Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Decizie CEDO: Vaccinarea obligatorie este “necesară”

Ziarul de Vrancea
8 apr 2021 1328 vizualizări

 Curtea susține “principiul solidarității sociale care poate justifica impunerea vaccinării tuturor, inclusiv celor care se simt mai puțin amenințați de boală”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de părinți ai unor copii cărora li s-a refuzat accesul la o grădiniță, din cauză că nu au fost vaccinați, în Cehia, a stabilit ieri că vaccinarea obligatorie este “necesară într-o societate democratică”, într-o hotărâre a instanței sale supreme, Marea Cameră. “Această hotărâre susține posibilitatea unei vaccinări în condițiile actualei epidemii COVID-19”, comentează un jurist specialist în CEDO, Nicolas Hervieu, profesor la Sciences Po Paris. Juristul subliniază asupra unei “marje de apreciere lăsată de către Curte statelor în politica lor a vaccinării”.

Hotărârea CEDO “constată un consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în discuție de efecte secundare inevitabile, odată ce există un control științific strict”, apreciază el. Curtea susține, în opinia sa, “principiul solidarității sociale care poate justifica impunerea vaccinării tuturor, inclusiv celor care se simt mai puțin amenințați de boală, atunci când este vorba despre protejarea persoanelor mai vulnerabile”.

CEDO stabilește în hotărârea de joi că vaccinarea obligatorie a copiilor în Cehia împotriva a nouă boli - între care difterie, tetanos, poliomielită - nu constituie o încălcare a dispozițiilor Convenției europene a drepturilor omului cu privire la “dreptul la respectarea vieții private”. “Politica vaccinării urmărește obiective legitime de protecție a sănătății și a drepturilor celorlalți prin faptul că ea îi protejează atât pe cei care sunt vaccinați, cât și pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază Curtea.

Persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale, relevă CEDO, sunt “tributare imunității colective în a se proteja de boli grave contagioase”.

Cehia “beneficiază, astfel, de o amplă marjă de apreciere în acest context”, stabilește Marea Cameră a CEDO - ale cărei hotărâri nu pot să fie atacate în apel -, care arată că “interesul superior al copiilor trebuie să primeze în toate deciziile care-i privesc”.

Astfel, în cazul în speță, dacă “neprimirea copiilor reclamanți la grădiniță a implicat pentru ei pierderea unei ocazii cruciale în a-și dezvolta personalitatea”, “este vorba despre o măsură mai degrabă preventivă decât punitivă, ale cărei efecte au fost limitate în timp”, stabilește CEDO.

Studiu: Marea Britanie va ajunge luni la “imunitatea colectivă”

Marea Britanie, care a vaccinat anti-COVID-19 peste jumătate din populația adultă, va ajunge la așa numita “imunitate colectivă” (de turmă) pe 12 aprilie, potrivit calculelor publicate ieri de University College London (UCL).

Potrivit acestor analize, protecția populației împotriva coronavirusului, fie prin intermediul vaccinării fie pentru că s-au vindecat de boală, va ajunge la 73,4 % din populație la 12 aprilie, dată când este prevăzută a doua etapă de relaxare a restricțiilor.

Acest procent, potrivit experților universității, este suficient pentru a spune că s-a ajuns la “o imunitate de turmă”, cunoscută și ca imunitate colectivă sau de grup, care are loc atunci când un număr suficient de indivizi sunt protejați împotriva unei anumite infecții și acționează ca barieră pentru a împiedica virusul să se răspândească.

Potrivit ultimelor date oficiale, 31 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 și peste 5 milioane cea de-a doua doză. Karl Friston, expert al UCL, a evidențiat nivelul de imunitate al populației, având în vedere că “peste 50% dintre adulți au fost vaccinați”.

Ziarul The Daily Telegraph, care a avut acces la studiul UCL, a subliniat eficacitatea modelului utilizat de universitate, deoarece înregistrează în timp real numărul deceselor, al infectărilor, vaccinărilor și al spitalizărilor.

