Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Europa are din nou „un prieten” la Casa Albă

Ziarul de Vrancea
19 ian 2021 843 vizualizări

Uniunea Europeană îi propune lui Biden un nou pact fondator transatlantic și-l invită la Bruxelles

Democratul Joe Biden a depus ieri jurământul și a devenit oficial al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Europa are “un prieten” la Casa Albă și îi propune noului președinte american Joe Biden “să construiască împreună un pact fondator nou” al relațiilor dintre Europa și Statele Unite, au anunțat ieri președinții instituțiilor europene. “Aș vrea să adresez în mod solem azi (miercuri), în această zi a intrării în funcție a lui Joe Biden, un apel la construirea împreună a unui pact fondator, nou, al unei Europe mai puternice, al unor State Unite mai puternice și al unei lumi mai bune”, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel în Parlamentul European (PE). “Această nouă agendă a Europei și Statelor Unite pe care dorim să o punem pe masă este o agendă ambițioasă, iar de aceea, în prima zi a mandatului său, doresc să-l invit pe președintele Biden în Europa, să participe la o reuniune extraordinară a Consiliului European, la Bruxelles, o reuniune care ar putea avea loc în paralel cu summitul NATO”, a propus el.

“Europa are un prieten la Casa Albă” după cei patru ani ai președinției lui Donald Trump, a subliniat, la rândul său, președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen în PE, cu câteva ore înaintea învestirii lui Joe Biden. “Această zi aduce vești bune. Statele Unite se întorc, iar Europa este pregătită să reia legătura cu un vechi partener de încredere, pentru a da o nouă viață prețioasei noastre alianțe”, a subliniat ea, evocând “zori noi” înaintea învestirii. Charles Michel a discutat marți seara cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre posibilitatea organizării unei reuniuni europene în în paralel cu summitul NATO la care urmează să participe Joe Biden. Datele acestor evenimente rămân însă de stabilit, în funcție de evoluția pandemiei COVID-19.

Biblie specială pentru jurământ

Joe Biden a depus jurământul, potrivit tradiției, cu mâna pe Biblie - și anume o Biblie de la Rheims–Douai (Douay–Rheims) de familie, veche de 127 de ani, pe care a depus jurământul la toate învestirile din cariera sa politică. Spre deosebire de majoritatea predecesorilor săii, care sunt protestanți, noul președinte american - la fel ca John Kennedy înaintea sa - este catolic. La Douai (Douay), în nordul Franței, a fost tradusă Biblia pentru prima oară în engleză, iar această versiune - revizuită de multe ori de atunci - se află în continuare în bibliotecile multor anglosaxoni. “Începând din 1562, Douai găzduiește un colegiu englez înființat de către William Allen, un catolic britanic care s-a refugiat în acest oraș“, declară Jean Vilbas, custodele Bibliotecii din Douai. În pofida faptului că nu sunt obligați în mod oficial să facă acest lucru, aproape toți președinții americani au depus jurământul cu mâna pe Biblie, alegând de fiecare dată un exemplar semnificativ. Barack Obama, de exemplu, a depus jurământul cu mâna pe Bibliile lui Lincoln și Martin Luther King. Kamala Harris a depus jurământul cu mâna pe o Biblie care i-a apaținut lui Thurgood Marshall, primul judecător de culoare de la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Primele măsuri

Joe Biden era pregătit să semneze încă de miercuri, imediat după învestirea sa, o întreagă serie de ordine executive și memorandumuri, prin care va anula unele politici adoptate de Donald Trump. Biden va ordona între altele purtarea obligatorie a măștii în spațiile federale și crearea unei noi echipe de coordonare a răspunsului la pandemie la Casa Albă, a precizat Jen Psaki, viitoare directoarea de comunicare a președinției. El va iniția de asemenea procesul de readucere a SUA în acordul de la Paris privind clima și va emite un ordin vizând combaterea schimbărilor climatice, ce se va referi între altele la anularea controversatului proiect de oleoduct Keystone XL dintre Canada și Statele Unite. Noul președinte vrea să acționeze imediat și în privința politicilor din domeniul migrației, iar în acest sens va revoca starea de necesitate decretată de Trump care a contribuit la finanțarea construirii unui zid la frontiera cu SUA și va anula interdicția de călătorie impusă unor țări cu majoritate musulmană. Deciziile lui Biden vor continua și în zilele și săptămânile următoare și vor avea în vedere între altele revocarea interzicerii serviciului militar pentru americanii transgender și anularea restricțiilor impuse finanțării de programe în străinătate legate de avort, a menționat Psaki.

