Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: EMA: Omicron va pune capăt pandemiei

Ziarul de Vrancea
11 ian 2022 1187 vizualizări

Experții europeni sunt tot mai convinși că varianta sud-africană, mai contagioasă dar mai puțin periculoasă, va duce la o imunizarea rapidă a populației

Răspândirea variantei Omicron a SARS-CoV-2 va transforma COVID-19 într-o boală endemică, cu care oamenirea poate învăța să trăiască, preconizează Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

EMA își exprimă totodată îndoiala cu privire la administrarea unei a patra doze de vaccin antiCOVID populației europene și apreciază că vaccinarea repetată antiCOVID nu este o strategie “durabilă”. “Nimeni nu știe exact când ne vom afla la capătul tunelului, dar vom ajunge acolo”, a declarat șeful strategiei de vaccinare la EMA, cu sediul la Amsterdam, Marco Cavaleri. “Odată cu creșterea imunității în rândul populației și cu Omicron va exista multă imunitate naturală, în afară de vaccin și vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai aproape de endemic”, a apreciat într-o conferință de presă Marco Cavaleri. Însă, a subliniat el, “nu trebue să uităm că ne aflăm în continuare în pandemie”.

Filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a subliniat, la rândul său, că în prezent este imposibil ca noul coronavrus să fie catalogat drept endemic - adică la fel ca gripa. “Avem în continuare un virus care evoluează destul de rapid și care ridică noi provocări. Nu ne aflăm, așadar, în punctul în care să-l putem califica drept endemic”, a subliniat însărcinata cu Situații de Urgență la OMS Catherine Smallwood.

Peste jumătate dintre europeni ar putea contracta varianta Omicron în două luni, având în vedere “tsunamiul” actual, preconizează OMS Europa. Organizația avertizează, de asemenea, că lupta împotriva COVID-19 cu doze “booster” antiCOVID actuale nu este o strategie viabilă, o părere împărtășită de EMA. “Dacă avem o strategie în care să administrăm (doze) «booster» la patru luni, vom ajunge să avem probleme cu reacția imunitară”, avertizează Marco Cavaleri. “Iar în al doilea rând există, bineînțeles, riscul saturării populației de administrarea continuă a unor doze «booster»“, a precizat el. Statele este necesar să înceapă mai degrabă să se gândească la o administrare a unor doze “booster” la o perioadă lungă de timp și să le administreze la începutul iernii, la fel ca pe vaccinul antigripal.

În pofida faptului că varianta Omicron pare mai contagioasă decât celelalte variante, studii au relevat un risc mai mic de spitalizare în urma unei infecții cu această variantă - estimat undeva între o treime și jumătate față de riscul de spitalizare al variantei indiene (delta), potrivit EMA.

Varianta, responsabilă deja de aproape 60% din contagieri în lume

Varianta Omicron, care în urmă cu două săptămâni era detectată în 1,6% din noile cazuri de COVID-19 la nivel global analizate în laboratoare, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor contagieri, depășind astfel Delta și devenind dominantă la nivel mondial, a anunțat ieri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Raportul epidemiologic săptămânal al OMS, publicat miercuri, arată că din cele 357.000 de teste realizate de rețeaua globală de laboratoare GISAID în ultimele 30 de zile, peste 208.000 au detectat varianta Omicron. Alte 147.000 de teste (circa 41%) au corespuns variantei Delta, care în rezultatele din urmă cu două săptămâni reprezenta încă 96% din cazuri și care a fost tulpina dominantă în cea mai mare parte a anului 2021.

Raportul notează că noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 este capabilă “să evite imunitatea” și că există deja contagieri inclusiv în rândul celor vaccinați și al celor care au trecut prin boală și care au dezvoltat anticorpi.

Cel mai ridicat număr zilnic de contagieri din peste doi ani de pandemie corespunde zilei de 6 ianuarie, cu peste 2,6 milioane  de cazuri la nivel global - un număr care ar putea fi în realitate mai mare, potrivit OMS, ținând cont de numărul mare de infectări diagnosticate prin teste antigen realizate la domiciliu și care rămân neraportate. De atunci, pragul de 2 milioane de cazuri a fost depășit și în alte zile și experții medicali nu au confirmat încă un vârf al contagierilor, deși unele dintre primele țări afectate de Omicron, precum Africa de Sud, par să-l fi atins deja, precizează raportul OMS.

