Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Creștere record la nivel global cu 400.000 într- o zi a cazurilor de infectare

Ziarul de Vrancea
17 oct 2020 1490 vizualizări

Europa are în prezent mai multe cazuri zilnice decât India, Brazilia și SUA la un loc

Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus la nivel global a crescut pentru prima dată cu 400.000 într-o zi, sâmbătă, un record în contextul în care Europa a decis noi restricții pentru a împiedica propagarea Covid-19. Europa a ajuns să fie în ultimele săptămâni noul epicentru al coronavirusului, cu o medie de 140.000 de cazuri pe zi în ultima săptămână. Europa are mai multe cazuri zilnice decât India, Brazilia și SUA la un loc. Din 100 de infecții semnalate în lume, 34 au fost din țări europene. Regiunea are un milion de noi cazuri la fiecare nouă zile și a înregistrat peste 6,3 milioane de cazuri de la startul pandemiei.

Șeful ONU, frustrat: O lume divizată nu trece testul Covid-19

O lume divizată nu reușește să combată pandemia de Covid-19, a afirmat sâmbătă secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, avertizând că este nevoie de o acțiune concertată pentru a preveni ca milioane de oameni să intre în sărăcie și foamete. Fostul premier portughez a spus că ar fi putut fi făcute multe mai multe, dacă țările ar fi colaborat pentru combaterea bolii care a ucis peste un milion de oameni. “Pandemia de Covid-19 este o problemă globală majoră pentru întreaga comunitate internațională, pentru multilateralism și pentru mine, ca secretar general al Națiunilor Unite”, a declarat Guterres. “Din nefericire este un test la care, până acum, comunitatea internațională eșuează”, a mai afirmat acesta. Guterres a spus că, dacă nu vor fi luate măsuri concertate, “un virus microscopic ar putea împinge milioane de oameni în sărăcie și foamete, cu efecte economice devastatoare în anii care vor veni”. Guterres a mai criticat țările pentru lipsa de unitate în încercarea de a rezolva alte probleme globale, între care conflictele din Afganistan, Yemen și Siria. “Este o sursă de frustrare enormă”, a spus acesta.

Studiu: Coronavirusul supraviețuiește nouă ore pe piele, de cinci ori mai mult decât gripa

Coronavirusul rămâne activ pe piele timp de nouă ore, au constatat cercetătorii japonezi, care confirmă necesitatea spălării frecvente a mâinilor în lupta împotriva pandemiei Covid-19. Spre deosebire de coronavirus, agentul patogen care provoacă gripa supraviețuiește pe piele aproximativ 1,8 ore, se arată într-un studiu publicat în jurnalul Clinical Infectious Diseases. “Supraviețuirea timp de nouă ore a SARS-CoV-2 pe pielea omului poate crește riscul de transmitere prin contact comparativ cu virusul gripal A, accelerând astfel pandemia”, se arată în studiu. Cercetătorii japonezi au testat eșantioane de piele prelevate de la specimene de autopsie la aproximativ o zi de la deces. Coronavirusul și virusul gripal devin inactive în 15 secunde, prin aplicarea etanolului, care este utilizat în dezinfectanții pentru mâini. “Supraviețuirea de mai lungă durată a SARS-CoV-2 pe piele crește riscul transmiterii prin contact, dar igiena mâinilor poate reduce riscul”, se menționează în studiu. Studiul susține recomandările Organizației Mondiale a Sănătății de spălare în mod regulat și corect a mâinilor pentru limitarea transmiterii virusului.

