Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Europa începe să se dezmorțească

Ziarul de Vrancea
3 mai 2020 1503 vizualizări

Mai multe țări europene, în frunte cu Italia și Germania, și-au relaxat de ieri restricțiile introduse în contextul pandemiei de coronavirus, experții din întreaga lume, dar și locuitorii statelor afectate, așteptând să vadă dacă poate fi găsit echilibrul între siguranță și deschidere.

Începând de luni, în Italia, sectoarele construcțiilor și manufacturii își reiau activitățile. Barurile și restaurantele se pot de asemenea redeschide, însă doar pentru servicii de servire la pachet.

Populația poate să facă mai multe exerciții în aer liber și să îi viziteze pe cei dragi, însă există destulă confuzie în legătură cu cine intră în această categorie. Parcurile și cimitirele se redeschid de asemenea, iar înmormântările pot avea din nou loc în prezența unui grup restrâns de persoane. Guvernul italian a promis și alte măsuri de relaxare în această lună dacă rata contagiunilor rămâne scăzută.

Relaxare diferită în funcție de land

 În Germania, de luni se pot redeschide saloanele de frizerie și de coafură, însă în condiții stricte de igienă. Tot mai mulți elevi pot reveni la cursuri, în contextul în care mai multe landuri germane ridică treptat restricțiile asupra școlilor. De-a lungul celei mai mari părți a Germaniei, unde restricțiile variază de la un land la altul din cauza diviziunii federale a puterii, măsurile de distanțare sociale rămân în vigoare. Conform acestora, persoanele se pot întâlni afară în perechi la o distanță de 1,5 metri sau cu membri ai aceleiași familii.

Totuși, landul central Saxonia-Anhalt, unde s-au înregistrat relativ puține cazuri de coronavirus, relaxează și aceste reguli, permițându-le oamenilor să se întâlnească în grupuri de până la cinci.

În Austria, circa 100.000 de elevi din ultimul an s-au întors în școlile și liceele vocaționale, pentru prima dată de la sfârșitul lunii martie. Tot de luni, persoanele în vârstă din centrele de îngrijire vor putea primi din nou vizitatori, deși vor rămâne în vigoare unele restricții.

Se redeschid hotelurile în Polonia

În Belgia, lucrul de acasă rămâne norma, însă unele companii industriale sau business-to-business își pot relua activitățile, în condiții speciale. Magazinele de materiale textile se pot redeschide datorită rolului lor în producția de măști. Se redeschide tot mai mult transportul public, iar belgienii vor putea să facă sport alături de două persoane din afara familiei, respectând distanța prescrisă.

În Grecia devine obligatorie purtarea de măști în transportul public, spitale sau la cabinetele medicale, în caz contrar existând riscul unei amenzi. În același timp, saloanele de coafură și de frizerie, magazinele de produse electronice și librăriile se vor deschide. Deși oamenii vor putea să iasă din nou din casă și să se deplaseze liber, vor exista limite. Persoanele trebuie să rămână pe raza localităților lor. Pentru moment, locuitorii din insule nu vor putea să se deplaseze în Grecia continentală.

Polonia intenționa să redeschidă hoteluri și centre comerciale, însă acestea nu pot primi deocamdată decât o persoană la 15 metri pătrați de suprafață. Zonele de mâncare, centrele de fitness și locurile de joacă din centrele comerciale vor rămâne închise. Hotelurile se vor redeschide cu condiția respectării regulilor de siguranță. Piscinele și centrele de fitness din hoteluri vor rămâne închise. În plus, Polonia permite deschiderea librăriilor și muzeelor.

În Ungaria, respectarea distanțării sociale și purtatul măștii rămân în vigoare, însă multe dinte restricțiile impuse populației sunt ridicate începând de luni, pentru persoanele care nu locuiesc în Budapesta. Situația sanitară rămâne periculoasă în capitală, ceea ce necesită menținerea restricțiilor pe o perioadă mai lungă decât în restul țării.

Diferite măsuri de relaxare a restricțiile se aplică de ieri și în Croația, Cipru, Islanda, Lituania și Luxemburg.

Coronavirus: Noua Zeelandă nu a raportat ieri niciun caz nou

Noua Zeelandă nu a înregistrat niciun caz nou de COVID-19 în ultimele 24 de ore, o premieră după data de 11 martie, au anunțat ieri autoritățile sanitare din această țară, citate de DPA. Ashley Bloomfield, Directorul-General pentru Sănătate din Noua Zeelandă, a declarat într-o conferință de presă organizată luni că faptul că niciun caz nou de contaminare nu a fost înregistrat în ultimele 24 de ore reprezintă un motiv de sărbătoare, dar și-a îndemnat totuși compatrioții să rămână vigilenți. "În mod clar, aceste cifre sunt încurajatoare astăzi, dar este vorba despre un moment singular în timp", a precizat oficialul neozeelandez.