Trump se gândește să înființeze un nou partid, “Patriot Party”

Donald Trump a discutat în ultimele zile cu asociați despre înființarea unui nou partid politic - “Patriot Party” -, într-un efort de continua să exercite o formă de influență, după plecarea sa de la Casa Albă, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ). Potrivit cotidianului de afaceri, Trump ar fi discutat despre acest lucru cu mai mulți asistenți și membri ai anturajului său, săptămâna trecută. Miliardarul newyorkez ar fi spus că vrea ca numele acestui partid să fie “Patriot Party” (“Partidul Patriot”). Donald Trump a întreținut relații tensionate, în ultimele zile, cu mai mulți lideri republicani, între care liderul majorității în Senat Mitch McConnell. Acesta a apreciat marți că Donald Trump merită să fie acuzat că a provocat revolta sângeroasă de la 6 ianuarie la Capitoliu. Sondaje arată că Donad Trump se bucură în continuare de o susținere solidă în rândul alegătorilor din baza Grand Old Party (GOP). Un asemena demers de înființare a unui partid necesită o investiție importantă în timp și de resurse. Încercări anterioare de înființare a unui partid politic nu s-au fructificat printr-un rol major în alegerile naționale, dominate de democrați și republicani.

Grațieri controversate

Donald Trump i-a grațiat, cu câteva ore înainte de a-și încheia mandatul, pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă, și pe rapperii Lil Wayne și Kodak Black, între alții. Într-un ultim act de clemență, Trump a grațiat peste 70 de persoane, între care și Kwame Kilpatrick, fost primar al orașului Detroit. Bannon, consilier principal al lui Trump în campania din 2016, a fost acuzat în luna august a anului trecut de fraudă în cazul unei campanii de strângere de fonduri pentru a fi construit un zid la granița SUA cu Mexic. Fost strateg-șef la Casa Albă și teoretician al dreptei naționaliste americane, Bannon l-a consiliat pe Trump timp de aproximativ un an, până în august 2017. Bannon, Brian Kolfage, Andrew Badolato, Thimothy Shea și alții „au orchestrat o schemă pentru a escroca sute de mii de donatori” în campania online „We build the wall” (Noi construim zidul, n.r.), în care au fost strânși 25 de milioane de dolari, au spus procurorii. Aparent, Bannon a primit peste 1 milion de dolari din care a folosit mare parte pentru a-și acoperi cheltuielile personale. Lil Wayne și Kodak Black au fost puși sub acuzare pentru infracțiuni cu arme de foc, în timp ce Kilpatrick execută o pedeapsă de 28 de ani de închisoare pentru corupție. Este un lucru obișnuit ca președintele să emită decrete de grațiere înainte de a-și încheia mandatul. O grațiere anulează o condamnare penală, în timp ce o comutare scurtează sau pune capăt unei sentințe cu închisoarea. Cât privește infracțiunile inculpate de o curte federală, președintele american are putere nelimitată de a grația.