SUA îndeamnă Rusia să se retragă “rapid” din Kazahstan

Statele Unite îndeamnă Rusia să-și retragă “rapid” forțele pe care le-a trimis în Kazahstan, la cererea președintelui kazah Kasim-Jomart Tokaiev, în urma unor revolte violente. Washingtonul salută revenirea la calm în această țară din Asia Centrală, zguduită săptămâna trecută de violențe fără precedent de la declararea independenței, în 1991, a anunțat marți un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. “Salutăm de asemenea anunțul președintelui Tokaiev, care a spus că forțele de menținerea păcii din cadrul OTSC și-au încheiat misiunea”, a adăugat Price, referindu-se la cei peste 2.000 de militari în principal ruși din cadrul Organizației Tratatului Securității Colective (OTSC), chemați în ajutor de către președintele kazah. “Atât timp cât forțe OTSC nu se retrag, vom continua să-i îndemnăm să respecte drepturile omului și să-și respecte angajamentul de a se retrage rapid din Kazahstan, dar și Guvernul kazah, care le-a cerut”, a subliniat într-o conferință de presă purtătorul de cuvânt al diplomației americane.

Tokaiev a anunțat marți că retragerea contingentului OTSC începe “în două zile” și că va dura cel mult zece zile. Însă ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat că trupele vor pleca dupăce situația va di “total stabilizată” și “prin decizia autorităților kazahe”.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a înfuriat Moscova, săptămâna trecută, declarând că “odată ce rușii sunt la tine, este foarte greu, uneori, să-i faci să plece”. Tokaiev, susținut de Rusia, a catalogat drept o tentativă de lovitură de stat revoltele, care s-au soldat cu zeci de morți și sute de răniți, și care au condus la arestarea a aproximativ 10.000 de persoane.

Quebec introduce o taxă pentru persoanele nevaccinate

minoritatea nevaccinată trebuie să plătească pentru că „ne blochează spitalele”, a explicat premierul provinciei

Provincia canadiană Quebec, puternic afectată de valul Omicron, va introduce în săptămânile următoare o nouă taxă, pe care a denumit-o “contribuție la sănătate” și care va afecta doar persoanele nevaccinate împotriva COVID-19. “Lucrăm la o contribuție la sănătate” pentru “toți adulții care refuză să se vaccineze” deoarece aceștia reprezintă “o povară financiară pentru toți” locuitorii din Quebec, a declarat marți prim-ministrul provinciei canadiene, François Legault. Potrivit acestuia, procentul de 10% din populația provinciei Quebec care nu a primit nicio doză de vaccin până în prezent nu ar trebui să “dăuneze” celor 90% care s-au vaccinat. “Nu trebuie să plătească toți pentru asta”, a subliniat Legault în cadrul unei conferințe de presă, precizând că guvernul provinciei francofone se gândește ca suma de plătit să fie una semnificativă. “Înțeleg și simt aceste bombăneli la adresa minorității nevaccinate care, păstrând proporțiile, ne blochează spitalele”, a adăugat el. Prim-ministrul Quebec-ului a explicat că cei 10% de adulți nevaccinați reprezintă 50% din persoanele aflate la terapie intensivă și a calificat situația ca fiind șocantă”.

În încercarea de a opri noul val, provincia Quebec a anunțat pe 30 decembrie reimpunerea anumitor restricții, inclusiv interdicția de circulației pe timpul nopții începând cu ora 22:00 și interzicerea reuniunilor private.

În total, 2.742 de persoane cu COVID-19 sunt internate în Quebec, o provincie cu aproximativ opt milioane de locuitori și aproximativ 255 de persoane la terapie intensivă.

Numărul spitalizărilor continuă să crească și în Ontario, provincia învecinată și cea mai populată din Canada, unde sunt spitalizate 3.220 de persoane (753 în ultimele 24 de ore). Numărul persoanelor aflate la terapie intensivă a crescut și el cu 30, ajungând la un total de 477.

Victorie pentru Netflix într-un caz de suicid inspirat din serialul „13 Reasons Why”

Un judecător federal a respins marți procesul deschis împotriva Netflix de familia unei adolescente care s-a sinucis aparent influențată de serialul „13 Reasons Why”. Judecătoarea Yvonne Gonzalez Rogers și-a bazat decizia pe legea libertății de exprimare. Ea a hotărât că Netflix nu poate fi dată în judecată pentru că a recomandat serialul abonaților săi. „Este un caz tragic, dar, în definitiv, nu cred că stă în picioare”, a spus Gonzalez Rogers.

Procesul a fost deschis în august de John Herndon și familia fiicei lui. El a susținut că spectatorii nu au fost avertizați corespunzător cu privire la conținutul „13 Reasons Why”.

Netflix a argumentat în documentele depuse la tribunal că restricțiile privind conținutul pot duce la cenzura creațiilor și a dat exemplu filme care cuprind astfel de scene, precum „The Perks of Being a Wallflower”, „Dead Poets Society” și „Dear Evan Hansen”. Compania a cerut respingerea procesului.

