Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Europenii vor circula în UE pe baza unui pașaport COVID

Ziarul de Vrancea
17 mar 2021 1439 vizualizări

Autoritățile dau asigurări că persoanele nevaccinate nu vor fi discriminate, dar e ușor de presupus că realitatea va fi alta: cine nu va face dovada vaccinării va trebui să respecte mai multe reguli birocratice

Comisia Europeană a prezentat ieri propunerea legislativă privind crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Documentul va constitui dovada că o persoană a fost vaccinată anti-COVID sau are un test negativ de COVID sau a trecut prin boală. Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu. Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară, care va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

„Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri”, a declarat vicepreședinta pentru valori și transparență, Vera Jourová.

La rândul său. Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a afirmat: „Prin instituirea adeverințelor electronice verzi, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetățenii UE și membrii de familie ai acestora pot călători în condiții de siguranță și cu un minim de restricții în această vară. Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări”.

Vaccinurile autorizate în UE

Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

În cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleași condiții, și adeverințele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverințe electronice verzi. Această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri.

În cazul în care un stat membru continuă să le solicite deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.

Informații limitate

Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Aceste adeverințe ar trebui să li se elibereze și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.

Biden: „Ucigașul” Putin “va plăti”

reacția șefului de la Casa Albă vine după ce serviciile americane de informații au confirmat implicarea Moscovei în alegerile din SUA, în favoarea lui Trump

Președintele american Joe Biden a declarat că șeful statului rus Vladimir Putin “va plăti” în curând pentru dirijarea eforturilor destinate să încline balanța spre contracandidatul său republican Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2020 din SUA. “El va plăti un preț”, a declarat Biden într-un interviu difuzat ieri de ABC News. Întrebat care vor fi consecințele, el a spus: “Veți vedea în scurt timp”.

Comentariile sale survin după ce un raport al serviciilor de informații americane a confirmat marți vechi alegații potrivit cărora Putin s-ar fi aflat în spatele ingerinței Moscovei în alegerile din SUA, o acuzație calificată de Rusia ca fiind fără fundament.

În același timp, Biden a spus că “sunt zone unde este în interesul nostru comun să lucrăm împreună”, cum ar fi reînnoirea acordului nuclear START.

“Îl cunosc relativ bine”, a spus Biden, remarcând că “cel mai important lucru cu liderii străini, din experiența mea, este doar să-l cunoști pe celălalt”.

“Am avut o convorbire lungă, îl cunosc destul de bine”, a explicat președintele democrat, care afișează o mai mare fermitate față de liderul de la Kremlin decât predecesorul său Donald Trump.

“La începutul convorbirii i-am spus: «Vă cunosc și mă cunoașteți, așa că dacă ajung la concluzia că ați făcut asta, fiți pregătit» pentru consecințe”, a spus el, fără să precizeze dacă făcea aluzie la ingerințe sau la alte fapte reproșate de partea americană Moscovei, în special otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, iar apoi încarcerarea acestuia.

Despre Putin, Biden a declarat că nu crede că liderul rus are suflet. Întrebat dacă crede că Putin este “un ucigaș“, președintele american a răspuns laconic: “Da, cred!”. “Veți vedea în curând prețul pe care îl va plăti”, a adăugat el.

Moscova: A-l ataca pe Putin înseamnă a ataca Rusia

A-l califica pe președintele Vladimir Putin drept “ucigaș“ și a-l amenința că “va plăti” reprezintă un “atac” împotriva Rusiei, a afirmat ieri președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin.

“Este o isterie datorată neputinței. Putin este președintele nostru și un atac împotriva lui este un atac împotriva țării noastre”, a scris Volodin, un apropiat al președintelui rus, pe contul său de Telegram. “Cu declarațiile sale, Biden i-a insultat pe cetățenii țării noastre”, a adăugat Volodin, care a fost numărul doi al administrației prezidențiale ruse între anii 2011-2016.

Atlanta: Masacre în serie la saloane de masaj

Opt persoane, printre care șase femei de origine asiatică, au fost împușcate marți în trei saloane de masaj din regiunea Atlanta, a anunțat poliția, precizând că a arestat un suspect. Nu se știe dacă aceste atacuri au la bază rasismul, dar au avut loc în contextul reapariției actelor anti-asiatice în SUA. După analiza imaginilor de pe camerele de supraveghere, “este probabil” ca aceeași persoană să fie implicată în toate cele trei atacuri, a precizat un purtător de cuvânt al poliției locale. Poliția federală americană, FBI, participă la anchetă.   

Primul atac a provocat moartea a patru persoane și rănirea a două, marți, în jurul orei locale 17.00, într-un salon de masaj la aproape 50 de kilometri de Atlanta, cel mai mare oraș din statul Georgia, a indicat purtătorul de cuvânt al poliției comitatului.

Mai târziu, alte două noi atacuri cu armă au provocat patru morți în două saloane de masaj vecine. “La sosirea lor, polițiștii au găsit trei femei decedate în interiorul salonului. Tot la fața locului, polițiștii au fost informați că au fost auzite focuri de armă de celalată parte a străzii”, unde au găsit o altă femeie ucisă.   

Un suspect, Robert Aaron Long, în vârstă de 21 de ani, a fost reținut după o urmărire, la mai mult de 240 de kilometri sud de Atlanta.

Într-un discurs de joia trecută, președintele Joe Biden a condamnat violențele contra americanilor de origine asiatică, “atacați, hărțuiți, blamați și folosiți ca țapi ispășitori”. Potrivit militanților antirasism, resentimentul a fost alimentat de discursul fostului președinte Donald Trump, care denumea adesea coronavirusul drept “virusul chinez”.