Moderna: Sunt investigate posibile reacții adverse ale vaccinului

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunțat, marți, că a primit informații de la departamentul pentru sănătate din California că mai mulți oameni sunt tratați la un centru din San Diego pentru posibile reacții alergice la vaccinul său împotriva COVID-19 dintr-un anumit lot. Comentariile au venit după ce cel mai important epidemiolog din California a publicat duminică un comunicat prin care recomandă oprirea vaccinărilor cu vaccinuri din lotul 41L20A, din cauza posibilelor reacții alergice care sunt investigate. “A fost raportat un număr neobișnuit de mare de posibile reacții alergice pentru acest lot de vaccinuri ale Moderna, administrate la un centru de vaccinare comunitar. Mai puțin de 10 persoane au necesitat îngrijiri medicale într-un interval de 24 de ore”, a spus epidemiologul. Moderna a spus că nu are cunoștină de un număr comparabil de cazuri de evenimente adverse de la alte centre de vaccinare care ar fi putut să administreze vaccinuri din același lot sau din alte loturi. Moderna a arătat că lucrează împreună cu autoritățile de reglementare în domeniul sănătății pentru înțelegerea cazurilor și dacă ar trebui oprită utilizarea lotului. Aproape un milion de doze din lotul respectiv au fost deja distribuite la circa 1.700 de centre de vaccinare din 37 de state, potrivit companiei.

Cercetătorii chinezi au inversat efecte ale îmbătrânirii la șoareci

O echipă de oameni de știință din Beijing a dezvoltat o nouă terapie genică ce poate inversa unele dintre efectele îmbătrânirii la șoareci și le poate extinde durata de viață, reușită care ar putea contribui în viitor la obținerea unui tratament similar pentru oameni. Metoda, detaliată într-o lucrare științifică publicată luna aceasta în jurnalul Science Translational Medicine, implică dezactivarea unei gene numite kat7, despre care oamenii de știință au descoperit că joacă un rol esențial în procesul de îmbătrânire celulară. Terapia specifică pe care cercetătorii au folosit-o și rezultatele obținute reprezintă o premieră, a declarat una dintre conducătorii proiectului, profesor Qu Jing, în vârstă de 40 de ani, specialistă în medicină regenerativă la Institutul de Zoologie din cadrul Academiei de Științe din China (CAS). “După șase-opt luni, acești șoareci prezintă o îmbunătățire generală a aspectului și a puterii de apucare și, cel mai important, au o durată de viață extinsă cu aproximativ 25%”, a declarat Qu. Echipa de biologi din diferite departamente ale CAS a utilizat metoda CRISPR/Cas9 pentru a alege din mii de gene pe acelea care aveau o mare influență asupra senescenței, termenul folosit pentru a descrie îmbătrânirea celulară. Oamenii de știință au identificat astfel 100 de gene din aproximativ 10.000, iar kat7 s-a remarcat prin faptul că avea cea mai importantă contribuție la senescența celulară, a explicat Qu. Kat7 este una dintre zecile de mii de gene care se găsesc în celulele mamiferelor. Cercetătorii au inactivat-o în ficatul șoarecilor cu ajutorul unei metode numite vector lentiviral. “În cazul șoarecilor nu am observat deocamdată niciun efect secundar”, a precizat cercetătoarea. Metoda este, însă, departe de a fi pregătită pentru teste clinice pe subiecți umani, a subliniat Qu. “Cu siguranță, este încă necesar ca funcția kat7 să fie testată pe alte tipuri de celule umane, pe alte organe ale șoarecilor și pe alte animale în faza preclinică înainte de a utiliza strategia în cazul îmbătrânirii umane sau a altor probleme de sănătate”, a spus ea. Qu și-a exprimat speranța ca următorul pas să fie testarea metodei pe primate.

Fondatorul Alibaba a reapărut în public

Antreprenorul chinez Jack Ma, fondatorul companiei de tehnologie Alibaba, a fost văzut miercuri pentru prima dată în public de la sfârșitul lui octombrie, într-un mesaj video distribuit de media de stat. În filmul de 50 de secunde, Jack Ma (56 de ani) este văzut adresându-se unui grup de 100 de învățători din zone rurale. Compania și fundația sa de caritate au confirmat că Ma a luat parte la o ceremonie online în cadrul unui eveniment anual consacrat învățătorilor din sate. El a anunțat cu acest prilej că își va extinde activitățile filantropice. “În aceste zile, am studiat și reflectat împreună cu colegii mei. Suntem mai hotărâți ca oricând să ne dedicăm educației și carității”, spune Jack Ma. Ultima dată când cel mai renumit antreprenor chinez a mai apărut în public a fost la un forum organizat la Shanghai la finele lunii octombrie, ocazie cu care a criticat sistemul de reglementare din China, într-un discurs care l-a pus în opoziție cu oficialii chinezi. Urmarea a fost suspendarea procedurii de listare publică inițială a Ant Group, una dintre diviziile Alibaba, operațiune evaluată la 37 de miliarde de dolari, iar în decembrie a fost demarată o anchetă antitrust asupra Alibaba.

