Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: De ce a rămas Rusia fără guvern

Ziarul de Vrancea
13 ian 2020 2273 vizualizări

Putin a anunțat un referendum pentru modificarea Constituției astfel încât să fie sporite prerogativele Parlamentului n cu un legislativ care va alege premierul, actualul președinte rus își sporește șansele să conducă țara și după 2024, din postura de prim-ministru

Guvernul rus a demisionat ieri, a anunțat premierul rus Dmitri Medvedev, care a anunțat totodată modificări importante ale Constituției și în echilibrul puterilor în stat. “Aceste schimbări, atunci când vor fi adoptate, iar acest lucru va avea loc fără discuție, vor introduce schimbări importante nu doar într-un anumit număr de articole ale Constituției, ci și în general în echilibrul puterilor, puterea executivă, legislativă, puterea judiciară”, a declarat premierul rus. “În acest context, este evident că noi, în calitate de Guvern al Federației ruse, trebuie să dăm președintelui țării noastre posibilitatea de a lua toate deciziile necesare, iar în aceste condiții eu cred că era corect, conform Articolului 117 al Constituției Federației ruse, ca Guvermul Federației ruse în componența sa actuală să-și deună demisia”, a adăugat el.

Medvedev urmează să preia în curând președinția Consiliului de Securitate al Federației ruse.

El a anunțat demisia Guvernului după ce Vladimir Putin a propus să se organizeze un referendum privind o reformare a Constituției ruse în vederea consolidării puterii Parlamentului și păstrării caracterului prezidențial al sistemului politic rus pe care-l conduce de 20 de ani. “Consider necesar să supun votului cetățenilor țării ansamblul revizuirilor Constituției propuse”, a declarat Putin în alocuțiunea sa anuală în fața membrilor Parlamentului și elitelor politice - fără să prezinte însă un calendar în acest sens.

Rusia, suficient de “matură”

Principala măsură anunțată vizează o consolidare a rolului Parlamentului în formarea Guvernului, prin acordarea prerogativei de a alege premierul, pe care președintele va fi atunci “obligat să-l numească”. În prezent, Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus confirmă alegerea făcută de către șeful statului.În opinia sa, este este vorba despre o schimbare “semnificativă”, în vederea căreia a spus că consideră Rusia suficient de “matură”. Cele două Camere ale Parlamentului sunt dominate în prezent de către forțele loiale lui Putin și nu se opun vreodată voinței Kremlinului.Propunerile de reformă expuse de către Putin vizează de asemenea să-i consolideze pe guvernatorii regionali, să le interzică membrilor Guvernului și judecătorilor să efectueze sejururi în străinătate și să oblige orice candidat la președinie să fi trăit în ultimii 25 de ani în Rusia.Vladimir Putin - care potrivit legislației actuale nu are dreptul să candideze în 2024 - a subliniat însă că Rusia este necesar să fie condusă printr-un sistem prezidențial. Astfel, șeful statului își va păstra dreptul de a demite orice membru al Guvernului, va numi șefii tuturor structurilor din domeniul securității și îi va putea demite pe președinții Curților Supremă și Constituțională. Fără să facă precizări în acest sens, Putin a evocat foarte vag problema schimbării articolului care limitează numărul de mandate prezidențiale “la două mandate succesive”. Aceste anunțuri vor continua, astfel, să alimenteze întrebări cu privire la viitorul său după 2024, când își încheie mandatul, în contextul în care nu a promovat vreun succesor și nici nu și-a exprimat intențiile. Cel mai probabil, consideră observatorii independenți, Putin ar urma să controleze țara după 2024 din postura de premier.

SUA: Sexismul animează ultima dezbatere a democraților

Bernie Sanders, cu vântul în pupa, l-a atacat pe favoritul Joe Biden pe tema bilanțului său în politica externă, încercând totodată să respingă acuzații de sexism, în ultima dezbatere înainte de votul foarte așteptat din Iowa, care dă lovitura de începere a alegerilor primare democrate.După zile de atacuri la distanță, erau așteptate scântei, însă cei șase candidați care speră să-l înfrunte pe Donald Trump în noiembrie au mizat pe acalmie, atacându-l pe președintele republican, afectat de o procedură de destituire.Însă un semn că animozitatea nu a dispărut, odată terminată emisiunea, senatoarea progresistă Elizabeth Warren a refuzat să îi strângă mâna lui Bernie Sanders care, îl acuză ea, i-ar fi spus într-o zi că o femeie nu poate să fie aleasă președintă. Înregistrarea video a scenei a devenit rapid virală pe Twitter.În plutonul din frunte în Iowa, foarte strâns potrivit sondajelor, niciun candidat nu a marcat clar în dezbatere.Joe Biden, Bernie Sanders, cel mai tânăr candidat din cursă Pete Buttigieg și Elizabeth Warren se bat, în fruntea anchetelor de opinie, în acest mic stat rural care ar putea avea o mare influență în cursa democrată, pentru că este primul care votează la 3 februarie. Ei au participat la această dezbatere la Des Moines, în Iowa, marți seara, cu senatoarea Amy Klobuchar și omul de afaceri miliardar Tom Steyer.

