Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Două state decid viitorul președinte al Statelor Unite

Ziarul de Vrancea
4 nov 2020 1581 vizualizări

La primele ore al dimineții de ieri, Trump părea că și-a adjudecat un nou mandat la Casa Albă n numărul mare de voturi trimise prin poștă a dus însă la răsturnări spectaculoase de situație în două state cheie, în favoarea lui Biden n marele semn de întrebare plana asupra a alte două state: Pennsylvania și Nevada, unde numărătoare voturile se anunța anevoioasă n candidatul democrat are nevoie să câștige un singur stat din cele două pentru a conduce America în următorii patru ani

Rezultatul scrutiului prezidențial american era indecis aseară, cu un ușor avantaj de partea lui Joe Biden. Chiar și așa, una dintre certitudini este că nu a avut loc valul democrat anunțat. Președintele republican în exercițiu Donald Trump a păstrat Florida, dezmințind astfel numeroase sondaje, dar și Texasul și Ohio.

Pentru a obține o victorie, rivalul său democrat Joe Biden era necesar să obțină o victorie în cel puțin trei dintre cele patru state cheie, respectiv Pennsylvania, Nevada, Michigan și Wisconsin. Trump a condus pe timpul nopții (ora României) în ultimele două state, dar Biden a recuperat puternic odată cu numărarea voturilor prin poștă, tradițional favorabile democraților. Astfel, la închiderea ediției, era de așteptat ca Biden să câștige Michigan și Wisconsin. Marele semn de întrebare era Nevada, stat în care democratul a condus permanent pe parcursul „nopții”, dar unde Trump s-a apropiat puternic pe ultima sută de metri. În acest stat, numărarea tuturor voturilor era de așteptat să se încheie după miezul nopții – ora României. Dacă Biden va câștiga Nevada, va deveni aproape sigur noul locatar de la Casa Albă. Dacă Biden pierde Nevada, toate privirile se vor îndrepta spre Pennsylvania. În acest stat, ale cărui rezultate finale sunt așteptate peste două zile, Trump a condus detașat la votul „direct” de marți, dar Biden a recuperat semnificativ decalajul după ce a început numărarea voturilor prin poștă. Rezultatul era incert, cu un mic avantaj în dreptul republicanului.

Înainte de revenirile surprinză din Michigan și Wisconsin, Trump nu a ezitat, ieri, la prima oră, să-și atribuie deja victoria, ceea ce echipa lui Biden a denunțat drept “scandalos” și “fără precedent”. Democrații au anunțat că sunt pregătiți “să lupte” în justiție, dacă locatarul Casei Albe sesizează Curtea Supremă cu privire la fraude, așa cum a amenințat. Ulterior, Trump a început să posteze mesaje de frustrare pe Twitter pe măsură ce numărătoarea voturilor se apropia de final, iar în state cheie precum Wisconsin și Michigan adversarul său trecuse pe primul loc. „Aseară conduceam, în cele mai multe locuri consolidat, în multe state cheie, în aproape toate acestea conduse de democrați. Apoi, unul câte unul, au început să dispară ca prin magie pe măsură ce au fost numărate voturi surpriză. Foarte straniu”, a scris Trump.

Biden a revenit favorit la casele de pariuri

Pariurile cu privire la numele viitorului locatar al Casei Albe erau în continuare deschise, Joe Biden redevenind favorit. Britanicii de la Smarkets îi acordau ieri la prâns democratului 56% șanse să obțină o victorie, după ce cu numai câteva ore în urmă acesta era cotat la 29%. Răsturnarea a avut loc după anunțarea unor rezultate parțiale în Michigan și Wisconsin, unde Bidea a reușit să „neutralizeze” avansul de peste noapte obținut de Trump.

