Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Eroul de la Notre Dame

Ziarul de Vrancea
15 apr 2019 1488 vizualizări

Preotul care a participat la salvarea Sfântul Sacrament și a Coroanei de Spini din calea focului a acordat primele îngrijiri și victimelor de la Bataclan n în acest ultim caz, autoritățile exclud o mână teroristă n 

Un preot francez care i-a asistat pe cei răniți în cel mai sângeros atentat terorist din Paris, în urmă cu patru ani, este eroul incendiului de la Catedrala Notre Dame. Jean-Marc Fournier, capelanul Brigăzii de Pompieri din Paris, a salvat Sfântul Sacrament și Coroana de Spini a Mântuitorului din calea focului, într-un gest curajos. Preotul a fost și în misiuni în Afganistan, scăpând cu viață dintr-o ambuscadă în care au fost uciși 10 soldați. Preotul a intrat în clădirea mistuită de foc odată cu pompierii, de teamă că ambele obiecte de cult prețioase vor pieri în incendiu. “Părintele este un erou absolut”, a comentat unul dintre membrii echipelor de intervenție, potrivit Sky News. “Nu a arătat niciun pic de teamă în momentul în care a pătruns direct în interiorul catedralei și s-a asigurat că acestea sunt salvate. Are de-a face cu viața și moartea în fiecare zi și nu se teme de nimic”, a mai comentat el.

Etienne Loraillere, editor la postul de televiziune catolic KTO a povestit și el că Fournier a intrat odată cu pompierii în catedrală pentru a salva Coroana de spini și Sfântul Sacrament. Nu este pentru prima oară când preotul a fost la datorie în timpul unei tragedii naționale. Pe 13 noiembrie 2015, preotul a fost în sala de concerte de la Bataclan, unde teroriștii au deschis focul, generând cel mai sângeros atentat din ultimul secol, atacul fiind revendicat de Statul Islamic. Preotul s-a rugat la căpătâiul celor morți în atentat și i-a alinat pe cei răniți sau rămași fără cei dragi.

Cum s-a făcut din nou de râs Donald Trump

“Poate ar fi trebuit folosite cisternele aeriene”, îi sfătuia luni seară Donald Trump pe pompierii francezi, pentru a stinge flăcările care devastau catedrala Notre-Dame. “Este ca și cum ai fi jucat bowling cu catedrala, totul s-ar fi prăbușit”, a răspuns ieri purtătorul de cuvânt al Securității civile. Un Canadair înseamnă o cisternă cu 6.300 litri de apă. “Echivalentul unui bloc de beton de 3 tone, lansat cu 250 km/h”, a explicat locotenent-colonelul Michael Bernier. Iar cele două turnuri riscau să se prăbușească, a precizat acesta. “Tehnic este imposibil, irealizabil și cu siguranță total inutil”, a subliniat el, încă uimit că o propunere atât de “rizibilă” a putut să invadeze rețelele sociale luni seara, în timp ce pompierii luptau cu flăcările.

Rezervat zonelor nelocuite, astfel de lansări de mari cantități de apă sunt imposibile în zonele urbane, și cu atât mai mult într-un oraș cu densitatea Parisului. “Imobilele vecine ar fi fost atinse de blocurile de piatră proiectate, să nu mai vorbim că înainte ar fi trebuit evacuat tot locul”, insistă Bernier. Imposibil deci de acționat în acest fel luni seara la Notre-Dame, cu 500 de pompieri mobilizați, dintre care unii chiar în clădire. Chiar și cu un elicopter care nu transportă decât 1.500 de litri de apă, departe deci de volumul îmbarcat pe Canadair, pagubele ar fi fost considerabile: “S-ar fi prăbușit naosul, nu ar mai fi existat contraforturi”.

În Statele Unite, ideea unor astfel de lansări de apă a fost testată asupra unui camion în flăcări, pe un drum, povestește locotenent-colonelul Bernier: “După, nu a mai rămas nimic, totul a fost zdrobit”.