Italia evită haosul: Guvernul Conte a supraviețuit moțiunii de cenzură

Italia a reușit să evite o criză politică majoră după ce premierul Giuseppe Conte a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în parlamentul de la Roma.

Țara a fost cuprinsă de incertitudine în ultima săptămână după ce partidul condus de fostul premier Matteo Renzi s-a retras din coaliția de guvernare și a anunțat că își va retrage sprijinul pentru executiv, lăsându-l pe Conte fără o majoritate parlamentară. Însă legiuitorii italieni au susținut guvernul în timpul votului decisiv din Senat, coaliția condusă de Conte primind 156 de voturi pentru și 140 împotrivă. Conte va conduce acum un guvern minoritar într-o țară cu apetit pentru dispute politice. Italia Viva, partenerul junior din coaliția de guvernare a lui Conte, s-a retras din executiv săptămâna trecută, liderul acesteia, fostul premier Matteo Renzi, acuzând maniera în care guvernul intenționează să folosească banii din fondul de relansare al UE pentru a ajuta economia italiană. Partidul lui Renzi s-a abținut de la votul crucial de marți noaptea după ce a fost amplu criticat că a declanșat o criză politică în timp ce Italia se confruntă simultan cu o criză sanitară, economică și socială. Potrivit prognozelor inițiale, economia Italiei s-a contractat cu 10% în 2020.

Rusia cere înregistrarea vaccinului Sputnik V în UE

Autoritățile ruse au depus o cerere de înregistrare în Uniunea Europeană (UE) a vaccinului împotriva COVID-19 Sputnik V, a anunțat ieri Fondul rus de investiții directe (RDIF), care a participat la dezvoltarea vaccinului. Un purtător de cuvânt al fondului a declarat pentru AFP că această cerere a fost depusă marți, la Agenția Euroepajă a Medicamentului (EMA). Documentele cerute - rezultatele interimare ale testelor clinice din faza 3, care se află în curs - urmează să fie trimise și examinate treptat. “Pe baza seriei de examinări, EMA va decide cu privire la autorizarea vaccinului Sputnik V în Uniunea Europeană”, precizează fondul. EMA a anunțat, la rândul său, că “va comunica atunci când o procedură de examinare continuă va începe”. “Noi am demarat la sfârșitul lui octombrie procesul autorizării vaccinului în Europa. Este un proces de anvergură, al cărui obiectiv este obținerea permisiunii utilizării vaccinului în UE”, precizează un purtător de cuvânt al fondului. Denumit Sputnik V ca omagiu adus primului satelit lansat de către URSS în 1957, vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 a fost primit cu scepticism în lume, din cauza unui anunț considerat prematur, încă din august, înainte de începerea testelor clinice în masă (faza 3) și de publicarea rezultatelor științifice. Potrvit Fondului suveran rus, Sputnik V este înregistrat în Belarus, Serbia, Argentina, Bolivia, Algeria, în teritoriile palestiniene, Venezuela, Paraguay și Turkmenistan.

O puternică explozie a provocat prăbușirea parțială a unei clădiri din centrul Madridului

O puternică explozie a provocat miercuri prăbușirea parțială a unei clădiri din centrul capitalei Spaniei, Madrid. Nu se știe deocamdată dacă sunt morți, iar un reporter al televiziunii RTE vorbește despre mai multe persoane rănite, transmit agențiile Reuters și EFE.Explozia, ale cărei cauze încă nu sunt cunoscute, a afectat complet fațada unei clădiri rezidențiale de pe strada Toledo, la numai câțiva kilometri de Puerta del Sol din Madrid. Efective numeroase al serviciilor de urgență și poliției sunt în acea zonă, care este izolată și trecătorii sunt îndepărtați de acolo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.