Serialul, bazat pe cartea omonimă, descrie, în ultimul episod al primului sezon, sinuciderea protagonistei, și conține o scenă în care Hannah își taie venele în cadă.

Netflix a anunțat în vara anului 2019 că, la sfatul unor experți medicali, „am decis împreună cu creatorul Brian Yorkey și producătorii «13 Reasons Why» să edităm o scenă în care Hannah își ia viața”. Scena de trei minute a fost eliminată.

Serialul de succes a fost criticat de mai multe grupuri, între care Parents Television Council (PTC), pentru că, spun ele, glorifică sinuciderea în rândul tinerilor. PTC, care a făcut lobby pentru anularea serialului, a apreciat decizia luată de compania de streaming. „Netflix a recunoscut în sfârșit impactul dăunător pe care îl are conținutul explicit asupra copiilor”.

Putin: Rusia nu mai are decât două săptămâni la dispoziție să se pregătească pentru Omicron

parțial și din cauza COVID, Rusia a pierdut aproape un milion de persoane în primele 11 luni din 2021

Rusia, țara europeană cea mai afectată de COVID-19, nu mai dispune decât de două săptămâni înainte de a fi lovită la rândul său de varianta Omicron a coronavirusului, a avertizat ieri președintele rus Vladimir Putin.

“Vedem ce se întâmplă în lume, iar acest lucru arată că avem la dispoziție circa două săptămâni să ne pregătim”, a declarat liderul de la Kremlin, făcând apel la accelerarea testării și vaccinării.

Rusia abia a depășit valul extrem de ridicat de decese cauzat de varianta Delta. Pentru moment, autoritățile au dificultăți în a convinge populația să se imunizeze împotriva virusului. “Evident, (vaccinul) Sputnik-V este eficient. Poate chiar mai mult decât alte vaccinuri folosite în lume”, a adăugat Putin, în cadrul unei reuniuni guvernamentale transmise de televiziunea rusă.

Rusia a înregistrat peste 87.000 de decese legate de COVID-19 în noiembrie, conform unui bilanț al agenției naționale de statistică Rosstat, un record lunar care a ridicat la peste 600.000, la sfârșitul lunii noiembrie, numărul total al morților de la debutul pandemiei.

Cifrele sunt mai mari decât cele ale guvernului, care folosește o definiție extrem de restrictivă a deceselor cauzate de coronavirus, bilanțul oficial anunțat miercuri de executiv fiind de 318.432 de decese.

Deși Rusia dispune de mai multe vaccinuri de concepție proprie, printre care Sputnik-V, mai puțin de jumătate din cei 144 de milioane de ruși s-au vaccinat cu schema completă până acum, conform site-ului Gogov dedicat pandemiei.

După un lockdown strict în primăvara lui 2020, autoritățile au refuzat să mai introducă o astfel de măsură, în ciuda noilor valuri ale pandemiei, scopul fiind de a limita pierderile economice. Decesele legate de pandemie de COVID-19 par să fi agravat declinul demografic al rușilor. Conform Rosstat, numărul deceselor l-a depășit cu 945.000 pe cel al nașterilor în primele 11 luni din 2021, comparativ cu aproape 575.000 pentru aceeași perioadă în anul precedent.

A fost descoperită o planetă în formă de minge de rugby

Telescopul spațial Cheops, specializat în detectarea exoplanetelor, le-a permis astronomilor să observe pentru prima dată deformarea unei planete – care seamănă cu o minge de rugby – cauzată de efectul de atracție generat de steaua în jurul căreia orbitează. Acea exoplanetă, denumită WASP-103b, se află în constelația Hercule, la o distanță de aproximativ 1.800 de ani-lumină de Sistemul Solar.

Deformarea planetei le va oferi oamenilor de știință informații despre structura sa internă, telurică sau gazoasă. „Deoarece rezistența unui material la deformare depinde de compoziția lui”, a precizat Susana Barros, într-un comunicat publicat de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Pentru a fi foarte deformată, o planetă trebuie să se afle foarte aproape de steaua sa, pentru a suporta un puternic efect de atracție, denumit forță mareică. Este vorba despre aceeași forță pe care o exercită Luna – și Soarele, într-o mai mică măsură – asupra Terrei, deformând periodic planeta noastră cu câțiva zeci de centimetri. De aici și celebra formă de „cartof” pe care o are Pământul.

Exoplaneta WASP-103b este remarcabil de apropiată de steaua ei, WASP-103, fiind de aproximativ 50 de ori mai aproape de această stea decât se află Terra față de Soare. Din acest motiv, WASP-103b execută o rotație completă în jurul stelei sale în doar 22 de ore, comparativ cu cele 365 de zile în cazul Pământului. WASP-103b suportă astfel o forță mareică uriașă, care, fără să o dezintegreze, îi oferă acea formă deosebit de rară, mult îndepărtată de cea a unei sfere.