De ce hispanicii din Florida votează cu Trump? Pentru că sunt bogați

Retorica anti-socialistă a lui Donald Trump a dat roade în Florida, unde alegătorii hispano-americani de dreapta, în frunte cu cubanezii anti-castriști, au fost decisivi în victoria actualului președinte republican în așa-numitul “Sunshine State”, notează AFP. În cartierul Little Havana din Miami, zeci de persoane ascultau salsa și agitau steaguri americane în seara de marți, sărbătorind deja victoria lui Trump în acest stat de care republicanul avea nevoie pentru a mai rămâne patru ani la Casa Albă. Florida, cu ai săi 29 de mari electori, este celebră pentru rezultatele strânse în alegerile prezidențiale americane. Potrivit analiștilor, victoria lui Trump aici este rezultatul sprijinului de care el beneficiază în lumea rurală albă, precum și al discursului său anti-comunist, care i-a convins pe hispanicii care trăiesc în Florida, cunoscuți pentru ostilitatea lor față de regimurile de stânga din America Latină. “Democrații au pierdut votul hispanic. Nu doar pe cel al cubanezilor. Dar și pe cel al venezuelenilor, argentinienilor, bolivienilor, columbienilor ... Toți sunt trumpiști aici”, spune Eduardo Gamarra, profesor de științe politice la Universitatea internațională din Florida (FIU). În plus, manifestațiile antirasiste, însoțite uneori de violențe, care au agitat țara în această vară după moartea lui George Floyd sub genunchiul unui polițist, i-au înspăimântat pe mulți hispanici din Florida. “Alegătorul sud-american de aici din Florida provine din clasele mijlocie și înstărită” din țări latino-americane, explică Gamarra. “Din acest motiv, unul din lucrurile care le-a dăunat cel mai mult democraților” a fost (mișcarea) Black Lives Matter, în vreme ce “hispanicii din restul Statelor Unite au o altă percepție despre ei înșiși în virtutea originii lor sociale”, adaugă el. Jorge Duany, director la Institutul de cercetări cubaneze de la FIU, nu crede că votul latino este singura explicație a victoriei lui Trump în Florida (unde hispanicii reprezintă 20% din electorat), pentru că acest stat nu poate fi câștigat fără votul rural. Dar “relația strânsă” cultivată de președinte cu comunitățile cubaneză și venezueleană din Miami “a avut efect”, spune el. “Ei au făcut în mod clar să încline balanța în favoarea lui Trump”, adaugă Jorge Duany. Expertul mai crede că înfrângerea lui Biden în Florida se datorează faptului că echipa de campanie a fostului vicepreședinte a întârziat să-și facă simțită prezența în acest stat, iar atunci când a făcut-o, era tardiv pentru a întoarce avansul luat de Trump. Echipa Biden a reacționat târziu și la acuzațiile celei a lui Trump potrivit cărora democratul este “comunist” și complice cu guvernele din Cuba și Venezuela.

Ministru francez: SUA nu mai sunt un partener amical

Rezultatul alegerilor prezidențiale americane, oricare va fi acesta, nu va avea un impact comercial major pentru Europa, pentru care Statele Unite nu mai constituie un partener amical, a afirmat ieri ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire. Alegerile americane, indiferent de rezultatul lor, “pe fond nu vor schimba mare lucru în privința intereselor noastre comerciale”, a spus Le Maire. Intervenția sa a avut loc înainte ca președintele Donald Trump să revendice victoria, chiar dacă numărarea voturilor nu s-a încheiat în mai multe state-cheie. “Nu trebuie să ne facem nicio iluzie. Statele Unite nu mai sunt deja de foarte mulți ani un partener amical al statelor europene”, a explicat Le Maire. “Sunt în rivalitate, câteodată în confruntare, când suntem amenințați cu sancțiuni, când suntem loviți de sancțiuni americane”, a adăugat ministrul francez. “Pe fond, singurul pivot al reflecției americane este China, este relația lor cu China și, mai larg, cu Asia”, a remarcat Le Maire. “Europa este de acum pentru Statele Unite o variabilă de ajustare”, potrivit lui Le Maire, care a chemat statele europene să “conștientizeze” această realitate și să “construiască o suveranitate europeană”. “Fie că Joe Biden sau Donald Trump va fi ales în această seară, mâine de către americani, nu schimbă cu nimic acest fapt strategic”, a mai afirmat ministrul francez, în opinia căruia “continentul american s-a detașat de continentul european”.