Deși este dificil uneori să se stabilească motivul xenofob al unui atac, crimele motivate de rasismul anti-asiatic aproape că s-au triplat, de la 49 la 122 anul trecut în 16 orașe americane, potrivit unui studiu al Center for the Study of Hate and Extremism.

Georgia numără 500.000 de locuitori de origine asiatică, adică puțin peste 4% din populația sa.

Demi Lovato a dezvăluit că a fost violată în adolescență

Cântăreața americană Demi Lovato a dezvăluit într-un documentar că a fost violată în adolescență când filma pentru Disney Channel. Mărturisirea a fost făcută în cadrul unui documentar care a deschis marți festivalul South By Southwest (SXSW). “Demi Lovato: Dancing with the Devil” este o serie documentar pe YouTube, care se concentrează pe supradoza sa de fentanil din 2018 și pe lupta vedetei cu această dependență.

În patru episoade, cântăreața, azi în vârstă de 28 de ani, dezvăluie și detalii despre abuzurile sexuale pe care le-a suferit, inclusiv în noaptea supradozei. “Știu că ceea ce urmează să spun va șoca. Dar când eram adolescentă am fost într-o situație similară ... Mi-am pierdut virginitatea în urma unui viol”, a mărturisit Demi Lovato.

Vedeta nu a dat numele violatorului, însă a precizat că incidentul s-a produs când “era membră a acestui grup Disney” și își amintește că a fost nevoită să stea lângă cel care a violat-o “tot timpul” pe perioada filmărilor.

Numind incidentul “povestea mea #MeToo”, Lovato susține că și-a denunțat agresorul care nu era îngrijorat.

Artista a ajuns cunoscută în urma peliculei “Camp Rock”, produsă de Disney Channel, și filmată atunci când avea 15 ani. În documentar - în care mai apar Elton John, magnatul muzical Scooter Braun și actorul Will Ferrell - Demi Lovato recunoaște că nu a putut să renunțe deodată la dependențele sale și că ocazional fumează marijuana și consumă alcool cu moderație.

Studiu: Cei care au avut COVID-19 nu trebuie să aștepte să se vaccineze

Persoanele care au avut COVID-19 au imunitate cel puțin șase luni și pot aștepta până să se vaccineze, dând prioritate categoriilor de risc să se vaccineze, însă dacă în țara lor circulă vreuna dintre noile variante ale coronavirusului atunci nu trebuie să aștepte pentru a se imuniza. Este ceea ce a recomandat miercuri un grup de experți în imunizare ce consiliază Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și care a oferit detalii despre cum trebuie administrat vaccinul Janssen, cel mai recent care a primit autorizație în regim de urgență de către Organizație. “Recomandăm ca gest de solidaritate în fața penuriei de vaccinuri să se aștepte șase luni (până la vaccinare) dacă o persoană a fost infectată, dar dacă în țara sa circulă una dintre variantele îngrijorătoare atunci se recomandă să nu mai aștepte”, a precizat președintele echipei de experți, Alejandro Cravioto.

“Variantele îngrijorătoare” sunt așa numitele mutații ale SARS-CoV-2, care au dovedit că sunt mai contagioase și se răspândesc mai ușor sau care, potrivit studiilor publicate în ultimele zile, sunt capabile să provoace boli mai severe sau chiar decesul.

Alejandro Cravioto a explicat că în astfel de situații cei care au avut COVID-19 nu trebuie să aștepte mai mult de una sau două săptămâni pentru a se vaccina, dacă au posibilitatea. Această poziție se bazează pe situații observate în regiuni precum Manaos, din Brazilia, unde circulația uneia dintre variante a provocat un număr considerabil de reinfectări.

Grupul de experți a precizat că în astfel de situații “nu mai trebuie să se aștepte”, deoarece vaccinul poate stimula imunitatea și oferi o anumită protecție împotriva oricărei dintre așa numitele variantele îngrijorătoare, precum cele identificate în Brazilia, Marea Britanie și Africa de Sud. Toate aceste tulpini au fost raportate și în România.

O nouă tulpină de COVID prezintă rezultate negative la testele COVID

O nouă variantă de COVID-19 se răspândește în regiunea Bretagne, unde mai mulți pacienți prezintă simptome ale bolii, însă rezultatul testelor COVID-19 au fost negative, relatează Bloomberg. Potrivit unor prime analize, această mutație a noului coronavirus nu ar fi mai contagioasă și nu ar cauza o boală mai gravă decât alte variante ale virusului.

Câțiva pacienți COVID-19 - a căror infectare a fost confirmată în urma unor analize sangvine și în urma examinării unor probe prelevate din căile respiratorii - au fost testați negativ prin teste de referință PCR.

Autoritățile din domeniul sănătății și-au sporit supravegherea, în urma unor îngrijorări cu privire la variante ale noului coronavirus rezistente la vaccinuri împotriva COVID-19, care se răspândesc rapid sau care provoacă simptime grave. Această mutație bretonă a fost confirmată în urma secvențierii probelor prelevate unui număr de opt pacienți dintr-un cluster de 79 de pacienți de la Spitalul Lannion, în nord-vestul regiunii Bretagne.

Jumătate din populația adultă britanică urmează să fie vaccinată până la sfârșitul săptămânii

Jumătate dintre adulții din Marea Britanie urmează să fie vaccinați cu o primă doză de vaccin împotriva COVID-19 - până la sfârșitul acestei săptămâni -, a anunțat ieri ministrul britanic însărcinat cu întreprinderile Kwasi Kwarteng. “Cred că până la sfârșitul săptămânii 50% din populația britanică adultă va fi vaccinată, iar oamenii sunt invitați să o facă. Eu cred că ei ar trebui să se vaccineze”, a declarat ministrul la postul de televiziune BBC.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.