Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Erdogan: Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră

Ziarul de Vrancea
25 aug 2020 1537 vizualizări

Îi invităm pe interlocutorii noștri să se abțină de la orice eroare care ar deschide calea ruinării lor”, a mai spus președintele turc, făcând aluzie la Grecia

Turcia “nu va face nicio concesie” pentru a-și apăra interesele privitoare la gaze în Mediterana de Est, a afirmat ieri președintele Recep Tayyip Erdogan, făcând apel la Grecia să se abțină de la a comite vreo “eroare” care să ducă la “ruinarea” sa, relatează AFP. “Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană (...) Nu vom face absolut nicio concesie în legătură cu ceea ce ne aparține”, a spus Erdogan într-un discurs marțial. “Pentru asta, suntem hotărâți să facem tot ce este necesar pe planurile politic, economic și militar”, a adăugat el în cadrul unei ceremonii pentru marcarea Bătăliei de la Manzikert din 1071, care a deschis intrarea turcilor în Anatolia după victoria sultanului selgiucid Alp Arslan asupra bizantinilor. Declarațiile survin în plină escaladare a tensiunilor între Ankara și Atena în Mediterana de Est, unde descoperirea unor importante rezerve de gaz în ultimii ani a agravat dispute vechi între cele două țări vecine privind frontierele lor maritime. Turcia a desfășurat de la 10 august o navă de cercetare seismică însoțită de o escortă militară într-o zonă revendicată de Atena, stârnind furia Greciei, care a trimis de asemenea nave în regiune. “Îi invităm pe interlocutorii noștri (...) să se abțină de la orice eroare care ar deschide calea ruinării lor”, a spus Erdogan, făcând aluzie la Grecia, pe care nu a numit-o totuși. Discursul dur al lui Erdogan survine la o zi după o vizită la Atena și Ankara a șefului diplomației germane Heiko Maas, a cărui țară încearcă să aplaneze tensiunile prin mediere. Ankara este pregătită de dialog, însă numai dacă Atena nu pune nicio “condiție prealabilă”, a spus marți ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Cavusoglu. Pe teren, situația pare explozivă: Ankara și Atena, două membre ale NATO cu relații delicate istoric, au desfășurat marți manevre navale rivale. Grecia, Franța, Italia și Cipru ar urma de asemenea să desfășoare de miercuri până vineri un exercițiu militar comun în Mediterana de Est, la sud de Creta și de Cipru. Franța, care susține Grecia în această dispută, a transmis miercuri că Mediterana nu trebuie să fie “un teren de joc” pentru “ambițiile unora”. Reproșând Atenei că vrea să ralieze Uniunea Europeană împotriva Ankarei, Erdogan a afișat miercuri un aer de sfidare. “Turcia nu mai este o țară ale cărei răbdare, determinare, mijloace și curaj să mai poată fi testate (...) Cei care vor să ni se opună și care sunt pregătiți să plătească prețul, să o facă. Dacă nu, să se dea din calea noastră”, a declarat el.

Muzician iranian, judecat pentru că a ajutat femei să cânte și să danseze

Muzicianul iranian Mehdi Rajabian a anunțat că a fost arestat în urmă cu două săptămâni și că va fi judecat pentru că a ajutat femei să cânte și să danseze, relatează BBC. În vârstă de 30 de ani, el a mai fost închis de două ori după ce a fost acuzat pentru muzica sa. Cel mai recent album i-a adus o nouă confruntare cu autoritățile. Albumul, care cuprinde muzică din Orientul Mijlociu, include voci feminine, ceea ce este interzis în Iran.„Acest regim vrea să îmi înăbușe vocea”, a declarat el pentru BBC. „Insistă să nu mai cânt”. Muzicianul, stabilit în nordul țării, a spus că a fost chemat de poliție pe 10 august, arestat și prezentat în fața unui tribunal. El a explicat că arestarea a venit după ce a acordat un interviu pentru BBC despre viitorul album, pe care cântă femei, și după publicarea unui videoclip în care apare cunoscuta dansatoare persană Helia Bandeh. Rajabian a adăugat că judectorul i-a spus că proiectul său recent „încurajează prostituția”. El a fost eliberat doar pentru că familia sa a putut să plătească o cauțiune. „Dacă fac muzică, îmi vor elimina cauțiunea. Trebuie să aștept, pentru moment, ziua judecății”. Sub legea iraniană, cântăreții și dansatorii pot fi condamnați dacă autoritățile consideră că actele lor sunt „indecente” sau „imorale”. Teoretic, femeilor le este permis să cânte în coruri sau solo, dar doar pentru public feminin, însă permisiunea este rareori obținută. Rajabian nu este singurul care se confruntă cu un proces provocat de arta sa. În luna mai, cântăreața Nezzar Moazzam a fost adusă în fața unei curți pentru că a cântat unui grup de turiști în timp ce purta costum tradițional, iar cu câteva luni înainte compozitorului Ali Ghamsari i-a fost interzis să mai susțină spectacole pentru că a refuzat să excludă o cântăreață din lineup-ul unui concert din Teheran.