Franța: Asasinul profesorului decapitat era un refugiat cecen

Tânărul rus de origine cecenă care vineri, în apropiere de Paris, l-a decapitat pe un profesor care organizase o dezbatere unde arătase caricaturi cu profetul Mohamed se afla legal în Franța și beneficia de statutul de refugiat, a explicat sâmbătă procurorul național antiterorist Jean-François Ricard. Autorul asasinatului, născut pe 12 martie 2002 la Moscova, “era titularul unui permis de ședere emis la 4 martie și valabil până în martie 2030. De naționalitate rusă și origine cecenă, el beneficia de statutul de refugiat”, a declarat Jean-François Ricard într-o conferință de presă. “El era necunoscut serviciilor de informații”, a adăugat Ricard, care a precizat încă că autorul era cunoscut de poliție pentru fapte de drept comun, fără a fi condamnat vreodată. Tânărul locuia la Evreux, într-un alt departament; procurorul Jean-François Ricard nu a precizat dacă asasinul frecventase la un moment dat colegiul Bois d'Aulne, din Conflans-Sainte-Honorine, unde preda profesorul Samuel Paty (47 de ani), care i-a căzut victimă.Atacatorul ar fi strigat “Allah Akbar” înainte de a fi ucis. Președintele francez Emmanuel Macron s-a deplasat, vineri seară, la locul atacului și l-a calificat drept un “atentat terorist islamist”. “Profesorul a fost ucis pentru că învăța libertatea de expresie. Nu vor câștiga, vom acționa”, a spus Macron.Palatul Elysee a anunțat că profesorul Samuel Paty va fi omagiat la nivel național miercuri, relatează AFP. Omagiul este organizat în coordonare cu familia profesorului.În telefonul atacatorului, împusșcat de polițiști, s-au găsit un mesaj adresat lui Emmanuel Macron, “conducătorul necredincioșilor” și fotografia victimei decapitate, postate pe Twitter.Până ieri au fost arestați la Evreux părinții, bunicul și fratele tânărului. Alte cinci persoane au fost de asemenea arestate, între care și tatăl unui elev, care și-a exprimat indignarea după ce profesorul a prezentat caricaturi cu profetul Mahomed

Erdogan: Noul zăcământ din Marea Neagră are rezerve de 405 mld. metri cubi de gaze

Acesta este în apropierea perimetrului românesc Neptun

Președintele Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia a majorat estimarea rezervelor de gaze dintr-un zăcământ din Marea Neagră la 405 miliarde de metri cubi, cu 85 mld. metri cubi mai mult decât se credea anterior transmite Reuters. Președintele turc a precizat că zăcământul se află la aproape 4.500 adâncime.În august Erdogan anunțase că acest zăcământ conține 320 miliarde de metri cubi de gaz natural, fiind cea mai mare descoperire de acest fel din istoria Turciei. Ministrul Energiei, Fatih Donmez, afirma în iulie că nava de explorare Fatih a început lucrările în perimetrul Tuna-1, aflată la circa 150 de kilometri de coasta Turciei și în apropierea zonei unde se intersectează granițele maritime cu România și Bulgaria. Zona este în apropierea perimetrului Neptun, unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii, în urmă cu opt ani. Erdogan spunea, acum două luni, că descoperirea a fost făcută în sectorul Tuna-1 iar primele date arată “că zăcământul face parte dintr-o rezervă mult mai importantă”. “Dumnezeul ne-a deschis o poartă spre bogății nemaivăzute. Obiectivul nostru este să punem gazele din marea noastră în serviciul națiunii noastre din 2023”, a continuat el. Ulterior, în contextul disputei teritoriale cu Grecia, Erdogan a spus că “Turcia va lua ce îi revine de drept în Marea Neagră, în Marea Egee și în Mediterana. Nu vom face nicio concesie asupra a ceea ce ne aparține”.