Naționalistul rus Vladimir Jirinovski îi ține pumnii strânși lui Trump

Rusia urmărește la rândul ei cu atenție scrutinul prezidențial din Statele Unite pentru a vedea cine va ieși victorios din bătălia dintre președintele american Donald Trump și contracandidatul său democrat, Joe Biden, scrie Moscow Times. Vladimir Jirinovski, liderul naționalist al Partidului Liberal Democrat al Rusiei, și-a arătat sprijinul pentru Trump. „Biden ar putea obține multe voturi însă Donald Trump va ieși victorios fiindcă a făcut mai multe pentru americani decât orice alt președinte înaintea sa... Iar asta ținând cont că s-a confruntat cu piedici încă din prima zi. Oamenii sunt obosiți de anarhia din întreaga țară... America se confruntă cu aceleași tulburări - pogromuri, jafuri și violență - pe care noi în Rusia le-am trăit în urmă cu 400 de ani”, a spus Jirinovski.

A murit, dar a și câștigat

Un candidat la Camera Reprezentanților din partea statului american Dakota de Nord a câștigat marți alegerile cu toate că politicianul în cauză a decedat în urmă cu aproape o lună din cauza unor complicații asociate coronavirusului, David Andahl infectându-se în timpul campaniei electorale. Presa locală din regiunea Bismarck a informat în legătură cu victoria defunctului, care era membru al Partidului Republican și care a murit la 6 octombrie la vârsta de 55 de ani la scurt timp după ce a fost internat de urgență în spital. Triumful lui Andahl se explică prin creșterea-record a voturilor prin corespondență la acest scrutin desfășurat în plină pandemie, în contextul în care multe buletine de vot au sosit înainte de tragica veste. După moartea candidatului republican, procurorul general din Dakota, Wayne Stenehjem, a explicat că Andahl are dreptul să participe în continuare la procesul electoral, dat fiind că primii alegători și-au trimis voturile cu 40 de zile înainte de data scrutinului, 3 noiembrie. Potrivit postului ABC, procurorul Stenehjem a insistat marți că buletinele cu voturile în favoarea lui Andahl trebuie numărate în conformitate cu legislația americană. “Dacă un candidat decedat primește majoritatea voturilor, candidatul este ales. Totuși, dacă respectivul candidat a murit, atunci acesta nu se califică și locul este vacantat”, urmând ca acest post vacant să fie ocupat conform legii, a adăugat el. Mama politicianului, Pat Andahl, a declarat pentru cotidianul local The Bismarck Tribune că fiul său a avut “foarte mare grijă” în timpul pandemiei și că era dornic să ocupe o funcție publică. “Avea multe sentimente pentru comitatul său și dorea să îmbunătățească lucrurile. Inima lui bătea pentru agricultură. Voia lucruri mai bune pentru agricultori și pentru industria cărbunelui”, a adăugat mama candidatului defunct. Andahl era crescător de vite și agricultor și, timp de 16 ani, a activat în Comisia de Planificare Urbană a Comitatului Burleigh.

Bilanțul cutremurului din Marea Egee a ajuns la 115 morți

Eforturile de căutare și salvare a unor eventuali supraviețuitori s-au concentrat asupra a două clădiri din orașul Izmir în vestul Turciei, în timp ce bilanțul morților cutremurului produs vineri în Marea Egee a ajuns la 115, au anunțat ieri autoritățile. Două dintre victimele cutremurului erau adolescenți, morți în insula greacă Samos, potrivit autorităților. Marți, la 90 de ore de la producerea cutremurului, echipele de salvare de la Izmir au scos din moloz o tânără în viață și operațiunile de căutare sunt acum concentrate asupra a două clădiri. Acesta a fost cel mai letal cutremur care a lovit Turcia în aproape un deceniu. Seismul s-a soldat cu rănirea a 1.035 de persoane la Izmir, iar 137 sunt încă în spital, a declarat Autoritatea de gestionare a dezastrelor și urgențelor (AFAD) din Turcia. Peste 4.600 de corturi și 17.000 de paturi sunt utilizate ca adăposturi temporare în Turcia, a adăugat agenția. Peste 500 de persoane au fost ucise într-un seism în 2011 în orașul Van (est), în timp ce un cutremur produs în ianuarie în acest an a făcut 41 de morți în provincia Elazig (est). În 1999, două cutremure puternice au ucis 18.000 de persoane în nord-vestul Turciei. AFAD a declarat că seismul de vineri a avut o magnitudine de 6,6 și 1.670 de replici.