Phenianul difuzează imagini cu Kim Jong Un

Presa nord-coreeană a publicat ieri imagini cu Kim Jong Un în timp ce conducea o reuniune consacrată noului coronavirus și amenințării unui taifun, după ce starea sănătății sale a alimentat din nou tot felul de specualții în străinătate în zilele precedente, relatează AFP. Serviciile sud-coreene de informații au dezvăluit că dictatorul nord-coreean i-a delegat o parte a atribuții surorii sale Kim Yo Jong, din cauza “stresului”.Un fost consilier al defuctului președinte sud-coreean Kim Dae-jung a scris pe Facebook că crede că Kim se află în comă, fără să prezinte vreo probă în acest sens. Însă Kim a prezidat marți o reuniune a celei mai înalte comisii a Partidului Muncitorilor (unic), scrie agenția oficială nord-coreeană de presă KCNA, al cărei subiect a fost reacția Guvernului față de epidemia covid-19. Coreea de Nord, care și-a închis foarte rapid frontiera după ce covid-19 a apărut în China vecină, nu a confirmat nici măcar un caz de contaminare pe teritoriul său. O epidemie de mare amploare ar fi dezastruoasă în această țară a cărei infrastructură de sănătate este notoriu de insuficientă. Ziarul Rodong Sinmun a difuzat, la rândul său, imagini de la reuniune, în care Kim, îmbrăcat în alb, se adresează anturajului. Într-o imagine el pare să fumeze o țigară. Kim a arătat cu degetul “anumite lacune” în eforturile de prevenire și a cerut măsuri mai puternice în vederea remedierii acestor “carențe”, potrivit KCNA. Phenianul a ordonat luna trecută plasarea în carantină a orașului Kaesong, situat în apropierea frontierei cu Coreea de Sud și a anunțatcă un transfug a fost arestat în localitate, după ce s-a întors ilegal din Sud și că este suspectat că poartă virusul SARS-CoV-2. Restricțiile au fost ridicate în urmă cu câteva săptămâni, iar acest caz de contaminare cu noul coronavirus nu a fost confirmat niciodată. Reuniunea a vizat de asemenea măsuri de luat în vederea protejării populației și recoltelor înainte ca taifunul Bavi să atingă, săptămâna aceasta, Coreea de Nord. Mai mulți experți relativizează credibilitatea zvonurilor recurente despre starea sănătății lui Kim Jong Un, iar serviciile sud-coreene de informații sunt departe de a avea mereu dreptate cu privire la realitatea situației din Nord. În primăvară, au apărut întrebări după ce Kim nu a mai fost văzut timp de trei săptămâni și după ce presa oficială nu a difuzat nicio imagine cu el la marcarea, în aprilie, a nașterii bunicului său, Kim Il Sung, fondatorul regimului, care este cel mai important eveniment din calendarul politic nord-coreean.

 