Luni, 12 aprilie, începe a doua fază de relaxare a restricțiilor, cu redeschiderea magazinelor neesențiale, saloanelor de coafură și sălilor de sport. Prima fază a început pe 29 martie, când a fost anulată recomandarea de a nu ieși din casă, cu excepția cumpărăturilor esențiale. A treia fază de relaxare este prevăzută pentru 17 mai, cu reluarea zborurilor internaționale.

Anglia folosește vaccinurile de la BioNTech/Pfizer și Oxford/AstraZeneca, în timp ce Țara Galilor a început săptămâna aceasta vaccinarea cu Moderna.

Totuși, agenția de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a recomandat miercuri să nu fie utilizat vaccinul de la AstraZeneca la cei sub 30 de ani, pentru potențiala sa legătură cu cazurile rare de tromboembolism.

Reinfectarea cu COVID-19 poate avea simptome mai puternice decât prima contagiere

Reinfectarea cu noul coronavirus poate avea simptome mai puternice decât în cazul primei contagieri, notează un studiu al Fundației Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare științifică din Brazilia și America Latină. Potrivit acestui studiu, care va fi publicat în mai de revista Emerging Infectious Desease (EID), persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus în formă ușoară și nu au necesitat spitalizarea, nu au dezvoltat un răspuns imunitar suficient, astfel încât cresc posibilitățile de reinfectare, inclusiv cu aceeași variantă contractată inițial.

Studiul relevă că, dacă o persoană se reinfectează cu aceeași variantă, acest lucru se produce deoarece “pacientul nu și-a creat o memorie imunitară”. În cazul unei a doua variante, acest lucru se întâmplă deoarece ea “ar scăpa” vigilenței sistemului imunitar și nu ar fi recunoscută de memoria generată anterior, fiind relativ diferită.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au monitorizat un grup de 30 de persoane de la începutul lui martie 2020 - momentul declanșării pandemiei în Brazilia - și până la sfârșitul anului trecut. Dintre aceștia, patru au contractat SARS-Cov-2, iar unii dintre ei s-au reinfectat cu aceeași variantă. În cele patru cazuri, prima infectare s-a produs cu simptome ușoare, însă la cea de-a doua contagiere, simptomele au fost mai frecvente și mai puternice, dar nu au necesitat spitalizare.

Virginia, primul stat din sudul SUA care legalizează jointul

Virginia a devenit primul stat din sudul SUA care legalizează folosirea marijuanei în scop recreativ, în cantitate mică. Senatul și Camera Reprezentanților au votat miercuri în favoarea autorizării ca adulții să poată deține marijuana de la 1 iulie, în ciuda opoziției energice a aleșilor republicani. Guvernatorul democrat de Virginia, Ralph Northam, a declarat că statul său “a scris istorie devenind primul din Sud care legalizează deținerea simplă de marijuana”. “Legile privind marijuana erau concepute explicit pentru a viza comunitățile de oameni de culoare, iar persoanele de culoare din Virginia avea un risc disproporționat de mare de a fi arestate, puse sub acuzare și condamnate”, a afirmat Northam. “În prezent, Virginia a făcut un pas important pentru a corecta aceste scăpări și pentru a restabili dreptatea pentru cei care au fost afectați de anii de supra-criminalizare”, a adăugat el.

Mai multe state americane, cum sunt New York sau Colorado, au luat măsuri similare, însă Virginia este o deschizătoare de drumuri în Sudul SUA, o regiune care este foarte conservatoare social și politic. Persoanele de peste 21 de ani vor putea să dețină legal până la puțin peste 28 de grame de marijuana pentru consum personal și să cultive de asemenea patru plante pe gospodărie. Însă fumatul unui joint în spațiul public nu va fi permis, așa cum se întâmplă cu consumul de alcool.

