Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cum sabotează Austria și Ungaria interesele României în favoarea „mamei Rusia”

Ziarul de Vrancea
3 aug 2020 1505 vizualizări

Maghiarii și austriecii fac front comun împotriva gazoductului BRUA, sabotând interesele României, făcând parcă „jocul mamei Rusia”, după cum au declarat recent pentru ziarul Adevărul.ro și Universul.net surse apropiate discuțiilor

Cert este că procedurile derulate luna trecută pentru rezervarea de capacitate pentru determinarea rentabilității economice a proiectului prelungirii conductei internaționale de transport de gaze naturale BRUA din Ungaria până în Austria au fost finalizate cu un eșec total: niciun furnizor sau trader nu a rezervat vreun metru cub la licitația organizată de transportatorii de gaze din cele două țări, FGSZ și Gas Connect.

Victor Orban, adversar pe față

Licitația nu a fost organizată însă din proprie inițiativă, ci în urma unei decizii executorii în acest sens a Agenției de Cooperare a Reglementatorilor din domeniul Energiei (ACER) din Europa de anul trecut, pe care transportatorul de gaze maghiar a atacat-o între timp la Tribunalul UE, scrie Profit.ro. În aprilie 2019, ACER a decis efectuarea unui test economic în vederea stabilirii viabilității proiectului BRUA pe segmentul său ungaro-austriac, decizie rămasă definitivă în august anul trecut. Testul a fost efectuat luna aceasta și s-a încheiat fără nici un fel de rezervare de capacitate, finalizându-se cu o „decizie finală de investiție negativă”, potrivit unui anunț al FGSZ. Anterior, însă, în toamna anului trecut, FGSZ a atacat decizia ACER care a impus efectuarea testului la Tribunalul UE. În întâmpinarea depusă la Tribunal, operatorul de transport gaze din Ungaria a acuzat că, prin decizia sa, ACER ar fi încălcat mai multe prevederi ale legislației europene în domeniul gazelor naturale și nu numai. Procesul este în continuare pe rol. 

Ceea ce nu s-a spus în mod oficial este că România a întâmpinat numeroase probleme create de partea ungară (și nu numai), de la declarații oficiale, precum cele ale premierului ungar Viktor Orban din urmă cu doi ani, până la acțiuni fățișe de scoatere a României din proiect.

De ce e șicanată România de prietenii Moscovei?

„Sunt circa șapte ani de când rușii, bulgarii, sârbii, ungurii și austriecii au început să implementeze South Stream, botezat la un moment dat «Culoarul Nordic Bulgar, apoi Balcan Stream, iar mai nou TurkStream, totul cu ajutorul unor înalți oficiali europeni”, au declarat pentru Adevărul surse avizate. Sursele spun, sub protecția anonimatului, că această „cooperativă de state” a pus la cale investigarea Transgaz de către Comisia Europeană, „ fără nicio fundamentare, fără niciun motiv temeinic de încălcare a legislației europene, ci doar pentru că încurca planurile altor state”. „A fost cu totul o înscenare macabră declanșată împotriva Transgaz care a avut și susținători de la București, unii inconștienți, alții cu slujba. Când România va investi suficient și în gazele din Marea Neagră, abia atunci va putea juca mai activ pe piețele din regiune. Deocamdată, România nu mai poate fi ocolită ușor de tranzitul din regiune odată ce BRUA e gata”, au spus sursele citate.

Acord istoric pentru viitorul avion supersonic de călători

Virgin Galactic a semnat un acord cu Rolls-Royce pentru dezvoltarea unui astfel de avion ce poate merge cu o viteză de trei ori mai mare decât cea a sunetului

Compania de turism spațial Virgin Galactic a semnat un acord cu Rolls-Royce pentru dezvoltarea unui avion pentru călătorii supersonice, iar luni a prezentat pentru prima oară designul noului vehicul, relatează CNBC. Călătoriile supersonice sunt un obiectiv pe termen lung al Virgin Galactic, care în ultimii 10 ani a locrat la dezvoltare de nave spațiale reutilizabile, capabile să trimită oameni în călătorii scurte la marginea spațiului. Virgin Galactic a anunțat că a finalizat împreună cu NASA o evaluare a conceptului său de misiune pentru un model de vehicul supersonic, urmând să colaboreze cu Administrația Federală pentru Aviație în vederea creării unui cadru de certificare a avionului pentru zbor. Anterior, divizia de investiții a Boeing a investit 20 de milioane de dolari în Virgin Galactic pentru a ajuta compania să construiască un avion supersonic. „Până acum am făcut progrese extraordinare și suntem nerăbdători să deschidem o nouă frontieră în călătoriile de mare viteză”, a afirmat directorul pentru spațiu al Virgin Galactic, George Whitesides, într-un comunicat. Compania aerospațială britanică Rolls-Royce are o experiență notabilă în fabricarea de motoare pentru avioane, inclusiv construcția de motoare pentru avioanul supersonic Concorde.