Încă un lucru făcea imposibilă folosirea de cisterne aeriene: în Franța sunt interzise lansările de noapte, spre deosebire de Australia, spre exemplu: “Acolo, acționezi în sectoare unde prima casă e la 100 kilometri. În cel mai rău caz, omori un cangur!”

Prima ipoteză: incendiul ar fi putut fi declanșat de o sudură

Potrivit unei surse din poliție, citată de Le Parisien, anchetatorii studiază ipoteza unui foc provocat de o lucrare de sudură în proximintatea șarpantei de lemn. „Notre-Dame e ca o cutie uriașă de chibrituri”, spune Serge Delhaye, expert judiciar în incendii. Acesta arată că șarpanta era foarte veche: în lemnul în descompunere, o scânteie, o sudură sau un scurtcircuit pot provoca un incendiu mocnit neobservabil timp de ore sau chiar zile, care se dezvoltă ulterior într-un incendiu deschis.

Și procurorul Republicii din Paris a declarat ieri că pista accidentală este privilegiată, dând asigurări că “nimic nu indică un act voit”. “Cinci întreprinderi aveau lucrări la sit. Începând de astăzi, au început audierile muncitorilor și angajaților acestor întreprinderi. În jur de 15 dintre ei au fost arestați. Sunt circa 15 care lucrau, care erau prezenți ieri acolo”, a precizat Remy Heitz în timpul unei conferințe de presă în fața Notre-Dame, adăugând că poliția judiciară a mobilizat aproape 50 de anchetatori.

Procurorul a explicat că a existat “o primă alertă la orele 18:20, urmată de o procedură de ridicare a suspiciunilor, însă nu fusese constată nicio declanșare a focului”. “A existat apoi o a doua alertă la 18:43, și atunci focul a fost constatat la nivelul acoperișului. Între timp, catedrala a fost evacuată, pentru că o slujbă începuse cu puțin timp înainte acolo”, a continuat procurorul Parisului. Investigațiile vor dura mult și vor fi complexe, a atenționat Remy Heitz, însă “toate mijloacele sunt puse în aplicare pentru a ajunge la adevăr, pentru a cunoaște originea acestui teribil incident”, a promis el.

Donații de 300.000.000 dintr-un foc

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, și-a anunțat intenția de a organiza o conferință a donatorilor pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame care a fost parțial distrusă de un incendiu masiv declanșat luni după-amiază. Mai mulți donatori au anunțat deja sume importante. Regiunea Ile-de-France a cărei capitală este Parisul a anunțat că va dona 10 milioane de euro (11,3 milioane de dolari). Familia de industriași francezi Pinault, care prezidează grupul de lux Kering, a deblocat 100 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame din Paris, prin intermediul companiei sale de investiții Artemis, a declarat președintele acesteia François-Henri Pinault. De asemenea, grupul de lux LVMH și familia Arnault au anunțat ieri o donație de 200 de milioane de euro pentru fondul dedicat reconstrucției catedralei Notre-Dame.

Cât ar putea dura lucrările de restaurare

Arhitectul șef care a lucrat la restaurarea catedralei din Koln (Germania), a declarat că lucrările de reconstrucție ale catedralei Notre-Dame după puternicul incendiu produs luni după-amiază ar putea dura câteva zeci de ani, informează marți DPA. “Să speculăm, acum, cât vor dura lucrările și care vor fi costurile, este ca și cum ne-am uita într-un glob de cristal. Însă dacă judecăm doar după ceea ce s-a văzut la televizor, lucrările de reparații nu se vor încheia după doar câțiva ani, ci vor continua vreme de decenii”, a declarat arhitectul Peter Fuessenich pentru DPA. Următoarele câteva zile au, de acum, o importanță crucială pentru viitorul catedralei, mai susține expertul german. Bolțile de piatră de sub șarpantele acoperișului care au ars au fost îmbibate de apa folosită la stingerea incediului. Acest lucru a făcut să le crească foarte mult greutatea. “Vor trebui să aștepte câteva zile pentru a vedea dacă bolțile pot suporta această greutate”, a precizat el, informează agerpres.ro. Distrugerea șarpantelor catedralei Notre-Dame reprezintă, în sine, o pierdere inestimabilă pentru că, în mare parte, acestea erau cele instalate în secolul XIII. Catedrala din Koln are șarpantele făcute din fier și datează din secolul XIX. “Prin comparație cu cele din lemn (cum au fost cele de la Notre-Dame n.r.), acestea nu ard direct. Însă dacă izbucnește un astfel de incendiu puternic, vor exista consecințe pentru că șarpantele din fier se deformează din cauza căldurii”, a adăugat Fuessenich.