Noua Zeelandă și-a relaxat măsurile stricte de izolare a populației la domiciliu pe 29 aprilie, iar Ashley Bloomfield a avertizat că noile cazuri care ar putea să apară după această dată ar putea să nu fie incluse în eșantioanele de persoane testate. "Testul adevărat va veni spre sfârșitul acestei săptămâni, dacă ținem cont de sfârșitul perioadei de incubație a virusului și de perioada de timp necesară pentru ca oamenii să înceapă să prezinte simptome", a spus el. Guvernul Noii Zeelande va lua o decizie în privința unei relaxări și mai ample a restricțiilor pe 11 mai. Această țară a raportat un total de 1.487 de cazuri de COVID-19, inclusiv 20 de decese.

Benedict al XVI-lea spune că se vrea să fie redus la tăcere și atacă din nou căsătoria gay

Papa emerit Benedict a XVI-lea își acuză criticii de faptul că vor să-l ”facă să tacă” și atacă din nou căsătoria între persoane de același sex, într-o biografie autorizată, publicată luni în Germania, relatează AFP.

Joseph Ratzinger, în vârstă de 93 de ani, se declară victima unei ”deformări răuvoitoare a realității” în această lucrare, intitulată ”Benedict al XVI-lea - O viață”, care include interviuri, potrivit unor pasaje publicate de presa germană și agenția germană de presă DPA. ”Spectacolul reacțiilor teologiei germane este atât de aberant și răuvoitor, încât prefer să nu vorbesc despre asta”, spune el. ”Prefer să nu analizez adevăratele motive din cauza cărora pur și simplu se vrea să mi se facă vocea să tacă”, adaugă cel care în țara sa - în care Biserica Catolică este condusă de către prelați considerați liberali - a fost criticat adesea din cauza poziției sale față de islam sau subiectelor de societate.

Papei emerit, aflat în funcție din 2005 în 2013, i s-a reproșat faptul că încearcă să torpileze eforturile de modernizare ale succesorului său, Papa Francisc. În cartea sa, el dă asigurărică are, din contră, relații bune cu Francisc. ”După cum știți, prietenia mea persoanlă cu Papa Francisc nu a rămas așa, ci s-a dezvoltat”, afirmă el.

Benedict al XVI-lea s-a aflat în februarie în centrul unei controverse la Vatican, după ce secretarul său privat a fost îndepărtat din anturajul Papei Francisc. Această îndepărtare a avut loc în urma publicării unei cărți semnate de către Papa emerit și cardinalul Robert Sarah din Guineea, în care este apărat aprig celibatul preoților, o temă fierbinte în Biserică, și care a antrenat o polemică.

Benedict al XVI-lea își reiterează, pe fond, în cartea apărută luni, opoziția față de căsătoria între persoane de același sex. ”Acum 100 de ani ar fi fost considerat absurd să se vorbească despre căsătoria între persoane de același sex. Azi ești excomunicat atunci când i te opui”, acuză el. ”Același lucru e valabil cu privire la avort sau la crearea de oameni în laborator”, adaugă Joseph Ratzinger.

Trump, încrezător că un vaccin va fi disponibil până la finalul anului

Președintele american Donald Trump a declarat într-o intervenție la Fox News că este „foarte încrezător” că un vaccin împotriva Covid-19 va fi disponibil până la finalul anului. „Suntem foarte încrezători că vom avea un vaccin până la finalul anului”, a spus Trump, care a răspuns întrebărilor trimise de telespectatori.

El a subliniat că nu deține acțiuni ale companiei care produce hidroxiclorochină, medicament despre care deseori a spus că este eficient în tratarea Covid-19. „Nu pierdem nimic cu hidroxi... oamenii nu mor de la el”. Președintele a adăugat că, din cauza acestei boli, este posibil să moară până la 100.000 de americani.

Legat de redeschiderea școlilor americane în luna septembrie, el a spus: „Trebuie să ne întoarcem”. Totuși, președintele s-a arătat îngrijorat legat de profesorii în vârstă și posibila expunere a lor la coronavirus. Deseori criticat pentru felul în care el și administrația sa au acționat în cazul crizei sanitare, duminică seară Trump i-a criticat la rândul lui pe democrați. El a sugerat că ar fi în interesul politic al acestora dacă deznodământul crizei ar fi mai grav.