Un apropiat al lui Putin vrea să îl “ruineze” pe Navalnîi

Evgheni Prigojin, un apropiat controversat al președintelui Vladimir Putin, a promis miercuri că îl va “ruina” pe Aleksei Navalnîi, opozantul aflat în comă la Berlin în urma unei presupuse otrăviri, dacă acesta “nu își va da sufletul”. Omul de afaceri, supranumit “bucătarul-șef lui Putin” pentru că firma sa de catering Concord a lucrat pentru Kremlin, este suspectat de legături cu o “fermă de troli” pe care Washingtonul o acuză de ingerință electorală, precum și de implicare în grupul de mercenari Wagner. Prigojin intenționează să-i facă pe Navalnîi și pe aliata sa Liubov Sobol să-i plătească 88 milioane de ruble (aproape un milion de euro) drept prejudicii în urma publicării uneia din anchetele lor, anunță un comunicat publicat marți seară de biroul de presă al Concord. Navalnîi și echipa sa vizează în anchetele lor corupția elitelor ruse, adunând milioane de vizualizări pe rețelele sociale. “Intenționez să ruinez acest grup de oameni fără scrupule”, afirmă Prigojin în comunicat, potrivit căruia o firmă de cantine școlare, care a încheiat un contract cu Concord, ar fi fost prejudiciată în urma unui video al lui Navalnîi care îi incrimina activitatea. Prigojin susține că a despăgubit firma respectivă și acum vrea să recupereze banii de la opozanți. “Dacă Navalnîi își dă sufletul lui Dumnezeu, nu am intenția să-l persecut în această lume. Dacă va trăi, va trebui să răspundă cu toată rigoarea legii ruse”, a adăugat el. În martie, Prigojin a cerut despăgubiri de 50 miliarde Statelor Unite după ce acestea l-au sancționat pentru rolul său în ingerința Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016.Omul de afaceri mai este acuzat de legături, pe care le neagă, cu grupul Wagner, ai cărui membri ar lupta în Siria, Libia și mai multe țări din Africa.Opozantul Aleksei Navalnîi se află spitalizat la Berlin, unde medicii spun că au stabilit că prezintă “urme de otrăvire”. Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție (FBK) a lui Navalnîi, a declarat miercuri că “este clar că doar Putin personal ar fi putut să autorizeze otrăvirea” acestuia. Putin “urăște prea mult ceea ce face FBK, dându-i în vileag pe el și anturajul lui”, a spus Jdanov.Kremlinul a calificat drept “vorbe-n vânt” și neadevăruri orice aluzii că Putin ar fi implicat în vreun fel în îmbolnăvirea opozantului. Potrivit Reuters, Navalnîi însuși a considerat că moartea sa nu-l va ajuta pe Putin. Cu puțin înainte de a se îmbolnăvi, el le-a spus susținătorilor că moartea sa l-ar “transforma într-un erou”.

Iulia Timoșenko, infectată cu coronavirus, este în stare gravă

Starea de sănătate a fostului premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko, infectată cu noul coronavirus, s-a agravat. Ea este la terapie intensivă, ventilată mecanic. Potrivit RBC, starea de sănătate a fostului premier al Ucrainei s-a înrăutățit și este la terapie intensivă, conectată la un aparat de ventilare mecanică a plămânilor. Medicii spun că starea fostului premier ucrainean este gravă. Temperatura nu îi scade sub 39 de grade. Fiica și ginerele Iuliei Timoșenko au fost și ei infectați cu coronavirus, dar au o formă ușoară a bolii. Iulia Timoșenko, în vârstă de 59 de ani, care a fost de două ori premier al Ucrainei, este primul politician ucrainean de top care s-a îmbolnăvit de COVID-19. Supranumită „Doamna de Fier”, ea a devenit cunoscută ca unul din liderii Revoluției Portocalii din 2004 din Ucraina.

„Zece negri mititei”, cel mai cunoscut roman polițist, își schimbă numele

Romanul polițist „Zece negri mititei” de Agatha Christie, un „clasic” al acestui gen, își schimbă numele și va apărea într-o versiune revizuită în Franța, din care va fi scos cuvântul „negru”, considerat ca având conotații rasiste. Decizia a fost anunțată la postul de televiziune RTL de James Prichard, strănepotul autoarei. Romanul scris în 1938 de Agatha Christie se numea în original „10 Little Niggers” și a devenit un best-seller mondial, generații întregi de cititori savurând povestea machiavelică despre capcanele mortale puse celor zece personaje convocate pe o insulă misterioasă. În roman, cuvântul „negru”, desemnând o persoană de culoare, este folosit de 74 de ori. Cartea a avut un mare succes și s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare. A inspirat apoi zeci de adaptări cinematografice și de televiziune. De-acum, însă, romanul se va numi simplu „Erau zece”. Strănepotul Agathei Christie, James Prichard, cel care are drepturile patrimoniale pentru lucrările scriitoarei, a explicat că a luat decizia de a redenumi cartea pentru a fi în pas un timpurile, dată fiind și polemica pe care a stârnit-o „Pe aripile vântului”, filmul care, odată cu protestele antirasiste „Black Lives Matter” din Statele Unite, a fost retras de pe platforma HBO Max, pentru a fi „contextualizat”. James Prichard spune că nu vrea ca titlul „Zece negri mititei” să șocheze pe cineva și preferă să-l schimbe. „Când a fost scrisă cartea, limbajul era diferit, se foloseau cuvinte azi uitate. Sunt convins că Aghatei Christie nu i-ar fi plăcut ca cineva să se simtă jignit de vreun cuvânt folosit de ea, menirea ei era de a crea divertisment. Din fericire, astăzi putem să remediem situația, fără să o trădăm (pe Agatha Christie - n.r.), astfel încât să fie acceptabil pentru toată lumea. Pentru mine are sens: n-aș vrea ca un titlu să distragă cuiva atenția de la ceea ce are de făcut. Nu trebuie să mai folosim termeni care riscă să rănească pe cineva, acesta este comportamentul pe care trebuie să-l avem în 2020”, a explicat strănepotul Agathei Christie.