Pentru început, designul supersonic vizează o viteză Mach 3, care este de trei ori mai mare decât viteza sunetului, utilizând un avion cu aripi în formă de triunghi. Potrivit Virgin Galactic, avionul va fi capabil să transporte 9-19 pasageri și va zbura la o altitudine de peste 60.000 de picioare (18.288 de metri). În timp ce atenția Virgin Galactic se îndreaptă în prezent către turismul spațial, analiștii de pe Wall Street arată spre potențialul avionului supersonic de a perturba piața avioanelor comerciale. În luna decembrie, Morgan Stanley a subliniat potențialul avut de avionul supersonic al Virgin Galactic, banca anticipând venituri anuale de 800 de miliarde de dolari până în 2040 generate de călătoriile de mare viteză.

Alte companii care lucrează la avioane supersonice de generație viitoare sunt Boom Supersonic, Aerion Supersonic și Spike Aerospace. Înainte de pandemia de coronavirus, aceste companii anticipau să efectueze zboruri de testare cel mai devreme în 2023-2024. Virgin Galactic este pe cale să finalizeze testarea seriei de nave spațiale SpaceShipTwo, iar cel mai recent a instalat interiorul cabinei, intenționând să înceapă să transporte pasageri pentru prima oară. Divizia de producție de nave spațiale construiește deja a doua și a treia navă pentru flota Virgin Galactic, la fabrica deținută de companie la Mojave, California.

Kim Jong un are „bombița nucleară”?

n raport secret ONU: Coreea de Nord ar deține dispozitive nucleare miniaturizate

Coreea de Nord „probabil” că face progrese în dezvoltarea armelor nucleare, potrivit unui raport clasificat al Națiunilor Unite, ale cărui detalii au fost confirmate și citate marți de DPA și Reuters, preluate de Agerpres. Coreea de Nord „a dezvoltat probabil dispozitive nucleare miniaturizate care se potrivesc în focoasele rachetelor sale balistice”, au declarat surse diplomatice, citând raportul. Documentul privind respectarea sancțiunilor împotriva Coreii de Nord subliniază că evaluările se bazează pe informații provenite de la o țară membră. Documentul susține că Coreea de Nord își continuă programul nuclear, inclusiv producția de uraniu îmbogățit și construcția unui reactor experimental cu apă ușoară. Raportul unui grup independent de experți care monitorizează sancțiunile ONU arată că țările, pe care nu le identifică, cred că ultimele șase teste nucleare ale Coreii de Nord au ajutat probabil la dezvoltarea unor dispozitive nucleare miniaturizate. Phenianul nu a mai efectuat un test nuclear din septembrie 2017. Raportul interimar a fost prezentat luni comitetului de sancțiuni împotriva Coreii de Nord al Consiliului de Securitate al ONU. „Republica Populară Democrată Coreeană își continuă programul nuclear, inclusiv producția de uraniu puternic îmbogățit și construcția unui reactor experimental cu apă ușoară. Un stat membru consideră că Republica Populară Democrată Coreeană continuă producția de arme nucleare”, se arată în raport.

Două tablouri Gauguin, falsuri în mari muzee americane?

Un colecționar amator, Fabrice Fourmanoir, crede că National Gallery din Washington și Museum of Fine Arts din Boston expun pânze atribuite pictorului Paul Gauguin din greșeală sau din rea-voință, scrie Le Figaro. Vânătoarea de tablouri falsificate, semnate Gauguin, este la început. După o descoperire în ianuarie, Fabrice Fourmanoir, colecționar pasionat, a mai găsit două lucrări cu probleme: „L'Invocation” și „Femmes avec un cheval blanc”, expuse la National Gallery din Washington, respectiv la Museum of Fine Arts din Boston. Picturile ar fi fost realizate de maestrul francez în 1903, în insulele Marchize, cu câteva luni înainte de moartea artistului, fapt pus la îndoială de Fabrice Fourmanoir. Potrivit suspiciunilor sale publicate în The Washington Post, tablourile ar fi fost comandate și vândute de negustorul de artă al lui Gauguin, Ambroise Vollard, în anii 1900. Suspiciunile sale au fost luate în serios de muzeele americane, întrucât colecționarul, deși nu este cunoscut cu experiență instituțională, are totuși cunoștințe în depistarea de falsuri Gauguin.

Inundații apocaliptice în Coreea de Sud

Inundații cauzate de ploi puternice, în ultimele zile, în Coreea de Sud au obligat peste 1.000 de persoane să-și părăsească domiciliul și s-au soldat cu 13 morți, iar alte 13 persoane erau date dispărute, au anunțat marți autoritățile, relatează Reuters. Apele au devastat peste 5.751 de hectare de terenuri agricole și au inundat în parte anumite autostrăzi majore și poduri în capitala țării, Seul, au anunțat seriviciile de salvare. Președintele Moon Jae-in urma să participe la o reuniune de urgență, după ce a îndemnat luni autoritățile naționale și regionale să depunătoate eforturile pentru a evita alte morți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.