Norvegian, găsit vinovat de spionaj, condamnat la 14 ani de închisoare în Rusia

Un pensionar norvagian a fost condamnat ieri la 14 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat, de către justiția rusă, de faptul că a colectat informații cu privire la submarine nucleare ruse, un caz de spionaj care a provocat tensiuni între Rusia și Norvegia. Frode Berg, un pensionar grănicer, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat în decembrie 2017 la Moscova. El a fost judecat luna aceasta cu ușile închise. Justiția rusă l-a condamnat din cauză că a cules informații despre subamarine nucleare ruse în contul Norvegiei. Berg a recunoscut că a servit drept curier al serviciilor militare norvegiene de informații. Însă el a spus că știa doar puține informații despre operațiunea la care lua parte. El a pledat nevinovat. Frode Berg nu va face apel împotriva hotărârii și va cere să fie grațiat de către președintele rus Vladimir Putin, a anunțat avocatul său Ilya Novikov.

Vladimir Putin a părut să deschidă calea către această soluție la un forum al Arcticii, săptămâna trecută, la Sankt Petersburg. “Vom vedea ceea ce vom putea face, în funcție de hotărârea tribunalului”, declara liderul de la Kremlin.

Studiu: Mirosurile plăcute pot ajuta la renunțarea la fumat

Renunțarea la fumat ar putea implica un lucru simplu, precum mirosurile plăcute, sugerează un studiu recent, citat marți de UPI.

Numărul fumătorilor din Statele Unite a scăzut în ultimii 50 de ani, însă circa 40 de milioane de americani continuă să fumeze, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. Cel puțin o jumătate dintre fumătorii adulți au declarat că au renunțat la țigări anul anterior, însă o jumătate dintre aceștia au reluat obiceiul într-un interval de aproximativ două săptămâni. “Chiar și în cazul utilizării înlocuitorilor de nicotină, recidiva este frecventă”, a declarat autorul studiului, Michael Sayette, de la Universitatea din Pittsburgh. “Noi metode de intervenție sunt extrem de necesare pentru a ajuta milioane de oameni care doresc să renunțe însă nu sunt capabili să o facă”, a adăugat el. La studiu au participat 232 de fumători, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, care nu au încercat să se lase de fumat și nu au utilizat niciun înlocuitor de nicotină, precum gumă sau țigări electronice. În urma unei serii de experimente, oamenii de știință au descoperit că dorința de a fuma s-a diminuat după ce subiecții au mirosit arome plăcute, precum cele de ciocolată, lapte, mentă, lămâie sau vanilie. “În ciuda ratelor de recidivă dezamăgitoare, în general s-au evidențiat câteva noi abordări pentru renunțarea la fumat, în special pentru reducerea dorinței (de a fuma)”, a declarat Sayette într-un comunicat al Asociației Americane de Psihologie. “Utilizarea mirosurilor plăcute pentru întreruperea rutinei asociate fumatului ar fi o metodă distinctă și nouă pentru reducerea poftei (de a fuma), iar rezultatele noastre în acest sens sunt promițătoare”, a adăugat el.

Mirosurile plăcute ar acționa prin îndreptarea atenției fumătorilor de la nevoia de nicotină la amintiri asociate cu aromele respective, a explicat Sayette. Spre exemplu, mirosul de mentă le-a amintit unora dintre fumători de vacanțele de Crăciun petrecute în copilărie acasă la bunici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.