Obezitatea crește cu aproape 50% riscul de deces din cauza COVID-19

Obezitatea crește riscul decesului din cauza COVID-19 cu aproape 50% și ar putea face vaccinurile împotriva bolii mai puțin eficace, potrivit unui studiu efectuat la scară largă folosind date disponibile la nivel global, transmite The Guardian. Cercetările efectuate de experți medicali din întreaga lume avertizează că riscul reprezentat de coronavirus pentru persoanele care suferă de obezitate este mai mare decât se credea anterior. Este așteptat ca noul studiu, realizat pentru Banca Mondială, să crească presiunea asupra guvernelor de a aborda această problemă.

Realizat de cercetătorii de la Universitatea Carolinei de Nord din Chapel Hill, studiul a descoperit că persoanele obeze cu un indice de masă corporală mai mare de 30 sunt mai în pericol din toate punctele de vedere: riscul de a fi spitalizat cu COVID-19 este mai ridicat cu 113%, de a necesita internarea la terapie intensivă cu 74% și de a deceda din cauza coronavirusului cu 48%. „Este un efect destul de mare pentru mine”, a declarat profesorul Barry Popkin, coordonatorul studiului, acesta adăugând că a fost șocat de rezultatele cercetării, subliniind că „riscul de a fi internat în spital cu COVID-19 este dublu în cazul persoanelor obeze”. Studiul publicat în revista medicală Obesity Reviews este o meta-analiză care a reunit datele obținute de mai multe studii realizate în jurul lumii, inclusiv în Italia, Franța, Regatul Unit, Statele Unite și China. Persoanele obeze au adesea comorbidități precum boli coronare sau diabet de tip 2 care le plasează într-o categorie de risc mai ridicat în cazul contractării coronavirusului. Obezitatea poate provoca de asemenea modificări ale metabolismului precum rezistența la insulină sau inflamații care îngreunează lupta organismului împotriva infecțiilor. „Toți acești factori pot influența metabolismul celulelor sistemului imunitar, cele responsabile de modul în care organismul reacționează la patogeni precum Sars-CoV-2”, afirmă profesoara Melinda Beck, co-autoare a studiului. „Indivizii care suferă de obezitate sunt de asemenea mai predispuși să aibă probleme fizice care fac mai dificilă lupta cu boala, precum apneea în somn care crește hipertensiunea pulmonară sau un indice de masă corporală care face intubarea lor în spital mai dificilă”, adaugă Beck. Autorii afirmă de asemenea că orice vaccin împotriva COVID-19 ar putea să nu funcționeze la fel de bine pentru persoanele obeze, precizând că „știm că un vaccin antiCovid va avea un efect pozitiv pentru persoanele obeze dar suspectăm din cunoștințele noastre, obținute prin testarea virusului Sars și a celui gripal, că va avea un beneficiu diminuat”, potrivit lui Popkin.

Prima seară a convenției republicane, mai puțin urmărită la televizor decât cea democrată

Transmiterea în direct a primei seri a Convenției Naționale Republicane (RNC), care oficializează candidatura lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane de la 3 noiembrie, a fost urmărită de 15,8 milioane de telesprectatori, iar la cea a Partidului Democrat s-au uitat 18,7 milioane, la aceleași posturi, potrivit Insitutului Nielsen Media Research. Această audiență a fost măsurată la zece posturi, între orele locale 22.00 și 23.00, și nu include navigatorii pe Internet. Fox News a fost cel mai urmărit post, cu 7,1 milioane de telespectatori. Prima seară a convenției republicane a fost marcată de intervențiile fostei ambasadoare americane la ONU Nikki Haley, fiului mai mare al președintelui Donald Trump Jr. și a lui Mark și Patricia McCloskey, un cuplu din Saint-Louis care a țintit cu arma manifestanți Black Lives Matter (BLM). Prima seară a convenției democrate din 2016 a fost mai urmărită decât cea a Partidului Republican.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.