Autorizațiile pentru a produce și vinde marijuana nu vor fi acordate mai devreme de 1 iulie 2024. “Legalizarea va duce la dispariția a mii de infracțiuni minore legate de marijuana în fiecare an, punând capăt unei practici discriminatorii care îi vizează prea des pe locuitorii tineri, săraci și de culoare din Virginia”, a declarat Jenn Michelle Pedini, o reprezentantă a NORML, una dintre principalele organizații de lobby pro-canabis.

Starea sănătății lui Navalnîi continuă să se deterioreze

Starea sănătății opozantului rus Aleksei Navalnîi, încarcerat în Colonia penitenciară numărul 2 de la Pokrov, bolnav și aflat în greva foamei, continuă să se deterioreze, iar acesta suferă de o pierdere a senzației la nivelul mâinilor și a slăbit 13 kilograme din martie.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a anunțat la 31 martie că intră în greva foamei, în semn de protest față de condițiile de detenție din Colonia penitenciară numărul 2 de la Pokrov, situată la 100 de kilometri est de Moscova, cunoscută drept una dintre cele mai dure din Rusia. Activistul anticorupție acuză administrația penitenciară de faptul că îi refuză accesul la un medic și la medicamente și de faptul că-l “torturează” prin privare de somn. El suferea deja de dureri puternice de spate și și-a pierdut sensibilitatea la ambele picioare. Avocata sa, Olga Mihailova, care l-a vizitat miercuri, a declarat pentru AFP că Navalnîi își continuă greva foamei, în pofida unei tuse puternice și unei febre. “Arată rău și nu se simte bine. Nimeni nu are intenția să-l îngrijească”, declară ea, precizând că opozantul, înalt de 1,89 metri, mai are acum doar 80 de kilograme, după ce avea 93 de kilograme la sosirea în colonie, în martie, și 85 de kilograme la începutul grevei foamei. Alt avocat al lui Navalnîi, Vadim Kobzev, scrie pe Twitter că opozantul pierde “un kilogram pe zi” și că prezintă dureri la mers.

“Boala avansează în mod clar în privința pierderii sensibilității la picioare, palme și mâini”, scrie Kobzev.

Statele Unite și-au exprimat miercuri “îngrijorarea” cu privire la informații despre deteriorarea stării sănătății lui Navalnîi. Washingtonul consideră că încarcerarea principalului opozant al Kremlinului a fost “motivată de rațiuni politice și o nedreptate flagrantă”, a denunțat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Într-un nou mesaj, publicat miercuri pe Instagram, Aleksei Navalnîi dă asigurări că gardieni și membri ai administrației penitenciare îi pun bomboane în buzunar și prăjesc pui pentru a-l provoca. “Nimeni nu-și va apăra principiile și nu se va bate pentru drepturile sale (dacă vede), foarte aproape, un pui fript delicios”, a ironizat el, precizând că bea apă în greva sa a foamei. Navalnîi scrie că nu are, în continuare, acces la medicul pe care îl alege și la un diagnostic și subliniază că “zeci de mii” de deținuți și de ruși obișnuiți “mor literalmente fără îngrijiri medicale”.

Un sfert dintre adulții americani, vaccinați complet împotriva COVID-19

Cele mai noi date transmise de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA arată că aproximativ 25% dintre adulții americani au fost vaccinați complet până miercuri. Datele arată și că 40% dintre adulți și 75% dintre vârstnici au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID.

Campania de vaccinare a debutat în Statele Unite în decembrie 2020, după autorizarea pentru utilizare de urgență a serului dezvoltat de compania farmaceutică americană Pfizer și compania germană BioNTech.

Eforturile de vaccinare au fost accelerate odată cu aprobarea vaccinurilor dezvoltate de Moderna și Johnson & Johnson. State precum Illinois și California au în plan redeschiderea economiei, având în vedere succesul campaniei de vaccinare. Anumite state, precum New Mexico, Dakota de Sud și Alaska, au depășit media națională și au 30% dintre adulți vaccinați complet.