“Identitatea Americii este în joc”

După o perioadă de tensiuni foarte puternice între Statele Unite și Iran, ei au fost intrebați îndelung despre programele lor cuprivire la Orientul Mijlociu. Socialistul Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, nu a ratat ocazia să-l critice din nou pe moderatul Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, pe tema votului său din 2002, pe când era senator, în favoarea autorizării lui George W. Bush să intervină militar în Irak. Fostul vicepreședinte al lui Barack Obama a recunoscut o “eroare”, însă a subliniat că, prin îndelungata sa experiență în politica externă, este calificat să devină președinte american. “Identitatea Americii este în joc” în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie, a declarat el. “Nu cea pe care Donald Trump o scuipă, ura, xenofobia, rasismul. Asta nu ne definește. Trebuie să regăsim sufletul Americii”. Cu privire la noul acord comercial negociat de Statele Unite, Canada și Mexic sau la reforma sistemului de asigurări de sănătate, cei șase candidați și-au expus de asemenea disensiunile. Un primar și un fost militar în Afganistan, Pete Buttigieg, în vârstă de 37 de ani, a respins acuzațiile lui Elizabeth Warren, în vârstă de 70 de ani, potrivit cărora planurile sale în domeniul sănătății sunt prea timorate și a apărat o viziune mai realistă și unificatoare, în opinia sa. El s-a prezentat drept candidatul viitorului, marcându-și astfel diferența față de cei trei mari rivaliai săi septuagenari.

O femeie care să-l bată pe Trump?

Consolidat de locul său în intențiile de vot și de o colectare de fonduri impresionante în 2019, în pofida unei recente crize cardiace, Bernie Sanders și-a concentrat criticile mai ales asupra favoritului Joe Biden în ultimele zile. Însă, până la urmă, între cei doi mari candidați progresiști în alegerile primare - Bernie Sanders și Elizabeth Warren - a crescut temperatura, în urma unor divulgări în presă. Mai întâi, site-ul Politico a scris că echipa socialistului le dă drept consemn voluntarilor săi să o prezinte pe rivala sa ca pe o candidată a elitelor. Lucru pe care el nu l-a dezmințit. Apoi, două zile mai târziu, altă polemică a izbucnit, după ce surse anonime au declarat pentru CNN că Sanders i-a spus, la sfârșitul lui 2018, lui Warren că o femeie nu poate să obțină niciodată o victorie în alegerile prezidențiale împotriva lui Donald Trump, chiar în momentul în care aceasta îl anunța că intenționează să intre în cursă. “Eu nu am spus asta”, a declarat senatorul în timpul dezbaterii. Elizabeth Warren l-a contrazis imediat pe “prietenul” său, după care a prezentat serioasă marea problemă a acestei dezbateri. “O femeie poate ea să-l bată pe Donald Trump? Priviți bărbații din acestplatou. Toți au pierdut zece alegeri. Singurele persoane de aici care au câștigat toate alegerile în care s-au prezentat sunt femeile. Amy (Klobuchar) și cu mine”, a declarat ea, provocând aplauze.

Trump numără loviturile

Într-un miting de campanie, organizat în aceeași seară în statul vecin Wisconsin, Donald Trump și-a atacat rivalii, ironizându-l pe Joe Biden, cunoscut prin gafele sale, și pe Bernie Sanders, despre care a spus că “este un tip rău”. Ironia face ca Sanders, la fel ca Elizabeth Warren, Amy Klobuchar și alt senator care candidează în alegerile democrate, Michael Bennet, să fie blocați în Congres, la Washington, începând de săptămâna viitoare, pentru a asista, ca jurați, la procesul destituirii locatarului Casei Albe. Ei vor fi astfel împiedicați să petreacă un timp prețios pentru a-și face campanie pe teren, chiar înainte de primele scrutine.

Un deputat rus dă vina pe “arma climatică” a SUA pentru iarna călduroasă

Aleksei Juravliov, deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), susține că SUA sunt responsabile pentru lipsa zăpezii și vremea neobișnuit de călduroasă din această iarnă în Rusia și afirmă că Statele Unite au utilizat “arma climatică” împotriva Federației Ruse. “Este posibil și așa ceva, întrucât America folosește astăzi tot ce se poate din domeniul tehnologiilor avansate”, a declarat Juravliov marți seara la postul de radio local “Govorit Moskva”, adăugând că “armele climatice nu pot fi folosite doar împotriva, de exemplu, a Rusiei, ele vizând întreaga lume”, dar evident că Rusia are de suferit cel mai mult de pe urma lor. Parlamentarul rus este convins că încălzirea neobișnuită din această iarnă nu este o simplă întâmplare. “Știm că ei (americanii) au utilizat în Vietnam pentru prima oară arma climatică. Dezvoltarea acesteia este în curs de desfășurare, deși este interzisă, dar cu siguranță are loc”, a mai spus Juravliov, potrivit căruia Washingtonul își maschează “arma climatică” sub umbrela unor cercetări științifice. Potrivit expertului centrului de meteorologie “Fobos” din Moscova, Evgheni Tișkoveț, această iarnă pare să fie cea mai călduroasă din întreaga perioadă de când se fac observații meteorologice. În Rusia, în ianuarie, temperatura aerului va fi cu 4-6 grade mai mare decât în mod normal, iar în februarie această cifră va fi depășită cu 3-4 grade. Cu toate acestea, Tișkoveț a persiflat declarația parlamentarului rus, argumentând că, anul trecut, SUA au suferit cele mai mari daune economice pe plan mondial din cauza anomaliilor hidrometeorologice. Valoarea pierderilor era estimată, conform unor surse americane, la cel puțin 25 de miliarde de dolari, a indicat el. “Prostii! Un nonsens”, a reacționat tranșant acesta, la fel ca mulți alți meteorologi ruși, citați de ziarul Komsomolskaia Pravda.

