asupra migraţiei grupurilor germanice la începutul primului mileniu, dezvăluind cel puţin două valuri de migraţie din nordul Germaniei sau din Scandinavia în vestul, centrul şi estul Europei.
Studiul analizează, de asemenea, expansiunea vikingilor din Scandinavia, printre punctele cele mai importante numărându-se descoperirea că mulţi indivizi găsiţi în două gropi comune din Marea Britanie de la sfârşitul epocii vikinge aveau un bagaj genetic tipic pentru sudul Scandinaviei din epoca vikingă - ceea ce sugerează că ar fi putut fi vikingi care au avut un sfârşit dificil.
În timp ce noua abordare poate contesta, susţine sau adăuga detalii înregistrărilor istorice - şi chiar produce revelaţii - cercetătorii spun că oferă, de asemenea, şansa de a explora vieţile şi mişcările celor trecuţi cu vederea în istoria scrisă, o sursă adesea mai tendenţioasă decât rămăşiţele umane.
A murit Jocelyn Wildenstein, cunoscută pentru operaţiile estetice extreme şi supranumită "Catwoman"
Jocelyn Wildenstein, mondenă de origine elveţiană renumită pentru trăsăturile feline realizate chirurgical care i-au adus porecle în presa americană precum "Catwoman" şi "Mireasa lui Wildenstein", a murit. Partenerul ei, Lloyd Klein, a declarat pentru AFP că aceasta a murit în urma unei embolii pulmonare la Paris.
Wildenstein, care uneori îşi scria numele „Jocelyne”, a fost un subiect de bază al tabloidelor new-yorkeze pentru o mare parte din viaţa ei de adult, datorită vieţii sale amoroase tumultoase, schimbărilor drastice de înfăţişare şi plăţii substanţiale pe care a primit-o în urma divorţului de un important om din lumea artei (deşi în cele din urmă a susţinut că a dat faliment, după ce şi-a epuizat miliardele).
Wildenstein a minimalizat adesea amploarea operaţiilor sale estetice, susţinând că „ochii de pisică” pentru care era atât de faimoasă erau o trăsătură de familie sau că diferite coafuri i-au schimbat aspectul. „Dacă te simţi bine cu imperfecţiunile tale, cu îmbătrânirea ta, atunci nu ar trebui să faci nimic”, i-ar fi spus ea fotografului Zed Nelson în 2006. „Altfel, totul este să alegi doctorul potrivit”.
Unele surse indică faptul că avea 84 de ani şi că s-a născut în aceeaşi zi şi în acelaşi an cu fostul ei soţ, Alec Wildenstein, la 5 august 1940.
Urmărită de 1,1 milioane de persoane pe Instagram, Jocelyn Wildenstein era cunoscută pentru numeroasele operaţii estetice pe care şi le-a făcut pe faţă şi pentru legendele din jurul transformării sale fizice, unii spunând că dorea cu orice preţ să arate ca o felină sau că a cheltuit milioane pentru a obţine acest lucru.