De la începutul crizei sanitare în SUA au fost depistate 1,15 milioane de cazuri de infectare din 7,05 milioane de teste efectuate, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. La nivel național au fost înregistrate peste 68.000 de decese provocate de Covid-19.

Rusia, peste 10.000 de contaminări a doua zi la rând

Rusia a înregistrat din nou, ieri, peste 10.000 de contaminări cu noul coronavirus în 24 de ore, relatează Reuters S-au înregistrat 10.581 de contaminări -  după un vârf de 10.633 cu o zi înainte - a anunțat Centrul de gestionare a epidemiei covid-19. Bilanțul total al contaminărilor a crescut la 145.268, potrivit centrului. Bilanțul oficial al morților a crescut cu 76 de decese în ultimele 24 de ore, la 1.356.

Ministru britanic după ce a scăpat de Covid-19: “Groaznic ca naiba”

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a vorbit ieri despre experiența prin care a trecut cât timp a fost bolnav de COVID-19, povestind că a fost „groaznic ca naiba” și că virusul l-a secătuit de energie, i-a redus voința și l-a făcut să-și piardă temporar simțurile gustului și mirosului, transmite Reuters.

Întrebat la postul Sky News cum a fost să fie bolnav de COVID-19, Wallace a răspuns: „Groaznic ca naiba, dacă vreți purul adevăr”.

„Nu a fost grav, dar te epuizează mental pentru că vine și pleacă”, a povestit ministrul, care a fost infectat cu coronavirus la sfârșitul lui martie. „Am stat singur în apartamentul meu din Londra timp de opt zile și mi-am pierdut gustul și mirosul, și e un soi de secătuire de energie care îți reduce voința”, a continuat el. „Dar apoi a dispărut și mi-am luat unele precauții, iar în cele din urmă am revenit la muncă”, a adăugat Ben Wallace.

Pe de altă parte, întrebat la postul de radio LBC dacă Beijingul va trebui să răspundă în ce privește informațiile pe care le-a dat lumii despre epidemia sa declanșată de coronavirus, Ben Wallace a răspuns: „Cred că da”. „Timpul pentru aceste analize va fi după ce vom avea totul sub control și vom fi traversat totul și economiile noastre vor fi revenit la normal”, a afirmat el. „China trebuie să fie deschisă și transparentă cu privire la pe ce s-a bazat, deficiențele sale, dar și succesele sale”, a apreciat ministrul britanic.

Bolsonaro își îndeamnă suporterii la nerespectarea măsurilor de izolare

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a reiterat duminică, în fața a mii de manifestanți veniți să îl sprijine la Brasilia, discursul său împotriva măsurilor de izolare în timp ce numărul cazuri de COVID-19 explodează în țara sa. "Distrugerea locurilor de muncă din partea anumitor guvernatori este iresponsabilă și inadmisibilă. Vom plăti un preț uriaș în viitor", a declarat șeful statului într-o transmisiune în direct a manifestației pe Facebook.

În Brazilia, măsurile de izolare țin de resortul guvernatorilor de state, care le impun local, în mod mai mult sau mai puțin strict. La manifestația care a avut loc duminică la Brasilia au fost mai puțini participanți decât în ultimele săptămâni, cu numeroase pancarte împotriva președintelui Camerei Deputaților, Rodrigo Maia, a lui Sergio Moro, fost ministru al justiției care a demisionat pe neașteptate în urmă cu câteva zile. Altele bannere reclamau o "intervenție militară". Spre deosebire de manifestațiile precedente, președintele de extremă-dreaptă - care nu a purtat mască - a stat la distanță de partizanii săi, urcat pe balustrada monumentală a reședinței sale oficiale, Palácio da Alvorada. În loc să agite mulțimea cum a făcut în trecut, Jair Bolsonaro s-a mulțumit cu un scurt discurs în fața unei camere video. După aceea, a coborât de pe balustradă, alături de fiica sa Laura, 9 ani, pentru a saluta manifestanții, ținându-se însă la o distanță de peste doi metri. "Poporul este cu noi și armata este de partea legii, ordinii, libertății și democrației", a afirmat el.

Cotidianul Estado de S. Paulo, unul din cele mai importante din țară, a relatat pe site-ul său că unul dintre fotoreporterii săi și șoferul acestuia au fost agresați de manifestanți, care i-au îmbrâncit și i-au lovit cu picioarele. Brazilia numără peste 100.000 de cazuri de COVID-19 și mai mult de 7.000 de decese legate de coronavirus, cu peste 400 de morți zilnic în ultima săptămână. Majoritatea specialiștilor sunt de părere că vârful pandemiei este departe de a fi atins în această țară de mărimea unui continent, cu 210 milioane de locuitori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.