După ce a fost ales președinte, Joe Biden a promis că 150 de milioane de doze de vaccin vor fi administrate în primele 100 de zile ale mandatului său. În luna martie, el a stabilit un nou obiectiv - de 200 de milioane. De atunci, în SUA au fost administrate zilnic 2 milioane - 3 milioane de doze.

În plus, până la vară este planificat ca SUA să producă sute de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID.

Un candidat la alegerile din Mexic și-a lansat campania electorală dintr-un sicriu

Unul dintre candidații la alegerile regionale din Mexic și-a lansat campania electorală dintr-un sicriu pentru a atrage atenția asupra miilor de decese cauzate de pandemia de coronavirus și de violențele legate de cartelurile drogurilor. Carlos Mayorga, candidat în statul Chihuahua din nordul Mexicului, a explicat marți că a decis să lanseze campania electorală dintr-un sicriu “pentru a le transmite un mesaj politicienilor: au un popor mort, un oraș, o comunitate, un stat moarte din cauza indiferenței lor”.

Mayorga a ajuns într-un sicriu auriu la o reuniune electorală organizată pe un pod între orașul mexican de frontieră Ciudad Juarez și El Paso, în statul Texas din SUA. El a fost însoțit de asistenți îmbrăcați în combinezoane de protecție biologică și cu buchete de flori în mână pentru a atrage atenție asupra bilanțului de peste 200.000 de morți de COVID-19 în Mexic, al treilea cel mai ridicat număr de decese din lume. Politicienii “au păstrat tăcerea în legătură cu nivelurile ridicate ale criminalității organizate. Ei au păstrat tăcerea asupra situației haotice legate de COVID-19”, a declarat el după ce s-a ridicat din sicriul în care stătuse întins. De la sfârșitul lui 2006, când guvernul a lansat o ofensivă militară împotriva cartelurilor drogurilor, circa 300.000 de persoane au fost asasinate în Mexic, care este una dintre țările cu cel mai ridicat nivel de violență din lume.

Campania pentru alegerile din cele 32 de state din Mexic începută duminică a fost precedată de asasinarea a 16 candidați.

Aproximativ 95,4 milioane de mexicani sunt chemați la urne la 6 iunie pentru a alege 500 de reprezentanți în consiliile regionale, inclusiv 15 din 32 de guvernatori.

Japonia a realizat primul transplant pulmonar de la donatori vii

O echipă de medici de la Kyoto University Hospital (vestul Japoniei) a anunțat ieri că a realizat cu succes primul transplant pulmonar de la donatori vii, la o pacientă ai cărei plămâni au fost grav afectați de COVID-19. Pacienta a suferit de pneumonie după ce a fost infectată cu noul coronavirus la sfârșitul anului trecut. Femeia a avut nevoie de respirație asistată, după ce plămânii săi au fost grav afectați de virus, potrivit unui comunicat difuzat de spitalul universitar.

O echipă medicală formată din 30 de specialiști a realizat operația de transplant în cursul zilei de miercuri, iar pacienta a avut o evoluție favorabilă în primele 24 de ore. Se așteaptă ca pacienta, al cărei test pentru COVID-19 a ieșit negativ și care a fost conectată timp de trei luni la un aparat de ventilație, să fie externată în următoarele două luni și să își poată relua viața normală după încă o lună. Donatorii au fost soțul și fiul pacientei, cărora li s-a prelevat țesut din plămânul stâng, respectiv drept. Potrivit Kyoto University Hospital, este vorba de prima operație de acest tip din lume realizată cu succes pornind de la donatori vii.

Anterior, au fost realizate, în multe alte țări, zeci de operații de transplant pulmonar pornind de la donatori în moarte cerebrală, însă niciuna cu caracteristicile celei efectuate în prezent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.