Austria, avertizată că teroristul din Viena voia să cumpăre muniții din Slovacia

Autoritățile austriece au primit în ultimele luni din partea Slovaciei o informație cu privire la teroristul care a întreprins recentul atac de la Viena, după ce acesta încercase să cumpere muniții în această țară, a anunțat ieri poliția slovacă. Kujtim Fejzulai a ucis patru persoane și a rănit peste 20, luni seara, într-un atac armat în capitala austriacă, înainte ca poliția austriacă să-l împuște mortal. „Poliția slovacă a fost informată în timpul verii că suspecți din Austria au încercat să cumpere muniții din Slovacia. Oricum, ei nu au reușit să facă această achiziție”, a scris pe Facebook directoratul poliției din Bratislava. Informația a fost imediat transmisă poliției din Austria, se spune în comunicat. Armele care au fost folosite în atacurile din Viena – un pistol și o mitralieră – nu erau din Slovacia, adaugă comunicatul.

Ministerul de Interne al Austriei nu a comentat deocamdată comunicatul slovac.

Fejzulai fusese condamnat la 22 de luni de închisoare anul trecut, după ce încercase să se alăture combatanților islamiști în Siria. El a fost eliberat condiționat în decembrie și a participat la un program de deradicalizare. Viena se află la mai puțin de o oră de mers cu mașina de frontiera slovacă și de Bratislava. Arme cu numere de înregistrare slovace au fost folosite în mod repetat în atacuri și alte crime în Europa, notează dpa. Slovacia și-a înăsprit legislația în 2015 pentru a împiedica vânzările ilegale de arme.

Lockdown în toată Italia începând de joi, de la ora locală 22:00

Șeful guvernului italian Giuseppe Conte a semnat un decret, în noaptea de marți spre miercuri, ce instaurează carantina pe întreg teritoriul național începând de joi de la ora locală 22:00 (21:00 GMT). Alte măsuri restrictive, care urmează să fie detaliate în ziua respectivă de Conte și vor fi în vigoare până la 3 decembrie, au fost de asemenea decise, inclusiv închiderea centrelor comerciale în weekend. Prima țară din Europa afectată de epidemia de COVID-19 în februarie, Italia a înregistrat peste 39.000 de decese la mai mult de 750.000 de cazuri. Conform acestui nou decret, cele 20 de regiuni ale Italiei vor fi împărțite, potrivit presei, în trei zone – verde, portocaliu și roșu – în funcție de gravitatea situației epidemiologice și în care vor fi aplicate măsuri mai mult sau mai puțin restrictive. La nivel național, va fi impusă o restricție de circulație de la 22:00 la 5:00 dimineață și nu se va putea circula în această perioadă decât din motive legate de muncă sau de sănătate ce trebuie justificate. Liceele vor trebui să treacă la educație de la distanță, iar muzeele vor fi închise. Centrele comerciale vor fi de asemenea închise în weekend sau de sărbători și transportul public nu va putea accepta mai mult de 50% din capacitatea totală a pasagerilor. Croazierele sunt de asemenea anulate de la această dată, cu excepția celor deja în curs. Ministerul Sănătății va decide cu privire la clasificarea regiunilor și posibila schimbare a culorii lor pe baza a aproximativ douăzeci de factori, printre care rata de transmitere sau de ocupare a paturilor din spitale sau în unitățile de terapie intensivă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.