Armenia și Azerbaidjan se acuză reciproc de încălcarea armistițiului

Armenia și Azerbaidjan s-au acuzat reciproc, ieri, de încălcarea armistițiului care a intrat în vigoare la miezul nopții trecute în Nagorno Karabah, relatează AFP. Într-un comunicat, Ministerul azer al Apărării a notat că forțele armene au încălcat “în mod flagrant noul acord”, denunțând tiruri de artilerie și atacuri care au avut loc dimineața. Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului armean al Apărării, Shushan Stepanyan, a semnalat tiruri de artilerie ale azerilor, precum și atacuri cu rachete în nordul și în sudul frontului, în primele trei ore de după intrarea în vigoare a armistițiului. Armata din Karabah a semnalat de asemenea un atac al inamicilor, duminică dimineață, în sud, menționând că s-au înregistrat pierderi și răniți de ambele părți. Sâmbătă seară, Armenia și Azerbaidjanul au convenit un nou armistițiu în enclava Nagorno Karabah, care a intrat în vigoare la miezul nopții. Cele două țări s-au acuzat reciproc, în cursul zilei de sâmbătă, de noi atacuri care au încălcat armistițiul vechi de o săptămână intermediat de Rusia. Acordul respectiv de încetare a violențelor nu a reușit să oprească cele mai grave lupte declanșate în sudul Caucazului după anii 1990.

Coronavirus: India a raportat 61.800 de doi cazuri de infectare și 1.033 de decese în ultima zi

Autoritățile din India au raportat 61.800 de cazuri de infectare cu coronavirus și 1.033 de decese cauzate de Covid-19 în ultima zi. India are până acum un bilanț de 7.494.551 de infectări și 114.031 decese. Au fost externați de la startul pandemiei până axcum 6.597.209 oameni, iar în prezent în India sunt 783.311 cazuri active. În total, în întreaga lume s-au raportat până în prezent 39.671.447 de infectări nu Covid-19. 1.109.838 dintre cei infectați au murit.

Donald Trump, gafă la un miting electoral: Îmi place mult prim-ministrul Macron

Președintele american, Donald Trump, care ia în derâdere în mod regulat presupusele gafe ale rivalului său democrat, Joe Biden, a făcut la rândul său o greșeală, sâmbătă, numindu-l omologul său francez, Emmanuel Macron, “prim-ministru”. În timpul unei întâlniri electorale în statul Michigan, președintele american a vorbit despre realizările din mandatul său. El s-a referit la fostul acord de liber schimb cu Canada și Mexic, renegociat de el, dar și la acordul privind schimbările climatice de la Paris, din care Statele Unite s-au retras după alegerea sa în 2016. “Știți ce am mai oprit? Acordul de la Paris privind mediul. Îmi place mult primul-ministru Macron, dar l-am întrebat cum avansează acordul și nu prea mergea”, a declarat candidatul republican. “V-am economisit miliarde de dolari, nimeni altul nu ar fi făcut asta. Am spus că este un dezastru, doreau să ne ia bogățiile”, a mai spus el. Donald Trump se află în prezent în campanie în mai multe state, pentru a încerca să reducă din diferența față de rivalul său democrat, Joe Biden, cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale.

SUA: Prima execuție federală a unei femei din ultimele șapte decenii

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat vineri că a programat prima execuție federală a unei femei din ultimele șapte decenii. Lisa Montgomery, condamnată pentru o crimă din 2004, va fi executată pe 8 decembrie, transmite Reuters. Montgomery, găsită vinovată pentru strangularea unei femei însărcinate în Missouri, va fi executată prin injecție letală la penitenciarul Terre Haute din Indiana, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție. Ultima femei executată de guvernul SUA a fost Bonnie Heady, într-o cameră de gazare din Missouri, în 1953, potrivit Centrului pentru Informații privind Pedeapsa cu Moartea. Departamentul de Justiție a mai programat vineri executarea, pe 10 decembrie, a lui Brandon Bernard, care, împreună cu complicii săi, a omorât doi preoți tineri, în 1999. Cele două execuții vor fi a opta și a noua condamnare cu moartea puse în practică de guvernul federal în 2020. În luna iulie, administrația Trump a pus capăt unei suspendări informale a execuțiilor federale din ultimii 17 ani, în urma anunțului de anul trecut că Biroul Închisorilor va folosi un nou protocol pentru injecțiile letale, cu un singur medicament, comparativ cu o combinație de trei medicamente utilizate ultima oară în 2003.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.