Studiu: Raporturile sexuale frecvente întârzie menopauza

Femeile care au raporturi sexuale frecvente la apropierea menopauzei ajung mult mai lent la aceasta în comparație cu cele care nu sunt la fel de active sexual la aceeași vârstă, conform unui studiu citat miercuri de AFP. În medie, relațiile intime cel puțin o dată pe săptămână au redus riscul de a intra la menopauză cu 28 de procente, comparativ cu femeile care au raporturi sexuale mai puțin de o dată pe lună, se arată în cercetarea publicată în jurnalul științific Royal Society Open Science. Conform studiului, acest lucru s-ar putea explica printr-un răspuns al organismului la presiunile evoluției. “Dacă o femeie are puține relații sexuale sau rare în jurul vârstei de 40 de ani corpul ei nu va primi semnalele fizice ale unei posibile sarcini”, scriu Megan Arnot și Ruth Mace, cercetătoare la University College London. “Din perspectiva maximizării condiției fizice”, corpul femeii poate investi mai multă energie în îngrijirea familiei sale decât în ovulație. Cercetări anterioare, care căutau să explice de ce femeile căsătorite ajung la menopauză mai târziu decât cele necăsătorite sau divorțate, au sugerat influența feromonilor masculini, substanțe chimice naturale din regnul animal, care atrag sexul opus. Pentru a afla dacă oricare dintre aceste teorii se dovedește adevărată, Arnot și Mace au analizat date prelevate de la aproape 3.000 de femei din Statele Unite, recrutate în 1996 și 1997 pentru a participa la un studiu desfășurat timp de câteva decenii. Acest proiect (SWAN) a permis monitorizarea schimbărilor - atât biologice, cât și psihologice - apărute în același timp cu menopauza. Vârsta medie a participantelor a fost de 46 de ani. Niciuna nu intrase la menopauză, însă aproape jumătate erau în perimenopauză (premenopauză), cu simptome minore care începeau să apară. În cursul următorului deceniu, 45% dintre femei au ajuns la menopauză natural, în medie la 52 de ani. Corelația dintre frecvența raporturilor sexuale și debutul menopauzei a fost incontestabilă, potrivit oamenilor de știință. Deoarece toate relațiile raportate au fost heterosexuale, nu este clar dacă activitatea homosexuală ar avea un efect similar, notează AFP. Cu toate acestea, nu a fost observată nicio legătură între prezența bărbaților și semnalele chimice subliminale pe care bărbații le-ar putea emite. “Nu am găsit nicio dovadă care să ateste ipoteza feromonilor”, au notat cercetătoarele.

Ucraina cere Iranului cutiile negre ale aparatului doborât lângă Teheran

Kievul a cerut Iranului să predea cutiile negre ale avionului de linie ucrainean, doborât lângă Teheran în urmă cu o săptămână, au anunțat miercuri autoritățile ucrainene. Parchetul General și Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au trimis o cerere oficială în acest sens autorităților iraniene, a precizat Parchetul într-un comunicat.“Partea ucraineană face tot posibilul pentru a asigura buna decriptare a înregistrărilor de zbor și a salva dovezile din ancheta asupra catastrofei”, a dat asigurări Parchetul General. Kievul a informat marți că un înalt responsabil iranian ar urma să sosească în Ucraina în următoarele zile, pentru “a stabili laboratorul” care să poată fi însărcinat cu analiza cutiilor negre. Potrivit mass-media ucrainene, o altă destinație posibilă pentru decriptarea cutiilor negre ar fi Franța. Experții canadieni care s-au deplasat luni la Teheran pentru a ancheta asupra prăbușirii avionului vor avea la rândul lor acces la epavă și la cutiile negre ale aparatului, au anunțat luni responsabili canadieni. După două zile de dezmințiri oficiale, forțele armate iraniene au recunoscut sâmbătă că au doborât “din eroare” Boeingul 737 al Ukraine International Airlines la câteva minute după ce avionul decolase din Teheran. Cele 176 de persoane aflate la bord, majoritatea iranieni și canadieni, au murit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.