Astronomii coordonați de Susana Barros au putut să determine că deși WASP-103b are o masă de 1,5 ori mai mare decât cea a lui Jupiter, o planetă gigantică gazoasă din Sistemul Solar, raza ei este de două ori mai mare decât cea a lui Jupiter. „Ea trebuie să fie, deci, foarte umflată din cauza căldurii stelei sale și, poate, din cauza altor mecanisme”, a explicat Susana Barros.

Oamenii de știință presupun că, la fel ca Jupiter, noua exoplanetă deține un nucleu solid, înconjurat de un strat lichid, acoperit de o atmosferă gazoasă. Pentru a obține mai multe detalii, ei mizează pe observațiile viitoare ce vor fi realizate cu ajutorul telescopului spațial James Webb.

Iran: Un suspect a fost arestat după ce a incendiat o statuie a lui Soleimani

Un suspect a fost arestat în Iran după ce a incendiat o statuie a lui Qassem Soleimani, ridicată în onoarea puternicului general iranian ucis la începutul anului 2020 într-un raid american în Irak, a anunțat un responsabil judiciar în noaptea de marți spre miercuri. “Autorul acestui act rușinos a fost arestat”, a declarat Ahmad-Reza Bahrami, șeful sistemului judiciar al provinciei Shahar Mahal-Bakhtiar. “Justiția provincială îl va pedepsi pe autorul acestui act nerușinat cât mai curând posibil, în conformitate cu șaria și legea”, a adăugat el.

Presa iraniană a relatat pe 6 ianuarie că “necunoscuți” au dat foc unei statui a generalului, a doua zi după ce a fost instalată în provincie. Fără a dezvălui identitatea bărbatului arestat, Bahrami a spus că este “un agent contrarevoluționar”, a informat agenția de presă ultraconservatoare Fars.

Șef al Forței Quds - o unitate de elită responsabilă cu operațiunile externe ale Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului - Soleimani a fost ucis pe 3 ianuarie 2020 într-un atac cu dronă americană asupra convoiului său în apropierea aeroportului din Bagdad. De atunci, autoritățile iraniene au ridicat mai multe statui în multe orașe ale țării în memoria acestui general, lăudat ca simbol al unității naționale.

Săptămâna trecută au avut loc comemorări în Iran și Irak pentru a marca doi ani de la moartea sa.

Papa Francisc, surprins într-un magazin de muzică

Papa Francisc, un admirator al muzicii clasice, a plecat de la Vatican marți seară, pentru a vizita un vechi prieten al său care deține un magazin de discuri la Roma, unde Suveranul pontif a primit în dar un CD.  Această vizită ar fi trebuit să rămână privată, însă Javier Martinez-Brocal, reporter al televiziunii de știri Rome Reports, se afla din întâmplare în acea zonă, a filmat sosirea papei Francisc cu telefonul mobil și a publicat înregistrarea video pe Twitter.

Suveranul pontif a petrecut mai puțin de 10 minute în magazinul StereoSound, situat în proximitatea Panteonului. Un purtător de cuvânt de la Vatican a spus că papa Francisc a făcut această deplasare pentru a binecuvânta magazinul, care a fost renovat recent.

Javier Martinez-Brocal a declarat pentru Reuters că proprietarul magazinului i-a dezvăluit că s-a împrietenit cu papa Francisc în urmă cu mai mulți ani, într-o perioadă în care actualul lider de la Vatican era cardinalul Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires.

Papa Francisc vizitează cu regularitate magazinul StereoSound pentru a cumpăra discuri și CD-uri cu muzică clasică atunci când ajunge la Roma pentru diverse chestiuni religioase și se cazează de obicei într-o reședință din apropiere, dedicată prelaților veniți în vizită în capitala Italiei. Proprietarul magazinului a dezvăluit că i-a oferit papei un CD cu muzică clasică, dar nu a făcut alte precizări. Presa internațională este la curent cu faptul că papa Francisc apreciază compozițiile semnate de Beethoven, Mozart și Bach, precum și tangoul din țara lui natală, Argentina.

Înregistrarea video îl arată pe liderul de la Vatican care a renunțat să folosească automobilul său blindat după ce a ieșit din magazinul muzical și a urcat într-un autoturism simplu, un model alb de Fiat 500, cu numere de înmatriculare din Vatican. Nu este prima vizită pe care papa Francisc o face într-un magazin din Roma: în 2015, la doi ani după ce a fost ales papă, el a comandat o pereche nouă de ochelari de la un optician din capitala italiană. Ochelarii ar fi trebuit să îi fie livrați la Vatican, însă papa Francisc a decis să îi ridice el însuși din magazin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.